nalewka - 4783 przepisów (strona:143/319)

Banany z gorzką czekoladą i gorącymi malinami. 134

mrożonych albo świeżych malin  2-3 łyżki cukru 2-3 banany 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady sok z połowy cytryny 2-3 łyżki śmietanki 30% (ewentualnie mleka) można odrobinę nalewki malinowej (najlepiej domowej) WYKONANIE: Maliny wkładamy do rondla, dodajemy cukier, smażymy, aż woda odparuje(tutaj można dodać 2-3 łyżeczki nalewki), czekoladę roztopić dodać śmietankę, banany pokroić, skropić sokiem

Kuchnia Beaty
Sałatka z brokułami 237

Zdrowa, zielona sałatka z brokułami na każdą porę roku. Jeżeli nie mamy świeżych brokułów możemy zastąpić je mrożonymi.  Składniki: brokuły 1 seler naciowy 1

Salonik smaków
Polędwiczki w boczku 153

Jeżeli nie chcemy całego dnia spędzić w kuchni i przygotowywać coś pysznego - to może zróbmy polędwiczki w boczku . Bardzo prosty sposób na smaczne danie. Polędwiczki są

Salonik smaków
Pizza na kalafiorze 156

Przyzwyczailiśmy się do pizzy na cieście drożdżowym. Jest pyszna, ale jeszcze smaczniejsza i zdrowsza jest pizza na kalafiorze . Od jakiegoś czasu syn namawiał mnie na jej

Salonik smaków
Dżem truskawkowy - Czyli lato w zimie. 145

doprowadzamy do zagotowania. Zbieramy pianę powstałą na wierzchu i wyrzucamy ją. Odstawiamy z ognia i gorący wlewamy do czystych słoiczków. Do rozlewania dżemu najlepiej użyć dużego lejka i nalewki do zupy nie pobrudzimy wtedy sobie słoików ! Nalewką nabieramy gorący dżem i wlewamy do lejka,napełniając słoik do pełna. Zawsze w ten sposób napełniam słoiki dżemem czy sokiem  :-) Jest

Przepisy i porady kulinarne
Lecznicza nalewka z owoców pigwy. 164

odstawić na 6 dni. Następnie odcedzić przez sitko. Syrop wymieszać ze spirytusem, wlać do słoja, zakręcić i odstawić na 2 miesiące w chłodne i ciemne miejsce. Po tym czasie nalewkę przefiltrować przez gęste sitko lub gazę i zlać do czystych butelek, zakorkować.  Nalewka z pigwy ma działanie przeciwzapalne

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka z owoców derenia. 142

czasie trunek zlać, przefiltrować przez bibułę lub gęste sitko, dodać miód, wymieszać, szczelnie zamknąć. Odstawić jeszcze na 1 miesiąc, co pewien czas wstrząsnąć słojem, aby miód się rozpuścił. Następnie nalewkę przefiltrować, rozlać do czystych butelek, zakorkować. Jest ona już gotowa do spożycia. Nalewka ta jest aromatyczna, a przede wszystkim zdrowa

Przepisy i porady kulinarne
Zdrowotna i orzeźwiająca nalewka cytrynowa. 184

czasie odcedzamy trunek przez gęste sitko lub gazę , wlewamy z powrotem do słoja, zamykamy i odstawiamy na kolejne 3 tygodnie. Następnie zlewamy do butelek i  szczelnie zamykamy. Nalewka jest gotowa do picia.   Jeżeli nalewka jest zbyt kwaśna możemy ją dosłodzić cukrem.   Jeśli jest zbyt mocna, możemy ją rozcieńczyć przegotowaną , ostudzoną wodą.   Jest

Przepisy i porady kulinarne
Galantyna z kurczaka 208

Zawsze zastanawiałam się jak podzielić na porcje faszerowanego kurczaka. Jest na to sposób. Należy kurczaka wyluzować, czyli pozbyć się kości i nie jest to trudne. 

Salonik smaków
Pizza 196

Czy wiecie, że 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy, a więc do dzieła - drożdże, mąka, mleko, a przede wszystkim pomysły na smaczną pizzę . Ja zrobiłam najprostszą

Salonik smaków
Tort szwarcwaldzki - Czarnolas 252

Tort, który proponuję to  tort szwarcwaldzki zwany również Czarnolas . Jednak nieważne jak się on nazywa. Jest wyśmienity, a wiśnie z kompotu lub świeże dodają mu

Salonik smaków
Orzeszki 189

Kiedyś kupiłam specjalną patelnię do pieczenia orzeszków . Była ona ciężka i nieporęczna. Aby ułatwić sobie pracę kupiłam opiekacz do orzeszków. Jest idealny. Ciasteczka szybko się pieką

Salonik smaków
Zatrzymać chwile. O uśmiechu i jeżynach. 170

wspomnień w tym roku. GALARETKA Z JEŻYN 300g jeżyn, najlepiej świeżych, ale mogą też być mrożone 185 g cukru 60 ml wódki (nie mam w domu, zastąpiłam nalewką jeżynową) 3 łyżki żelatyny Jeżyny wsypać do garnka, zasypać cukrem, dodać nalewkę i zalać 1 litrem wody. Mieszać na małym ogniu aż cukier całkiem się rozpuści. Następnie gotować dalej na małym ogniu

KUCHARNIA
Na początku był sklep ... 2-gie urodziny bloga w objęciach Kucharza, pod Szczęśliwą Siódemką. Mazurek razowy. 209

ciasto byłoby zbyt twarde. Upiekłam dwa malutkie mazurki - prostokątny z pigwą i czekoladą, i okrągły różano-czekoladowy.  Na mazurek pigwowo-czekoladowy:  kandyzowana pigwa (można zastąpić konfiturą pigwową) nalewka pigwowa 85 g gorzkiej czekolady 125 ml śmietany kremówki   Czekoladę wraz z kremówką podgrzewać w naczyniu  ustawionym nad parującym wrzątkiem aż do rozpuszczenia czekolady, pod koniec dodać(...)odrobinę (u mnie większa odrobina) nalewki pigwowej. Wymieszać dokładnie, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Lekko przestudzić. Na upieczonym spodzie mazurka rozprowadzić kandyzowaną pigwę i nałożyć na nią pomadę czekoladową. Udekorować dowolnie - u mnie kawałeczki pigwy i krojone w paseczki daktyle madjool. Na mazurek czekoladowo-różany: 2-3 łyżeczki wody różanej 85 g gorzkiej czekolady 125 ml śmietany kremówki

KUCHARNIA
TU I TAM nr 25. Porzeczki. Perfect summer pudding i Nigel Slater. 213

którą sygnuje najdoskonalszy jubiler - Słońce. Białe perły blanki czy rubinowe korale czerwonej? A może klasyczna czerń? Jak co roku ulegamy z   Amber porzeczkowym trendom. Pasują nam do wszystkiego - nalewek, soków, konfitur, ciast, lodów, deserów, chutneya. Na słodko i na wytrawnie. Zimno i ciepło. Zobaczcie jakie porzeczkowe kreacje wybrałyśmy tym razem. Zapraszamy! Codziennie czy od święta? A może tylko(...)domu. Taki jak lubię - uszyty na miarę naszych zachcianek. Latem najczęściej królują w nim maliny i porzeczki. Czerwone z kokosem w tartaletkach, czarne w serniku na zimno, białe w nalewce. Jest też deser, który łączy je wszystkie razem otulając delikatnym biszkoptem. Klasyczny, letni deser - ponoć jeden z ulubionych deserów angielskiej Królowej. Summer pudding. Deser, którego historia sięga przełomu

KUCHARNIA