szklanki pasternaku startego na tarce z drobnymi oczkami 0,5 szklanki orzechów włoskich Na masę 1 opakowanie serka mascarpone 1 szklanka śmietany kremówki 30% ok. 80-100 ml nalewki z pigwy 8-10 łyżek galaretki z pigwy 4 łyżki kandyzowanej pigwy Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. W dużej misce mieszamy razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól(...)minut lub do momentu tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie przy pomocy ostrego noża dzielimy na 3 lub 4 blaty. Każdy z blatów nasączamy nalewką z pigwy. Kremówkę ubijamy na sztywno i łączymy z serkiem mascarpone mieszając delikatnie, aby powstała gładka masa. Mieszając dodajemy stopniowo kandyzowaną pigwę oraz galaretkę z pigwy zostawiając część
KUCHARNIAorzeźwia. Zdecydowanie do zakochania się! Z podanych ilości wychodzi ok. 20 sztuk. 180 g gorzkiej czekolady dobrej jakości min 70% 90 ml śmietany kremówki 30% 1-2 łyżki nalewki (użyłam malinowej) 2 kopiaste łyżki suszonych kwiatów hibiskusa Na hibiskusowy cukier puder 1 łyżka suszonych kwiatów hibiskusa ok. 2/3 szklanki cukru pudru Kremówkę przelać do rondelka, wsypać suszony hibiskus(...)godz., aby kremówka przeszła zapachem hibiskusa. Czekoladę połamać na kawałki i zacząć topić w kąpieli wodnej. Kremówkę z hibiskusem przecedzić i dodać ją do topiącej się czekolady. Wlać nalewkę i wymieszać całość, aż składniki się połączą, a czekolada całkowicie roztopi. Odstawić do wystudzenia, a następnie wstawić do lodówki do momentu aż stwardnieje na tyle, by formować z niej trufle
KUCHARNIAPyszna, kolorowa, aromatyczna, rozgrzewająca zupa meksykańska . Niektórzy dodają mielone mięso wołowe, ja zastąpiłam je kurczakiem. Dodając płatki chilli jej smak staje się wyraźny. Jest to idealna
Salonik smakówBiszkopt, budyniowy krem, brzoskwinie, bita śmietana i wiórki czekoladowe - a jakże efektowny rezultat. Ciasto jest pyszne, lekkie i orzeźwiające. Po prostu palce lizać! Składniki: 6 jajek
Salonik smakówTo ciasto jest na pewno wszystkim znane, z makiem, wiórkami kokosowymi i nasączone alkoholem. Stąd nazwa "pijak" . Ciasto pięknie się prezentuje, a jeszcze bardziej smakuje. Składniki
Salonik smakówdobry! Chyba już w całej Polsce spadł śnieg, może nie jest bardzo zimno i mroźno, ale trunek, który nas ogrzeje jest jak najbardziej mile widziany! Dzisiaj prezentuję Wam słoneczną nalewkę pomarańczową, która umili czas oczekiwania na wiosnę. Kawa, wanilia i cynamon nadają jej wyjątkowego aromatu. Idealna zimowa nalewka! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćProste czekoladowe ciasto, które nie może się nie udać. Murzynek jest smaczny, wilgotny i długo utrzymuje świeżość. Skadniki: 1 kostka margaryny 3-4 łyżki kakao
Salonik smakówEkspresowe i proste, domowe pączki z serkiem homogenizowanym, nadziewane konfiturą lub ulubionym kremem. Przypominają popularne oponki. W moim domu zawsze przygotowywane z dodatkiem mocnych domowych nalewek. Używając naturalnie aromatyzowanego cukru pudru dodatkowo można im nadać nuty wanilii, róży (przepis) , pomarańczy, lawendy itd. Po usmażeniu, jeszcze ciepłe pączki szprycuje się domową konfiturą lub kremem (np. budyniowym) przy(...)konfitury dyniowo-pomarańczowej z imbirem oraz domowego limoncello (przepis) . Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 20 Składniki: 300 g serka homogenizowanego (naturalnego lub waniliowego), 2 szklanki mąki, 50 ml nalewki, likieru lub wódki, 2 łyżeczki proszku do pieczenie, 4 jaja, 2-3 łyżki cukru z naturalną wanilią (jeśli użyjecie serka waniliowego wystarczą 2 łyżki), słoiczek konfitury do nadzienia, cukier
SzczyptaSmaQBardzo lubię sernik, ale najbardziej gotowany. Jest delikatny, wilgotny. Dzisiaj wzbogaciłam go jagodami. Ciasto z pewnością będzie wszystkim smakować. Jest doskonały na święta i przeróżne rodzinne
Salonik smakówLubicie domowe nalewki? Ja bardzo! Zdecydowanym No 1 jest u mnie wiśniówka. Co roku kombinuję, dodaję, zmieniam proporcje szukając ideału. W zeszłym roku zainspirowana bujną lawendą na ogrodzie postanowiłam wypróbować ją w wiśniówce. To był strzał w 10-tkę :) Aromat lawendy w tyle dodaje nalewce "tego czegoś"... jeśli oczywiście lubimy lawendę... lubimy prawda? :) SKŁADNIKI: 2kg wiśni około 30 wiśni
Pyry na GazZiemniaki są u nas popularnym warzywem. Lubimy placki, kluski, zupy. Znaną potrawą w północno-wschodniej Polsce są kartacze , inaczej cepeliny. Danie jest pracochłonne, ale warte spróbowania
Salonik smakówCzęsto nie wiemy co przygotować z mięsa mielonego. A może proste danie - faszerowana papryka . Faszerowane warzywa są ciekawym pomysłem na obiad. Farsz jest cały czas wilgotny
Salonik smakówW ostatnim przepisie napisałam, że skórki ściągnięte z udek kurczaka możemy wykorzystać do innej potrawy. I tak się stało. Nadziałam je mielonym mięsem drobiowym z pistacjami
Salonik smakówTo danie na pewno będzie wszystkim smakować. Udka faszerowane w szynce szwarcwaldzkiej można podać na niedzielny obiad, a także na większą rodzinną uroczystość. Pod chrupiącą
Salonik smakówbiszkopt orzechowy. Tym razem nie chciało mi się gnać do sklepu po orzechy, więc skorzystałam z przepisu Gosi na biszkopt link . Przygotowywanie masy kokosowej można wykorzystać do zrobienia szybkiej nalewki kokosowej. Wystarczy zostawić wymieszaną masę na dłużej, a po odcedzeniu kokosu, do pozostałej płynnej masy dodać wódki (opcjonalnie do smaku). Nie będzie to oczywiście oryginalna nalewka, bo takowa potrzebuje spirytusu
Passions hobbies life