nalewka - 4783 przepisów (strona:138/319)

Mufinkowy bukiet różany - muffinki różane 187

ilości składników wychodzi mi 8 muffinek. Składniki : 140 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 115 g masła 115 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka nalewki różanej (mama też używa swojej przepis pojawi się wkrótce na blogu) 2 łyżki mleka Krem: 175 g masła 1 łyżka wody różanej ( przepis na wodę różaną ) 350 g cukru pudru kolorowe(...)kolorowych motyli   Opcjonalnie: kawałek gąbki florystycznej ładna doniczka zielona organza wykałaczki   Przygotowanie: Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło, cukier, lekko ubite wcześniej jajka, nalewkę różaną i mleko i na średnich obrotach mieszamy w mikserze, do uzyskania gładkiej masy. Ciasto nakładamy lekko ponad połowę do papilotek i pieczemy około 20 min. w rozgrzanym

Lili w kuchni
Tort truskawkowo - czekoladowy 186

białe czekolady  1 l śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 2 śmietan fix (użyłyśmy je ze względu na upały) 0,5 kg świeżych truskawek 0,5 szklanki nalewki truskawkowej (do nasączenia biszkoptu, używamy domowej) + 0,5 szklanki wody - wymieszać Dodatkowo: 5 szt. gorzkiej czekolady na obręcz kilka sztuk  czekoladowych serduszek   Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę(...)mieszamy do rozpuszczenia składników. Odstawiamy do wystudzenia i wkładamy na minimum 12 godz. do lodówki. Po tym czasie ubijamy krem do otrzymania gęstej konsystencji. Blaty biszkoptowe nasączamy nalewką truskawkową, wymieszaną z wodą. Na pierwszy blat kładziemy połowę kremu czekoladowego i smarujemy frużeliną truskawkową. Nakładamy kolejny blat i delikatnie smarujemy go kremem czekoladowym. Na calej powierzchni rozłożyłyśmy połówki

Lili w kuchni
Ciasto czekoladowe z wiśniami z nalewki 572

Dostałam w prezencie słoik wiśni z nalewki. Postanowiłam dobrze je wykorzystać i użyłam ich  jako świetny dodatek do ciasta czekoladowego z kremem waniliowym J   Ciasto wyszło pyszne! J Nie jest trudne w wykonaniu a do tego niedrogie, ponieważ większość ze składników zazwyczaj mamy w domu. Składniki: CIASTO: 1,5 szklanki mąki 4 łyżki kakao 1 łyżeczka sody(...)łyżki masła 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki śmietany 18 % DODATKI: Nutella- do posmarowania dolnej części ciasta. Jeżeli nie lubicie, nie musicie jej użyć.  Wiśnie z nalewki  (moje są mocno alkoholowe ;)) Oczywiście możecie użyć zwykłych wiśni lub innych owoców. Wykonanie ciasta: Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą, następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło (najlepiej wyciągnąć

The Sweet Damsel
Cukinia faszerowana 188

Ostatnio w sklepach pokazała się okrągła cukinia. Od razu ją kupiłam, bo naprawdę ma swój urok. Można również ją faszerować, a farsz można komponować według uznania

Salonik smaków
ciasto porzeczkowiec 475

sztywno. Serek rozmiksujemy w osobnym naczyniu, następnie doda jemy śmietankę i miksujemy na gładką masę. dodatkowo: 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 50 g gorzkiej czekolady startej 100 ml nalewki porzeczkowej wymieszanej z 25 ml wody wykonanie cista: Pierwszy blat ponczujemy nalewką, rozsmarowujemy 1/2 dżemu porzeczkowego, wykładamy całą masę serową, przykrywamy drugim blatem, ponczujemy, rozsmarowujemy pozostały dżem, wykładamy krem śmietanowy

Domowy Smak Jedzenia
Zebra 198

Proste, ale niezwykłe. Znane, ale zawsze zaskakujące swoim wyglądem i smakiem.  Składniki: 5 jajek 1,5 szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka przegotowanej, ciepłej

Salonik smaków
Popapraniec 10590

mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru 1/2 szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny dodatkowo: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 100 g orzechów włoskich odrobina dowolnego alkoholu (u mnie kieliszek nalewki z czarnej porzeczki) wiórki kokosowe do posypania polewa czekoladowa Sposób wykonania Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy będą sztywne, dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy(...)cukrem na gładką masę, gdy budyń ostygnie, stopniowo dodawać go do margaryny. Utrzeć na jednolitą masę. Wystudzone ciasto przekroić na 2 placki. Spód skropić dowolnym alkoholem, ja użyłam nalewki z czarnej porzeczki. Na placek nałożyć większą połowę masy, przykryć drugim plackiem. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę. Na masę wyłożyć kupkami dżem z czarnej porzeczki, następnie posiekane orzechy, następnie polać nierównomiernie

na moim stole...
Kotlety z kalafiora 205

Apetyczne różyczki kalafiora możemy przyrządzać i podawać na różne sposoby. Dzisiaj proponuję kotlety z kalafiora . Pamiętajmy, że kalafior jest cennym źródłem witamin i mikroelementów: sodu, potasu

Salonik smaków
Drożdżowe babeczki z jagodami 182

Gdy są jagody wszyscy robią przepyszne jagodzianki. Ja troszkę zmieniłam i zrobiłam małe drożdżowe babeczki z jagodami .  Składniki: 1,5 kg mąki 2 szkl. mleka

Salonik smaków
Pierogi z wiśniami 175

Dzisiejszy obiad to pierogi z wiśniami . Smakują obłędnie i z pewnością posmakują całej rodzinie. Składniki: 0,5 kg mąki 2 szklanki gorącej, prawie wrzącej wody 4

Salonik smaków
Biszkopt z masą truskawkową 191

Chociaż sezon na truskawki jest bardzo krótki, to jednak to ciasto możemy przygotowywać w ciągu całego roku. Oczywiście pod warunkiem, że wcześniej przygotujemy przecier truskawkowy. Warto

Salonik smaków
Surówka z młodej kapusty 193

Zachęcam do jedzenia świeżych warzyw. Przygotowane z nich sałatki nie dość że smaczne, są też zdrowe i niskokaloryczne. Ta sałatka swoim niecodziennym smakiem na pewno zaskoczy

Salonik smaków
Nalewka z zielonych orzechów włoskich. 167

filmie poniżej znajdziesz przepis na nalewkę z zielonych orzechów włoskich. Jest ona dobra na problemy żołądkowe. Pamiętajmy o tym, aby orzechy przeznaczone na tę nalewkę zbierać na początku lipca, gdy jeszcze nie mają twardej skorupki. Zapraszam na film.                         Życzę dużo zdrowia

Przepisy i porady kulinarne
Ptysie z kurczakiem 248

Nie zawsze ptysie muszą być z kremem, na słodko. Jeśli chcemy zaskoczyć gości, to może podajmy je z kurczakiem. Są takie delikatne, wytworne. Mają w sobie

Salonik smaków
Malinowa rozkosz 198

Sezon na maliny trwa. Ciasto z dużą ilością malin zachwyci każdego. Pyszne, rozpływające się w ustach. Może jest trochę pracochłonne, ale dobrze schłodzone idealnie pasuje na

Salonik smaków