nalewka - 4783 przepisów (strona:155/319)

Jeżynówka 94

dniach zlewamy wszystko ,przecedzamy przez sitko ,wlewamy do butelek i odstawiamy w chłodne ciemne miejsce aby dojrzała. Owoce mozna wykorzystac do ciasta lub deseru.Po ok. 6 miesiącach nalewka jest gotowa do spożycia

Przepisy mojej mamy
Nolywka ze mlycza (Nalewka z mniszka lekarskiego) 117

nolywka to je taki trocha eksperymynt- jak pisza tyn tekst, to niy wiym jeszcze do kōnca, jako bydzie smakować za połra miesiyncy, ale z [...] Artykuł Nolywka ze mlycza (Nalewka z mniszka lekarskiego) pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni
Nalewka z czosnku niedźwiedziego 106

Artykuł Nalewka z czosnku niedźwiedziego pochodzi z serwisu Wędrówki po kuchni

Wędrówki po kuchni
Domowy likier pomarańczowy 153

właśnie tym likierem nasączam  biszkopt, kiedy przygotowuję roladę buche de noel w wersji dla dorosłych. Likier pomarańczowy pasuje też do drobiu, a w szczególności do kaczki. Przepisy na nalewki także znajdziecie na blogu. Polecam też przepis na domowy likier kawowy - jest pyszny. Domowy likier pomarańczowy - Cztery Fajery Przepis na likier pomarańczowy jest domową wersją kultowego Grand Marnier, ale znacznie

Cztery Fajery
Mus czekoladowy 141

szklanki cukru lub substytutu cukru 200 kcal 6 płaskich łyżek kakao 224 kcal 1 łyżka żelatyny 27 kcal szczypta soli aromat lub ekstrakt do smaku ewentualnie garść wiśni z nalewki Jeżeli wykorzystamy zwykły cukier kaloryczność jednej porcji to około 250 kcal. Jeżeli użyjemy stewii wówczas kaloryczność jednej porcji to około 200 kcal. W szklance mleka namoczyć żelatynę przez

moj przepis na
Tort Szwardzwaldzki 190

temp. pokojowej) 6 łyżek cukru drobnego 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Składniki na masę: 350-400 gr wiśni z kompotu lub z nalewki (dla dorosłych smakoszy) 400 ml śmietany 30% schłodzonej 250 gr serka mascarpone schłodzonego 2 łyżki cukru pudru Składniki na nasącz: 300 ml kompotu z wiśni lub 200 ml kompotu

moj przepis na
Domowy cydr jabłkowy lub gruszkowy 162

kamienicy moczowej, jako środek przeciwgorączkowy, przeciwkaszlowy i przeciwbiegunkowy. Dodatkowo cydr jabłkowy jest doskonałym środkiem wzmacniającym dla rekonwalescentów oraz osób wyczerpanych fizycznie i psychicznie. Przepis pochodzi z książki Lecznicze nalewki, autorstwa Andrzeja Sarwy. Składniki: 10 kg owoców jabłek lub gruszek* 20 kg cukru 20 litrów wody drożdże winiarskie Owoce umyć, pokroić na 4 części, pozbawić ogonków, z gniazdem nasiennym wrzucić

moj przepis na
Torcik W-Z jak z PRL 111

kostki czekolady, żelatynę. Wymieszać. Dekoracja 50 g startej na wiórki czekolady (do posypania) 300 g śmietany 30% lub 36% schłodzonej 1 łyżeczka żelatyny 4 łyżeczki zimnej wody wiśnie z nalewki do dekoracji Żelatynę namoczyć w wodzie. Poczekać 5 min, aż napęcznieje. Po tym czasie roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, tak aby była płynna i bez grudek. W misie

moj przepis na
Sok z tarniny 99

Śliwa tarnina, zwana tarniną lub tarką to kolczasty krzew, który rośnie najczęściej na brzegach lasów, wzdłuż dróg polnych lub na słonecznych zboczach. Owoce tarniny na sok lub na nalewkę najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach, stają się wtedy bardziej słodsze. Jednak, aby nie ścigać się z ptakami warto zrywać tarninę od października i mrozić. Uwaga! W pestkach tarniny występuje cyjanowodór, dlatego

Tajemnice Smaku
Suszony pigwowiec japoński 89

bardzo aromatyczne, kwaśne i twarde. Zawierają duże ilości witaminy C. Z powodu swojej kwaśności nie nadają się do bezpośredniego spożycia, za to są ideale na dżemy, galaretki i nalewki. Można je również suszyć i używać do herbaty zamiast cytryny. Plasterki owoców pigwowca najlepiej suszyć w suszarce elektrycznej do grzybów, warzyw i owoców. Można je również wysuszyć w piekarniku w temperaturze

Tajemnice Smaku
NALEWKA PESTKÓWKA NA PESTKACH Z PIGWOWCA 127

pierwszy raz spróbuje tego trunku nie wpadnie z czego jest zrobiony. Pachnie i smakuje migdałami. Nalewka jest pyszna i bardzo aromatyczna.    Polecam więc ją na długie zimowe wieczory. Idealnie może zastąpić Amaretto do deseru tiramisu.    Ze względu na dużą zawartość pektyny w pestkach przed zalaniem dobrze jest dać im trochę czasu by przeschły. Nie zrobi się

Niespełnione zdolności kulinarne
Nolywka ze czerwōnych jagōdkōw (Nalewka z czerwonej porzeczki) 125

robiōłech yno ze czornych i jak fto1 jeszcze taki niy rychtowoł2, to musi to wartko3 nadrobić, bo tyn smak je niy do ôpedzynia4. Potyn [...] Artykuł Nolywka ze czerwōnych jagōdkōw (Nalewka z czerwonej porzeczki) pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni
Drink Blue Heaven z lemoniadą 170

nakrętką) i dobrze wymieszać. Przelać do szklanki z kostkami lodu. Całość uzupełnić lemoniadą (najlepiej taką domowej roboty z tego przepisu: lemoniada z cytryn ). Smacznego! Więcej przepisów na drinki, shoty, nalewki i likiery itd. znajdziecie w zakładce: Napoje alkoholowe – przepisy . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Drink Blue Heaven z lemoniadą appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Nalewka z truskawek 203

słoja płyn a truskawki dokładnie wyciskamy przez ścierkę. Z wody i cukru gotujemy syrop. Do gorącego wlewamy sok z cytryny i studzimy. Po wystudzeniu syrop mieszamy z alkoholem. Nalewkę przelewamy do butelek filtrując ją przez wacik. Odstawiamy na 2-3 miesiące aby nabrała pełnego smaku

Qchnia po prostu
Świąteczny pasztet z pomarańczowej soczewicy na Wielkanoc 149

jednej gałązki rozmarynu łyżka czarnuszki łyżeczka suszonego cząbru łyżeczka słodkiej papryki w proszku płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku sól pieprz olej do smażenia łyżka czarnych porzeczek z nalewki lub likieru (zawsze je zostawiam, przygotowując cassis ) kilka suszonych moreli kilkanaście połówek wędzonych śliwek Soczewicę wypłukać w kilku wodach, przecierając ziarna między palcami. Do soczewicy wlać dwie szklanki wody. Zagotować

Weekendy w domu i ogrodzie