naleśniki - 14154 przepisów (strona:495/944)

SOS ANGIELSKI – WANILIOWY SOS DO DESERÓW 151

Uwielbiam wszelkiego rodzaju sosy do ciast! Faworytami od zawsze jest solony sos karmelowy i sos angielski – czyli sos waniliowy. Idealnie nadaje się do ciast, deserów, lodów, naleśników czy też gofrów. Smakuje obłędnie i jest bardzo łatwy do zrobienia! Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak Wam smakował. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * żółtko – 3 szt * cukier puder – 3 łyżki * śmietana

Ostra na Słodko
DOMOWY CHLEB NA ZAKWASIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI I KAPARAMI 163

miejsce na 24h DZIEŃ 3 Powtórz czynność z dnia nr 2 Wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na 24h DZIEŃ 4 Odłóż połowę zakwasu (oddaj mamie, koleżance bądź zużyj do naleśników) Do połowy ponownie dodaj 1/4 szklanki mąki i wodę. Wymieszaj, odstaw na 24h. DZIEŃ 5 Możesz już spróbować piec chleb z 4 dniowego zakwasu, ale jest on jeszcze najprawdopodobniej

SMYKWKUCHNI
Gofry budyniowe 670

Gofry budyniowe to zachcianka mojego Męża, który od czasu powstania naleśników budyniowych (zobacz przepis), najchętniej dodawałby budyń do wszystkiego ;) Czekoladowe gofry budyniowe idealnie smakują z bitą śmietaną i bananami :) Może wypróbujecie je jeszcze dziś? :) Gorąco polecam! :) Gofry budyniowe – Składniki: 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 szklanka mleka 2 jajka szczypta […] The post Gofry budyniowe appeared first

Kulinarne Przeboje
Bezglutenowa kuchnia 153

krokiem na pewno zostaje wymienienie produktów zawierających gluten, na te wskazane dla diety. Nie zmieniamy więc dotychczasowych przyzwyczajeń, ponieważ nadal możemy jeść kanapki, gotować makaron, lepić pierogi, czy smażyć naleśniki, zmienia się jednak produkt zawierający pszenicę, czy owies na bezglutenowy odpowiednik. Na szczęście coraz łatwiej na rynku dostępne są rzeczy, które mają na opakowaniu charakterystyczny symbol przekreślonego kłosa

Kuchcik gotuje
Proziaki 140

Pochodzę z lubelszczyzny. U nas babcia robiła placki na wzór proziaków, ale były większe – wielkości naleśników. Kładła je na blasze na piecu kaflowym. Plackom wyrastały wielkie bąble, które z bratem przekłuwaliśmy. Babcia nas za to ganiła, bo te z bąblami były najlepsze. Lekko przypalone. Jedliśmy je popijając świeżym mlekiem. Wspaniałe to były czasy. Dziś proziaki stanowią dla mnie

MojaQchnia.pl
Makaron z serem na słodko 322

Makaron z serem na słodko z cukrem to jedno z dań z dzieciństwa, obok leniwych pierogów , pyrów z gzikiem , placków ziemniaczanych , czy naleśników z serem i dżemem , które jedliśmy w piątki na obiad podczas postu. U nas taki makaron z białym serem miał największe wzięcie, lubiłam go też w wersji wytrawnej ze skwarkami z boczku. Nieważne jakiego kształtu jest

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
mus jabłkowy bez cukru 144

ustawiamy zakrętką do dołu. Tak przygotowane zostawiamy do całkowitego wystygnięcia :) Opisujemy i do spiżarni lub w ciemne chłodne miejsce :) Korzystamy cały rok, bo to doskonały dodatek do ciast, naleśników i deserów :) Smacznego

chleba naszego
Naleśniki gryczane z farszem dyniowo-serowym 221

SKŁADNIKI: Ciasto na naleśniki: 1 szkl. mleka 2 jajka 1/2 szkl. mąki gryczanej 3/4 szkl. mąki pszennej 15 ml oleju 1/2 łyżeczki soli 1/2 szkl. wody Farsz: 50 g suszonego boczku pancetta 150 g startego żółtego sera 300 g obranej dyni 200 g pieczarek Dodatkowo: ziarna sezamu oliwa z oliwek przyprawy: sól morska SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wszystkie składniki składniki

Menu Zdrowia
Mleko migdałowe 158

minuty. Całość wylewamy na sitko wyłożone gęstą gazą i bardzo dokładnie wyciskamy jej zawartość. Miąższ, który pozostanie wykorzystujemy jako dodatek np. do ciast i deserów albo składnik farszu do naleśników. Mleko przelewamy do szklanej butelki i wkładamy do lodówki. Najlepiej go spożyć w ciągu dwóch dni, później kwaśnieje. Mleko migdałowe można dodawać do kawy ale nie wrzącej, ponieważ może

Moja Mama Gotuje
Pudding z CHIA z dodatkiem truskawek 136

zwiększają bowiem kilkukrotnie swoja objętość i wytwarzają żel, który zawiera w sobie wszystkie ich odżywcze wartości. Dodawany do koktajli, owsianek, kasz i warzyw. Dodawany do niektórych wypieków: chlebów i naleśników. Bardzo fajnie  nadają  się  do wysiewu i pozyskiwania smacznych oraz zdrowych  kiełków . Nasiona chia można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Ich cena waha

Moja Mama Gotuje
Baghrir - placki z kraterami i sosem malinowym. 181

Jeśli chodzi o baghrir,  bardziej przypominają bliny,  niż naleśniki. To przysmak kuchni arabskiej,  przyrządzany z luźnego  ciasta drożdżowego z  mąki lub manny, są przepisy gdzie dodawana jest semolina. To właśnie drożdże są odpowiedzialne za masę dziur i dziureczek w plackach. 😊 Podawane w wersji słodkiej lub wytrawnej, zawsze na ciepło. I co godne uwagi

Dieta moja pasja
Semlor, czyli szwedzkie bułeczki na tłusty wtorek 228

krajach to własnie ten dzień spełnia rolę naszego tłustego czwartku. W Wielkiej Brytanii, Stanach Zjednoczonych, czy Australii jest to naleśnikowy wtorek (Pancake Tuesday/ Shrove Tuesday). Oprócz spożywania ogromnej ilości naleśników w każdej postaci, w krajach tych odbywają się także festyny i parady z okazji ostatniego dnia karnawału. W Północnej Europie w tłusty wtorek jada się przepyszne, kremowe Semlor

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Płatki jaglane z sosem malinowym 253

owcami, najlepiej o kremowej konsystencji, ale z chrupiącym dodatkiem. Najczęściej na ciepło. Do tej pory w moim śniadaniowym menu gościły owsianki, a w weekendy również omlety , placki i naleśniki . Ostatnio jednak odkryłam płatki jaglane i zakochałam się w nich od pierwszego kęsa. Ugotowane na mleku mają konsystencję delikatnej kaszki, a ich smak jest bardzo neutralny-wystarczy dodać odrobinę wanilii

Zawsze głodna!
Zdrowa i pyszna nutella 179

kakao, próbując czy smak nam odpowiada, bo wiadomo, że każdy lubi inaczej :). I to samo dotyczy miodu ;). Osobiście byłam oczarowana tą nutellą <3. Nadaje się na chleb, do naleśników, omletów, gofrów a najlepiej smakuje sama, jedzona łyżką :D.    Składniki  2 banany-dojrzałe awokado-dojrzałe* 3 łyżki kakao miód do posłodzenia wg uznania *moje było niby

Gotuj z Agnes
GOFRY IDEALNE – CHRUPIĄCE I LEKKIE! 912

które mogłyby konkurować z tymi z profesjonalnych budek – i znalazłam! Teraz takie gofry przygotowuję w domu i przyznam się Wam, że kocham robić gofry tak samo, jak kocham naleśniki ! Sekretem chrupiących gofrów jest nie tylko dobre ciasto, ale i dobra gofrownica. Od jakiego czasu mam w domu sprzęt, w którym robię te wymarzone, niesamowicie chrupiące gofry

Ostra na Słodko