naleśniki - 14154 przepisów (strona:493/944)

Orkiszowe pancakes 286

Delikatne i puszyste naleśniki tym razem na zdrowszej mące orkiszowej. U mnie po amerykańsku czyli z ulubionym syropem klonowym i jagodami.  Składniki: 1,5 szkl. mąki orkiszowej jasnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka cukru brązowego jajko 3/4 szkl. mleka 2 łyżki masła lub oleju Do miski dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać trzepaczką.  Odstawić ciasto

wyzwania kuchenne
PIERŚ Z KURCZAKA W CHRUPIĄCEJ TEMPURZE 432

początku wyjaśnię co to takiego ta tempura? Otóż jest to mieszanka różnych mąk i przypraw. Po wymieszaniu proszku z wodą do odpowiedniej konsystencji (odrobinę gęstszej niż ciasto na naleśniki) i usmażeniu mięsa, owoców morza czy ryby zanurzonej w tempurze wychodzi pyszna, chrupiąca panierka.  Mięso w takiej panierce jest przepyszne. Chrupiąca panierka i soczyste mięsko= połączenie idealne. Szybkie

Zrób to smacznie
Domowe masło orzechowe 152

oczyścić ze skórek, co dodatkowo wydłuża czas przygotowania masła. Gotowe masło orzechowe możesz spożyć na wiele sposobów – na kanapce z bananem, w naleśnikach, z lodami, a także jako dodatek do wytrawnego dania – niedawno przygotowałem makaron soba z brokułem – bazą sosu było małso orzechowe – potrawa smakowała wspaniale

Vegan Taste
Drożdżówki z serem 151

niepotrzebnej paniki. Nie podam wam ilości drożdżówek, jaka wyjdzie, bo to zależy od tego, jakiej wielkości zrobicie placuszki. Jeśli zostanie wam ser z nadzienia, możecie śmiało wykorzystać go do naleśników. Potrzebujemy: 700 g mąki pszennej (może być ciut więcej, ja zawsze pracuję z całym kilogramem) 1,5 opakowania suszonych drożdży (około 11 g) – do kupienia już w każdym sklepie

ladykitchen
Koktajl z dodatkiem liofilizowanej borówki brusznicy 175

przygotowania i wzbogacenia smaku koktajlu użyłam liofilizowanej borówki brusznicy .  Pyszny dodatek, który doskonale sprawdza się nie tylko w koktajlach, ale również np. jako dodatek do ciast na placuszki, naleśniki czy babeczki. Składniki: 1 banan 2 łyżeczki liofilizowanej borówki brusznicy Premium Rosa 3/4 szklanki mleka krowiego lub roślinnego Przygotowanie: Banana obieramy i przekładamy do misy blendera z nożami. Dodajemy

Słodkie okruszki
Konfitura z jabłek i cukinii 207

Konfitura (dżem) z jabłek i cukinii o aromacie cytrynowym doskonale sprawdzi się do naleśników, gofrów albo domowych wafli. Można też dodać ją do ryżu na ciepło lub zapiec pod kruszonką. KONFITURA z JABŁEK i CUKINII  Składniki: 3 duże cukinie około 1,5 kg jabłek najlepiej zielonych sok z 1 cytryny cukier waniliowy cukier do smaku (około 3/4 szkl

Bon appetit mon amie
Ostre kąski z kurczaka w cieście naleśnikowym 172

ciasto naleśnikowe. Do mąki wbijamy jajka i wlewamy mleko. Dodajemy majonez i przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą curry. Dokładnie mieszamy. Ciasto musi być minimalnie gęstsze niż te na tradycyjne naleśniki. Do ciasta przekładamy kawałki kurczaka. Dokładnie je zatapiamy i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie kawałki kurczaka smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju

VioletoweKucharzenie
AJVAR - pasta z Bałkanów 143

tylko Serbii, przygotowuje się jej 640 ton rocznie! No to znaczy tylko jedno, musisz ją zrobić w domu! Pastę możecie wykorzystywać na wiele sposobów, jako pasta do chleba, placuszków, naleśników, jako sos do pizzy, nadzienie do tart wytrawnych, dodatek do mięs itp. Podstawą dobrego ajvaru jest słodka pieczona papryka i bakłażany.  Potrzebujesz około 4 duże słodkie papryki

SMYKWKUCHNI
Piernikowe sweet sushi 173

jedliście już owocowe, słodkie sushi? Nie? To musicie koniecznie wypróbować. Tym daniem zaskoczycie każdego, nikt mu się nie oprze, nawet największy przeciwnik sushi. Wystarczy ryż do sushi połączyć z naleśnikami, słodkimi batonikami owocami i gotowe. Macie deser jak się patrzy. Pyszny, egzotyczny zaskakujący. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Mój ulubiony, najprostszy sos pomidorowy 257

inspiracji do czego można go wykorzystać: Pulpety z indyka z cukinią w pomidorowym sosie Zapiekane kluski z jarmużem i cukinią Pulpety z kaszy jaglanej z mięsem i warzywami Zapiekane naleśniki z mąki ryżowej Kluski z cukinią i białym serem Warzywne mini pizze na spodzie z polenty Zapiekane muszle z dynią i serami Lazania z cukinii z mięsem Zapiekanka makaronowa

Cooking for Emily
Pieczony pstrąg i ziemniaki w sosie kurkowym 197

zresztą wiele innych smakołyków. Ubrudzicie na bank cały samochód! W Lawendowym Muzeum Żywym koniecznie zajrzyjcie do ogrodów i sklepiku, gdzie czeka na Was syrop lawendowy – znakomity do naleśników, a w pobliskim Nowym Kawkowie – malutkiej wsi – odwiedźcie posthipisowską kawiarnię połączoną ze świetlicą i galerią. Dość wspomnieć o Fajnym Miejscu i Teatrze Węgajty . A to na pewno

GRUBY WAŁEK
Sernik z ajerkoniakiem 201

jest bardzo słodki ), dlatego dość znacznie zmniejszyłam jego ilość i taki zmodyfikowany przepis publikuję. Polecam do przetestowania wszystkim fanom advocaatu :). P.S. Użyjcie prawdziwego twarogu, te z wiaderka zostawcie do naleśników... Spód: opakowanie herbatników maślanych lub pełnoziarnistych - około 220 g 80 g orzechów włoskich ( można zastąpić herbatnikami ) 100 g masła, roztopionego Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego

Opowieści z piekarnika
Racuchy drożdżowe z jabłkami 246

Moje ukochane placuszki :) Żadne naleśniki czy pancakes'y nie rozpieszczają tak moich kubków smakowych, jak właśnie drożdżowe racuchy z jabłkami :) Kojarzą mi się z dzieciństwem. Uwielbiam ich miękkość, puszystość i te kawałki jabłuszek, które skrywają w swoim apetycznym wnętrzu. Jak dla mnie świetne nawet na zimno...i na drugi dzień :) Najczęściej podaję je po prostu posypane cukrem pudrem, choć

Opowieści z piekarnika
Sól aromatyzowana 140

smaku i jest zdecydowanie zdrowsza od zwykłej soli. Pierwszy przepisy to sól aromatyzowana papryczką chilli oraz skórką z limonki. Nadaje się zwłaszcza do dań z warzyw, sałatek, jajek oraz naleśników na słono. Ma orzeźwiający smak i zapach. Może stanowić też przyprawę do dressingów. Sól aromatyzowana chilli oraz skórką limonki Składniki: 250g soli himalajskiej pół małej papryczki chilli skórka

Życie ze smakiem