Bezglutenowa kuchnia 193krokiem na pewno zostaje wymienienie produktów zawierających gluten, na te wskazane dla diety. Nie zmieniamy więc dotychczasowych przyzwyczajeń, ponieważ nadal możemy jeść kanapki, gotować makaron, lepić pierogi, czy smażyć naleśniki, zmienia się jednak produkt zawierający pszenicę, czy owies na bezglutenowy odpowiednik. Na szczęście coraz łatwiej na rynku dostępne są rzeczy, które mają na opakowaniu charakterystyczny symbol przekreślonego kłosa
Kuchcik gotuje
Proziaki 163Pochodzę z lubelszczyzny. U nas babcia robiła placki na wzór proziaków, ale były większe – wielkości naleśników. Kładła je na blasze na piecu kaflowym. Plackom wyrastały wielkie bąble, które z bratem przekłuwaliśmy. Babcia nas za to ganiła, bo te z bąblami były najlepsze. Lekko przypalone. Jedliśmy je popijając świeżym mlekiem. Wspaniałe to były czasy. Dziś proziaki stanowią dla mnie
MojaQchnia.pl
Makaron z serem na słodko 363Makaron z serem na słodko z cukrem to jedno z dań z dzieciństwa, obok leniwych pierogów , pyrów z gzikiem , placków ziemniaczanych , czy naleśników z serem i dżemem , które jedliśmy w piątki na obiad podczas postu. U nas taki makaron z białym serem miał największe wzięcie, lubiłam go też w wersji wytrawnej ze skwarkami z boczku. Nieważne jakiego kształtu jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
mus jabłkowy bez cukru 176ustawiamy zakrętką do dołu. Tak przygotowane zostawiamy do całkowitego wystygnięcia :) Opisujemy i do spiżarni lub w ciemne chłodne miejsce :) Korzystamy cały rok, bo to doskonały dodatek do ciast, naleśników i deserów :) Smacznego
chleba naszego
Naleśniki gryczane z farszem dyniowo-serowym 264SKŁADNIKI: Ciasto na naleśniki: 1 szkl. mleka 2 jajka 1/2 szkl. mąki gryczanej 3/4 szkl. mąki pszennej 15 ml oleju 1/2 łyżeczki soli 1/2 szkl. wody Farsz: 50 g suszonego boczku pancetta 150 g startego żółtego sera 300 g obranej dyni 200 g pieczarek Dodatkowo: ziarna sezamu oliwa z oliwek przyprawy: sól morska SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wszystkie składniki składniki
Menu Zdrowia
Mleko migdałowe 183minuty. Całość wylewamy na sitko wyłożone gęstą gazą i bardzo dokładnie wyciskamy jej zawartość. Miąższ, który pozostanie wykorzystujemy jako dodatek np. do ciast i deserów albo składnik farszu do naleśników. Mleko przelewamy do szklanej butelki i wkładamy do lodówki. Najlepiej go spożyć w ciągu dwóch dni, później kwaśnieje. Mleko migdałowe można dodawać do kawy ale nie wrzącej, ponieważ może
Moja Mama Gotuje
Pudding z CHIA z dodatkiem truskawek 159zwiększają bowiem kilkukrotnie swoja objętość i wytwarzają żel, który zawiera w sobie wszystkie ich odżywcze wartości. Dodawany do koktajli, owsianek, kasz i warzyw. Dodawany do niektórych wypieków: chlebów i naleśników. Bardzo fajnie nadają się do wysiewu i pozyskiwania smacznych oraz zdrowych kiełków . Nasiona chia można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Ich cena waha
Moja Mama Gotuje
Baghrir - placki z kraterami i sosem malinowym. 219Jeśli chodzi o baghrir, bardziej przypominają bliny, niż naleśniki. To przysmak kuchni arabskiej, przyrządzany z luźnego ciasta drożdżowego z mąki lub manny, są przepisy gdzie dodawana jest semolina. To właśnie drożdże są odpowiedzialne za masę dziur i dziureczek w plackach. 😊 Podawane w wersji słodkiej lub wytrawnej, zawsze na ciepło. I co godne uwagi
Dieta moja pasja
Semlor, czyli szwedzkie bułeczki na tłusty wtorek 255krajach to własnie ten dzień spełnia rolę naszego tłustego czwartku. W Wielkiej Brytanii, Stanach Zjednoczonych, czy Australii jest to naleśnikowy wtorek (Pancake Tuesday/ Shrove Tuesday). Oprócz spożywania ogromnej ilości naleśników w każdej postaci, w krajach tych odbywają się także festyny i parady z okazji ostatniego dnia karnawału. W Północnej Europie w tłusty wtorek jada się przepyszne, kremowe Semlor
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Płatki jaglane z sosem malinowym 283owcami, najlepiej o kremowej konsystencji, ale z chrupiącym dodatkiem. Najczęściej na ciepło. Do tej pory w moim śniadaniowym menu gościły owsianki, a w weekendy również omlety , placki i naleśniki . Ostatnio jednak odkryłam płatki jaglane i zakochałam się w nich od pierwszego kęsa. Ugotowane na mleku mają konsystencję delikatnej kaszki, a ich smak jest bardzo neutralny-wystarczy dodać odrobinę wanilii
Zawsze głodna!
Zdrowa i pyszna nutella 202kakao, próbując czy smak nam odpowiada, bo wiadomo, że każdy lubi inaczej :). I to samo dotyczy miodu ;). Osobiście byłam oczarowana tą nutellą <3. Nadaje się na chleb, do naleśników, omletów, gofrów a najlepiej smakuje sama, jedzona łyżką :D. Składniki 2 banany-dojrzałe awokado-dojrzałe* 3 łyżki kakao miód do posłodzenia wg uznania *moje było niby
Gotuj z Agnes
GOFRY IDEALNE – CHRUPIĄCE I LEKKIE! 952które mogłyby konkurować z tymi z profesjonalnych budek – i znalazłam! Teraz takie gofry przygotowuję w domu i przyznam się Wam, że kocham robić gofry tak samo, jak kocham naleśniki ! Sekretem chrupiących gofrów jest nie tylko dobre ciasto, ale i dobra gofrownica. Od jakiego czasu mam w domu sprzęt, w którym robię te wymarzone, niesamowicie chrupiące gofry
Ostra na Słodko
Naleśniki z nutellą i bananem 154się robi naleśniki chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć :) Bomba kaloryczna, ale nawet na to trzeba sobie czasem pozwolić ;> Przynajmniej ja nie mogłam się powstrzymać ! Smakuje obłędnie
FITBUuK
placki 174Placki :)) zawsze dobre ! Każdy lubi i mogą być z wszystkim :) Smażymy blade naleśniki i nakładamy do środka to co lubimy lub to co mamy :) Ja nałożyłem szpinak, ser, szynkę :) i trochę przypraw :) Potem zawinąłem jak się należy ... ... tak żeby można było go łatwo odsmażyć... ...zawinięty może czekać sobie w lodówce, aż domownicy dotrą do domu... ...potem wrzucamy
chleba naszego
z twarogiem 255Ważne żeby się dobrze przygotować, wówczas wszystko idzie "raz dwa trzy" Nie są to klasyczne placki z twarogiem na słodko... :) Dodajemy po prostu oprócz twarogu różne ulubione smaczne produkty :) Naleśniki zawijamy tak jak lubimy i jak lubią je widzieć domownicy :) Oczywiście dla spóźnialskich odgrzewamy i przysmażamy :) Jak widać prezentują się świetnie :) jeszcze lepiej smakują :) Polecam ! Do obiadu pojawił
chleba naszego