zimą już gorzej. Kiedyś przynosiłam coś, co można odgrzać, ale robię to coraz rzadziej, a praktycznie w ogóle. Przede wszystkim dlatego, żeby nie dokładać koleżankom zapachu zup, zapiekanek lub naleśników ze szpinakiem. Kombinuję więc dalej z sałatkami, ale o ile w lecie to były przede wszystkim warzywa z sosem winegret, tak teraz mi one nie podchodzą tak bardzo. Mieszam
bistro mamakażdym opowiadaniu umieszczony jest przepis z instrukcją "krok po kroku" - jak przygotować daną potrawę. Oprócz klasycznego opisu znajdziemy też wersję obrazkową . Sekretne ciasto Babci Tappiego, placki ze Słonecznej Polany, naleśniki, po których nie burczy w brzuchu, Smocza jajecznica... To tylko niektóre pyszności będące smaczną inspiracją dla dzieci i ich rodziców! Ocena wizualna i moje zdanie: Książka jest
Di gotujeprawdę szczerze polecam Wam tą patelnię o średnicy 28 cm. Jest rewelacyjna, ma nieprzywierającą powłokę, dzięki czemu możecie używać o połowę mniej tłuszczu niż zwykle. Sprawdza się do pieczenia naleśników, placuszków, mięs, kotletów, przygotowywania dań jednogarnkowych czy też do pieczenia. Jestem z niej bardzo zadowolona. Życzę Wam przepysznych bułeczek robionych z prawdziwą dbałością o bliskich! Taaaakiego smacznego! Przepis zgłaszam
SMYKWKUCHNIstanie streścić Wam wszystkich zawartych informacji, tak jest ich wiele. W części praktycznej znajdziemy przepisy podstawowe, które musimy znać przechodząc na dietę paleo - tj. bulion, ciasto kruche, czy naleśniki. W kolejnej części są zupy np bardzo apetycznie wyglądająca zupa po cygańsku, dania mięsne (znalazłam tu 2 pyszne przepisy na mój ulubiony boczuś), bez mięsne apetycznie wyglądający kalafior w sosie
Cynamonowe szczęściepisałam w poprzednim poście, można wykorzystać do każdego ciasta chlebowego. W przypadku chleba na zakwasie można dodawać mąkę z pestek dyni już w momencie przygotowywania zaczynu. Ostatnio smażyłam naleśniki również z jej dodatkiem a kruche ciasteczka z maszynki zyskały na kruchości i smaku. Chleb tostowy orkiszowy na drożdżach z tartą dynią, z mąką z pszenicy durum i mąką
Leśny Zakątekdomu wszyscy bardzo doceniamy kaszę jaglaną. Przyrządzamy z niej naleśniki, jest dodatkiem do zup i składnikiem pasztetów. Dzisiaj łączymy ją z fasolą i warzywami, by wyczarować przepyszne babeczki. Jagódka nazwała je ciasteczkami, jadła jeszcze gorące. Smak wygrał z bólem poparzonych paluszków. :-) Składniki na 12 babeczek: 3 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (1 1/2 suchej kaszy), 4 szklanki ugotowanej
Jeść, by żyć w zdrowiuzalewamy wodą na wysokość 0.5 cm ponad poziom ziaren. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Smażymy na suchej patelni lub z odrobiną oleju kokosowego. W wersji wytrawnej smarujemy naleśniki awokado, nakładamy cebulę, pomidora, polewamy odrobiną oleju lnianego i przyprawiamy. W wersji słodkiej smarujemy masłem orzechowym i nakładamy porzeczki. Mniammmmmm
Jeść, by żyć w zdrowiusłoiczki o pojemności ok. 300 ml oraz 3 słoiczki o pojemności ok. 200 ml. Dżem jest słodki, z wyraźną pomarańczową nutą i aromatem piernika. Wspaniały dodatek do naleśników czy ciast. Kanapki też smakują z nim wybornie - polecam! :) #Przydatne info: Ja swoje przetwory trzymam w lodówce, ale jeśli planujecie zrobić ich więcej i trzymać w spiżarce lub piwnicy
Cooking Monsterpieczenia i 2 łyżki oleju miksujemy razem aż nie będzie grudek i odstawiamy na 30 minut.Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i na odrobinie oleju rozprowadzamy ciasto i smażymy naleśniki.Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarnemnie zbyt nudny, więc dorzuciłam do niego garść orzeszków ziemnych i to był strzał w dziesiątkę! Otrzymałam wspaniały crunchy krem, a ja lubię jak można coś pochrupać. Pasuje do naleśników, omletów, kanapki, a nawet jedzony samemu. Spróbujcie koniecznie! Dlaczego warto? Awokado to skarbnica zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3 i omega-6) - zawiera ich aż 20-30%. Jest kaloryczne
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńrozmrażamy na sicie. Lekko przyprawiamy solą. Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy mleko ( ok. 150 ml ), posiekaną drobno pietruszkę i tyle mąki aby ciasto stało się bardziej gęste niż do naleśników. Ciasto przyprawiamy solą. Filety umieszczamy w cieście i dokładnie je obtaczamy. Rybę smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Do ryby idealnie pasuje ( wiadomo :) )surówka z kiszonej kapusty ( prezentowana
Smaki Ewytrwałości jest wekowanie. Sezon na dynię w pełni, więc wykorzystajcie ten przepis i zróbcie cudownie pachnące i pyszne konfitury z dyni. Można je potem wykorzystać do ciasta lub do naleśników. Albo po prostu wyjeść łyżeczką ze słoiczka. Składniki: 1,5 kg dojrzałej dyni 200 g wody 3 cytryny (ekologiczne, niewoskowane) 100 g startego imbiru 300 g cukru
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: Naleśniki: 1 jajko, 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej, 2 szklanki mleka (plus troszkę,w razie potrzeby gdyby ciasto było za gęste ), szczypta soli, 2 łyżki oleju, garść świeżego koperku ( może być mrożony ), Farsz: 2 pojedyncze piersi z kurczaka, sól, pieprz, bazylia, czerwona słodka papryka, czerwona ostra papryka, 1 łyżka oleju, 1 świeża czerwona papryka
W kuchni u Monikiorganicznych kokosów, uprawianych bez użycia syntetycznych pestycydów i nawozów. Znajdziesz tu 100 % kokosa, bez żadnych dodatków. Krem nie jest uwodorniany. Nadaje się świetnie do wypieków, potraw wytrawnych, owsianek, naleśników i innych dań. Możesz rozpuścić go z wodą i otrzymasz mleko kokosowe! Jedynie jakie mam zastrzeżenie to takie, że bardziej preferowałabym aby produkt ten znajdował się w słoiczku, bo jakoś
Zdrowie na języku :Pwykrojone. Kości gotuję z dodatkiem liścia laurowego, soli i ziela angielskiego. Po ugotowaniu mięso wystarczy wyciąć nożem, zmielić lub poszatkować i wykorzystać jako mięsny farsz do knedli, pyz, krokietów, naleśników, zapiekanek. Smacznie i tanio! Składniki knedle: 1 kg ugotowanych ziemniaków, 2 jajka, mąka ziemniaczana, ½ szkl. mąki pszennej sól. Składniki farsz: 500 g ugotowanego, posiekanego mięsa ze schabu 1 duża
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię