naleśniki na wodzie - 3050 przepisów (strona:121/204)

Żytnie placuszki z odżywką białkową 168

Jak już wcześniej zakomunikowałam dostałam do przetestowania odżywkę białkową ze sklepu KULTURYSTYKA.COM Nie miałam jeszcze okazji do napisania recenzji, najpierw chciałam wypróbować ją w przepisach jak

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Naleśniki II 158

Dzisiaj drugi przepis na naleśniki. Pochodzi z książki „Wyśmienite placki, naleśniki i gofry”. Zdecydowanie bardziej przypadły mi do gustu gdyż są niesamowicie delikatne i miękkie. Z

Na słodko lub wytrawnie
Maliny w soku własnym 471

może zabraknąć malin. Ja zamykam je w słoiczkach w soku własnym. Pyszny gęsty syrop wykorzystuje do herbatki lub rozcieńczam i robię kompot. Owocki natomiast można wykorzystać do deserów lub naleśników. składniki: 1 kg malin 1 szklanka cukru Oczyszczone maliny przełożyć do szklanej miski lub słoja i przesypać cukrem. Przykryć ściereczką i odstawić na nasłoneczniony parapet aby puściły sok. Maliny(...)cukier równomiernie się rozpuszczał. U mnie malinki stały dobę. Następnie maliny razem ze sokiem przełożyć do wyparzonych słoiczków. Dokładnie zakręcić.  Słoiczki wstawić do garnka wyścielonego gazetami. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 15 minut od zagotowania. Z kg malin wyszło mi 5 słoiczków o pojemności

Monia miesza i gotuje
Placki z twarogiem i jabłkami 305

Miały być naleśniki nadziane farszem z twarogu i jabłek, wyszły placki. Ale wcale nie żałuję bo placki są super smaczne i znikają momentalnie. Szybko zrobione, szybko zjedzone! :-) Placki z twarogiem i jabłkami PLACKI Z TWAROGIEM I JABŁKAMI Na około 12 sztuk:    250 g mąki pszennej    2 jaja    1 szklanka mleka    szczypta soli(...)białego sera    1 cukier wanilinowy (16g)    2 jabłka    sok z 1/2 cytryny    1 kopiasta łyżeczka cynamonu    ok 1/2 szklanki wody    olej do smażenia Biały ser rozgniatamy widelcem. Jabłka myjemy obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach - mieszamy z białym serem, sokiem z cytryny i cynamonem. Jaja miksujemy

peggiwkuchni
Makaron żytni ze szpinakiem i wędzonym łososiem 119

Jeden z lepszych makaronów jakie jadłam :) Osobiście uwielbiam szpinak pod każdą postacią, w naleśnikach, pierogach, z mięsem oraz właśnie taki - w towarzystwie makaronu żytniego i wędzonego łososia. Danie autorstwa Mojej Mamy, które potwierdza to jak pysznie gotuje :) Składniki: 300 g makaronu żytniego np. Lubella 150 g wędzonego łososia 300 g szpinaku mrożonego 250 g mascarpone lub jogurtu* 1 cebula(...)ząbki czosnku łyżka masła sól, pieprz Masło rozgrzać i zeszklić na nim  pokrojoną drobno cebulę. Dodać posiekany czosnek i szpinak. Dusić, aż do odparowania wody ze szpinaku. Dodać ser mascarpone i wymieszać. Łososia pokroić na drobne kawałki. Całość wymieszać do połączenia i doprawić. Podawać z ugotowanym al dente makaronem razowym żytnim. Smacznego!    *wersja z jogurtem nie jest

Chocolate Muffin Blog
Kakaowe pancakes 133

popisałam się w tłusty czwartek, więc choć trochę staram się nadrobić w tłusty wtorek. Dzień naleśnika pyszni się dziś na blogach. U mnie pancakes kakaowe. Za sprawą kakao przypadną do gusty tym, którzy nie lubią przesadnej słodyczy. Jednak i Ci, którzy wyznają zasadę im słodziej tym lepiej mogą w nich zasmakować, bo w ich towarzystwie nawet najsłodsze syropy i marmolady(...)harmonijnie się równoważą z gorzkim posmakiem kakao. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 2 czubate łyżki cukru pudru 2 czubate łyżki kakao 1 szklanka mleka 3 łyżki wody gazowanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko szczypta soli 40g rozpuszczonego masła Sposób przygotowania: Wymieszać wszystkie składniki. Smażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu. Przewracać na drugą stronę, gdy na wierzchu pojawią się

W kuchni wieczorem
Jabłka na zimę 170

Uwielbiam domowe przetwory . Dziś zaprezentuję Wam najszybsze i bardzo proste w przygotowaniu przetwory: tarte jabłuszka na zimę. Idealne do naleśników, szarlotki lub wyjadania prosto ze słoika ;) Ostatnio robiłam też tort dla dzieci właśnie z takimi jabłuszkami. Polecam.   Składniki: dowolna ilość jabłek cukier ale niekoniecznie Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Jeśli lubimy z cukrem to dodajemy dowolną ilość(...)Jabłka upychamy (dokładnie!) w wyparzone słoiczki zostawiając tylko trochę miejsca by nie dotykały pokrywki. Pasteryzujemy ok. 20-30 minut w piekarniku (temp. 60 stopni) lub w garze wypełnionym gorącą wodą. Gotowe słoiczki ustawiamy na zakrętkach dopóki nie przestygną. Przed odstawieniem do spiżarki sprawdzamy tylko czy wszystkie wieczka są wklęsłe

prawdziwe jedzenie
Andrzejki_Jędrzejki_Andrzejówki_wróżby poleca Christopher. 495

męża . Portugalski deser ,którego nazwa znakomicie pasuje do wieczoru andrzejkowego. Składniki. 125g cukru 0,25 szkl. wody 3 jajka cynamon do posypania Na  małym ogniu gotujemy wodę z cukrem do nitki ,aż utworzy się lukier. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Ubite lekko jajka  dodajemy do  lukru, ciągle ubijając. Stawiamy na małym ogniu i ubijamy ,aż masa urośnie .Przelewamy(...)ustach czekamy na to ,co przyniesie nam los, niezależnie od wróżb. Zamiast lać wosk ,każdy może wylać na patelnię chochelkę ciasta naleśnikowego i wróżyć  z  kształtu naleśnika.  Następna praktyczna wróżba która ,podniesie nas na duchu, jeżeli wróżba nie będzie pomyślna. A teraz, dzieci przygotują kartki z jednej strony kolorowe i  losujemy  porady. * biały- pij więcej

Kulinarny karnet Christophera
Pierogi z botwiną i fetą 194

Pierogi  które podbiły moje podniebienie. Botwinka z fetą do tego boczek i czego chcieć więcej. Pierożki są jak powiew wiosny na talerzu, pachnące, kolorowe i

wesoła kuchnia
Baghrir - placki z kraterami i sosem malinowym. 151

Jeśli chodzi o baghrir,  bardziej przypominają bliny,  niż naleśniki. To przysmak kuchni arabskiej,  przyrządzany z luźnego  ciasta drożdżowego z  mąki lub manny, są przepisy gdzie dodawana jest semolina. To właśnie drożdże są odpowiedzialne za masę dziur i dziureczek w plackach. 😊 Podawane w wersji słodkiej lub wytrawnej, zawsze na ciepło. I co godne uwagi(...)smażone długo na maleńkim ogniu, tylko z jednej strony. Ciasto : jajko 0, 5 szklanki mąki 0,5 szklanki manny łyżka cukru waniliowego szczypta soli 0,5 szklanki wody gazowanej 0,5 szklanki mleka 5 g drożdży masło Sos: opakowanie  mrożonych malin Hortex  ksylitol (cukier brzozowy) 1/4 szklanki wody 2 goździki szczypta imbiru szczypta soli szczypta pieprzu cayenne Składniki

Dieta moja pasja
INDYJSKI CHLEBEK NAAN Z PATELNI 180

Składniki 250 g mąki pszennej + trochę do dosypania 1 opak (7 g ) suszonych drożdży 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 75 ml stopionego masła klarowanego + trochę do

OliveandThyme
szybkowar-z aronii i śliwek z cynamonem dżemik... 163

cukru i nie przypalą się na dnie garnka, zrobiłam raz z cukrem i przypalone od razu i mocno = śliwki wypestkować, aronię obrać z szypułek, opłukać, wsypać do szybkowara, wlać wodę i zamknąć, od zasyczenia pary gotować z 10 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie odlać teraz nadmiar soku, jest sok do picia, do owoców wsypać cukier, cynamon, żelfix, pałką(...)zakrętkach postawić na 30 minut, nie trzeba pasteryzować, od kilku lat robię takie przetwory i zawsze są dobre, przechowywać w ciemnym miejscu dżemik smakuje do tostów, pieczywa, naleśników, deserów, ciast............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Owsiane racuchy z jabłkami 164

Jestem uzależniona od jabłek, więc wykorzystuje je gdzie tylko jest to możliwe. Po raz kolejny wykonałam racuchy, ale tym razem z mąką owsianą. Składniki: 4 łyżki

Truskawkowa Fiesta
Kasza gryczana ze szpinakiem i łososiem 149

propozycja, zarówno na zdrowy obiad jak i kolację. Idealnie sprawdzi się jako lżejsze danie po tych wszystkich świątecznych i kalorycznych pysznościach. ;) Szpinak najchętniej dodawałabym do wszystkiego, poważnie. Czy to naleśniki, zapiekanki, kanapki... zawsze bardzo dobrze mi smakuje. Jednak w towarzystwie kaszy, pomidorów i łososia to już totalne mistrzostwo! Musicie wypróbować! :) Składniki: na 2 porcje 100 g kaszy gryczanej(...)odrobina oleju łyżka śmietankowego serka typu Almette  2 ząbki czosnku sól i pieprz Przygotowanie : Kaszę ugotować na sypko z dodatkiem soli. Na 100 g kaszy przypada szklanka wody. Ja zazwyczaj rozrywam woreczek, do garnka wsypuję kaszę, zalewam wodą i zagotowuję. Potem zmniejszam moc palnika i gotuję przez ok. 10-15 minut. Kasza jest sypka i nierozgotowana. Taka

Kuchnia Ellie
Pasztet z kury/koguta 216

prostotę - bez żadnych udziwnień. Pasztet smakuje rewelacyjnie - jest zwarty i doskonale się kroi. Idealny na zimno - jak i na gorąco. Może również posłużyć jako farsz np. do pyz czy naleśników.  Pasztet najlepiej doprawić według własnego smaku. (2 małe keksówki) 1 kura/kogut 1-2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego sól Dodatkowo(...)łyżeczki gałki muszkatołowej majeranek pieprz ziołowy i naturalny sól Opcjonalnie:  2 szczypty mielonych liści laurowych zioła Ojca Mateusza    Kurę/koguta włożyć do garnka z osoloną wodą. Dodać obrane warzywa (w całości), liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotować (pod przykryciem) na małym ogniu do miękkości. Po tym czasie mięso oddzielić od kości i wraz z warzywami - zmielić

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania