Jakiś czas temu, podczas mojej nieobecności syn robił naleśniki. Na każdego naleśnika położył łyżeczkę dżemu malinowego, całość polał miodem. Jak na pierwszy raz uważam, że super
Darcia w kuchniA może naleśniczka z jabłuszkiem podać na śniadanko..i do tego świeżutka kawusia? Takie leniwe poranki przydadzą się każdemu...ukoją najbardziej skołataną duszę :) Zapraszam na szybkie
kawawszklanceNaleśniki, to ulubione danie chyba wszystkich dzieci. U nas najbardziej lubiane są z serem, tym razem dodałam do sera brzoskwinie, wyszło mega smacznie. Polecam
Takie tam pichcenieUwielbiam naleśniki. Goszczą u nas bardzo często. Mam kilka wypróbowanych przepisów a oto jeden z nich: naleśniki bez mleka. Składniki : 4 jajka szczypta soli 2 łyżeczki
prawdziwe jedzeniewody wsypać żelfix 3:1 i gotować z 3 minuty mieszając wsypać z 3/4 kg cukru - lubimy mniej słodkie - i mieszając gotować z 3 minuty gorące przekładać do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i postawić na zakrętkach na 15 minut, potem je postawić normalnie i wystudzone schować w ciemne miejsce taką marmoladę lubimy do grzanek, tostów, sucharków, do naleśników
W Mojej Kuchni Lubięwodą, zalewamy mlekiem i gotujemy około 20-22 minuty, do miękkości. Następnie dodajemy kakao, miód i stewię. Całość dokładnie mieszamy, przekładamy do blendera razem z obranym awokado i miksujemy na gładki mus. Po wszystkim krem czekoladowy przekładamy do pucharków i podajemy z owocami, orzechami, z czym lubimy... :) Taki krem czekoladowy świetnie się sprawdzi również jako nadzienie do naleśników
Mango PapajaNaleśnik z szpinakiem to doskonałe danie dla całej rodziny, zwłaszcza gdy uwielbiamy szpinak ;) ja zaproponowałam go z sosem własnoręcznie wykonanym czosnkowym , ale można również podać go z dowolnym sosem. Polecam ketchup bądź majonez :) Pod tym linkiem znajdziecie przepis na ciasto naleśnikowe jeżeli jeszcze go nie znacie Podstawowe ciasto naleśnikowe <-- Składniki: Paczka mrożonego szpinaku około 450 gram(...)dobrać sobie smak oraz konsystencję. Podaję wam przykładowe proporcje: 0,5 małego słoiczka majonezu winiary (około 4 duże łyżki) - w zależności ile chcemy zrobić sosu. 5 - 10 dużych łyżek wody z ogórków 3 ząbki czosnku ( wszystko zależy jak bardzo chcemy mieć ostry sos) Wykonanie: Gdy chcemy podać danie s sosem czosnkowym własnej roboty, który zachwyci zdecydowanie całą rodzinę trzeba
W Moim Magicznym DomuNo muszę wam powiedzieć, że w taka pogodę jak dziś to poza tym że człowiekowi żyć się odechciewa to sam nie wie co by tu zjeść
NaKońcuJęzykanaleśniki, bo można je jeść bez żadnych dodatków ze względu na ich smak. Świetnym dodatkiem będzie lekko kwaśny dżem (u mnie był to domowy dżem wiśniowy). Sam pomysł zaczerpnęłam z książki Pascala Brodnickiego "Po prostu gotuj! 2". Na pewno warto spróbować. SKŁADNIKI 2 jajka szczypta soli 80 g cukru trzcinowego 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego 100 ml wody
Passions hobbies lifewody gazowanej 3 szklanki mąki pszennej, u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 1 jajko 2 łyżki śmietany kwaśnej 18 % 2 łyżki oleju 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli oraz ulubiony dżem, u mnie truskawkowy 2 jajka do panierowania wiórki kokosowe do panierowania do smażenia - olej lub masło klarowane Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować i usmażyć naleśniczki. Gotowe naleśniki
Monia miesza i gotujeoleju z suszonych pomidorów. Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 kulki mozzarelli 1 słoik suszonych pomidorów ½ filiżanki pestek słonecznika 1 duży pęczek natki pietruszki sól, pieprz Ugotuj kaszę w wodzie na sypko. Drobno pokrój mozzarellę, suszone pomidory i natkę pietruszki. Podpraż pestki słonecznika na suchej patelni. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Warszawa od razu mi się(...)stara ale też nowoczesna, szybka, trochę zatłoczona, kosmopolityczna i przyjazna turystom. Zamek Królewski Fragment rynku Barbakan Krakowskie Przedmieście Pałac Prezydencki Ogród Saski Restauracja Manekin serwuje gigantyczne naleśniki z różnymi nadzieniami. Bardzo smaczne, niedrogie, ciężko zjeść całego. Wiadomo co Powązki Hopsters Multitap Słynna palma Loving it - wegańska restauracja-bar. Na jedzenie czekamy od kilku do kilkunastu
Qlinarnie i QlinarnieKapustę kiszoną również kroimy na drobno. Zagotowujemy wodę, wrzucamy białą kapustę i gotujemy ok. 15 minut. Dokładamy kapustę kiszoną i gotujemy ok. 60 minut. Odcedzamy wodę i studzimy. Ugotowane mięso wyciągamy z garnka i studzimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i lekko posypujemy warzywkiem. Pieczarki również. Na niewielkiej ilości masła(...)mielimy przez drobne sitko lub dwa razy. Dodajemy wystudzone pieczarki, i solidnie odciśniętą kapustę. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku warzywkiem i pieprzem. Składniki na naleśniki: -3 szklanki mąki -4 szklanki mleka -2 łyżki oleju -1/2 łyżeczki cukru -4 jajka Do miski wsypujemy mąkę i cukier, wlewamy 2 szklanki mleka
Maminek kulinarnymnie te jabłka są słodkie nawet bez niego, a więc po co go używać jak nie potrzeba? Zobaczymy czy będą mi smakowały w mroźny dzień :) Ale według mnie do naleśników, ciepłej bułeczki czy gofrów będą idealne ! Oczywiście jak ktoś chce może go sobie dosłodzić :) Składniki: jabłka (u mnie wyszedł cały większy garnek już pokrojonych jabłek, nie wiem(...)mogło być, ale dajemy tyle na ile mamy ochotę) cynamon 1/2 galaretki cytrynowej Przygotowanie: Jabłka obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kosteczkę - wrzucamy do garnka. Dolewamy trochę wody aby się nie przypalały i smażymy do czasu aż będą miękkie i część z nich się delikatnie rozpadnie. Pod koniec dodajemy galaretkę i cynamon (ilość w zależność od upodobań). Przekładamy
charlotte gotujekuchni do dyspozycji – aktualnie jest to garnek o pojemności 7 litrów. Mimo, że nie gotuję aż tak dużej porcji rosołu, duży garnek ułatwia naturalne przemieszczanie się składników w wodzie (nie trzeba niczego mieszać) i ściąganie szumowin , które zawsze utworzą się podczas gotowania. Osuszoną część mięsa rozkładamy na nieprzywierającej blaszce do pieczenia i przez sitko posypujemy mięso mlekiem w proszku(...)klarowny. Nie solę rosołu do gotowania. Osolona woda ma mniejszą zdolność przenikania. Pamiętacie zjawisko osmozy? Jest to zjawisko przenikania rozpuszczalnika (w rosole- wody) przez błonę półprzepuszczalną (w rosole to mięso i warzywa). Jeśli posolimy wodę do gotowania, będzie bardziej stężona od mięsa i warzyw, jej zdolność osmotyczna zmaleje. Niesolona woda ma większą zdolność rozpuszczania i wypychania na zewnątrz związków
Karo in the Kitchenglutenu i laktozy w sam raz dla alergików. Ciasto zrobiłam na mące z quinoy, która w porównaniu z innymi ma niski indeks glikemiczny, a mleko krowie zastąpiłam kokosowym. Naleśniki podałam z prozdrowotnym dżemem z rokitnika, suszonymi morelami, kumkwatem, liofilizowanymi wiśniami i posypałam je pudrem z liofilizowanych malin (łatwo go zrobić wystarczy zmielić owoce w młynku do kawy(...)jajka pół szklanki mleka kokosowego 3 łyżki wody 2 łyżeczki domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżeczki cukru kokosowego szczypta soli 2-3 łyżki dżemu Łowicz 100% owoców Rokitnik 2 suszone morele (niesiarkowane) kilka liofilizowanych wiśni 2-3 kumkwaty 1 łyżka pudru z liofilizowanych malin Wykonanie: Z jajek, mąki, mleka kokosowego, wody i kakao robimy ciasto naleśnikowe, dodajemy do niego cukier
Quinoa Raz!