Naleśniki uwielbiamy. Wczoraj na kolację usmażyłam kilka placków i nadziałam je zesmażonymi jabłkami z gruszką i odrobiną cynamonu. Mąż zjadł kilka na kolację, Staś pewnie zje na obiad. Ostatnio staram się, by mój budżet domowy się zbyt szybko nie ukrócił i staram się wykorzystać składniki, które już mam w domu. Postanowiłam wszystko zużywać na bieżąco, by uniknąć sytuacji kiedy(...)zmarnuję i w kieszeni może zostanie parę groszy więcej. Na ciasto naleśnikowe ( na około 10-12 sztuk ) 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej ( typ 650 ) szklanka mleka 3/2% szklanka wody 2 jajka łyżka cukru waniliowego szczypta soli 1/3 szklanki oleju Mleko, wodę, jajka, cukier i sól zmiksować, dodać mąkę i ponownie zmiksować, na koniec dolać olej wymieszać i odstawić
Niebieski kubek z kawaskórek i pozbawione torebek nasiennych (w nich też są pektyny, ale nie tak dużo jak w pigwowcach) pokroić na kawałki (byle jakie). Kawałki jabłek gotować w 0,6 litra wody do miękkości. Od czasu do czasu zamieszać. Jabłka powinny się rozpadać. Do jabłek dodać aronię prostu z zamrażarki. Całość gotować do momentu zawrzenia. Mieszać od czasu do czasu, bo całość(...)zawrzenia. Zamieszać od czasu do czasu. Wkładać do słoików po ponownym zagotowaniu i pogotowaniu ok. kwadransa. Słoiki szczelnie zamykać i odstawiać do ostygnięcia. Konfitury można używać na kanapki, do naleśników czy omletów. Może być też dodatkiem do mięs lub serów. Wykorzystałam ją niedawno jako nadzienie do orkiszowych rogalików . ----------- Podobne: Jabłka na zimę do szarlotki Likier z aronii Jeżyny
Weekendy w domu i ogrodzieśmietana dobra do zup najlepiej 30% pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy wywar warzywno- mięsny WYKONANIE Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 30 minut. Potem w tej samej wodzie gotujemy do miękkości. Przecedzamy przez sito z drobnymi oczkami - wywaru z grzybów nie wylewamy, Przecedzając pozbędziemy się nieczystości. Do wywaru warzywno - mięsnego ok. 2 litry dodajemy wywar z grzybów(...)kluseczki W małej miseczce mieszamy 2 jajka , 4 łyżki mąki i 1 lub 2 łyżki mleka. Ma powstać gładkie ciasto o konsystencji trochę gęstszej niż na naleśniki. Ciasto wlewamy cienkim strumieniem do gotującej się zupy. Pogotować jeszcze z 5 min. Gotowe. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewymakaronem postępujemy według wskazówek na opakowaniu (wrzątek zestawić z palnika i wrzucić do niego makaron, przykryć pokrywką i odcedzić po 3- 4 minutach). Do miski wlewamy gorącą wodę i moczymy około minutę po jednej sztuce papieru ryżowego (należy uważać aby go nie rozmoczyć, bo będzie się rwał gdy tylko weźmiemy go do ręki) Kroimy 5 plastrów łososia (chyba(...)krawędzi kładziemy plaster łososia, na to makaron, szczypiorek, rzodkiew i ogórek. Zawijamy ze strony z której jest mniejsza część papieru do środka, a następnie podwijamy krawędzie pod spód. Naleśnik będzie się trzymał, ponieważ papier po namoczeniu jest dość klejący. Podajemy z sosem sojowym. Składniki mogą być różne, możemy dodać paprykę czerwoną, chilli, pietruszkę - ulubione warzywa i dodatki. Smacznego! :) (function
Symfonia Smakówszklanki wody szczypta soli (wydobędzie słodycz z sosu) według upodobań: kilkanaście kropli aromatu do ciasta np. waniliowego szczypta chilli Do garnka wsypujemy kakao, cukier i zalewamy wodą. Włączamy grzanie i cały czas mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia się cukru i kakao. Kiedy zacznie się gotować, zmniejszamy grzanie i na niezbyt dużym ogniu, gotujemy przez ok.10-15 minut, aż syrop zgęstnieje, co chwilę(...)naczynia z pokrywką. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia (nie zamykamy naczyń!), po czym przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Tak przygotowany sos przechowujemy, aż do całkowitego wykorzystania. Świetnie pasuje do lodów, naleśników ciast, oraz napojów mlecznych i kawy. Bon Appetit
Pudełko rozmaitościzresztą wiele innych smakołyków. Ubrudzicie na bank cały samochód! W Lawendowym Muzeum Żywym koniecznie zajrzyjcie do ogrodów i sklepiku, gdzie czeka na Was syrop lawendowy – znakomity do naleśników, a w pobliskim Nowym Kawkowie – malutkiej wsi – odwiedźcie posthipisowską kawiarnię połączoną ze świetlicą i galerią. Dość wspomnieć o Fajnym Miejscu i Teatrze Węgajty . A to na pewno(...)pietruszki 200 g śmietany opcjonalnie: gałka muszkatołowa Pstrągi myjecie pod bieżącą wodą, osuszacie i układacie na blaszcze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Koperek myjecie, zostawiacie kilka gałązek do sosu, a resztę dzielicie na trzy części i upychacie każdą część do środka każdej ryby. Cytrynę szorujecie pod bieżącą wodą, kroicie na plasterki i po dwa plasterki wkładacie do każdej ryby
GRUBY WAŁEKplan działań na tydzień. Pogoda - jak co roku zresztą w połowie maja - nie rozpieszcza nas ciepłem, zimna Zośka pokazuje swoje kaprysy:) Moje kulinarne plany kręcą się wokół szpinaku, meksykańskich naleśników i jeszcze sama nie wiem czego... jak to plany... Ale jeśli już teraz szukacie pomysłu na smaczny i dość szybki obiad, proponuję pulpety z indyka w pomidorowym sosie. Delikatne(...)manny 2 jajka sól pieprz 1 łyżeczka czerwonej papryki 0,5 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu 0,5 łyżeczki nasion kolendry (utrzeć w moździerzu) szczypta tymianku szczypta majeranku odrobina wody mąka do obtoczenia olej do smażenia sos: 500ml przecieru pomidorowego 1 cebula 1 marchew 2 ząbki czosnku łyżka suszonej bazylii szczypta tymianku sól pieprz Mięso umyć, oczyścić z błon, zmielić
Obiad gotowyPachnący goździkami i cynamonem dżem z dyni i jabłek pozwoli Wam zatrzymać jesienne smaki na dłużej. Znakomicie nadaje się do deserów, jako nadzienie do naleśników, przekładania ciast oraz na kanapki. Do jego wykonania najlepiej użyć kwaśnych jabłek. Jeśli jednak takich nie macie wystarczy, że do masy dodacie więcej soku z cytryny. Ilość cukru też możecie modyfikować dostosowując ją do własnych(...)kwaśności jabłek) Wykonanie: Miąższ dyni kroimy w kostkę. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i umieszczamy razem z dynią w garnku z grubym dnem. Wlewamy ok. 0,5 szklanki wody i gotujemy (pod przykryciem, na wolnym ogniu) często mieszając aż jabłka i dynia zaczną się rozpadać. Następnie przez ok. 30 minut odparowujemy (już bez przykrycia) nadmiar soku zebrany z dyni
MyCookBook.plKolejne naleśniki - w pełni razowe z mąki orkiszowej i żytniej. Mam jeszcze kilka przepisów na cisto naleśnikowe, większość to przepisy wegańskie, ale chyba muszę chwilę odpocząć
pyszne zdrowości~ owsiano -jaglane naleśniki z domowym kremem czekoladowym z ciecierzycy i wegańskim sosem czekoladowym ~ Wczoraj pierwsze wegańskie kluski - dzisiaj pierwsze wegańskie naleśniki... :) Trochę stresu przy patelni
breakfast of dreamsWitamy! W niedzielę, na Śniadanie Mistrzów M&M Moni zrobiła puszyste naleśniki z borówkami. Wyszły obłędne. Mimi niestety nie miała szczęścia, bo była w tym
Gotowanie, czyli hobby dla każdegodżem z truskawek zawsze pierwszy znika z półki. Uwielbia go moja córka, najchętniej podjada łyżeczką ze słoiczka:) W zimie będzie jak znalazł, czy to do tostów, naleśników, rogalików i do czego tylko dusza zapragnie... Do dzieła... Składniki: 1 kg truskawek 0,5 kg cukru sok z 2 dużych cytryn Sposób przygotowania: Truskawki umyć, odszypułkować, pociąć na mniejsze kawałki, wrzucić(...)minimum, dżem musi delikatnie pyrkać. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, do momentu aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Trudno określić dokładnie czas, gdyż różne są odmiany truskawek o różnej zawartości wody. Gotowałam około 1,5. Oczywiście jeśli chcecie uzyskać twardszy dżem gotujecie dłużej. Gorący dżem nakładamy do czystych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Smacznego
na moim stole...Wczoraj na obiad była u mnie tortilla Robię ją dosyć często, bo wszyscy bardzo lubimy to danie. Placki zawsze są u
Gosia gotujetyle mało, że nie zmienią znacząco smaku całości). Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów to doskonałe smarowidło do chleba, ale nie tylko. Możesz posmarować nią placki tortilli lub wytrawne naleśniki przed nałożeniem nadzienia, możesz posmarować rozbite mięso na roladki, nawet użyć zamiast sosu pomidorowego do pizzy - ogranicza Cię tylko wyobraźnia ;) Pasta może stać w lodówce (zamknięta w słoiku) kilka(...)łyżka soku z limonki lub cytryny sól do smaku pieprz czarny i pieprz biały do smaku Sposób przygotowania: Ziarna słonecznika wsypujemy do dużej miski i zalewamy zimną, przegotowaną wodą tak, aby było jej 0,5 cm ponad powierzchnię ziaren. Odstawiamy na kilka godzin, aż spęcznieją i wchłoną wodę (nie wiem ile godzin minimum, bo ja zalałam o północy i zostawiłam
Kolorowy PrzepisownikWięc kupiłam zwykłe mielone. Stwierdziłam że kapusta kiszona nie bardzo będzie do tego pasowała więc postanowiłam dać szpinak. Jak już poszłam tak daleko to stwierdziłam że nie będę robić naleśników tylko zawinę to w placki wrap-owe. I tak oto wyszedł mezalians włosko-meksykański ale baaardzo smaczny. Składniki: 4 placki wrap pół kg mięsa mielonego z szynki mała puszka(...)papryki jajko bułka tarta do panierowania olej do smażenia Wykonanie: 1.Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy lekko posiekaną w kostkę cebulę i dodajemy mięso mielone. Po kilku minutach podlewamy mięso wodą i chwilkę dusimy. Kiedy mięso zmięknie dodajemy przyprawę suszone pomidory i czosnek, majeranek, paprykę słodką, pół łyżeczki soli ziołowej, zioła prowansalskie i odsączoną kukurydzę. Wciskamy 2 ząbki czosnku. Wszystko mieszamy
Mama z miasta