na zimno - 10906 przepisów (strona:367/728)

Nalewka z wiśni (wiśniówka) 115

Wiśniówka to zdecydowanie najpopularniejsza nalewka w Polsce. Nic dziwnego. Rozgrzewa zimą - zarówno sama jak i w herbacie i idealnie smakuje zimna w lecie - na ochłodę - lub jako polewa do deserów lodowych. Dobrze zrobiona zachowa wiele wartości odżywczych i witamin i całe bogactwo smaku wiśni

Milion Smaków
Kalafior z bułką tartą 245

patelni rozgrzewamy masło, gdy się rozpuści,. dodajemy bułkę tartą. Chwilkę smażymy, po czy ściągamy z ognia, dodajemy odsączony z wody kalafior i mieszamy. Podajemy na ciepło, choć i na zimno też smakuje :) Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Fasolka szparagowa w pomidorach do słoika 159

fasolki, bo jeszcze nie łykowate. Smakowo trio fasolowe z marchewką i cebulą w sosie pomidorowym sprawia, że to pyszna przekąska, którą można podawać zarówno na ciepło jak również na zimno. Moje już gotowe, pasteryzują się.... Składniki: 3 kg fasolki szparagowej 10 dużych marchewek 10 dużych cebul 1000 g pikantnego keczupu 600 g passaty pomidorowej lub koncentratu 1/2 szklanki oleju

Apetyczna babeczka
Zielony falafel z bobu, zielonej soczewicy i kaszy jaglanej z sosem tahini 245

miękkim środkiem pachnące aromatycznymi przyprawami, w wersja light (pieczone w piekarniku). Do tego znakomity sos tahini oraz mizeria z rzodkiewek i ogórków. Falafele można jeść na ciepło lub zimno, odgrzewać w piekarniku oraz przechowywać w lodówce do 3 dni. Porcje: 30 Czas przygotowania: 75 minut Składniki: Falafele 100 g soczewicy zielonej, 180 g kaszy jaglanej ugotowanej, 340 g bobu ugotowanego

SzczyptaSmaQ
Fasolka szparagowa trochę inaczej 146

Krótki urlop szybko się skończył. Jakoś trudno mi się ostatnio zabrać za gotowanie. Tak więc i dzisiaj coś prostego i szybkiego do przygotowania. Można jeść na ciepło i na zimno. Wegetarianie spokojnie mogą pominąć boczek i tak będzie pysznie. 0,5 kg fasolki szparagowej 1 duża cebula 100 g boczku pokrojonego w kostkę 1 ząbek czosnku

Polska Zupa
Pieczony dorsz z groszkiem i fasolką - 310 kalorii - DIETA 249

Chudnij po ciąży zdrowo i zgodnie z obowiązującymi trendami na lokalnych straganach. A jeśli jest zimno i źle wybierz na przykład warzywa mrożone - nadal są źródłem cennych składników.     Potrzebujesz: 150 g świeżego dorsza 150 g fasolki szparagowej 100 g groszku cukrowego sól pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek natka pietruszki 1 ząbek czosnku   Co robić

Matka Żywicielka
Klasyczne małosolne 180

małych ogórków, po 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu i gorczycy, 2 liście laurowe, 2 łyżki soli, 5 ząbków czosnku, kawałek korzenia chrzanu, Wykonanie; Ogórki myjemy. Czosnek i ogórki zalewamy zimna wodą na 2 godziny.Ziarna pieprzu, gorczycy, sól, liście laurowe, koper zalewamy około 1/2 l gorącej, przegotowanej wody.Czosnek i chrzan obieramy i kroimy na słupki.Na dno słoja wkładamy liście i koper

Anioły w kuchni
Makaron z twarogiem i rodzynkami 145

śmietanką i rodzynkami. Mi osobiście kojarzy się z beztroskim dzieciństwem, letnimi obiadami w biegu i całymi dniami spędzonymi na dworze. Mama robiła coś na szybko, najlepiej do zjedzenia na zimno lub w ręku, żeby przypadkiem inne dzieci nie musiały za długo czekać. To smak wolności. U mnie w nieco innej, bardziej eleganckiej odsłonie, choć zamysł jest ten sam - do zjedzenia

W poszukiwaniu inspiracji
Letnia sałatka z młodymi ziemniakami. 457

wymieszaj. Całość zdejmij z ognia, trochę przestudź i dodaj wcześniej przygotowaną sałatkę z warzyw. Na koniec wszystko razem delikatnie wymieszaj. Najlepiej smakuje na ciepło, ale można podawać także na zimno.                        Życzę smacznego

Przepisy i porady kulinarne
Wykwintne francuskie paszteciki 195

Tylko 4 składniki potrzebujemy, robimy, pieczemy i smacznie na ciepło lub zimno jemy. Jeśli czysty barszczyk czerwony do nich dodamy to obiad będzie smaczny, zapewne udany.  Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 375 g, 200 g pasztetu wykwintnego z drobiem Spichlerz Rusiecki, czarnuszka, sól gruboziarnista. Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na 220°C.   Ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach

Moniki Smakołyki
Nadziewane pieczarki z grilla + film 211

idealna jako dodatek do grilowanych mięs i ryb.   Danie jest mało pracochłonne i bardzo proste w przygotowaniu, można je podać jako samodzielną przekąskę na gorąco lub na zimno również jako dodatek do obiadu. składniki na 4 porcje 8 dużych pieczarek 150 g sera żółtego mały pęczek natki pietruszki 2 łyżki masła czarny pieprz sól przepis Z umytych

Smakowite Dania
bananowa kawa mrożona... 158

miksera z opcją kruszenia lodu wlać kawę, włożyć pozostałe składniki i dobrze zmiksować kawę wlać do wysokich szklanek 275 ml, z tej ilości wyszły 4 kawy kawa jest zimna, orzeźwiająca, smaczna..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Koktajl z czarnej porzeczki 207

sole mineralne, żelazo i karoten. Oczywiście czarna porzeczka najlepiej smakuje na surowo, ale możemy też  z niej przygotować przetwory, albo użyć do ciasta, na przykład do sernika na zimno . Dziś natomiast zapraszam na najzwyklejszy koktajl z czarnej porzeczki, przygotowany na mleku. Pyszny, lekko kwaskowy o przepięknym kolorze.   Koktajl z czarnej porzeczki Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 szklanka

Kulinarne przygody Gatity
Domowe lody jagodowo - śmietankowe (bez maszynki, bez jajek i bez mieszania) 209

pyszne domowe lody jagodowo-śmietankowe. Przygotowanie jest proste i szybkie. Spróbujcie. ... lody jagodowo-śmietankowe, to dla mnie najlepszy deser na takie upalne lato Składniki: 1 szklanka śmietanki 30% (zimna z lodówki!) 1 szklanka mleka zagęszczonego niesłodzonego 7,5% tłuszczu (zimne z lodówki!) 2 1/2 łyżki cukru pudru 5 łyżek jagód * ilość lodów można zwiększyć, ja często wykonuje lody w domu

Słodkie okruszki
Krem Z Zakochanych Marchewek 175

ząbek czosnku kiedy będą miękkie- blendujemy, dodajemy tarty ser dojrzewający oraz serek topiony, ponownie miksujemy na koniec doprawiamy lubczykiem i papryką, wymieszanymi z jogurtem podajemy na gorąco lub na zimno z kleksem jogurtu SMACZNEGO:) P.S jeśli pominiecie sery- zupa nie straci na konsystencji, będzie łagodniejsza, a bulion zamiast drobiowy może być warzywny- w wersji wegetariańskiej

Luźna Kuchnia