naprawdę pyszne i proste w przygotowaniu. Wyglądają jak placuszki, a w smaku są bardzo mięsne :) Ponieważ mięso stanowi tutaj główny składnik, a pozostałe składniki tylko podkreślają jego smak. Na zimno świetnie smakują w kanapce z dużą ilością sałaty, pomidora i ulubionego sosu. Pycha! SKŁADNIKI ( około 10 sztuk) 1 podwójna pierś z kurczaka 200 g tartej mozarelli lub żółtego sera
DefinicjaSmakułyżeczki imbiru SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Miód, cukier oraz masło rozpuścić w rondelku z grubym dnem. Całość podgrzewamy do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści. Studzimy, masa nie musi być zupełnie zimna, powinna być lekko ciepła, ale nie może być gorąca. W dużym naczyniu ( miska, garnek, makutra) umieścić mąkę, przyprawę do piernika oraz pozostałe przyprawy i sól. W letnim mleku rozpuścić sodę
DefinicjaSmakupołączenia się składników i przelewamy do kokilek lub innych naczyń do zapiekania. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 min. Najlepiej smakuje na ciepło, ale na zimno jest również bardzo smaczna. Smacznego
DefinicjaSmakułosoś poddany obróbce termicznej nie należy do moich ulubionych, tak surowy, czy wędzony na zimno to coś co zawsze chętnie zjem :) Tatar z łososia i sushi z łososiem to jest to :) Bardzo lubię też gravlaxa, czyli łososia w stylu skandynawskim- tj. marynowanego w soli i cukrze z dodatkiem ulubionych przypraw. Dzisiejszy przepis to taka moja interpretacja gravlaxa, którą po prostu
DefinicjaSmakugłównym składników, bardzo lubianego ostatnimi czasy, hummusu i to na pewno w dużej mierze dzięki niemu zawdzięcza swoją popularność. Tahina świetnie smakuje w daniach na ciepło i na zimno - poza hummusem, można ją dodać do zupy kremu, zrobić sos jogurtowy z jej dodatkiem, czy upichcić przy jej pomocy pyszny deser. Moja propozycja na dziś to sałatka z borkułów i pomarańczy
DefinicjaSmakudodajemy do soczewicy. Łączymy przecier z papryczek, ocet balsamiczny oraz olej rzepakowy, wędzoną paprykę oraz tymianek, powstałym dressingiem polewamy. Całość mieszamy i posypujemy świeżym oregano. Można jeść na zimno i na ciepło. Smacznego
DefinicjaSmakuCoś na ochłodę i ukojenie pragnienia :) Lemoniada jest pyszna, mocno owocowa, nie za słodka i najważniejsze.... zimna! :D Latem obowiązkowy składnik menu! SKŁADNIKI (ok. 3L) 1kg dojrzałych truskawek 4 łodygi rabarbaru 3 l wody dodatkowo 4 łyżki ksylitolu, cukru lub innego słodzidełka (można więcej) gałązki świeżej mięty plastry cytryny kostki lodu lub mrożone truskawki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Truskawki myjemy
DefinicjaSmakuDziś zapraszam na jagielnik rabarbarowy, czyli ciasto na zimno, które powstało na bazie kaszy jaglanej. Do ciasta użyłam kaszy jaglanej firmy Sante . Kasza jaglana powstaje z łuskanego ziarna prosa. Jest bogata w witaminy grupy B, które wzmacniają pracę jelita grubego, zawiera lecytynę, wapń, potas, fosfor i żelazo. Dostarcza pełnowartościowe białko i aminokwasy. Zawiera krzemionkę
Kulinarne przygody Gatityogromną przyjemnością. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 300 g * limonka – 1 szt * mąka pszenna – ok. 50 g * mąka kukurydziana – ok. 50 g * bardzo zimna woda mineralna gazowana – 160 ml * sól, pieprz , chili , papryka ostra , imbir – do smaku * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * olej SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczone mięso kroimy w grubsze paski
Ostra na SłodkoZapraszam na pyszną pieczeń z papryką i marchewką. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: 80 dag boczku surowego bez kości, 80 dag szynki wieprzowej bez kości, 1 papryka czerwona, 2 marchewki, 2 cebule, 4 jajka, 5 łyżek bułki tartej, 1 łyżka papryki słodkiej mielonej, 2 łyżeczki przyprawy do boczku RAFEX, 2 łyżeczki czosnku
Tradycyjna kuchnia KasiBardzo lekkie, łagodne, kolorowe danie. Idealne jako przekąska, ale też danie główne, jeśli ktoś uważa na kalorie. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, może z powodzeniem zastąpić ziemniaki lub ryż w daniu obiadowym lub na grillu. W tym warzywnym "spaghetti" zwykła marchewka i pozbawiona wyrazistego smaku cukinia objawiają swoją łagodność i lekkość, a jednocześnie mogą stanowić pełnowartościowy
Kuchnia Prezydentowejblaty biszkoptowe. Krem czekoladowy: do kremówki połamać czekoladę i podgrzewać do momentu rozpuszczenia się czekolady - nie gotować! Ostudzić i włożyć na kilka godzin do lodówki. Śmietana musi być bardzo zimna. Zimną śmietanę z czekoladą ubić na sztywno. Wlewać małym strumieniem rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę i zmiksować. Na biszkopcie rozsmarować połowę kremu, poukładać truskawki, przykryć drugim biszkoptem, poukładać truskawki
Ala piecze i gotujeskładniki na biszkopt: 2 jajka 80 g mąki pszennej 15 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli wykonanie: Mąkę pszenną
Domowy Smak Jedzeniapiórka, posypać cukrem, wymieszać na gorącym maśle usmażyć rumiane kotlety i na tym tłuszczu po kotletach usmażyć cebulę na złocisto - smaczne, soczyste wołowe kotlety na obiad i na zimno do bułki............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjajka (w temperaturze pokojowej) 330ml śmietany 30% 500g serka mascarpone truskawki Przygotowanie: Przesiana mąkę, cukier, oraz sól wsypujemy do miski i łączymy. Do mąki dodajemy pokrojona w kostkę zimna margarynę. Wszystkie składniki wyrabiamy, dodając na koniec całe jajka. Masa musi być jednolita. Zawijamy ciasto w folię aluminiową i wstawiamy na 30-60 minut do lodówki w celu schłodzenia
ChilliJemy