się sałatkami, zimnymi napojami, kanapkami i chłodnikami . Coś zimnego zjadamy z prawdziwą przyjemnością, oczywiście tylko wtedy kiedy jest to coś smakowitego. A takie smakowite jest właśnie gazpacho pomidorowe czyli zimna zupa pomidorowo-jarzynowa pochodząca z hiszpańskiej Andaluzji. Być może jego korzenie sięgają aż do Afryki Północnej, być może tylko do starożytnego Rzymu - to dzisiaj nie sposób ustalić. Nie gotuje się
Smaczna PyzaOrzeźwiająca, zimna, lekko miętowa lemoniada. Zrobienie jej nie zajmuje dużo czasu, a na upał jest w sam raz. Wypiłam 3 szklanki. Stasiek oprócz płynu wcinał listki mięty :) Na lemoniadę wystarczy mieć 2 grejpfruty, 2 nieduże cytryny, 3-4 łyżki miodu, kilka kostek lodu i kilka listków świeżej mięty, około 3/4 szklanki zimnej wody. Sprawa jest prosta wystarczy wycisnąć
apetytnapieczenie250ml zimnego mleka łyżka wody 4-5 kostek lodu 1-2 łyżeczki cukru (w zależności od upodobań) Wykonanie: Kawę rozpuszczalną wsypać do szklanki i dodać łyżkę wody (może być zimna lub ciepła). Dodać cukier. Mieszać łyżeczką lub spieniaczem do mleka, aż powstanie piana a wszystkie grudki kawy się rozpuszczą. Dolać zimne mleko. Dodać kostki lody i voila
Mania Wypiekaniakulki lodów waniliowych/karmelowych lub innych ulubionych lód lub zamrożone kostki kawy bita śmietana gorzka czekolada Sposób przygotowania: Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą wodą. Studzimy a następnie chłodzimy w lodówce. Zimna kawę wlewamy do słoika razem z mlekiem i dwoma gałkami lodów. Intensywnie potrząsamy do połączenia składników. Do wysokiej szklanki wkładamy kilka kostek lodu lub co polecam kostki zamrożonej kawy. Dopełniamy
Pyry na Gazprzed końcem pieczenia ściągamy folię, a wierzch smarujemy olejem za pomocą pędzla. Gorącą pieczeń kroimy na plastry i podajemy z sosem serowym lub pieczarkowym. Smakuje również na zimno. Smacznego
Moniki Smakołykiporobione. Miałam jechać do rodzinnych Gryfic, lecz wyjazd musieliśmy przełożyć na przyszły tydzień. Dzisiaj w planach spacer z Gdyni do Sopotu, akurat nie jest za gorąco, nie jest za zimno, więc można spokojnie na takowy się wybrać. Dzisiaj proponuję prosty, aczkolwiek niesamowity w smaku przepis na pieczone szparagi w szynce Crudo. Niestety sezon na szparagi już dobiega końca, dlatego
Be Fit Be Strongszybko to szybko a z maszynką to już można bardziej poszaleć, prawda? Spodziewajcie się więc teraz częściej przepisów na domowe lody bo pora na kręcenie i coś pysznego na zimno jest jak najbardziej odpowiednia. Na początek lody mocno owocowo-ziołowe, które bardzo lubię bo są wyjątkowo orzeźwiające i nie bardzo słodkie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzakaszy manny plus galaretka z owocami to połączenie, które sprawdza się zawsze w ciepłe dni. Ciasto bez pieczenia, z którym poradzi sobie każdy. Tym razem, zamiast sernika na zimno , właśnie naszła mnie ochota na ten rodzaj placka, który pamiętam z dawnych czasów. Poza sezonem truskawkowym możemy użyć innych owoców. Ciasto z kaszą manną i truskawkami: 1 litr mleka
Poezja smakupełni, więc trudno się oprzeć pokusie ugotowania sobie szybkiej i bardzo lekkiej zupy jagodowej. Wierni tradycji przygotowujemy ją oczywiście z domowym makaronem. Dobrze smakuje na gorąco, jak i na zimno. Składniki: -1/2 kg jagód -1,5 l wody -cukier do smaku -łyżka mąki ziemniaczanej -domowy makaron Makaron domowy przygotowujemy według przepisu z naszego bloga. Wodę zagotowujemy
Maminek kulinarnyWitajcie :) Dzisiaj zapraszam na pyszny Sernik na zimno z wiśniami , w sam raz na upalne dni :) Składniki : 500 g sera ricotta 600 g śmietany kremówki 4 łyżki żelatyny 100 g cukru 2 cukry waniliowe 0,5 kg wiśni 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 żelfix Dr. Oetkera 200 ml napoju wiśniowego tymbark Wykonanie : W naczyniu miksującym
Sama słodycz i szczypta chiliwarzywnym lub krewetkowym, zazwyczaj jedzone jako zakąska z różnego rodzaju sosami i dipami. Występują w bardzo wielu odmianach w zależności od kraju i regionalnych upodobań. Mogą być spożywane na zimno, smażone itd. Sajgonki smażone zazwyczaj mają mniejsze rozmiary. Do zawijania farszu służy specjalne ciasto lub papier ryżowy. W Europie, szczególnie w Holandii i Belgii, sajgonki znane są pod nazwą loempia
mojewypiekiinietylkoPyszne mięciutkie kotleciki z kaszy jaglanej i cukinii. Pyszne na gorąco jako dodatek do drugiego dania, jak i na zimno do kanapek. Super alternatywa dla placków z cukinii. Z myślą o kotlecikach ugotowałam już rano podwójną porcje kaszy jaglanej, część zjedliśmy z owocami na śniadanie, resztę wykorzystałam do kotletów. Polecam! Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 średnie cukinie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dwóch lat posmakowała mi właśnie rukola i czarne oliwki, bez których nie wyobrażam sobie kulinarnego życia! Plusem tej potrawy jest to, że świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno, tak więc można przygotować ją o dowolnej porze roku, ale nie ma to jak nowe ziemniaczki, prawda? Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i czarnymi oliwkami Składniki: 1 pojedynczy filet
Moja smaczna kuchniaSkładniki: banan 2 sztuki, brzoskwinie 2 sztuki, maliny 1/2 szklanki, woda zimna 1/2 szklanki, miód 1 łyżka wszystkie składniki zmiksować w pojemniku blendera masą napełnić foremki do lodów i schować do zamrażalnik przed wyjęciem loda z foremki wystarczy chwilę polać ciepłą wodą i same łatwo wychodzą po kilku godzinach są gotowe pyszne, owocowe lody...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięnaturalnego 50g mąki 2 jajka 80g cukru 2 łyżeczki cukry waniliowego czereśnie + truskawki Przesiana mąkę, cukier, oraz sól wsypujemy do miski i łączymy. Do mąki dodajemy pokrojona w kostkę zimna margarynę. Wszystkie składniki wyrabiamy, dodając na koniec całe jajka. Masa musi być jednolita. Zawijamy ciasto w folię aluminiową i wstawiamy na 30-60 minut do lodówki w celu schłodzenia
ChilliJemy