zębami. Ja stosuję do tego właśnie nierafinowany olej kokosowy, niektórzy mówią o oleju sezamowym, słonecznikowym czy oliwie z oliwek. Myślę, że wszystko się nada, ważne, żeby było tłoczone na zimno i możliwie organiczne. Może to trwać do 30 minut , ale 10 minut już jest dobrym wynikiem. Wiadomo, na początku jest to dość dziwne doświadczenie, dlatego na początku płuczmy tak długo
Corner With Recipespapryki chilli 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kuminu 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki oliwy z oliwek bulion warzywny Przygotowanie: - grzyby zalewamy zimna woda na 20 minut - tofu kroimy w 0,5 cm kostkę - imbir, cebulę, chilli i czosnek siekamy na drobniutką kosteczkę i podsmażamy na oliwie z oliwek przez
Pora na pora i pomidoradość grubą warstwę pikantnego) sprawia, że całość nie jest sucha i dodatkowo podkręca smak. Myślę że w wersji na ciepło stanowiłyby świetną zakąskę na różnego rodzaju imprezy, a na zimno można je zabrać nie tylko na wycieczkę czy piknik, ale też do pracy. SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki 7g suchych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki pieprzu
Kto ugości moich gości?Sernik jagodowy Składniki: Masa sernikowa sernik na zimno w proszku - 1 opak mleko - 0,5 l jagody - 1 szkl Masa z serkiem mascarpone śmietana 36 % - 1 szkl serek mascarpone - 250 g cukier puder - 3 łyżki śmietan - fix - 1 opak Wierzch ciasta galaretki truskawkowe - 2 opak woda gotowana - 800 ml jagody - 0,5 szkl Dodatkowo biszkopty okrągłe - 150 g Sposób przygotowania
Kuchnia Danusiidzie blogowania. Jednak jeść coś trzeba, i nie koniecznie lody non stop, pomyślałam o chłodniku. Jednak u mnie w domu nigdy nie było tradycji spożywania takiej formy zupy na zimno i nie jestem w tej dziedzinie zbyt zaznajomiona. Jako pierwszy postanowiłam zrobić chłodnik rodem z Hiszpanii, i to był bardzo dobry wybór. Warzyw jest teraz pod dostatkiem i w kilka
Diteczbardzo słodki. Bardzo dobrze smakuje jako deser lodowy. Składniki: spód: - 200 g słonecznika, - 100 g świeżych daktyli z pestką (ok 11 sztuk), - 3 łyżki oleju kokosowego tłoczonego na zimno. masa: - 200 g wiórków kokosowych, - 100 g świeżych daktyli z pestką (ok 11 sztuk), - 1 awokado, - 4 łyżki mleka kokosowego, - 3 łyżki oleju kokosowego, - 4 garście borówek amerykańskich, - borówki do dekoracji
Co na wege obiad?układamy po 4 maliny, zalewamy gorącym budyniem na który ścieramy gorzką czekoladę, na wierzchu układamy kolejne maliny i dekorujemy świeżą mięta. Deser można podawać na gorąco i na zimno
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisporą ilością suchego oregano. Piec na środkowej półce piekarnika ok 40-45 minut, aż brzegi placka zrobią się rumiane, a pomidory są przypieczone. Podawać na gorąco lub na zimno, jako posiłek lub przekąskę. Smacznego
Stare GaryKotlety z kalafiora Super alternatywa dla pospolitych mielonych kotletów i bezmięsny obiad. Chrupiące, kalafiorowe kotlety, które są dobre zarówno na ciepło jak i na zimno, więc mogą stanowić i danie główne i przekąskę. Składniki: mały kalafior (bądź połowa dużego) 2 jajka 4 łyżki tartej bułki 3 łyżki kaszy manny duża cebula 3 ząbki czosnku sok z połowy cytryny łyżeczka
na moim stole...względu na białko zastępuje mięso. Można stosować ją jako zamiennik do ryżu i kaszy. Z dodatkiem pieczonych warzyw i ziół stanowi pyszną przekąskę. Może być podawana na ciepło i zimno. Składniki: 130 g komosy ryżowej (quinoa) 1 cukinia 1 bakłażan 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżka suszonego oregano
Moja Galeria Smakuwzględu na białko zastępuje mięso. Można stosować ją jako zamiennik do ryżu i kaszy. Z dodatkiem pieczonych warzyw i ziół stanowi pyszną przekąskę. Może być podawana na ciepło i zimno. Składniki: 1 szklanka quinoa (komosy ryżowej) 2 pory świeże zioła: tymianek i szałwia 1 łyżka oliwy sól, pieprz garść orzechów włoskich Quinoa ugotować w 2 szklankach wody, aż wchłonie całą
Moja Galeria SmakuLekka sałatka z pożywną komosą ryżową. Danie bezglutenowe i wegańskie. Można podawać je na ciepło i zimno. Myślę, że świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy. Składniki: 1/2 szklanki komosy ryżowej (użyłam trójkolorowej) 1 mała papryka czerwona 1 mała papryka żółta 1 mała papryka zielona 1 mała cukinia 2 ząbki czosnku szczypiorek natka pietruszki 1 łyżka oleju kokosowego sól, pieprz
Moja Galeria SmakuSzybki i bardzo smaczny deser na zimno. Doskonale zaspokoi apetyt na sernik, gdy nie chce się go piec;) Ciasteczka z warstwą waniliowego sera i sosem truskawkowym. Przepyszne! Składniki na 2 porcje: 40 g ciasteczek owsianych, herbatników lub innych ulubionych 250 g twarogu białego (dwukrotnie zmielonego) 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii 3 łyżki
Moja Galeria Smakuobiadami podobnie, może z tą różnicą, że gotuję, bo trzeba coś zjeść i rodzinę nakarmić. Ale słoiki na zimę? No lenia mam wielkiego. Wolę książkę poczytać :) Choć w zimnie by się zjadło :) SAŁATKI... TARTY, PIZZE... NAPOJE I SŁOIKI
bistro mamaoliwa z oliwek gruba sól morska świeżo grubo zmielony czarny pieprz cytryna Wykonanie: Ośmiornicę rozmrażamy w lodówce. Układamy ją w misce, przykrywamy. Gdy będzie miękka, płuczemy ją pod zimna wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Mrożona ośmiornica jest już wypatroszona i ma usunięte wszystkie zbędne elementy. W zamrażarce porządnie skruszała, więc nie trzeba już jej "bić". W dużym garnku gotujemy
Kulinarne przygody Gatity