Szukałam odpowiedniego na wakacyjna aurę ciasta i znalazłam :-) właściwie to sama sobie wymyśliłam i wyszło genialne - lekko kwaskowe, orzeźwiające, podane na zimno jest lepsze niż jakiekolwiek lody... Trochę czasu pochłania, choć pracy niewiele... najbardziej czasochłonne jest oczekiwanie na twarożek, który zdecydowanie polecam przygotować samodzielnie - jest wtedy delikatny i idealnie cytrynowy (i błagam, nie pytajcie ile go wychodzi wagowo
Czary - gary w kuchniCałość podgrzewamy do chwili aż batoniki się rozpuszczą (ale masa nie może się zagotować), od czasu do czasu mieszając. Studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki - masa musi być naprawdę zimna. Następnie przekładamy ja do miksera i miksujemy aż podwoi swoją objętość. Przekładamy do płaskiego, zamykanego od góry naczynia i wstawiamy na kilka godzin do zamrażarki. A potem już tylko cieszymy
Czary - gary w kuchnibardziej słodka zapiekanka na spodzie z płatkami owsianymi? Sama już nie wiem, która nazwa bardziej adekwatna... w każdym bądź razie ciasto obłędne! Przepyszne, zarówno na ciepło, jak i na zimno... Pasuje jako deser i jako element śniadania, np. z jogurtem naturalnym - świetnie zastąpi tradycyjne musli - nie jest to typowe rozlatujące się kruche ciasto, po upieczeniu bardziej przypomina granolę :-) Wybór należy
Czary - gary w kuchniprostu nie cierpię takich szaro - burych dni... :-( Nie dość, że pada i pada jakby chmurkom uszczelki popuszczały, to jeszcze zimno robi się od samego patrzenia za okno :-( W prawdzie każdego roku marzyła mi się łagodna zima, ale to już chyba jakaś przesada - normalnie mam wrażenie, że to dopiero listopad... Nie lubię śniegu, chyba że leży na poboczach, nie na drogach
Czary - gary w kuchniKapryśna ta wiosna... zimno, pada... no, przynajmniej tutaj, bo pewnie są miejsca gdzie jest cieplej... ale było nie było ostrowiecka aura skłoniła mnie do ugotowania zupy fasolowej, bo smaczna, w miarę szybko można ją ugotować (pod warunkiem, że wcześniej namoczy się fasolę) i gdy za oknem bardziej jesiennie niż wiosennie jest idealna na rozgrzewkę :-) a robi się ją tak... SKŁADNIKI
Czary - gary w kuchniOstatnio był Dzień Czekolady, więc zajadaliśmy się czekoladowym sernikiem bez pieczenia, a dokładniej sernikiem z efektem zebry na zimno. Sernik wyszedł pyszny, bo został zrobiony z mojego ulubionego serka ;) Składniki: 400 g serka "Mój ulubiony", 300 ml śmietanki 30%, 70 g gorzkiej czekolady, 4-5 łyżek cukru pudru, 3 garście biszkoptów okrągłych, 2-3 łyżki masła, 1,5 opakowania żelatyny
Aga w kuchninich gotuję każdego dnia. Po niedzielnym,często wymyślanym obiedzie nie zawsze znajdzie się u mnie kawałek ciasta do kawy. Częściej przygotowuję ciasta i desery na zimno- wychodzą mi zdecydowanie lepiej. Każde więc wypieki ( co dwutygodniowe ciasta itp) są traktowane jako wielkie wydarzenie i celebrowane przez wszystkich, szczególnie dzieciaki. Te ciasteczka na styl brownie bardzo lubię przygotowywać, gdyż
Z Majeczką w kuchnipieczoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim można podać jako danie obiadowe z ziemniakami lub ryżem oraz sezonową surówką. Wspaniale też sprawdzą się na kolację, przystawkę – na ciepło lub na zimno. Gorąco polecam i życzę smacznego. Dla tych co lubią ryby… i nie tylko polecam również: - Łososia w maku - Smażone filety z gładzicy - Tartę z pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną - Szaszłyki
mojewypiekiinietylkominut w temperaturze 150 C . Aż wierzch się zezłoci . Kroimy dopiero po przestygnięciu – inaczej będzie się rozpadał . Doskonały jest serwowany z różnymi sosami i dipami na zimno lub odsmażony na patelni . Smacznego ! Post Pasztet z czerwonej soczewicy pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyWitajcie :) U mnie dzisiaj strasznie leje, wczoraj się opalałam a dzisiaj już zimno :( Jutro już piąteczek i wspólne wypiekanie z Dziewczynami :) tym razem jest jabłecznik. Ja upiekłam prosty, tradycyjny na cienkim kruchym spodzie z bitą śmietaną, taki lubimy najbardziej :) Zapraszam do wypróbowania
Sama słodycz i szczypta chiliokazję :) Sernik na zimno na biszkopcie Składniki : Biszkopt jajka- 3 szt cukier- 0,5 szklanka mąka -0,5 szklanki proszek do pieczenia -0,5 łyżeczki kakao -2 łyżki Masa serowa : jogurt grecki
Kuchnia DanusiWspaniały dodatek do wędlin, mięs na zimno, jajek, śledzi... . Wersji sosu jest sporo. Ale zawsze jest to sos ostry, na bazie majonezu. Szukając oryginalnego przepisu trafiłam na sos majonezowy w książce „Nowoczesna kuchnia domowa” opracowanej przez Antoninę Piętkową i prof. Jana Piętka z roku 1935. sos majonezowy 1 łyżka musztardy*, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 łyżka kaparów, 1 korniszon**, parę
królestwo garówPesto, które przygotowałam jest wielofunkcyjne. Składniki na 2 porcje: 250 g makaronu spaghetti 100 g listków czosnku niedźwiedziego 45 orzechów włoskich 5 łyżek oleju kujawskiego słonecznikowego tłoczonego na zimno 1/3 łyżeczki soli grana padano lub parmezan Wykonanie: listki czosnku niedźwiedziego umyć i osuszyć w wirówce do sałaty. Oberwać ogonki i pokroić w paski w międzyczassie ugotować makaron wg wskazań
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pół. Odnośnie cebuli to możemy ją od razu włożyć do garnka z pozostałymi warzywami lub wbić na widelec i opiec nad ogniem i następnie dodać do zupy. Całość zalewam zimna wodą. Gotowanie rosołu: Rosół gotuję od 90 minut do 120 minut w zależności jakiego mięsa użyję ale dłużej niż 2 godziny nie zdarza mi się go gotować. Gdy rosół się
Uwaga Babcia Gotujetrochę lata i zaserwować sobie i rodzinie taki pyszny jagodowy torcik, który nie wymaga wiele czasu a tym bardziej umiejętności kulinarnych. Kiedy jeszcze nie potrafiłam piec takie torciki na zimno były dla mnie zbawieniem gdy chciałam przygotować do kawy coś pysznego :) 1/2 opakowania okrągłych biszkoptów 600 ml jogurtu naturalnego 2 szkl jagód (mogą być mrożone) 3 łyżki żelatyny 2 galaretki
Smakołyki Asi