na zimno - 10906 przepisów (strona:263/728)

Cytrynowy sernik na zimno (bez jajek) 213

Szukałam odpowiedniego na wakacyjna aurę ciasta i znalazłam :-) właściwie to sama sobie wymyśliłam i wyszło genialne - lekko kwaskowe, orzeźwiające, podane na zimno jest lepsze niż jakiekolwiek lody... Trochę czasu pochłania, choć pracy niewiele... najbardziej czasochłonne jest oczekiwanie na twarożek, który zdecydowanie polecam przygotować samodzielnie - jest wtedy delikatny i idealnie cytrynowy (i błagam, nie pytajcie ile go wychodzi wagowo

Czary - gary w kuchni
Lody o smaku milky way (bez jajek i mieszania) 236

Całość podgrzewamy do chwili aż batoniki się rozpuszczą (ale masa nie może się zagotować), od czasu do czasu mieszając. Studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki - masa musi być naprawdę zimna. Następnie przekładamy ja do miksera i miksujemy aż podwoi swoją objętość. Przekładamy do płaskiego, zamykanego od góry naczynia i wstawiamy na kilka godzin do zamrażarki. A potem już tylko cieszymy

Czary - gary w kuchni
Szarlotka z płatkami owsianymi 169

bardziej słodka zapiekanka na spodzie z płatkami owsianymi? Sama już nie wiem, która nazwa bardziej adekwatna... w każdym bądź razie ciasto obłędne! Przepyszne, zarówno na ciepło, jak i na zimno... Pasuje jako deser i jako element śniadania, np. z jogurtem naturalnym - świetnie zastąpi tradycyjne musli - nie jest to typowe rozlatujące się kruche ciasto, po upieczeniu bardziej przypomina granolę :-) Wybór należy

Czary - gary w kuchni
Schab w ziołach 176

prostu nie cierpię takich szaro - burych dni... :-( Nie dość, że pada i pada jakby chmurkom uszczelki popuszczały, to jeszcze zimno robi się od samego patrzenia za okno :-( W prawdzie każdego roku marzyła mi się łagodna zima, ale to już chyba jakaś przesada - normalnie mam wrażenie, że to dopiero listopad... Nie lubię śniegu, chyba że leży na poboczach, nie na drogach

Czary - gary w kuchni
Zupa fasolowa 193

Kapryśna ta wiosna... zimno, pada... no, przynajmniej tutaj, bo pewnie są miejsca gdzie jest cieplej... ale było nie było ostrowiecka aura skłoniła mnie do ugotowania zupy fasolowej, bo smaczna, w miarę szybko można ją ugotować (pod warunkiem, że wcześniej namoczy się fasolę) i gdy za oknem bardziej jesiennie niż wiosennie jest idealna na rozgrzewkę :-) a robi się ją tak... SKŁADNIKI

Czary - gary w kuchni
Sernik zebra (na zimno) 326

Ostatnio był Dzień Czekolady, więc zajadaliśmy się czekoladowym sernikiem bez pieczenia, a dokładniej sernikiem z efektem zebry na zimno. Sernik wyszedł pyszny, bo został zrobiony z mojego ulubionego serka ;) Składniki: 400 g serka "Mój ulubiony", 300 ml śmietanki 30%, 70 g gorzkiej czekolady, 4-5 łyżek cukru pudru, 3 garście biszkoptów okrągłych, 2-3 łyżki masła, 1,5 opakowania żelatyny

Aga w kuchni
BROWNIE Z ORZECHAMI I CZEKOLADĄ 161

nich gotuję każdego dnia. Po niedzielnym,często wymyślanym  obiedzie nie zawsze znajdzie się u mnie  kawałek ciasta do kawy. Częściej przygotowuję ciasta i desery na zimno- wychodzą mi zdecydowanie lepiej. Każde więc wypieki ( co dwutygodniowe ciasta itp) są traktowane jako wielkie wydarzenie i celebrowane przez wszystkich, szczególnie dzieciaki. Te ciasteczka na styl brownie bardzo lubię przygotowywać, gdyż

Z Majeczką w kuchni
Roladki z pstrąga z pieczoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim 220

pieczoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim można podać jako danie obiadowe z ziemniakami lub ryżem oraz sezonową surówką. Wspaniale też sprawdzą się na kolację, przystawkę – na ciepło lub na zimno. Gorąco polecam i życzę smacznego. Dla tych co lubią ryby… i nie tylko polecam również: - Łososia w maku - Smażone filety z gładzicy - Tartę z pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną - Szaszłyki

mojewypiekiinietylko
Pasztet z czerwonej soczewicy 181

minut w temperaturze 150 C . Aż wierzch się zezłoci . Kroimy dopiero po przestygnięciu – inaczej będzie się rozpadał . Doskonały jest serwowany z różnymi sosami i dipami na zimno lub odsmażony na patelni . Smacznego ! Post Pasztet z czerwonej soczewicy pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Jabłecznik z bitą śmietaną. 185

Witajcie :) U mnie dzisiaj strasznie leje, wczoraj się opalałam a dzisiaj już zimno :(  Jutro już piąteczek i wspólne wypiekanie z Dziewczynami :) tym razem jest jabłecznik. Ja upiekłam prosty, tradycyjny na cienkim kruchym spodzie z bitą śmietaną, taki lubimy najbardziej :) Zapraszam do wypróbowania

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik na zimno na biszkopcie 191

okazję :)                                                    Sernik na zimno na biszkopcie Składniki : Biszkopt jajka- 3 szt cukier- 0,5 szklanka mąka -0,5 szklanki proszek do pieczenia -0,5 łyżeczki kakao -2 łyżki Masa serowa : jogurt grecki

Kuchnia Danusi
Sos tatarski 177

Wspaniały dodatek do wędlin, mięs na zimno, jajek, śledzi... . Wersji sosu jest sporo. Ale zawsze jest to sos ostry, na bazie majonezu. Szukając oryginalnego przepisu trafiłam na sos majonezowy w książce „Nowoczesna kuchnia domowa” opracowanej przez Antoninę Piętkową i prof. Jana Piętka z roku 1935. sos majonezowy 1 łyżka musztardy*, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 łyżka kaparów, 1 korniszon**, parę

królestwo garów
Spaghetti i pesto z czosnku niedźwiedziego 187

Pesto, które przygotowałam jest wielofunkcyjne. Składniki na 2 porcje: 250 g makaronu spaghetti 100 g listków czosnku niedźwiedziego 45 orzechów włoskich 5 łyżek oleju kujawskiego słonecznikowego  tłoczonego na zimno 1/3 łyżeczki soli grana padano lub parmezan Wykonanie: listki czosnku niedźwiedziego umyć i osuszyć w wirówce do sałaty. Oberwać ogonki i pokroić w paski w międzyczassie ugotować makaron wg wskazań

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Przepis na Rosół Drobiowy 294

pół. Odnośnie cebuli to możemy ją od razu włożyć do garnka z pozostałymi warzywami lub wbić na widelec i opiec nad ogniem i następnie dodać do zupy. Całość zalewam zimna wodą. Gotowanie rosołu: Rosół gotuję od 90 minut do 120 minut w zależności jakiego mięsa użyję ale dłużej niż 2 godziny nie zdarza mi się go gotować. Gdy rosół się

Uwaga Babcia Gotuje
Torcik jogurtowo-jagodowy 253

trochę lata i zaserwować sobie i rodzinie taki pyszny jagodowy torcik, który nie wymaga wiele czasu a tym bardziej umiejętności kulinarnych. Kiedy jeszcze nie potrafiłam piec takie torciki na zimno były dla mnie zbawieniem gdy chciałam przygotować do kawy coś pysznego :) 1/2 opakowania okrągłych biszkoptów 600 ml jogurtu naturalnego 2 szkl jagód (mogą być mrożone) 3 łyżki żelatyny 2 galaretki

Smakołyki Asi