grzanie góra/dół, piec z 50 - 60 minut, można z 2 razy obrócić porcje mięsa - mięso jest aromartyczne, kruche i smakuje na ciepło i na zimno................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwysmarować pozostałą masą i przykryć drugim blatem biszkoptu czekoladowego (w trakcie "składania" tortu można zacisnąć obręcz tortownicy). Tort przełożyć do lodówki i przygotować polewę czekoladową. Jeśli polewa jest już zimna, wyciągnąć tort z lodówki, zdjąć obręcz tortownicy i oblać go przygotowaną polewą. Następnie ozdobić według uznania :) ja obsypałam go posypką Maczek z Mango , ułożyłam trufle* oraz kawałki Merci
Kulinarna (nie)codziennośćjabłka Przygotowanie: Sok z czarnej porzeczki zagotować, zdjąć z palnika, wsypać galaretkę i energicznie wymieszać. Jabłka obrać i pokroić. Dodać do galaretki. Odstawić do wystudzenia. Jak już galaretka będzie zimna zblendować. Odstawić. Wykonanie: Biszkopt przekroić na 3 blaty (można nasączyć naparem, nalewką, etc.) na pierwszy blat wyłożyć masę grejpfrutową, przykryć kolejnym blatem, wyłożyć masę kajmakową, przykryć ostatnim blatem i wylać
Kulinarna (nie)codziennośćmieszamy. Ryż wykładamy na miseczki i dekorujemy pociętymi truskawkami, a po wierzchu każdą porcję posypujemy płatkami migdałów. Podajemy od razu. Deser smakuje za równo na ciepło, jak i na zimno. Smacznego
Słodkie okruszkiMiskę ze sztywną, ubitą masą wstawiamy do zimnej wody, dodajemy do smaku wodę różaną i studzimy, dalej ubijając (masę można teraz zabrawić). Gdy masa przestygnie (nie musi być całkiem zimna) przekładamy ją do worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i nadziewamy przekrojone ciastka. Gotowe oprószamy cukrem pudrem. Można zrobic też inną wersję, którą podpatrzyłam na blogu W kuchni
mojewypiekiinietylkoDziś polecam nerkownik - odmianę sernika na zimno bez sera, który zastępują zmielone orzechy nerkowca. Nerkownik uchodzi za wegańską odmianę sernika. U mnie to kolejny sposób na przemycenie sobie żelatyny, a poza tym słodziwem jest mój ulubiony miód wrzosowy (o galaretkowatej konsystencji), więc ten deser w moim wydaniu nie jest wegański. Ponieważ to "ciasto" jest niezwykle kaloryczne, postanowiłam zmniejszyć wartość energetyczną
Weekendy w domu i ogrodziepieczarek, delikatnego sera mozzarella, czarnych oliwek i pasty z suszonych pomidorów. Uwielbiam go za łatwość w przygotowaniu i wspaniały smak, idealna propozycja zarówno na ciepło jak i na zimno, do zabrania ze sobą na piknik, smakuje wyśmienicie! Dziękuję marce OLE! za nadesłane produkty z których mogłam to danie wyczarować. Składniki: Ciasto: 50 dag mąki pszennej+do podsypania
Wanilia i Kardamonmuffinka :) i właśnie tak spróbuję kolejnym razem -z muffinką :) Z przepisu wychodzą dwie większe lub 3 średnie porcje. Uwaga! Krem jest pyszny nie tylko na ciepło, ale też na zimno! Dlatego z powodzeniem może być zabrany w słoiku do pracy, na uczelnię lub... na piknik :) Ja aktualnie nie pracuję zawodowo (obecnie mój zawód to podwójna MAMA), ale gdy wrócę
Kolorowy Przepisownikoleju lnianego. Olej rydzowy jest niezwykle aromatyczny i ma charakterystyczny posmak - określany jako cebulowy, czy orzechowy (z delikatną nutką goryczy). Idealnie nadaje się do sałatek (stosuje się go na zimno) i doskonale komponuje się ze śledziami. Poniżej przedstawiam własną wersję śledzi, które są pyszne, a w moim domu znikają ekspresowo. Możecie zwiększyć proporcje, bo ja lubię przyrządzać potrawy częściej
Di gotujewiem jak Wy, ale ja w upały lubię wypić kawę, taką na zimno np. z lodami. Tym razem miałam w domu kilka bardzo dojrzałych już bananów, więc je obrałam ze skórki, zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam na jakieś 30 minut do zamrażalnika. W międzyczasie przygotowałam kawę. Kawa z bananem bardziej smakowała jak koktajl, ale pyszna była :)) Ja dałam
kruche babeczkiChłodek niezły mamy, no nie :)) Wiem, wiem, zimno trochę, ale jest czym pooddychać, co mnie cieszy :) Teraz troszkę o naleśnikach, które to ostatnio chodziły za mną. Takie z jabłkami i cynamonem, a że miałam mąkę z amarantusa, to postanowiłam, że zrobię z nią. Ma charakterystyczny smak, więc dodałam do ciasta troszkę cynamonu, ksylitolu i 4 łyżki mąki
kruche babeczkiZostało mi kilka składników z naleśników, które robiłam dzień wcześniej, więc zrobiłam troszkę podobnie, ale wyszło smakowo całkiem inaczej ;)) Teraz zimno, więc wyjście specjalnie do sklepu odpada brrrr. Tylko kocyk, gorąco herbatka lub kawka i tak najlepiej ;)) Tak na szybko udało mi się stworzyć ryż Britta biały, do tego kurczak, mój
kruche babeczkizimno mi jakoś dzisiaj :( Pogoda tylko do spania nastraja, przynajmniej mnie. Takiej nie lubię bo jest szaro, buro i ponuro, ale cóż byle do wiosny ;)) Co do jedzonka, to tym razem pełnoziarniste papardelle z łososiem, czerwona cebulka, czosnek,suszony pomidor, łosoś, brokuł, serek mascarpone i dużo płatków migdałów. Pyszne było, smakowało wszystkim, więc zadowolona jestem :)) Życzę Wam miłego dnia :)) Składniki
kruche babeczkiprzyprawy: pieprz ziołowy, czosnek niedźwiedzi, czubryca zielona, bądź zbliżona co niej mieszanka ziół ok. 5 ząbków czosnku liście laurowe ok. 1 litr oleju rzepakowego (u mnie nierafinowany, tłoczony na zimno) woda umyty, wyparzony pojemnik np. po ketchupie bądź rękaw cukierniczy lateksowe rękawiczki Wykonanie: Papryczki oczyszczamy z gniazd nasiennych, odcinając główkę i delikatnie wydrążając środek nożem. Zdecydowanie przy takiej ilości polecam
gutfutciebie tylko) tort dla dziecka, na wszystko inne masz już niewiele czasu. A marynatę robi się szybko i smak kurczaka jest wyborny, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki na marynatę (do ok. 20 udek. Proporcje należy odpowiednio zmniejszyć/zwiększyć, w zależności od ilości udek) 250 ml płynnego miodu naturalnego słoiczek musztardy dijon (ok. 180 g) 6 łyżek
gutfut