skarpetach, noszę szalik i popijam gorące herbatki. Marzną mi dłonie a czubkiem nosa poznaję, gdy temperatura spada poniżej 20 stopnia, bo robi się jak kostka lodu. Nie lubię zimna i walczę z nim na różne sposoby. Zakładam grubaśne swetry i okrywam się wełnianymi pledami ale przede wszystkim rozpoczynam dzień od dobrego, rozgrzewającego śniadania . Do tego popijam herbatki i napary, używam
WYSPA SZCZĘSLIWApodziwiać moż na piękne widoki i wspaniał ą , lekko uśpioną, zimową przyrodę. Jeśli śnieg i prawdziwa mroźna zima nie dopisz ą w okolicach polskiego bieguna zimna, możemy poszukać atrakcji dodatkowych. Oto niektóre, dostępne zimą : Mazurolandia- pa rk atrakcji ,położony w Gierłoży k/ Kętrzyna. Można si ę tu zaszyć na kilka godzin i korzystać z atrakcji
WYSPA SZCZĘSLIWAstarannie przygotowuję ubrania do wyjścia do szkoły i przedszkola. Mam ochotę wskazać chłopakom najlepszych kumpli i pokierować karierą sportową : wybrać tenis zamiast piłki nożnej. Ostrzegam, przestrzegam, marudzę, upominam...Że zimno, że nie zdrowe, że złapie katar, że dostanie dwóję. Że lepiej to , nie tamto. Przecież to ja wiem lepiej i po co mają przekonać się na swojej skórze
WYSPA SZCZĘSLIWAKurczak zapiekany w pysznym sosie wywodzącym się z Hiszpanii. Ten sos będzie znakomity także do ryby, jednak podany na zimno. Mocno pomidorowy, z dużą ilością ziół i czosnku a do tego razem zapieczona papryka. Do tego dania można użyć dowolnego mięsa z kurczaka - może to być obrane mięso z całości, mogą być to pokrojone piersi, czy udźce. Całość natomiast warto
Poezja Smaków - blog kulinarnykażdej postaci, ta wersja bardzo, bardzo mi smakuje. W połączeniu z kremową ricottą jest po prostu super! Takie małe, drożdżowe pizzerinki są idealne zarówno na ciepło, jak i na zimno. składniki: ciasto: 25 świeżych drożdży 200 ml ciepłe wody łyżka oleju łyżeczka soli 350 g mąki chlebowej nadzienie: 250 g mrożonego szpinaku 150 g ricotty cebula ząbek czosnku sól, pieprz
6nieboPyszny chlebek dobrze sprawdzi się w roli podwieczorku. Ze szklanką mleka na ciepło smakuje idealnie. Na zimno zastąpi pożywne śniadanie. Jeśli do ciasta dodacie więcej słodziwa, wyjdzie wyśmienite słodkie ciasto. Do ciasta używamy żółtek. Białka, aby nic się nie zmarnowało, możecie upiec bezę. Chlebek truskawkowy Danie Ciasto , Pieczywo , Słodkie przekąski Kuchnia Słodkości Porcje 14 Porcje 14 Składniki
Kucharzycaoleju roślinnego 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka suszonej pietruszki 1 łyżeczka tymianku sól i pieprz Przygotowanie Kaszę przepłukałam na sitku pod zimna wodą ( dzięki temu zabiegowi pozbyłam się posmaku goryczy) Następnie ją ugotowałam w posolonej wodzie około 20 minut.Do garnka nalałam oleju, rozgrzałam go.Wrzuciłam umytego i pokrojonego w talarki pora
Kukuleczkiłyżeczek syropu klonowego ( dodatkowo) 1 banan Przygotowanie Piekarnik 180 stopni Kaszę jaglaną opłucz w zimnej wodzie i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowaną kaszę przelej zimna wodą, przełóż do blendera dodaj, banana, syrop klonowy, żurawinę możesz również ulubione orzechy i całość zblenduj. Masa jest dość klejąca, więc ciężko się formuje. Zrób kulkę i rozpłaszcz, możesz pomagać sobie
Kukuleczkiczęść ciasta zetrzeć na tarce i wymieszać z płatkami migdałowymi. Posypać wierzch ciasta i ponownie wstawić do piekarnika na ok 40 minut. Podawać na ciepło z lodami lub na zimno, posypaną cukrem pudrem. Po podpieczeniu ciasto można delikatnie posypać kaszą manną, która wchłonie nadmiar soku z jabłek
Kuchnia w czekoladziepieczeń w zamkniętym piekarniku jeszcze na dalsze 30 minut ( dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste) . Następnie wyjmujemy z piekarnika i podajemy na gorąco do obiadu, lub na zimno jako dodatek do pieczywa
Miód i pieprzFrancuskie babeczki jajeczne z pieczarkami to proste danie, które idealnie nadaje się jako przekąska na imprezę, czy jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Babeczki można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Świetnie smakują same w sobie, lecz można ich smak wzbogacić np. sosem czosnkowym . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Francuskie babeczki jajeczne z pieczarkami – Składniki: ok. 300g ciasta
Kulinarne PrzebojeKolorowe i wyśmienicie smakujące kotleciki, które można jeść na ciepło i na zimno. W mig znikają z talerza ;) Są szybkie i bardzo proste w przygotowaniu. Zapraszam! Kotlety siekane z papryką i kukurydzą Składniki: 2 piersi z kurczaka 2 jajka 2 łyżki majonezu 2 łyżki mąki kartoflanki 1 średnia papryka czerwona 1 mała puszka kukurydzy garść posiekanego szczypiorku kilka łyżek
Tagebuch po polskupieczenia 1 szczypta jaja 6 szt cukier 1/3 szklanki kakao 2 łyżki Środek: śmietana 30% 400 ml mascarpone 250 g cukier 2 łyżki żelatyna ( na litr wody woda zimna 100 ml kiwi 4 szt Krok 1 Ubijamy jaja z cukrem na puch ( masa podwaja swoją objętość), dodajemy przesianą make z proszkiem do pieczenia.Mieszamy łopatką do połączenia składników( delikatnie
Różowa kuchniaCzłowiek czasem nie nadąża za nowinkami i nawet nie wie co jaka firma produkuje ..tzn.wie ,ale co raz wprowadza jakieś nowości..Ja np.pierwszy raz spotkałam się z kisielem na zimno bez gotowania.Delecta właśnie ma w swojej ofercie różne takie owocowe kubki ,,ja akurat wypróbowałam kisiel o smaku arbuza i melona .Takie kisielki robi się naprawdę szybko i na upały
Moje domowe kucharzeniebotwinkę i pestki dyni, połączyć. Masę przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 35-45 minut, do suchego patyczka. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego! Aktualnie sezon na szparagi w pełni, więc myślę sobie, że trzeba by pokusić się również o wykonanie oryginalnej wersji
Pożeraczka, czyli raz adobrze