na zimno - 10906 przepisów (strona:137/728)

KOKOSOWY JAGIELNIK Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ BEZ PIECZENIA – wegański, beglutenowy, bez laktozy, FIT 876

Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 20-22 cm ) SPÓD: *orzechy ( włoskie , laskowe , ziemne ) – 250 g * suszone daktyle – 100 g * kakao – 1 łyżka * olej kokosowy – 80 g * zimna woda – 2 łyżki MASA: * mleko kokosowe – 400 ml * kasza jaglana ( sucha ) – 150 g * woda – 150 ml * wiórki kokosowe – 2 łyżki * do posłodzenia: cukier, cukier brązowy

Ostra na Słodko
Torcik jagodowo-czekoladowy na zimno 97

Udekorować malinami i jagodami.Galaretkę (pół porcji z opakowania) rozpuścić w 250ml wody, przestudzoną ostrożnie polać torcik.Schłodzić do całkowitego stężenia. /inspiracja blog SmakołykiBereniki/ Artykuł Torcik jagodowo-czekoladowy na zimno pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Sałatka z ziemniaków, jabłek, kaszanki i rozmarynu 99

skórką), a na sam koniec kaszankę. Mieszać delikatnie, aby nie naruszyć struktury ziemniaków. Smażyć kilka minut, do uzyskania przez ziemniaki złotego koloru. Sałatkę można podawać na ciepło oraz na zimno.   /inspiracja Rachel Khoo, Mała paryska kuchnia/ Artykuł Sałatka z ziemniaków, jabłek, kaszanki i rozmarynu pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Świąteczny deser cynamonowo-anyżkowy 128

Zaskoczcie swoich bliskich w te święta! W ten bożonarodzeniowy czas deser na zimno rzadko komu przychodzi na myśl. Ale w zasadzie dlaczego nie? Lekki, puszysty, śmietankowy ze świąteczną, zimową nutą cynamonu i anyżu. Warto się pokusić. Oj, warto!   Składniki (na 5 małych kokilek) 300ml mleka 3,2% 200ml śmietanki 30% 1/2 szklanki cukru 150g serka śmietankowego 3 łyżki żelatyny

Raj dla Podniebienia
Indyk z kaszą jaglaną, żurawiną i jabłkiem z masłem szałwiowym i migawki z miejsca dzieciństwa 153

był czymś więcej niż mi się pierwotnie wydawało. Mam ogromny sentyment do tych podkarpackich stron, dlatego, jeśli tylko mam okazję, wsiadam w samochód i jadę tam. Ostatnia niedziela października. Zimno i wietrznie. Wszyscy kulą się od chłodu w wysoko postawionych kołnierzach ciepłych płaszczy i kurtek. Ale to nic! Nic mnie nie zraża. Przeciwnie, jestem przeszczęśliwa, mogąc odwiedzić znajome kąty. Idę

Raj dla Podniebienia
O tym, jak powstawały „Serniki słodkie i wytrawne” 167

mało kto wydał książkę tylko z przepisami na serniki. Dlaczego więc nie mam to być ja? Na potrzeby książki upiekłam przeróżne rodzaje serników. Słodkie i słone. Pieczone i na zimno. W różnorodnych smakach, z oryginalnymi dodatkami. Wymyślałam, piekłam, próbowałam, testowałam na innych, którzy wyrażali swoje zdanie, modyfikowałam i ulepszałam. Najprzyjemniejszą stroną pracy było fotografowanie serników. Tworzenie delikatnej scenerii, wybieranie kwiatów

Raj dla Podniebienia
Moja książka „Serniki słodkie i wytrawne”w Waszych domach 149

Waszych zdjęciach widziałam wytwór Waszych rąk według mojego przepisu… To niesamowite, uwierzcie na słowo! Moja Patronka Kasia upiekła kilka rodzajów, jednak najbardziej do gustu przypadła jej wersja na zimno w wysokich pucharkach. W czasie świąt piekliście serniki w różnych wariantach. Pani Marlena przysłała mi zdjęcie sernika, który należy do tych bardziej pracochłonnych. Wyszedł jej przepięknie! Pani Dominika przysłała

Raj dla Podniebienia
Słodko-kwaśny gulasz z kurczaka 151

Kurczak, jak już wielokrotnie wspominałam często gości na naszym stole. Podaję go w wersji na ciepło i na zimno np.jako domową wędlinkę. Z patelni, grilla czy  jak w tym przypadku jako składnik do sosu, na obiad. Kurczak, to łatwe do obróbki mięso i poradzą sobie z nim świetnie nawet osoby mało przebywające w kuchni.   Składniki: 2  filety

Gosia gotuje
Pizza bianco z pesto i szparagami 204

Zielona pizza bianco z pesto i szparagami na kolację. Uwielbiam pizzę ze szparagami . To jest uniwersalna pizza, którą można jeść na ciepło i na zimno. Moja pizza bianco to pizza domowa od a do z i za każdym razem inna. Ta pizza zawiera tyle zieleniny, że śmię ją nazywać zieloną. Posmarowałam ją sosem bianco, posypałam orzechami i wstawiłam do piekarnika

codojedzenia
Kwiaty cukinii z gorgonzolą 146

Państwa Majlertów. 6 kwiatów cukinii nadzienie: 60 gorgonzoli, 100 serka śmietankowego, łyżka posiekanej pietruszki, 5 – 6 łyżek prażonych pestek dyni, ciasto: 100 ml mąki pszennej, 100 ml mąki kukurydzianej, zimna woda mineralna gazowana, szczypta soli, olej do głębokiego smażenia (u mnie ryżowy), Gorgonzolę, serek śmietankowy, pietruszkę dokładnie wymieszać, Dodać pestki wymieszać. Mąkę pszenną i kukurydzianą wymieszać, posolić, dolać wodę mineralną

królestwo garów
KLOPSY JAJECZNE Z TUŃCZYKIEM 199

wymieszać. Uformować kotlety. Obtaczać w tartej bułce i smażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor. Fajnie smakują na ciepło jako danie obiadowe, ale równie pyszne są na zimno, pokrojone w plasterki na kanapki

Walijskie Pichcenie
Hummus z selera 260

smaku. Czego chcieć więcej - powiem tak - u  mnie na razie serwowany będzie ten z selera, tradycyjnym się już troszkę przejadłam. Idealny do wszystkiego: wrapów na ciepło czy zimno, kanapek (te z pomidorem są najlepsze), zamiennik masła czy po prostu, ot tak, do schrupania z marchewkami :) Składniki: - 1 duży seler (ok.400g) - 3-4 ząbki czosnku - oliwa z oliwek

CookYourself
Calzone z kurczakiem i pieczarkami 509

pierogi, z podanych składników wyszło mi 6 dużych sztuk ale oczywiście można ciasto podzielić na mniejsze kawałki i przygotować małe pierożki. Calzone świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno, ja swoje podałam z sosem czosnkowym . składniki: ciasto 3 szklanki mąki 1 szklanka letniej wody 50 g świeżych drożdży duża szczypta soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju farsz

Monia miesza i gotuje
Wegetariańskie spaghetti bolognese 206

łyżeczki koncentratu pomidorowego garść bazylii posiekanej ½ łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli ¼ łyżeczki kozieradki (opcjonalnie) 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka majeranku suszonego PODAJEMY: oliwa tłoczona na zimno, pieprz mielony i bazylia. Wykonanie Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Około 5 minut. ( głęboka patelnia) Dodajemy następnie

Apetyt na Zielone
"MAKARON" Z SOSEM ALFREDO 143

niedźwiedziego, soli i pieprzu. Ugotowanego kalafiora miksujemy ( razem z mlekiem w którym się gotował) na gładko . Dodajemy płatki drożdżowe i sok z cytryny - ponownie miksujemy . Podajemy na ciepło lub zimno z ulubionymi dodatkami ! SMACZNEGO

Marcepanowa kuchnia