Wszyscy już chyba wiemy, że owsianki i jaglanki to najzdrowsze pomysły na śniadania (i nie tylko). Latem niezbyt chętnie sięgam po wersje na ciepło, ale wersje na zimno są idealne na gorące poranki. Mając chrupiącą granolę możemy rano błyskawicznie przygotować zdrowe i pożywne śniadanie. Wystarczy trochę jogurtu naturalnego ze świeżymi owocami lub mleko. Jeśli nie spożywacie nabiału lub ograniczacie jego
Moja Delicjaniedźwiedzi podawać porcję mięsa z tłuczonymi ziemniakami z sosem i np. zieloną sałatą ze śmietaną cielęcina jest krucha, soczysta i smakuje wybornie na obiad, można również podać cielęcinę na zimno do pieczywa - SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięosłodzić sobie życie ? A mam taki pomysł - deser lodowy z pomarańczą i żurawiną. Fajne połączenie słodkości, lekkiej kwaskowatości a to wszystko dopełnione lodami śmietankowymi. Szybko, smacznie, słodko, kwaśno i zimno - od koloru do wyboru. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnicytryny. Sok z cytryny dodajemy stopniowo, próbujemy czy sos ma odpowiednio zrównoważone smaki, gdy jest zbyt mało wyrazisty, dodajemy jeszcze trochę soku z cytryny. Sos możemy podawać na zimno lub lekko go podgrzać. Źródło: Kuchnia zimą. Elżbieta
Smaki Na Talerzuznak że pora zawiesić działalność piekarnika na jakiś czas ;) Niestety chęć na ciasto nie mija więc przychodzą wtedy alternatywne wyjścia, bardzo smaczne wyjścia, a są to pyszne ciasta na zimno bez pieczenia :) Dzisiaj zaproponuje wam lekki jogurtownik :) Składniki na tortownicę 18 cm Spód: 100 gr biszkoptów 50 gr masła Masa jogurtowa: 600 gr jogurtu naturalnego lub mieszanki greckiego z naturalnym
Gotowanie...to proste !gołąbki-z-ziemniakami -- -- -- -- Do farszu dodajemy jajko, bułkę tartą i formujemy kotlety. Otaczamy mąką i smażymy na złoto brązowo z każdej strony. Podajemy na gorąco lub na zimno. Smacznego
chleba naszegoPyszne gniazdka z ciasta francuskiego nadziane szpinakiem i jajem. Pyszne na ciepło jak i na zimno. składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) 300 g świeżego szpinaku 125 g ricotty sól,pieprz gałka muszkatołowa 1 łyżka masła klarowanego 6 jajek suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Szpinak posiekać. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić posiekany szpinak. Smażyć aż szpinak odparuje
Monia miesza i gotujerazem lekkie danie z dodatkiem tuńczyka i pomidorów gościło u mnie na piątkowym obiedzie. Makaron w sosie z tuńczyka i pomidorów dobrze smakuje podany na ciepło, jak również na zimno, więc można go zabrać do pudełka i w pracy zjeść w porze lunchu. Składniki: (na 3 - 4 porcje) 250 g makaronu pełnoziarnistego 2 puszki (po 185 g) tuńczyka w sosie
Kuchcik gotujeTort naleśnikowy zielony ze szparagami, sałatą, ogórkiem małosolnym. Czyli tym wszystkim z czym kojarzy nam się wiosna. Torcik możemy jeść i na ciepło i na zimno. Bardzo dobry na wynos, na piknik. Jak odkroimy kawałek to nie oderwiemy się od niego. \ ciasto na około 12 naleśników ciasto na naleśniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 2/3 szklanki wody
wesoła kuchniaszklanki jogurt naturalny 180 g. czekolada gorzka 100 g. herbatniki pełnoziarniste kilka sztuk ok. 10-11 szt. do wyłożenia formy wiórki kokosowe do posypania żelatyna 2 łyżki + zimna woda do pokrycia żelatyny ~~METODA~~ Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać gorącą wodą kilka razy, aby pozbyć się goryczki. W garnku podgrzać mleko i dodać kaszę. Gotować na małym ogniu, co jakiś
Kuchnia Pauletteszostaw ok. łyżki aby posypać wierzch) warstwami. 2. Zalej całość masą śmietanowo- jajeczną, posyp wierzch pozostałym serem. 3. Piecz 30min. w 180*C. 4. Podawaj na ciepło lub zimno. Smacznego! Quiche Lorraine Ingredients: Pastry: 110g flour 50g butter pinch of salt 2 tbsp cold water Filling: 140g smoked bacon 75g Gruyere cheese (or other, I used a long ripening Gouda
Kuchnia w Słońcu Skąpanałyżki, pieprz 3 łyżeczki, sól kamienna niejodowana np. z Kłodawy do przetworów 4 łyżki,, cukier 3 łyżki, jałowiec 10 ziaren, pieprz 20 ziaren, czosnek 2 główki i zimna woda 0,5-1 litra. Do dużej miski wkładamy mięso, wołowinę wcześniej kroimy w kostkę ~0,5 cm Czosnek obieramy, pozostałe przyprawy wysypujemy na talerz, jałowiec i pieprz rozgniatamy
chleba naszegoChłodnik litewski to zupa z botwinki z dodatkiem świeżych ogórków, szczypiorku oraz koperku, podawana na zimno. Może być ona przyrządzana na maślance, kefirze czy zsiadłym mleku. Jest świetna! Nic tak nie gasi pragnienia w upalny dzień jak ten chłodnik 😊A kolor...urzeka. Jak spróbujesz jej raz to nie będziesz mógł się od niej oderwać 😉 Tak było w naszym przypadku... Składniki
Kuchnia MagdaLeny