ciasta, więc nie wiedziałam co z tego wyjdzie. Z ogromną niecierpliwością oczekiwałam na efekt końcowy i muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolona. Ciasto wyszło pyszne i jest smaczne na zimno i na ciepło. Super deserek do popołudniowej kawki :) Składniki: 300g suchego ryżu 750 ml wody 4 jajka 3/4 szklanki cukru 100 ml oleju skórka otarta z jednej cytryny
kuchnia doskiTruskawki coraz tańsze więc korzystam ile mogę. Dzisiaj na deser zrobiłam serniczki na zimno z musem truskawkowym i granolą. Jak wszystko co z truskawkami serniczki znikały bardzo szybko. Składniki: 200 ml śmietany kremówki 30% 200 g twarogu z wiaderka* 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl ciepłej wody granola 300 g truskawek Przygotowanie: Zimną kremówkę ubić
Ala piecze i gotujegarnku dodając do niej 5 łyżek wody i szklankę cukru. Doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszając gotujemy przez 5 minut. Pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy nasza masa będzie zimna dodajemy jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy za pomocą miksera. Powstałe ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C do tzn.”suchego
PatiGotujerogaliki nabiorą brązowego koloru (zwłaszcza ich spód). Moje były gotowe po 30 minutach, ale były małe. Najlepiej smakują podane z czerwonym barszczem. Są pyszne zarówno na ciepło i na zimno. Smacznego Artykuł Paszteciki drożdżowe z królikiem pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeKrupnik to jedna z tych zup, do których chętnie sięgam w zimnie dni. Jest bardzo sycąca i rozgrzewa prawie tak dobrze jak rosół. Nie wiem jakie jest Wasze danie na „chorobę”, ale kiedy ja jestem chora to krupnik jest jedyną rzeczą na którą mam ochotę. Oczywiście z przepisem na tą zupę jest jak z przepisem na rosół
PatiGotujewarzyw. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do kanapki. Dzięki mieszance przypraw pasta ma również właściwości rozgrzewające. A jako, że pogoda ostatnio nas nie rozpieszcza i ponownie robi się zimno, sądzę, że sprawdzi się idealnie. Aromatyczna i pikantna pasta z czerwonej soczewicy Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 łyżka oleju pół łyżeczki ziaren gorczycy Galeo około 1 cm świeżego imbiru
PatiGotujeproszku (500 g) kwadratowe wafle Margarynę wraz z kakao, cukrem i mlekiem podgrzewamy do rozpuszczenia się margaryny i doprowadzamy do wrzenia. Taką masę pozostawiamy do wystudzenia. Gdy jest ona zimna dodajemy mleko w proszku i dokładnie miksujemy na gładką masę. Prostokątną blachę wykładamy folą spożywczą i na dnie układamy jedną warstwę wafli (wafle docinamy do wielkości naszej formy). Na wafle
PatiGotujepłaską powierzchnię, żeby nam nie opadł. Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Pozostawiamy do przestudzenia. Truskawki kroimy na cztery części. Kiedy nasza galaretka będzie zimna, ubijamy na sztywno śmietanę. Dodajemy do niej zimną i płynną galaretkę oraz truskawki. Dokładnie mieszamy, najlepiej łyżką. Taką piankę (lekko tężejącą) wykładamy na wystudzony biszkopt (pozostawiony w tortownicy) i czekamy aż stężeje
PatiGotujeponieważ ja za nimi nie przepadam, upiekłam cieniutki biszkopt Nic wiec nie stoi na przeszkodzie, żeby wykonać ten sernik bez pieczenia Jest to pierwszy sernik tego typu (na zimno), który mi zasmakował. Jest wilgotny i nie za słodki. Dla mnie idealny Sernik „Danonek” Składniki: Biszkopt czekoladowy: (zamiast niego można wykorzystać biszkopciki lub herbatniki) 3 jajka 2 łyżki mąki 3 łyżki
PatiGotujeksylitol do smaku suszone owoce lub trochę startej czekolady do przybrania - opcjonalnie lemoniada z rabarbaru : sok odciśnięty z rabarbaru sok z 1 cytryny ok 200 ml półsłodkiego wina lub zimna woda przygotowanie Rabarbar umyć przyciąć końcówki, nie obierać. Pokroić w kawałki o długości około 3 cm. Umieścić w głębokiej patelni, dodać cukier lub ksylitol i posiekaną trawą cytrynową
Stare Garyręcznik papierowy wg opisu na opakowaniu sosu przygotować sos, ja dodatkowo dodałam pół szklanki wody wymieszanej ze śmietaną 18% - kotlety z kalafiora smakują i na ciepło i na zimno..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękrajach arabskich najbardziej popularna jest herbata czarna. Aczkolwiek np. w Egipcie pije się różne herbaty owocowe, jak Karkadeh, herbata z liści malwy, pita zarówno na gorąco jak i zimno. W Maroku króluje czarna z miętą. W Libanie w większości czarna, podawana często z rozmarynem. Sposób parzenia czarnej herbaty po arabsku Liście herbaty włóż do wcześniej podgrzanego dzbanka i zalej wrzątkiem
Codzienna kuchnia niecodziennamoim słowniku to tzw. kombozupa, czyli taka mogąca spokojnie zastąpić cały posiłek, a to sprawia, że jest idealna do wzięcia np. do pracy. Przepyszna i na ciepło, i na zimno. Co prawda M nie lubi, jak tak mówię, ale ta zupa to prawdziwa PETARDA Czuć delikatny smak szparagów i nie został on zdominowany smakiem wędzonki. No na prawdę… przepycha
Kate's Kitchenczekoladową i na wierzchu układamy owoce i ewentualnie inne dodatki typu orzechy, kawałki czekolady itp. Pieczemy w temperaturze 180 st.C przez 30 minut. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Podajemy na zimno
Przysmaki KarolkiPiękna i upalna pogoda więc na ochłodę proponuje sernik na zimno. Na blogu jest wiele pomysłów ale zrobiłam kolejny bo serniczki cieszą się u mnie dużym powodzeniem. Tym razem wersja z granatem i białą czekoladą. składniki: spód 200 g herbatników kakaowych 120 g masła masa serowa z białą czekoladą 1 kg zmielonego sera 200 g białej czekolady 2 łyżki cukru
Monia miesza i gotuje