na wigilię - 3599 przepisów (strona:65/240)

Żurek po poznańsku 124

Wielkanoc bez żurku jest jak Wigilia bez barszczu... Ile gospodyń tyle przepisów. Przedstawiam dziś ten z którego najczęściej korzystam. obowiązkowo z domowym zakwasem ;) Składniki: 1,5 l wywaru z gotowania kiełbasy lub zamiennie bulionu 2 marchwie Korzeń pietruszki ½ selera 4 szt. kiełbasy białej (lub innej, która została z wielkanocnego stołu) 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego Sól 8 ziaren

Pyry na Gaz
Łazanki z kapustą i grzybami 425

Łazanki obok tradycyjnych pierogów wigilijnych są moim ulubionym daniem. Tak naprawdę dla mnie w Wigilię mogły by być na stole tylko one. Tradycyjnie próbuje po trochu każdej potrawy, ale nic nie równa się z łazankami i smażonymi pierogami z kapustą. Poniżej podaję trochę uproszczoną wersję , to znaczy z gotowymi łazank ami (do ku pienia w każdym sklepie) , ale jeś

Bon appetit mon amie
Dorsz w panierce kukurydzianej 328

Dorsz w panierce kukurydzianej... Soczysty, mięsisty filet z dorsza. W delikatnej, lekko chrupiącej panierce. Wykonanej na bazie mąki kukurydzianej i śmietanki. Idelanie podkreślającej smak morskiej ryby

Gospodyni Miejska
Maślano – cytrynowy sos do ryby 191

Rating: Ze sporym opóźnieniem dodaję przepis na maślano – cytrynowy sos do ryby, gdyż po raz pierwszy sos ten podałam wraz z rybą na stole świątecznym – w Wigilię. Moje dzieciaki uwielbiają ryby, ale w ten dzień chciałam dodać odrobinę innowacyjności na tradycyjnym stole świątecznym. Połączenie cytryny i masła i oblanie nimi ryby było bardzo fajnym […] The post Maślano

Magiczny Garnek
Gołąbki z farszem rybnym, podane z sosem pieczarkowym. 191

warto z niego rezygnować ze względu na łyżkę mąki czy śmietanę - całego i tak nie zjemy w pojedynkę a świetnie podkreśla smak gołąbków ;) Danie to polecam też na Wigilię Bożego Narodzenia - z pewnością zaskoczy zaproszonych gości :) Składniki na 12-15 gołąbków: duża (jak największa) główka kapusty włoskiej 1,2 kg filetów ryby ( użyłam mrożone - świeżych można kupić mniej) oliwa

Poezja Smaków - blog kulinarny
Tołpyga grillowana 184

razem padło na Tołpygę. Osobiście nie znoszę ryb z ościami, karpia w wigilie omijam szerokim łukiem, pstrąga nawet nie dotknę jednak Tołpyga mnie zaskoczyła gdyż z łatwością i nie marudząc przy jedzeniu powyciągałam wszystkie ości i mogłam delektować się smakiem ciepłej rybki. Tołpyga w połączeniu z pieczarkami z tego przepisu smakowała wybornie. Składniki 1 płat tołpygi 1 łyżka soku

Piekielna Kuchnia Pati
Śledzie w oleju z grzybkami 195

grzyby i śledź aż do zapełnienia słoików tak aby na górze były grzyby. Napełnione słoiki zalewamy olejem i zakręcamy. Odkładamy do lodówki. Śledzie można przygotować na trzy dni przed wigilią ale przygotowane wcześniej będą delikatniejsze. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Śledzie w oleju 156

cebulę, i śledzie aż do zapełnienia słoików tak aby na górze była cebula. Napełnione słoiki zalewamy olejem i zakręcamy. Odkładamy do lodówki. Śledzie można przygotować na trzy dni przed wigilią ale przygotowane wcześniej będą delikatniejsze. Polecam również  śledzie w oleju z grzybkami Życzę smacznego

Kulinarne życie
Podsumowanie akcji "Świąteczne Słodkości! 2015" 360

Piernik tygodniowy Dietetyczne trufle rumowe Szprewaldzkie ciastka migdałowe Świąteczne choinki Pierniki jaglane z nutką powideł śliwkowych i czekoladą (bezglutenowe) SZARLOTKA sypana- ekspresowa bez zagniatania ciasta Sernik dwukolorowy, ciasteczkowy Kryzysowa wigilia Świąteczma biała czekolada Zdrowe piernikowe babeczki jeżynowe z posypką z czekoladowych gryczanek. Owsiane babeczki świąteczne. Świąteczne pierniki Pierniczki Brukowce Świąteczne trufle z daktyli Florentynki i e-kartki świąteczne w prezencie

My Culinary Art
Wegańska Wigilia - relacja z warsztatów kulinarnych 236

Źródło: dajprzepis.pl Stół wigilijny w wegańskim wydaniu! W końcowych dniach grudnia, tuż przed samymi Świętami Bożego Narodzenia, wzięłam udział w intrygujących i pysznych warsztatach kulinarnych Wegańska Wigilia .  Organizowane były one w klimatycznym i z lekka rustykalnym miejscu Centrum Kultury Dzika Historia w Warszawie, przez Dolce&Vegan , a prowadzone przez Ewę Krawczykowską . Motto jakie przyświecało warsztatom było niewątpliwie chwytliwe

Grunt to przepis!
Pikantne ciasteczka z ciecierzycy 120

Ciasteczka z ciecierzycy robiłam już na słodko- w wersji czekoladowej i waniliowej. Jeszcze w grudniu, na klasową wigilię syna Juliana, oprócz bułeczek z kapustą przygotowałam ciasteczka ciecierzycowe z dodatkiem sera i ziół. Składniki: 2 szklanki ugotowanej i przestudzonej ciecierzycy (wcześniej należ ziarna namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej wieczorem) a rano ugotować 3 łyżki oleju 100 g twardego sera (Parmezan, Grana

Czerwień i błękit
Pieczony karp z winogronami, oliwkami i papryką 114

dzwonki i zalewany wodą z solą na 24 godziny. Po tym czasie jest on spłukiwany, a następnie obkładany plastrami cytryny. Następnie mrożę go i wyjmuję z zamrażarki dzień przed Wigilią, a dokładnie wieczór przed wieczerzą wigilijną. Karp pomału rozmraża się, abym mogła się nim zająć w wigilijne popołudnie. Co dokładnie wtedy z nim robię? ;-) I przede wszystkim, z czym

Wielopokoleniowo
Nie tylko od święta 163

domu to sama przyjemność; ciepłe światło lampy jest nieocenione. Na przekór tej dziwnej pogodzie mam dla Was radośnie czerwone ciasto. Przygotowałam je już jakiś miesiąc temu, na pracowniczą Wigilię dla C. Miało być świątecznie i pysznie; i wydaje mi się, że ten torcik spełnia oba te warunki.  Delikatny biszkopt przełożony lekko kwaśnym dżemem i kremem z białej czekolady. Wierzch

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Paplanina: Liebster Blog 147

jakiegoś bzika, a jaki jest Twój? Jestem zwariowana na punkcie mojego psa, czytania i pieczenia. 6. Najprzyjemniejsze wspomnienie związane ze Świętami? Gdy miałam jakieś 10 lat, wracaliśmy po Wigilii spędzonej u Babć do domu. Młoda spała w foteliku, a ja opierałam czoło o szybę i obserwowałam padający śnieg w niesamowitym, różowawym świetle nocnego miasta. Prezenty już rozpakowane, kolacja zjedzona

Pożeraczka, czyli raz adobrze
KARP SMAŻONY 159

przyprawionego karpia,znowu cebulkę,karpia i tak dotąd aż skończy się nam ryba.Górę oczywiście wyłożyć cebulą. Tak przygotowaną rybkę odstawiam na dzień czy dwa dni przed spożyciem,przed Wigilią,trzymam w chłodnym miejscu lub w lodówce pod przykryciem. W dniu smażenia należy oczyścić ją z cebuli,panierować i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. tutaj jeszcze

Niespełnione zdolności kulinarne

Proponowane wyszukiwania