na wigilię - 3599 przepisów (strona:66/240)

Sos grzybowy 153

mnie w domu sos grzybowy podaje się w Wigilię i polewamy nim pierogi z kapustą i grzybami lub gołąbki z kaszy jęczmiennej. Składniki: 150 g grzybów suszonych cebula ok półtora szklanki wody łyżka masła łyżka mąki 2 ząbki czosnku (opcjonalnie) sól, pieprz Przygotowanie Grzyby płuczemy, wkładamy do miski, zalewamy letnią wodą i odstawiamy na ok 2 godziny. Następnie grzyby

e-PrzepisyKulinarne
Ślimaczki drożdżowe z makiem i twarogiem 227

Odliczanie trwa! Już tylko 1 dzień do Wigilii! W kuchni praca wre. Co i rusz z piekarnika wyciągany jest przepiękny makowiec , aromatyczny sernik , czy pachnący placek drożdżowy . Czas goni jak szalony. Do przygotowania pozostało jeszcze tak wiele!  Moją propozycją na dziś jest połączenie wszystkiego co najlepsze w tradycyjnych, świątecznych wypiekach. Czyli nadzienia makowego z twarogiem , w ramówce pulchnego ciasta

Grunt to przepis!
ORZECHOWE BAŁWANKI 171

tego co nam wiadomo nie ma szans na śnieg w Boże Narodzenie,a wielka szkoda.Tęsknie za wigilią w śniegu,za lepieniem bałwana.Dlatego odwiedzając moje rodzinne miasto w weekend postanowiłam razem z siostrzenicą wyczarować takie oto bałwany.Podobają się Wam? Może i Wy takie zrobicie? Składniki:   27 dag mąki pszennej 15 dag cukru pudru 20 dag masła

Niespełnione zdolności kulinarne
Kutia bożonarodzeniowa 317

Kutia bożonarodzeniowa to jedna z najbardziej tradycyjnych potraw świątecznych. Nie we wszystkich domach praktykuje się jej podawanie, jednak tam, gdzie tradycja przetrwała, kutia jest najważniejszym deserem na Wigilii. Zwyczaj podawania kutii dotarł do nas z Kresów – taką kutię właśnie prezentuję. Na pszenicy, z dużą ilością miodu i bakalii. Ja kutię wzbogacam dodatkowo domową, kandyzowaną skórką z pomarańczy i ziarenkami

Poezja smaku
Makowiec drożdżowy 1668

być makowiec drożdżowy z masą makową z dodatkiem miodu, masła i bakali. Jeżeli narzekacie na brak czasu, można go upiec wcześniej i zamrozić. Ja jednak piekę go w Wigilię rano by cieszyć się smakiem świeżego i pysznego makowca przez całe święta. Składniki: Ciasto drożdżowe: 300 g mąki pszennej 125 ml mleka 30 g drożdży świeżych 2 żółtka 80 g cukru

Ala piecze i gotuje
Zapiekane pieczarki faszerowane pęczakiem 211

kleisty i chyba nie muszę już dodawać, że do grzybów dobrze dodać odrobinę oliwy truflowej Każdą pieczarkę wypełnij kaszą. Ja tak przygotowanie pieczarki zawinęłam w folię, a w dzień wigilii (pół godziny przed podaniem) posypię je delikatnie wegańskim parmezanem i podpiekę w piekarniku w temp. 180 C około 10-15 minut. Smacznego

greenscarf
Gulasz sojowo-paprykowy ze Smakounem, świąteczny jarmark 287

lokalne (i nie tylko) jedzenie, trunki, rękodzieło, świąteczne ozdoby, pamiątki, kosmetyki i biżuterię. Podczas weekendów na gości czekały dodatkowe atrakcje, np. pokazy pakowania prezentów lub przygotowania świątecznych ozdób oraz Wigilia Miejska. Organizatorzy zapowiadają, że jarmark będzie wydarzeniem cyklicznym. Opracowano na podstawie: jarmark . czekoladowe narzędzia, ciekawy pomysł na prezent :) Soy and pepper stew with Protein steak The stew is very satiating

Qlinarnie i Qlinarnie
Schab z ziołami. 122

Święta już lada chwila pora poza Wigilią pomyśleć o całej reszcie!Postanowiłam zrobić pyszny aromatyczny schab - super przekąska i bardzo dobry dodatek do kanapek!Pamiętacie mam nadzieję mój schab na zimno, trochę go zmodyfikowałam, bardziej zapachniał ziołami i smak zadziwia! Nadszedł świąteczny czas... SKŁADNIKI: 1kg. schabu 1/4 szkl. soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka majeranku roztartego

Kuchnia Beaty
Kluski z makiem – wigilijny przepis 222

Kluski z makiem – wigilijny przepis Kluski z makiem – to danie wigilijne, ale u nas na stole nie gościły ..      zaczęły gościć od

Kuchnia na wzgórzu
Pieczony karp z winogronami, oliwkami i papryką 144

dzwonki i zalewany wodą z solą na 24 godziny. Po tym czasie jest on spłukiwany, a następnie obkładany plastrami cytryny. Następnie mrożę go i wyjmuję z zamrażarki dzień przed Wigilią, a dokładnie wieczór przed wieczerzą wigilijną. Karp pomału rozmraża się, abym mogła się nim zająć w wigilijne popołudnie. Co dokładnie wtedy z nim robię? ;-) I przede wszystkim, z czym

Wielopokoleniowo
Piernik z czekośliwką i marcepanem 170

Wigilię klasową zrobiłam pierniki przełożone czekośliwką i marcepanem. Robiąc pierniki, korzystamy z mamą z dwóch przepisów. Naszym ulubionym piernikiem jest piernik staropolski.  Ten też jest pyszny i ma bardzo ważną zaletę, można go zrobić szybko i od razu jest miękki. Z tej ilości składników można zrobić 2 duże podłużne pierniki. Lub tak jak my robiłyśmy z mamą

Lili w kuchni
.1173. czeko-pietruszka 154

kakaowa owsianka ze startą pietruszką (w środku) i nerkowcami~ Ostatni dzień w szkole ♥ I to w dodatku bardzo luźny - mamy tylko trzy pierwsze lekcje, a potem klasową Wigilię, na którą wczoraj piekłam wegański piernik ♥ :) Prezenty dla rodziców też już mam prawie gotowe, jedna partia uszek w zamrażarce, ale przed nami i tak jeszcze sporo przygotowań

breakfast of dreams
MÓJ SPOSÓB NA PYSZNEGO, CHRUPIĄCEGO KARPIA 238

wszystkie kawałki ryby, garnek z nimi wstawiam do nagrzanego piekarnika i opiekają się tam bez przykrycia, w temp.180-200, jeszcze kilka minut, na termoobiegu. Na drugi dzień ryby pozostające z Wigilii odgrzewam również w piekarniku, są nadal  jak świeżo smażone. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Sałatka śledziowa z burakami 706

jabłko i groszek – tak jak pamięta z dzieciństwa. Ja za śledziami nie przepadam, ale jak kupiła je moja mama, to postanowiłyśmy mu taką przygotować. Znikła jednego dnia! Na Wigilii będzie u mnie szuba , ale może też znajdzie się miejsce na taką sałatkę z jabłkiem i groszkiem? Sałatka śledziowa z burakami: 3 średnie lub 2 duże płaty śledziowe solone

Poezja smaku
ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM 163

Wigilia za parę dni więc spieszę z przepisem na pysznego śledzika.Jeśli lubicie czosnek i majeranek to nic tylko trzeba robić... Składniki:   500 g płatów śledziowych ok 6 ząbków czosnku (lub wiecej) 2 czubate łyżki majeranku czosnek niedźwiedzi (niekoniecznie) olej Filety śledziowe moczymy przez kilka godzin w zimnej wodzie,dokładnie osuszamy,jeden płat kroimy na 3 części.dajemy wyciśnięty

Niespełnione zdolności kulinarne

Proponowane wyszukiwania