na pierogi - 3500 przepisów (strona:132/234)

Karmelizowany rabarbar 173

teraz coś, co przyda się gdy zabraknie już świeżego rabarbaru. Wzorowany przepisem na karmelizowane jabłka , sposób na słoiczkowanie tego cuda. Dziś nawet zadebiutował jako dodatek do leniwych pierogów i sprawdził się znakomicie! Składniki: 1 kg rabarbaru 2 szklanki cukru 2 opakowania cukru wanilinowego 2 pomarańcze garść suszonej żurawiny Przygotowanie: Rabarbar dokładnie myjemy i obieramy (choć nie jest

Karczma Honorietty
Botwinka z mlekiem kokosowym 193

się od pęczków botwinki o hipnotyzujących różowych łodygach. Nie sposób przejść obok nich obojętnie. Młode liście, łodygi i buraczki świetnie nadają się do chłodnika (przepis) , wytrawnej tarty (przepis) ,  pierogów (przepis) , wiosennej zupy jarzynowej. Botwinka w połączeniu z mlekiem kokosowym to zdecydowanie strzał w dziesiątkę! Dodatkowo zupie wyrazu dodaje imbir i kilka innych aromatycznych przypraw. A robi się

Smakowity Blog Kulinarny
Wałek do ciasta Fiskars 133

Niesamowity design od razu przyciąga wzrok. Na dodatek jest lekki, a rączki tak wyprofilowane, że praktycznie nie trzeba wkładać siły, by rozwałkować ciasto. Ktoś, kto często robi makaron lub pierogi, od razu poczuje różnicę, oczywiście na plus. Wałek zrobiony jest z metalu, pokryty teflonem, dzięki czemu ciasto nie przywiera do wałka. Uchwyt zrobiony jest z powłoką Softach, zapewnia doskonały

R'n'G Kitchen
Serowe Knedle Z Truskawkami 169

Przepis znalazłam na jednym z ulubionych moich blogów i postanowiłam go wypróbować. Knedelki nie przypadły nam za bardzo do gusty, jednak zdecydowanie wygrywają u nas pierogi z truskawkami ;) Składniki na 12-14 knedli: 250 gr twarogu półtłustego np. w kostce 1 i 1/4 szkl mąki pszennej 2 jajka 2 łyżeczki cukru ( w tym jedna waniliowego) śmietanka, jogurt lub kefir

Gotowanie...to proste !
Wypiekane Pierożki z Jabłkami II 162

musi:)) Stolnicę posypać lekko mąką, ciasto rozwałkować. Wycinać koła o średnicy 10-12 cm. Na jednej połowie ciasta rozkładamy letnie nadzienie. Końce jednej połowy polakierować mlekiem i skleić jak pierogi. (Gdy popędzlujecie brzeg półkola mlekiem, wówczas nasze Pierożki trzymają się mocno i nadzienie nie wypływa w czasie pieczenia). Wierzch Pierożków popędzlować białkiem jajka. Oprószyć cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec

Kuchnia smaków
Pancakes z ricottą i truskawkami 162

ricottą . Moje dziecko tak ogólnie jak zapytam, co by chciał na obiad, to zawsze odpowie, że pancakes , naleśniki, makaron z serem i kotlet z kurczaka. Oj zapomniałabym jeszcze pierogi ruskie. Są to dania, które jadłby na okrągło, mój mąż zamiast pancakes woli naleśniki i tak czasem muszę pokombinować, żeby było trochę inaczej ;). Tym razem szukałam właśnie czegoś z dodatkiem

kruche babeczki
pyszna pasta z fasoli Jasiek... 155

kucharka, garam masala, majeranek i wszystko wlać z patelni do fasoli, wymieszać i schować do lodówki pyszna pasta do pieczywa chrupkiego, ryżowego, razowego, można również użyć jako farsz do pierogów czy krokietów..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zapach wspomnień, czyli olfaktoryczne wspomnienia dzieciństwa 153

słońcem, topniejącego asfaltu, w którym “maczało się” palce – to dopiero była zabawa! Wielu z nas zapachy dzieciństwa kojarzą się w szczególności z babcią – najwspanialszym drożdżowym ciastem czy pierogami. Ja niestety takich wspomnień nie mam, nie dane mi było jej poznać. Choć przyznam szczerze, że w sferze kulinarnej mama w 100% potrafiła zastąpić babcię. Wypiekała cudownie smaczne wypieki

Wędrówki po kuchni
CALZONE - czyli pizza pieróg 214

dzielimy na 6 części. Z każdej części robimy kulkę, rozwałkowujemy na cienkie koło o średnicy ok. 18 cm. Każde koło smarujemy ketchupem, układamy farsz, posypujemy serem, zlepiamy brzegi jak pierogi, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, Wierzch calzone smarujemy pozostałym rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy 20-25 min w 200 stopniach. Podajemy z ulubionym sosem, np. czosnkowym

słodki bratek
Produkty zbożowe 186

głównie o zwartość glutenu – białka, które odpowiada za spulchnianie i wiązanie produktów wykonanych z mąki. To właśnie dzięki mocy glutenu wypieki są pulchne, ciasto na pizzę się ciągnie, a pierogi łatwo się lepią. Jednak niektórzy ludzie nie tolerują glutenu. Większym problemem jest niestety fakt, iż pszenica jest modyfikowana genetycznie, przez co nie zawiera zbyt wielu wartości. Puste kalorie sprzyjają

Codogara
Kasia Bosacka "Wiem, co jem" Przepisy z programu 163

orzechami, gulasz z dzika, brukselkę inaczej itd. Święta, święta i po świętach - znajdziemy tutaj przepisy na: gęsina na św. Marcina, śledź w oleju lnianym, śledź w cieście piwnym, pierogi wigilijne, ćwikła, gruszki wigilijne, skórka pomarańczowa, pierniczki świąteczne itd. Dziękuję, nie marnuję - czyli jak wykorzystać i nie marnować, wyrzucać jedzenia. Przepisy jakie tu znajdziemy to: grzanki winogronowe, lane kluski, omlet

kruche babeczki
"Tanie gotowanie" 70 najlepszych przepisów 191

łatwe w wykonaniu i smaczne dania. Produkty użyte do dań są ogólnodostępne, nie są wyszukane, znajdziemy je wszędzie. Przepisy opatrzone są zdjęciami, wyglądają na bardzo smaczne.  Dla fanów pierogów są leniwe z frużeliną , kilka przepisów na kluski i kluseczki, knedelki i kopytka :)) Dla tych co lubią zupy, oczywiście są tez i one :) W książce znajdziemy też przepisy

kruche babeczki
Jak gotować bób? Przepis na gotowany bób. 314

wykorzystać bób : 1. Przekąska: ugotowany bób podany sam lub z parmezanem, a czasami polany masełkiem 2. Śniadanie: pasty (np. hummus , jajeczna, ziemniaczana) 3. Obiad:  kotleciki, zupy, gulasze, puree, pierogi, makarony, risotto. 4. Kolacja: sałatki (np. z jajkami, serem pleśniowym), pesto , pasty do kanapek lub grzanek czosnkowych Z czym łączyć : Z fasolą, szparagami, szpinakiem, czosnkiem, smażonym boczkiem, szynką parmeńską

Ale Proste
PASTA Z BIAŁEJ FASOLI – idealna do grzanek 146

tylko fenomenalnie smakuje, ale również jest zdrowa i bardzo sycąca. Świetnie nadaje się zarówno na kanapki, do grzanek , na tosty, ale też jako farsz do krokietów, naleśników czy też pierogów. Samo przygotowanie trwa oczywiście bardzo krótko, cierpliwość trzeba mieć przy gotowaniu fasoli ;) Dla niecierpliwych polecam tę z puszki! CIEKAWOSTKA! Nie wiem czy wiecie, ale to najwartościowszy pokarm, jaki wydaje

Ostra na Słodko
Ciasteczka pierożki z serem na słodko. 382

waniliowy. Białko ubić na sztywno dodać do sera i delikatnie wymieszać. Stolnice posypać odrobiną mąki, rozwałkować ciasto nie za grubo, wycinać koła, nakładać po łyżeczce sera i zlepiać jak pierogi. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.Pamiętajmy że zawsze wcześniej rozgrzewamy piekarnik. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem. Pyszne i proste:) Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili