na pierogi - 3500 przepisów (strona:130/234)

Zioła wspomagające trawienie 135

wyobrażają sobie innych świąt niż te, spędzone za stołem. Bardzo wyraźnie to widać, kiedy odwiedzamy nasze babcie. One raczej nie rozumieją, że nie mamy apetytu na kolejne 10 pierogów, 5 krokietów czy potężną porcję kapusty z grzybami. Jak sobie radzić z przejedzeniem? Razem z marką Fitaqua przygotowałam dla Was krótki poradnik. Najprostszym sposobem są ziołowe herbatki. Do wyboru mamy

Codzienna kuchnia niecodzienna
DIY: Ozdoby z suchej porcelany (nie tylko na Święta) 139

wyciąć dowolne kształty. Słomką robimy dziurkę na sznureczek. Jeśli nie możemy tego zrobić od razu należy ją zawiną ć w folię spożywczą, bo bardzo łatwo wysycha (niczym ciasto na pierogi;)). Przez folię można też wałkować, jeśli tak komuś wygodniej (za pierwszym razem właśnie tak robiłam, za drugim już nie). Gotowe ozdoby należy pozostawić do całkowitego wyschnięcia (minimum jedna doba

Kolorowy Przepisownik
Pierogi z falbanką z farszem z kapusty i grzybów 150

Pierogi z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami to danie, którego u mnie nie może zabraknąć na Wigilii. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne
Fit wigilia- odchudzamy potrawy wigilijne 237

Tradycyjna kuchnia polska, szczególnie ta świąteczna jest obfita, pyszna, ale niestety również tłusta. Czy istnieją sposoby, aby odchudzić nieco dania wigilijne? Oto kilka ciekawych propozycji:) 1. Pierogi i uszka Najbardziej kaloryczne jest ciasto (z mąki pszennej), dlatego warto ją zastąpić np. mąką orkiszową lub razową. Sam farsz z grzybów i kapusty może być lżejszy, jeżeli smażenie zastąpimy duszeniem

Tradycyjna Kuchnia
Recenzja książki "Polskie Jabłka", czyli jabłka na co dzień i od święta 191

wykorzystuję je przy kucharzeniu. Stąd koniecznie umieściłam je we świątecznym jadłospisie . Rodzina z entuzjazmem zajada się wtedy jabłkowymi specjałami , oczywiście oprócz tradycyjnych potraw wigilijnych typu barszczyk, karp smażony czy pierogi z grzybami. Z jabłkiem w ręku w kuchni nigdy nie pobłądzę, a domownicy jabłkowe wiktuały zawsze z chęcią skosztują. To zasada której trzymam się wiernie - nigdy mnie nie zawiodła

Grunt to przepis!
Uszka z grzybami – sprawdzony przepis 920

zamrozić. Ja robię je około tygodnia przed świętami. Do farszu używam grzybów zebranych jesienią w okolicznych lasach, ale oczywiście można też użyć zakupionych w sklepie. Składniki: ciasto (jak na pierogi): 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki wrzącej wody 1 czubata łyżeczka masła 1/4 łyżeczki soli farsz: grzyby suszone (u mnie około 100g: podgrzybków, prawdziwków i kozaków) 1/2 cebuli

Kuchnia co dnia
Świąteczne kluski z makiem 524

domu dla rodziny i przyjaciół, szukacie inspiracji i informacji na ten temat - dobrze trafiliście!  Znajdziecie u mnie kilka przepisów, które na pewno Was zainteresują! Będą kluski z makiem, pierogi, kompot z suszu ... Pamiętajcie także o specjalnej zakładce "Święta" na blogu, gdzie zebrałam dla Was wszystkie świąteczne przepisy z całego bloga.  Zapraszam! :) Składniki (na kluski): 550 gramów mąki

Garniec Magalie
ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI (BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE) 170

Świąteczne upominki zakupione, okna wymyte, kurze zza szaf, regałów, komód starte, pierogi z kapustą czekają w zamrażalniku na swój wigilijny show... To wszystko oznacza, że coraz bliżej święta. Teraz czas na zadumę nad prawdziwą istotą Świąt Bożego Narodzenia, na przyjemne chwile w rodzinnym gronie, na modlitwę i przygotowanie duchowe na TEN piękny okres. W powyższym nie przeszkadza, wręcz pomaga

Jeść, by żyć w zdrowiu
Ryżowe krokiety z kaszą jęczmienną i jarmużem 121

Kochani, zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Jednak nie wszyscy będą mogli się cieszyć barszczem grzybowym, pierogami i rybą. Są tacy, u mnie w domu na przykład, którzy mają ścisłą dietę. Wrzodziejące zapalenie jelita grubego, w skrócie WZJG wymaga specjalnej diety. Dieta przy WZJG jest sprawą indywidualną. Co zaszkodzi Tobie, na mnie będzie miało dobry wpływ, i odwrotnie. To dieta

Z Kuchni Do Kuchni
Świąteczne pierogi z wędzoną kiełbasą 160

dosyć krokietów z kapustą i pieczarkami. Mam dosyć pierogów z kapustą i grzybami. Uwielbiam mięso. Po bezmięsnej  wigilii czekam tylko na okazję by zasiąść do świątecznego stołu z kubkiem gorącego barszczu w jednej ręce i pasztecikiem (koniecznie mięsnym w drugiej. Nadzienie zrobione z wędzonej kiełbasy i suszonych śliwek wyszło przepyszne. Jest bardzo aromatyczne i zadowoli nawet najbardziej wybredne

Pobite gary Barbary
Domowe uszka z grzybami 218

się do ręki). Ciasto rozwałkowujemy cienko na lekko obsypanym blacie. Wycinamy małe kółka. Brzegi kółka smarujemy palcem zamoczonym w ciepłej wodzie. W środek wkładamy farsz. Zlepiamy brzegi jak na pierogi. A następnie zawijamy końce wokół palce tworząc kształt uszka i zlepiamy ze sobą końcówki. Tak postępujemy z każdym uszkiem. Uszka wrzucamy na gotującą się (nie za mocno) wodę

Słodkie okruszki
18 grudnia – WEGE BAZAR Święta bez karpia vol. 3 – Warszawa 154

Przyzwyczailiśmy się, że święta to karp, barszcz i pierogi z kapustą... a może by tak zastawić wigilijny stół wege potrawami? Artykuł 18 grudnia – WEGE BAZAR Święta bez karpia vol. 3 – Warszawa pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
“Zdrowe słodkości na każdą porę dnia” – recenzja 132

muffinkowy klimat? Na pewno wypróbuję jaglankę z masłem orzechowym i owsiankę zapieczoną w jabłku, pudding z kaszy mannej, babeczki jogurtowo-owocowe, kokosową leguminę ryżową, jogurtowy deser z brzoskwiniami, dietetyczne pierogi leniwe, torcik arbuzowo-melonowy, sorbet cytrynowy, sernik jaglany na zimno i sałatkę z egzotycznych owoców. Mniam! Zdrowe słodkości na każdą porę dnia Autorka: Katarzyna Maciejko-Zielińska Wydawnictwo: Edgard, Samo

Ugotowane pozamiatane
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 09.12.2016r. 126

Andruty biszkoptowo - kokosowe    Magdalena  Świąteczne ciasteczka z orzechami i czekoladą     Sabina  Stroik na stół Małgorzata  Koreczki ze śledzi     Marzena  Pierogi z ziemniakami i suszonymi pomidorami   A już dzisiaj zapraszam Was na kolejny błyskawiczny piątek

Magiczne Życie Marty
KRUCHE CIASTECZKA Z KREMEM PISTACJOWYM 306

ciasteczka. Gdy masa będzie gotowa, przełożyć na blat posypany mąką i rozwałkować. Wyciąć okrągłe placuszki, na środek dodawać po łyżeczce kremu i zakrywać kolejnym placuszkiem. Ugniatać po bokach jak pierogi. Przełożyć na papier do pieczenia wysmarowany odrobiną oleju i piec 15 – 20 minut w 180º

kuchniabellissima.wordpress.com