na pierogi - 3500 przepisów (strona:141/234)

Pączki 150

chwilę. Pozbywamy się w ten sposób pęcherzy powietrza. Ja rozpłaszczyłam ręką ciasto na dość duży placek, taki na wysokość 3 cm. Wycinakiem lub szklanką wycinamy kółka. Robimy jak przy pierogach. To, co zostanie, zagniatamy i znowu wycinamy. Z takiej porcji wyjdzie nam około 18 -22 pączków, zależności od szerokości szklanki. Kółka rozkładamy na stolnicy, przykrywamy i zostawiamy na godzinę

ladykitchen
Wegańskie kruche rurki- przepis podstawowy 117

dużej misce i za pomocą łyżki przemieszaj, po czym w miarę szybko zagnieć gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej oleju lub jogurtu. Ciasto przypomina konsystencją ciasto na pierogi, jest plastycznie. Zawiń całe ciasto w folię spożywczą i schłodź w lodówce co najmniej przez godzinę. Po wyjęciu z lodówki, dal ułatwienia sobie pracy podziel ciasto na 4 części

greenscarf
PIECZONE PIEROGI Z KAPUSTĄ 131

SKŁADNIKI: Ciasto zrobiłam według mojego przepisu http://harrisa.eu/zawijaniec-z-kapusta-i-miesem/ Farsz: Kapusta kiszona jabłko cebula pomidory pelati sól pieprz mielony kminek masło pietruszka jajko Kapustę pokroiłam i

harrisa
Rosół 127

gorący z kluskami lanymi, makaronem lub bez niczego. Przed podaniem posypać siekaną zieloną pietruszką chociaż nie wszyscy ją   lubią. Kurę można podać w sosie chrzanowym, z mięsa zrobić pierogi. Marchewkę albo pokroić w plasterki i podać w rosole albo zjeść z masłem i solą. Ja wybieram tę drugą opcję. Kluski lane: 1 jajko, 30 gram maki, sól Mąkę

królestwo garów
Kruche ciastka drożdżowe mojej mamy 186

włożyć do lodówki, żeby ciasto nie rosło. Stolnicę lekko wysypać mąką, przełożyć na nią pierwszy kawałek ciasta i rozwałkować je na grubość około 2- 3 milimetry (jak na pierogi). Za pomocą radełka lub noża ciasto pokroić na kwadraty o boku około 6 cm . Białko roztrzepać widelcem. Na środek każdego kwadratu nałożyć niewielką ilość marmolady i posmarować białkiem 2 przeciwległe

Trzeci talerz
ptasie falszywe nozki 136

sól, pieprz do smaku i wszystko wymieszać. Ciasto rozwałkować i wyciąć kółka . Na środek , każdego koło w środku umieścić paluszek .Teraz na to wszystko położyc przygotowany farsz.Zlepić jak pieroga. Przygotuj jajko i bułkę tartą .Zamocz noge w jajku. Następnie obtoczyć w panko. Smażyć z obu stron na złoty kolor,na maśle ,lub olej na małym ogniu. Usmażony odsączyc

w mojej kuchni
Konkurs Noworoczny 116

urozmaić produktem, który Lidl ma w swojej ofercie w ramach tygodnia greckiego. Dla ułatwienia większość produktów wypisałam wyżej, można również spojrzeć na aktualną gazetkę . Mogą to być na przykład pierogi ruskie z fetą, krem do tortu na bazie chałwy itp. Czekam na Wasze pomysły! Czas trwania konkursu: 18 – 22 maja 2015 r. Ogłoszenie wyników: 25 maja 2015 r. (poniedziałek

bistro mama
Jaja poszetowe obsmażone - jajka zwane eklerkami 102

Kuchnia polska kojarzy się z kotletem schabowym, bigosem, pierogami i kiełbasą. Jakże mylne skojarzenia. Kuchnia polska to bogactwo smaków, produktów, między innymi powracających dziś do łask: jarmużu, skorzonery, karczochów, dziczyzny, gęsi, kaczek... Różnorodność technik kulinarnych, których nie powstydziliby się dzisiejsi Szefowie kuchni. Mam kilka starych książek kucharskich z przełomu XIX i XX wieku ( oryginałów i reprintów). Lubię je czasem

królestwo garów
Żywność przetworzona, czyli drugie życie starego lub nieudanego ciasta :) 171

staramy się zaplanować z głową.  W tym roku przygotowałam tylko dwa ciasta. Te, które najbardziej lubimy. Niewiele kutii, dziś zjadłam resztkę i nic nie wyrzuciłam. Uszka zjedliśmy wszystkie, pierogi i resztkę barszczu zamroziłam. Z przyjemnością zjem taki obiad po sylwestrowej nocy ;) A jeżeli komuś zostały pierniczki, pierniki, murzynki czy inne suche ciasta - polecam dać im drugą szansę

bistro mama
Krakersy - krakersiki 115

dodatkiem cukru. Dodajemy ni nich mąkę żytnią, sól,  chili, pastę z pomidorów, olej i całość miksujemy. Następnie dodajemy siemię lniane, mąkę pszenną i wyrabiamy gładkie ciasto (jak na pierogi). W razie potrzeby dodajemy mąki lub wody. Ciasto, od razu wałkujemy jak najcieniej i wycinamy małe kwadraciki, za pomocą foremki, nożyka do ciasta  lub pizzy.  Układamy

Moniki Smakołyki
Przepisy na Sylwestra – wesołej zabawy! 1120

sera Mini kanapki z łososiem Zapiekane daktyle Sylwestrowe przekąski na ciepło Mini zapiekanki z francuskiego ciasta z daktylami i pleśniowym serem Zapiekane pieczarki z chevre Nuggets z awokado Kruche pierogi z grzybami Przekąska z klopsików i francuskiego ciasta Dania mięsne Udka z kurczaka w musztardzie Klopsiki z parmezanem Mini kebab Pieczone żeberka Wołowy woke Sałatki Sałatka z kaszą

codojedzenia
Kilka pomysłów na... 127

ciecierzycą w sosie orzechowym z kasza bulgur (vegan) Tofu w indyjskim sosie orzechowo-pomidorowym, ryż i brokuły (vegan) Bataty i cukinia w sosie orzechowym, kasa kuskus brokuły (vegan) Pieczone "pierogi"/mini calozne z farszem z czerwonej soczewicy (vegan

More food, love and dreams
100 przepisów na Sylwestra 1311

focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z egzotycznych owoców Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry

Moja smaczna kuchnia
Puszysty sernik cytrynowy na chrupkim spodzie ze słodkim akcentem tutti frutti 150

Dzień przed Wigilią w całym domu unoszą się wspaniałe zapachy... Krzątam się energicznie by ze wszystkim zdążyć. Pierogi już są, uszka też, barszcz... Czas na moje ukochane świąteczne ciasta. Bez jakiego ciasta nie wyobrażam sobie świątecznego stołu? Bez sernika. Tym razem postanowiłam przygotować go w delikatnie cytrynowej wersji na kruchym, czekoladowym spodzie ze słodkim owocowym akcentem tutti frutti. Serdecznie

Słodkie okruszki