na pierogi - 3500 przepisów (strona:144/234)

Liebster Blog Award 125

tego nauczyć, bo kiedy mogłam uczyć się od mamy, to nie byłam zainteresowana gotowaniem i pieczeniem. Wszystkiego nauczyłam się sama, poprzez wykonanie parudziesięciu ciast drożdżowych, ucieranych czy ciasta na pierogi 9. Co lubisz robić w wolnym czasie? Interesuję się fotografią, więc ROBIĘ, obrabiam i publikuję zdjęcia. 10. Jaki jest Twój ulubiony cytat? Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą

moj przepis na
CHIŃSKIE CIASTECZKA Z WRÓŻBĄ 192

metalową obręczą koła (moje miały średnicę 7cm). Na środku każdego krążka układamy wróżbę złożoną na pół i następnie zrolowaną lub poskładaną na kilka warstw. Ciasto sklejamy tak jak pierogi, jest bardzo elastyczne i lekko lepkie więc nie ma z tym problemu. Dlatego nie podsypywałam ciasta mąką, część podsypałam mąką wewnątrz (by wróżba się nie przykleiła), ale nie było

Smaczne Zdrowe
Warsztaty z Inką – relacja 171

opowiedział o sposobie produkcji nowego rodzaju Inki i jej wartościach odżywczych, po czym zostaliśmy podzieleni na grupy i zabraliśmy się do przygotowywania bezglutenowych dań. Takim też sposobem powstały pyszne pierogi z mąki gryczanej z mielonym indykiem i sosem grzybowym, kopytka z pieczonej dyni podane z gulaszem z gesich serc z boczniakami, smazone filety z pstrąga i sałatką z soczewica

karmelowy
Kurczak w ziołach zapiekany w cieście francuskim 172

Brzeg wokół mięsa smarujemy rozbełtanym z odrobiną wody jajkiem. Na mięso kładziemy pół łyżki sosu czosnkowego i składamy ciasto na pół. Zalepiamy jego brzeg, tworząc coś w na kształt pieroga. “Pierożki” układamy na blaszce i smarujemy wierzch jajkiem z wodą (dzięki temu ciasto nabierze ładniejszego złocistego koloru). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni i pieczemy

Gotuj z Rumcajsem
Chińskie ciastka z wróżbą 200

zagnieść, do otrzymania dość twardego ciasta. Ciasto cienko rozwałkować i za pomocą szklanki wykrawać koła. Na środku każdego umieścić orzech i złożoną karteczkę z wróżbą. Koła zlepić jak na pierogi. Następnie wywinąć w odwrotną stronę niż sklejenia. Ciastka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez 15-20 minut (jeśli chcemy, by ciastka ładnie

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasteczka z wróżbą - na Andrzejki 207

wszystkich składników zagniotłam gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkowałam cienko ciasto i okrągłą foremką (można również szklanką) wycinałam kółeczka. Na każdym kółeczku układałam złożoną wróżbę, zlepiałam ciasto tak, jak pierogi i delikatnie zginałam na środku (zbliżając "rogi" pierożka do siebie). Ciasteczka układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni - do zarumienienia

Kulinarny Pamiętnik
Ciasteczka z wróżbą 126

jeszcze trochę mąki. Ciasto dzielimy na 3 części ponieważ jest go sporo, i cienko wałkujemy, w razie konieczności podsypując mąką. Szklanką wycinamy kółeczka, składamy na pół i zlepiamy jak pierogi. Każde ciasteczko kładziemy na brzegu miseczki szerszą stroną aby się zagięło i nabrało odpowiedniego kształtu. Pieczemy ok 15-20 minut w 180st, do zarumienienia

Smakołyki Asi
Makaron żytni ze szpinakiem i wędzonym łososiem 120

Jeden z lepszych makaronów jakie jadłam :) Osobiście uwielbiam szpinak pod każdą postacią, w naleśnikach, pierogach, z mięsem oraz właśnie taki - w towarzystwie makaronu żytniego i wędzonego łososia. Danie autorstwa Mojej Mamy, które potwierdza to jak pysznie gotuje :) Składniki: 300 g makaronu żytniego np. Lubella 150 g wędzonego łososia 300 g szpinaku mrożonego 250 g mascarpone lub jogurtu* 1 cebula

Chocolate Muffin Blog
8 przerażających nazw dań włoskich 224

carbonara ma pochodzić od karbonariuszy lub czarnego jak węgiel pieprzu… Są jednak nazwy wzbudzające co najmniej niesmaczne skojarzenia. Oto kilka z nich. Calzone -ta popularna pizza w kształcie pieroga, oznacza po prostu „nogawkę”; Przepis na calzone Linguione – nazwę makaronu wywodzącego się z Ligurii można przetłumaczyć jako „małe języki”; Mostaccioli – pasta, która miałaby

Bon Ton Italia
Bezglutenowe warsztaty z Inką 167

grupy Tomka Jakubiaka i mogłam z nim gotować. W trakcie przygotowania dania Tomek bardzo barwnie opowiadał nam o swoich podróżach i doświadczeniach kulinarnych. Dania które przygotowaliśmy na warsztatach to: pierogi z maki gryczanej z kaszą jaglaną i mielonym indykiem polane sosem grzybowym kopytka z pieczonej dyni podane z gulaszem z  gęsich serc z boczniakami smażone filety z pstrąga

Kulinarne przygody Gatity
Lubuskie potrawy regionalne, czyli czym się zajadamy w lubuskiem 180

pytanie o regionalny smak i potrawę.  I każdy z nich zastanawiał się dość długo. Pierwszą reakcją wśród Gorzowian były bułeczki z pieczarkami, a po chwili wymieniali bliny, kartacze, pierogi z przeróżnymi farszami, kapustę z grochem czy też marynowane grzyby. Rosół z domowym makaronem lub lanymi kluseczkami, zupa grzybowa z lanymi kluseczkami, kotlet schabowy. Nikt nie potrafił jednoznacznie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gęś pieczona z mandarynkami i przyprawami korzennymi 126

przerabiacie na smalec! Możecie zjeść z chlebem albo wykorzystać do smażenia. W kuchni staropolskiej nic się nie marnowało… Podobnie z podrobami – zróbcie z nich farsz do pierogów i na drugi dzień zapraszacie przyjaciół na wspólne lepienie! Kiedy gęś się piecze, robicie sos. Wrzucacie do garnka śliwki i mandarynki, wlewacie wino, gotujecie, dodajecie przyprawy, mieszacie i gotowe. Możecie

GRUBY WAŁEK
Warsztaty bezglutenowe z Inką i Tomaszem Jakubiakiem 217

pstrąga smażone bez panierki na papierze oraz dwie sałatki z soczewicą i świeżymi warzywami. Ja z Angeliną zająłem się pstrągiem, a Edyta z Martą sałatkami. Pozostałe grupy przygotowały : Pierogi z mąki gryczanej z kaszą jaglaną, mielonym indykiem i sosem grzybowym. Kopytka z pieczonej dyni z estragonem, gulasz z gęsich serc i boczniaków. Żółte curry wegetariańskie z tajskimi warzywami

Parowar Faceta
Rafex - naturalne przyprawy - test 138

Chicken Zioła Św. Jakuba Zioła Ojca Mateusza Pieprz cytrynowy  Pieprz pomarańczowy Czubryca biała Czubryca czerwona Czubryca zielona  Kozieradka mielona Przyprawa cygańska Przyprawa mexykańska Przyprawa gosposi Przyprawa do pierogów Przyprawa do mięsa mielonego Przyprawa do boczku Przyprawa do schabowych Przyprawa pieczysta do mięs  Uwielbiam dobrze doprawione dania i od zawsze miałam sporo rozmaitych rzeczy do ich przyprawiania

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania