na pierogi - 3500 przepisów (strona:153/234)

Czekoladowe babeczki z cukinią i malinami 92

babeczki powykładać maliny, lekko dociskając. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Smacznego :) Na koniec kilka zdjęć z weekendu w Tatrach :) Pierogi z jagodami i kwaśną śmietaną, pierwszy obiad w Zakopanem na plus :) Widok z Gubałówki, ok, trochę go zasłaniamy ;) Gubałówka, cześć! :) Tyyyle drewna ;) Oscypki, lubicie? ;) Siklawa, w drodze do Doliny

Domowa cukiernia Ewy
Mini calzone wegetariańskie z soczewicą i czarnuszką 134

posyp czarnuszką. 8. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piec ok 20 minut. Mnie wyszło 10 sztuk z podanych składników. Zostało sporo farszu wiec zrobiłam nazajutrz pierogi. Jedliśmy calzone z młodą kapusta. Pasowało i smakowało

AZgotuj!
Jurta Tatarska w Kruszynianach 160

wielką sympatią opowiadały co można smacznego zjeść ciężko było nam się zdecydować. Po namyśle wybraliśmy: chłodnik ( bo upał był niemiłosierny 36,5), pierogi gotowane na parze z jajkiem, ziemniakami i serem, a ja wzięłam sobie pyzę z serem na ostro. No i ... marzę o jej smaku do dziś.  Oprócz tego

AZgotuj!
PĄCZKI NA OSTRO ( Z KASZĄ GRYCZANĄ, WĄTRÓBKĄ I PARMEZANEM ) 155

odrobiną papryki. CAŁOŚĆ: Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy na podsypanej mąką stolnicy, rozwałkowujemy, szklanką wycinamy placki. Każdy placek jeszcze delikatnie rozwałkowujemy, na każdy nakładamy porcję farszu, zamykamy, sklejamy jak pierogi lub pączki. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut, a potem smażymy na złoto na rozgrzanym oleju ( temp.170C). Zajadamy

Ostra na Słodko
Kotlety twarogowo-gryczane 199

Dzisiaj coś bardzo sytego :) Jestem fanką wszelkiego rodzaju kotlecików, ze wszystkich składników poza mięsem ;). Tym razem wykorzystałam do nich często pojawiające się w farszach do pierogów: kaszę i twaróg. Dodałam tylko oliwki, ale można też dodać suszone pomidory, świeże zioła, jakieś ziarenka (sezam, siemię lniane, słonecznik, pestki dyni). Coś pozytywnego do posłuchania w trakcie gotowania :) -->  Olivia Anna

Corner With Recipes
PĄCZKI Z WĄTRÓBKĄ, KASZĄ GRYCZANĄ I PARMEZANEM 234

odrobiną papryki. CAŁOŚĆ: Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy na podsypanej mąką stolnicy, rozwałkowujemy, szklanką wycinamy placki. Każdy placek jeszcze delikatnie rozwałkowujemy, na każdy nakładamy porcję farszu, zamykamy, sklejamy jak pierogi lub pączki. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut, a potem smażymy na złoto na rozgrzanym oleju ( temp.170C). Zajadamy

Ostra na Słodko
Kołduny wołowe 174

Nie wiem czy lato to dobra pora na Kołduny wołowe i rosół, ale jak ktoś ma ochotę to i upały na stole mu nie straszne. Tym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jagodzianki 269

jednolitą barwę. Odstawiam na 2 godziny do wyrośnięcia. Następnie dzielę ciasto na 8 części i każdą delikatnie rozpłaszczam w dłoniach i nakładam 2-3 łyżki jagód. Następnie sklejam jak pieroga i formuję kulę. Układam na blaszce. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni, smaruję bułeczki białkiem. Wkładam do piekarnika i piekę

Mango Papaja
Krokiety z kapustą i pieczarkami 146

może ich zabraknąć na wigilijnym stole. Trzy tygodnie przed Świętami to dobry czas na przygotowanie farszów z kapusty kiszonej. Przemrożona jest po prostu smaczniejsza! Można już zrobić gotowe pierogi i krokiety lub naszykować tylko farsz. Dziś zapraszam na krokiety mojej teściowej - chrupiąca skórka i smakowity farsz! 10 naleśników ( można wykorzystać naleśniki wcześniej usmażone ) 0,5 kg poszatkowanej kapusty

Atlas Smaków
Pizza i mini-calzone z kabanosami 153

papierze do pieczenia na placek grubości ok 5-7 cm. Szklanką o średnicy ok 9 cm wycinać kółka. Na każde nakładać dużą łyżkę farszu. Złożyć na pół jak pierogi, brzegi DOKŁADNIE zlepić. Posmarować rozbełtanym jajkiem ( lub zwilżyć wodą ) i posypać mieszanką sezamu, maku i soli himalajskiej. Do piekarnika wstawiamy pustą blachę na najniższy poziom piekarnika, nagrzewamy

Atlas Smaków
Jagodzianki z czekoladą 98

małych bułeczek). Uformować jak bułeczki, w kule, i znów pozostawić na 15 minut do napuszenia. Każdą bułkę rozpłaszczyć na dłoni i na środku umieścić łyżkę farszu. Zlepić brzegi jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i rolować nadając im kształt owalnych bułeczek. Gotowe umieścić na naoliwionej blaszce i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut

Atlas Smaków
Pierogi z suszonymi pomidorami 101

jednego z kółek nakładać łyżeczkę farszu. Przykryć drugim kółkiem ciasta i zlepić brzegi. Gotowe pierożki układać luźno aby się nie skleiły. Zagotować wodę w dużym płaskim garnku. Lekko posolić. Pierogi władać partiami na wrzątek, gotować ok 3 min do wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz. Podawać polane oliwą, posypane płatkami sera i podsmażoną kiełbaską. Oprószyć pieprzem Dekorujemy listkami bazylii

Atlas Smaków
Jak mrozić maliny 187

osuszamy i dopiero mrozimy. Suche owoce wykładamy na tacy mrozoodpornej, układamy JEDNĄ warstwę malin! Gdy owoce zamarzną przekładamy do woreczka lub pudełka. Mrożone maliny wykorzystujemy do ciast, deserów, galaretek, pierogów, owsianek, kisieli itp. Przechowujemy do 12 miesięcy

Atlas Smaków
Lato na talerzu - część I 144

Letnie sałatki, tarty i napoje   CZĘŚĆ III - Słodkości na lato  Może ktoś skorzysta :)  ŚNIADANIA kaszki, pasty, omlety... ZUPY   DANIA OBIADOWE jajka, warzywa, placuszki, pierogi, makarony...     SMACZNEGO

bistro mama
Pierogi z jagodami! 111

Pytacie o przepis na pierogi z jagodami, a on jest na blogu już od roku ;-) PRZEPIS

SMYKWKUCHNI