na pierogi - 3500 przepisów (strona:154/234)

Sernik na zimno na jogurcie z jagodami i białą czekoladą 208

roku postanowiłam zaszaleć z jagodami i kupiłam ich ponad 3 kilo. Także powstały pierogi,  lody, ciasta i oczywiście trochę zamroziłam. Sernik jest świetny! Przepis znalazłam w internecie, ale spód wymieniłam na inny i dodałam od siebie białą czekoladę, która wg mnie świetnie komponuje się z borówkami. Sernik jest bez sera, a na jogurcie i powiem

Mania Wypiekania
Kamień do pieczenia pizzy 154

się przy tym nie poparzyć) i ułożyć na nim szybko dodatki.Smacznego Na takim kamieniu możecie upiec dużą pizzę, małe pizzerinki, chlebki pita, placki tortilla, pieczone pierogi jak również podpiekać bagietki. Ja jestem mega zadowolona z mojego kamienia, pizza upieczona na nim jest o wiele lepsza i smaczniejsza niż pieczona tradycyjnie

Marta Gotuje
Prosty deser z malinami 141

Dzisiaj kolejny upalny dzień. Piekarnika nie odważyłam się odpalić, ale za to zrobiłam na obiad pierogi z borówkami (przepis) i zrobiłam prosty klasyczny deser z malinami. Składniki: 400 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku) 1 szklanka malin 4 łyżki  startej czekolady mlecznej Wykonanie: Śmietanę mocno schłodzoną ubić z cukrem pudrem na sztywno

O kuchni z uczuciem
Domowe jagodzianki, jagodowe bułeczki 156

wymieszamy, studzimy. Wyrośnięte ciasto krótko jeszcze raz ugnieciemy(odgazuje to ciasto). Robimy wałek i dzielimy na równe 13-15 części. Każdy kawałek spłaszczymy, dodajemy łyżkę naszych jagód, zlepiamy jak pieroga, po czym formujemy bułeczkę. Dobrze jest nie robić zbyt cienkiego ciasta, po zlepieniu może nam się rozerwać. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 15-20 minut, po czym pieczemy

Basia w kuchni
Wigilijne paszteciki. 177

drugie śniadanie. Farsz może być różny, ale na Wigilię obowiązkowo z kapustą i grzybami. Zazwyczaj za jednym zamachem przygotowuję farsz z 3-4 porcji i jednego dnia lepię pierogi, a następnego piekę paszteciki. Wszystko oczywiście mrożę i wyciągam w Wigilię rano, przed samym podaniem podgrzewam w piekarniku i gotowe :-) Goście zachodzą w głowę jak zdołałam przygotować tak dużo różnych

Rozpustne gotowanie
Wigilijny karp smażony. 166

jeszcze jako mały szkrab, ledwo sięgający stołu, plątałam się pod nogami i czekałam na pierwszą gwiazdkę. Pamiętam, duży okrągły stół, suto zastawiony Wigilijnymi potrawami, gdzie obok ogromnej misy z pierogami, były uszka, barszcz czerwony, śledzie skąpane w swojskiej śmietanie, karp, z którym zdążyłam się już zaprzyjaźnić, bo od tygodnia pływał w wannie, różne sałatki, na deser kutia

Rozpustne gotowanie
Kotlety schabowe z brokułami, papryką i jajkiem. 200

paseczki. Obrane jajko kroimy w ćwiartki. Na każdym kotlecie układamy ćwiartkę jajka, część papryki, sera i brokuła. Składamy na pół tworząc coś na wzór sporego pieroga, dociskamy krawędzie, panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy w rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Ja przed podaniem pokroiłam schabowego na cztery części i podałam go z ziemniaczkami i resztą brokuła

Rozpustne gotowanie
Botwinka w śmietanie. 152

Jest pyszna, zdrowa, kolorowa! Kocham wiosnę i te wszystkie smaki, które z sobą przynosi. Dziś prezentuję botwinkę, którą wiosną podaje do roladek z kurczaka , pieczonych mięs, czy do pierogów z botwinką. Polecam!!! Składniki na botwinkę w śmietanie  dwie porcje 100 g botwinki bez buraczków 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 100 ml śmietanki 30 % 100 ml wody sól

Rozpustne gotowanie
Tarta z botwinką. 138

Botwinkowe szaleństwo ogarnęło mnie nie na żarty. Po  botwince w śmietanie i  pierogach z botwinką przyszedł czas na tartę z botwinką, która jest pyszna!!! Kruche ciasto wypełnione soczystym, lekko pikantnym, aromatycznym, różowo-zielonym wnętrzem. Pycha!!! Składniki na tartę z botwinką CIASTO: 200 g mąki krupczatki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 125 g margaryny 2 żółtka FARSZ

Rozpustne gotowanie
Paszteciki drożdżowe z mięsem. 232

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na około 16 części. Każdą zagniatamy, formujemy kulki, a następnie wałkujemy na owalne placki. Nakładamy 1/16 farszu i zlepiamy jak pieroga, układamy na blasze wyłożonej papierem. Odkładamy na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 190-200 stopni C. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem lub makiem i pieczemy

Rozpustne gotowanie
Paluchy drożdżowe, czyli gąsienice z dżemem. 158

czasie ciasto dzielimy na 10 części i każdą z nich wałkujemy na owalny placuszek. Wzdłuż dłuższego boku smarujemy dżem i składamy jak na zdjęciu, dociskając krawędź (jak byśmy zlepiali pierogi), nacinamy pozostałe ciasto i zwijamy.  Układamy na blasze i zostawiamy na 30 minut, żeby bułeczki nieco podrosły. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem

Rozpustne gotowanie
Wianuszki z dżemem. 129

czasie ciasto dzielimy na 10 części i każdą z nich wałkujemy na owalny placuszek. Wzdłuż dłuższego boku smarujemy dżem i składamy jak na zdjęciu, dociskając krawędź (jak byśmy zlepiali pierogi), nacinamy pozostałe ciasto nieco pod kontem i zwijamy, jak roladę. Teraz wystarczy tylko połączyć dwa krańce zlepiając je ze sobą. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy

Rozpustne gotowanie
Tortille pszenno-kukurydziane. 155

proszku do pieczenia około 200-230 ml ciepłej wody      Wszystkie suche składniki wkładamy do miski, mieszamy, stopniowo wlewamy wodę zagniatając gładkie, sprężyste ciasto przypominające ciasto na pierogi. Przykrywamy miskę ściereczką i pozostawiamy na około 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy ulubione nadzienie np. zieloną sałatę z kurczakiem i warzywami lub tak jak ja kurczaka z pomidorami

Rozpustne gotowanie
Jagodzianki de lux. 166

mojej miejscowości mieszka pewna pani, która w celach zarobkowych zbiera jagody. I całe szczęście, bo dzięki niej co dzień mamy świeże, soczyste, pachnące jagódki! ;-) Były już pierogi, koktajle, babeczki, jagodzianki w wersji podstawowej, a dziś przyszła pora na jagodzianki w nieco bardziej wykwintnej wersji. Polecam! Składniki na jagodzianki de lux na 16 sztuk ROZCZYN: 3 szklanki mąki pszennej

Rozpustne gotowanie
Jagody na zimę. 161

razu :). Później mama układała słoiczki w spiżarni i na jakiś czas zapominałam o nich. Och jaka była radość, gdy mama nam o nich przypomniała. Mama przygotowywała z nich ciasta, pierogi lub desery. Moim ulubionym była bita śmietana polana właśnie takimi jagodami lub kasza manna z jagodami. Mówię Wam delicje!!! Składniki na jagody na zimę  na 4 słoiczki

Rozpustne gotowanie