na pierogi - 3500 przepisów (strona:158/234)

Recenzja #.14 - tofu tradycyjne wędzone (polsoja) 102

mnie najbardziej smakuje po obróbce termicznej, nie przepadam za nim "na zimno". Bardzo dobrze wkomponowuje się w dania obiadowe na bazie kasz, równie dobrze smakuje w kanapce lub w pierogach w połączeniu ze szpinakiem . Jest wartościowym produktem i warto po nie sięgnąć. Jeśli nie próbowaliście jeszcze tego rodzaju tofu bardzo Wam je polecam :) Ocena : 5/6 Kaloryczność 100g : 137 kcal

breakfast of dreams
.757. to samo, ale w plackach 96

mąki kokosowej po raz enty. No tak się nie da raczej, trzeba z inną zmieszać, bo strasznie się rozpadają :< Wczoraj wróciłam zmęczona po praktykach i zrobiłam jeszcze 70 pierogów (z soczewicą). Wieczorem już nawet nie kontaktowałam. Ale najważniejsze, że mama powiedziała, że moje są lepsze niż taty

breakfast of dreams
świąteczne migawki 131

postem dodałam również możliwość ocenienia notki możecie to robić klikając łapkę w górę lub w dół :) Po wstaniu i szybkim śniadaniu pomogłam przygotowywać ostatnie potrawy. M.in. sama ulepiłam 45 pierogów z kapustą  grzybami, w końcu udało mi się zrobić falbankę!  Choinkę kupiliśmy dopiero wczoraj (oczywiście żywą w doniczce, którą później wysadzimy u babci :)), a ubraliśmy przed samą

breakfast of dreams
.866. gdy została tylko gruszka... 137

pieczeniem pierwszego w moim życiu bezglutenowego chleba. Wygląda i pachnie nieziemsko, dzisiaj jeszcze ocenię smak i mam nadzieję, że będzie OK! :) Na chili&sugar zapraszam na (jeszcze świąteczne) pierogi  z kapustą i grzybami. Będzie mi także miło, jeśli zagłosujecie w ankiecie,  więcej informacji po przejściu na BLOGA

breakfast of dreams
kokosowe "trufle" z owoców z kompotu wigilijnego 204

Trochę Was oszukałam, mówiąc, że przepis na pierogi z kapustą i grzybami to ostatni zaległy świąteczny...znalazłam bowiem jeszcze zdjęcia tych trufelek. Co prawda zrobiłam je po Świętach, ale na wigilijnym stole również mogą zagościć, bo robi się je łatwo i szybko, a są pyszne i na pewno zaciekawią wszystkich, którzy je zobaczą. Owoce z kompotu wigilijnego mama miała

chili & sugar
Bułki żytnie ze słonecznikiem 123

się cokolwiek robić... Jest naprawdę koszmarnie, nie lubię takiego słońca. Ale jeść trzeba, pieczywko samo się nie zrobi. A jak dobrze pójdzie to może jeszcze dzisiaj zrobimy z Madzią pierogi z mięsem i kapustą. Ale pewności nie mam, bo Madzia właśnie ucina sobie popołudniową drzemkę, a często u niej takie drzemki trwają do rana kolejnego dnia :) Więc zobaczymy. Pewne

Marder&Marder Manufacture
Domowe masło 119

Więc tak, będzie krótko i szybko, bo się na pierogi spieszę :) Historia jest taka, że Madzia kupiła na bazarku taką prawdziwą wiejską śmietanę i prawdziwe wiejskie mleko. Mleko będzie na jutro na zsiadłe, a ze śmietany Madzia zrobiła prawdziwe masło. Które właśnie teraz, gdy to piszę, twardnieje sobie w lodówce. Generalnie przepis jest absolutnie prosty. Potrzebujemy: - śmietanę - sól - lodowatą

Marder&Marder Manufacture
Bruschetta 205

sitosterol. Kulinarne zastosowanie oleju z awokado: Delikatny orzechowy smak i głęboki zielony kolor sprawiają, że olej z awokado świetnie nadaje się do sosów sałatkowych, dekorowania potraw, takich jak makarony, pierogi lub pieczone mięsa oraz do poprawiania przyswajalności składników odżywczych. Jedwabistą warstwą otula pożywienie i nie pozostawia tłustego posmaku. Ma najwyższą temperaturę dymienia (255 stopni Celsjusza) ze wszystkich olejów świata

Marder&Marder Manufacture
Sztukamięs z sosem śliwkowym 125

Święta tuż tuż. Nawet nie zdążymy się obejrzeć, a będziemy stać w kuchni umorusani mąka lepiąc pierogi. A ja na próbę przed świętami postanowiłam upiec pierwszy raz w życiu wołowinę. Podreptałam na mój ulubiony bazarek zanabyłam drogą kupna piękną łopatkę, zakasałam rękawy i wparowałam do kuchni... Przy okazji mogliśmy kolejny raz przetestować produkty Knorra. Tym razem na warsztat poszła

Marder&Marder Manufacture
Zupa Grzybowa 142

szklanki bulionu, makaron, marchewka, natka pietruszki, śmietana, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Grzyby namoczyć na ok 3-4 godziny. Ugotować (ja swój wywar z grzybami przygotowałam, robiąc farsz do pierogów z kapustą i grzybami, więc warto go zachować). Dodać pokrojoną marchewkę, oraz makaron. Zaprawić śmietaną i przyprawić. Podawać z natką pietruszki. SMACZNEGO

ChilliJemy
Pierogi ruskie 193

Miłością od pierwszego kęsa pałam do tych pierogów :) Kiedyś byłam do nich sceptycznie nastawiona, a teraz wiem co mogę zrobić z ziemniakami, które pozostają po wczorajszym obiedzie :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki:  ziemniaki pozostałe po obiedzie (ugotowane) ok 25-30dag 25 dag sera białego półtłustego 2 cebule pieprz i sól 4 szklanki mąki ok 1,5 szklanki gorącej

ChilliJemy
Paszteciki z kapustą i grzybami 169

grubszy placek. ;)   http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470 + jajko do posmarowania pasztecików przed pieczeniem + pół kostki masła do smażenia Jeśli chodzi o grzyby, w tym daniu, jak i w wypadku pierogów z podobnym nadzieniem, wolę używać tych suszonych. Tym razem pod ręką miałam jednak tylko świeże i też wyszło pysznie. ;) Wyrabiamy ciasto drożdżowe z podanych składników tak, jak nam wygodnie

Kuchenna Kontrrewolucya
Bramborové knedlíky s třešněmi 129

Odkrajamy połowę z ciasta i wałkujemy je na dowolną grubość. U mnie to około pół centymetra, ponieważ nie lubię grubych klusków (wolę dać więcej nadzienia ;)). Wykrawamy krążki, jak na pierogi (lub jeśli ktoś woli większe/mniejsze) i nakładamy po kilka wiśni z zalewy. Swoje nieco przepłukałam w wodzie, by się nie zasłodzić. Kluski dobrze zaklejamy i wrzucamy na osolony

Kuchenna Kontrrewolucya
Szynka wieprzowa zapiekana z warzywami w sakiewce z ciasta (a'la kleftiko) 150

dobrze mieszamy. Podsmażamy je, aż będzie lekko rumiane i odstawiamy. Gdy ciasto odpoczęło, dzielimy je na kilka równych części. Każdą z nich, podsypując co jakiś czas mąką (jak przy pierogach), wałkujemy do grubości niemal kartki papieru. Z płatów ciasta wycinamy odpowiedniej wielkości kwadraty (powinna być ich podwójna ilość, w stosunku do ilości sakiewek.) Na każdy kwadrat kładziemy drugi (może

Kuchenna Kontrrewolucya
Litewskie kołduny na maśle 171

najmniejszym ogniu. Do małych miseczek lub na talerze dajemy dość dużą ilość masła. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyciągamy kołduny i układamy na talerze z masłem. Również na wierzchu pierogów układamy po kawałeczku masła i posypujemy je szczypiorkiem oraz posiekaną natką pietruszki. Po prostu  coś przepysznego

Kuchenna Kontrrewolucya

Proponowane wyszukiwania