Dynia to warzywo sezonowe występujące jesienią. Kojarzy się ona głównie z Halloween, ale również znalazła szerokie zastosowanie w kuchni, zarówno w daniach słodkich - ciasta, dżemy, musy, czy placuszki, jak i wytrawnych - zupy, gulasze, kotlety, czy jako baza do dań głównych. Jednak warto wiedzieć, że dynia jest warzywem bogatym w składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Niestety przez większość
Kuchnia MagdaLenywłożyć do zamrażarki na czas robienia nadzienia. Nadzienie: Jabłka oskrobać pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, przełożyć do garnka, zasypać cukrem i uprażyć . Pod koniec zagęścić mus łyżką mąki ziemniaczanej rozrobionej w 2 łyżkach zimnej wody. Masę zestawić z ognia, wystudzić. Piekarnik nagrzać do temp 180* c na grzaniu góra dół. Zimną masę rozłożyć
Wanilia i Kardamongęstość - są po prostu w punkt. Nie za gęste, nie za rzadkie, a do tego o wspaniałej aksamitnej konsystencji. Połączenie szczawiu i jajka to nie tylko klasyka, ale totalny mus. Smak bez zarzutu - propozycja dla fanów słono-wytrawnego smaku. 😏 👉 Krem z pora z chrupiącymi grzankami To jest zdecydowanie mój faworyt! Jestem fanką pora i kocham zupy z grzankami
Cooking Monsterpuree z cukinii i sosem z małży i jarmużem Udko z kaczki confit z domowymi kopytkami Naszą kolację w Rogu zwięczył pyszny deser, a mianowicie bazyliowa panna cotta z musem truskawkowym. Uwielbiam bazylię w słodkich daniach i odsłonach, więc dla mnie ta panna cotta, to była prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Bazyliowa panna cotta Róg Mysikrólika Warszawa, ul. Puławska
Kulinarne przygody GatityPuree z dyni na dwa sposoby Puree z dyni ma bardzo szerokie zastosowanie. Mus z dyni można wykorzystywać zarówno do ciast, muffinek, zup, placuszków i wielu, wielu innych dań. Przygotowanie puree z dyni pozwala zamknąć w słoiczku jesień, dzięki czemu smakiem dyni możemy cieszyć się przez cały rok. W poniższym poradniku przedstawię dwa sposoby przygotowania... Tryb czytania Artykuł Puree
kurkanielotka.plcukru Konfitura z aronii i śliwek Konfitura pomarańczowa z imbirem i goździkami Konfitura pomarańczowa z kardamonem Konfitura cytrynowa z cynamonem Konfitura gruszkowo-pomarańczowa Konfitura z jarzębiny z gruszkami Mus śliwkowy Dżem dyniowy z pomarańczami Konfitura gruszkowa z nutka wanilii Konfitura ze śliwek i fig Czas przygotowania: 120 minut + czas oczekiwania Składniki: 1000 g dojrzałych śliwek węgierek 6 sporych dojrzałych
Kulinarne przygody Gatityprzykryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 1 godzinę – do miękkości. Upieczoną dynie studzimy, obieramy ze skórki i blendujemy mikserem na mus. Tak przygotowane puree możemy przechowywać w lodówce maksymalnie do 5 dni. Możemy je także poporcjować i zamrozić, a następnie używać do przygotowywania ciast i deserów *** *** Przygotowanie ciasta: jajka miksujemy
Blog z ApetytemSkładniki: 400 g musu z dyni 400 g jogurtu greckiego (1 duży kubeczek) 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny 2-3 płaskie łyżki chia 1/2 szklanki mleka herbatniki galaretka 1 … Czytaj dalej Serniczek dyniowy z oreo i chia
czarrna od kuchniodstawić, aż zmiękną Jabłka umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę (można obrać, ja idę na łatwiznę 😝) Jabłka zblendować z jogurtem, żółtkami i namoczonymi daktylami na gładki mus Dodać mąki i przyprawy, wymieszać Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie połączyć Wylać do formy (u mnie silikonowa, w przypadku innej może być konieczne natłuszczenie formy
HealthyCreationsWystudzić i przechowywać w chłodnym miejscu. Drugiego dnia, ponownie podgrzać śliwki. Następnie przełożyć na sito i przetrzeć drewnianą łyżką, w ten sposób pozbędziesz się z powideł nieestetycznych skórek. Przetarty mus przelać do garnka, dodać cynamon, kardamon i goździki. Gotować na najmniejszym ogniu 3-4 godziny, mieszając co jakiś czas, aby powidła nie przypaliły się. Gdy powidła zgęstnieją*, przełożyć
Codziennik Kuchennydekoracji), dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do pucharków. Ponownie wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. 3. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem. Wykładamy do pucharków, polewamy musem brzoskwiniowym i posypujemy posypką. Dekorujemy pociętą w cienkie plastry brzoskwinią
Szefowa kuchniprzełamał słodkość samej bezy i komponował się świetnie, wraz z mocno owocowym sosem, który lubię do takich deserów najbardziej. Jako drugi deser zamówiliśmy coś fit, a właściwie tapiokę z musem z mango i marakui. Takie połączenie musiało smakować, chociaż ja nie zamieniłabym mojej bezy… obym tylko po tych wypadach sama nią nie została Wieczór w Restauracji Bulaj minął niesamowicie szybko
Kuchnia Bazyliiantonówka, papierówka, jonagold, gala, golden delicious, champion czy ligol. Jabłka są uniwersalnymi owocami, gdyż pasują zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych. Można z nich przyrządzić m.in.: soki, dżemy, musy, cydr, surówki do obiadów, ciasta, różnorakie desery, a także dobrze komponują się z mięsami, takimi jak kaczka, gęsina czy wieprzowina. Najlepiej jednak jeść je na surowo razem ze skórką. Powinno
Kuchnia MagdaLenypokrojone, paprykę. Smażę na wolnym ogniu aż papryka będzie miękka. Miksuję blenderem. Dzięki temu nie trzeba obierać pomidorów ze skórki bo wszystko ładnie się zmiksuje. Do wywaru warzywnego wlewam mus pomidorowo paprykowy, doprawiam solą, pieprzem, papryką wędzoną, dodaję ser pokrojony, kurki i zagotowuję. Zupę podaję z makaronem, kurkami które odłożyłam do dekoracji, natką pietruszki i kawałkiem sera
wesoła kuchnia