Świąteczne potrawy na ostatnią chwilę 394grzybami lub podobnej, ale szybszych w przygotowaniu PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Jako przystawkę proponuje sałatkę tym razem z WARZYW KORZENIOWYCH Z MUSEM Z MAKRELI Kolejną potrawą która jest szybka w przygotowaniu i pasuje do tej kolacji to ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z PIECZARKAMI . Jest bardzo smaczna i sycąca
kuron.com.pl
Ciasta na święta 2863/ciasto- porzeczkowiec/ https://mgotuje.pl/wisniowa- fantazja/ https://mgotuje.pl/kostka- rocher/ Propozycje ciast na święta Linki do przepisów: https://mgotuje.pl/sernik- piernikowy/ https://mgotuje.pl/sernik-z- musem-malinowym/ https://mgotuje.pl/sernik-z- suszonymi-sliwkami/ https://mgotuje.pl/sernik- krolewski/ https://mgotuje.pl/sernik-z- brzoskwiniami/ https://mgotuje.pl/sernik-z- ciasteczkami-oreo/ https://mgotuje.pl/sernik-z- maslem-orzechowym-masa- kajmakowa-i-orzechami- ziemnymi
Marta Gotuje
Ekspresowy deser brzoskwiniowy – tylko 3 składniki 284smakołykami a tam stoi puszka brzoskwiń – samotna, bez przeznaczenia. Kilka brzoskwiń przełożyłam do wysokiego naczynia, dolałam odrobinę syropu (4 połówki brzoskwiń, około 7 łyżek syropu). Zblendowałam. Ułożyłam mus w pucharku. Na wierzch ułożyłam jogurt naturalny. (jogurt wcześniej wymieszałam w kubeczku, by nie był zwartą grudką, lecz delikatną masą) Ułożyłam jogurt na brzoskwiniach. Posypałam deser płatkami musli. Synuś był zachwycony
MojaQchnia.pl
FIT Święta - Przepis #101 Czekoladowo-pomarańczowe ciasto (bez glutenu) 176kilka migdałów Wykonanie Olej kokosowy roztapiamy w rondelku z kakao. Pomarańcz obieramy ze skórki i dzielimy na mniejsze cząstki a następnie blendujemy. Całe jajka chwilę miksujemy. Następnie dodajemy mus z pomarańczy oraz skórkę z pomarańczy. Powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną oraz delikatnie wlewamy lekko schłodzony olej z kakao. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy
Health-Fit-Life
WEGAŃSKIE BROWNIE BEZ PIECZENIA 198średni dojrzały banan ¼ szklanki posiekanych orzechów np. włoskich, laskowych Wykonanie: do misy malaksera dodajemy płatki owsiane, zmielone orzechy nerkowca, miękkie daktyle, gorzkie kakao/karob i sól, miksujemy następnie dodajemy mus jabłkowy oraz banana, jeszcze raz wszystko miksujemy powstałą masę, która jest bardzo plastyczna przekładamy do formy u mnie 26x20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, ugniatamy i wyrównujemy łyżką , na koniec wciskamy
Słodkie zapomnienie
Sernik piernikowy na zimno z pomarańczową nutą 280Część serowej masy doprawiłam pomarańczowym sokiem, resztę wymieszałam z piernikową przyprawą i kakao. Smak piernika , konsystencja sernika i aromatyczna pomarańcza… Sernik piernikowy na zimno jest puszysty jak owocowy mus ! Smakuje świetnie, przyrządza go się szybko. Jak dla mnie to idealny świąteczny deser w mini rozmiarze. Mimo wszystko udało mi się wykroić 10 kawałków…tyle nas będzie
codojedzenia
Truskawkowy budyń jaglany 149gorącą wodą, dzięki temu pozbędziemy się gorzkiego posmaku. 2) Ugotowaną kaszę z umytmi, obranymi z szypułek truskawkami i dodatkiem miodu zmiksować blenderem kielichowym (lub za pomoca ręcznego) na gładki mus. Jeżeli budyń wyjdzie zbyt gęsty można dolać odrobinę mleka lub dodać więcej truskawek. 3) Gotowy budyń podawać ze świeżymi owocami i opcjonalnie z ulubionym sokiem. Artykuł Truskawkowy budyń jaglany pochodzi
Fitsweet.me
Tort z dżemem i mango 217wyjmuję z formy. Krem: Mango obieram, kroję na kawałki, jeden plaster zostawiam do dekoracji. Miksuję blenderem. Żelatynę namaczam w kilku łyżkach zimnej wody i rozpuszczam w mikrofalówce. Dodaję do musu mango i wstawiam do lodówki aż stężeje lekko. Do miski wlewam śmietanę, dodaję mascarpone, galaretkę mango i ubijam mikserem. Krem wstawiam do lodówki aż zrobi się gęstszy. Nasączenie
wesoła kuchnia
Domowe batoniki fig bar 227Nadzienie: 200g suszonej żurawiny 200g suszonych fig Radix- bis Opcjonalnie sok z cytryny Przygotowanie: Ciasto: Daktyle zalać wrzątkiem i moczyć ok. 20 minut, następnie je odsączyć oraz zblendować na mus. Mąki oraz proszek do pieczenia wymieszać ze sobą. Dodać do nich jajko oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło i zblendowane daktyle. Zagnieść jednolite ciasto. Wstawić je na około godzinę
Fabryka pomysłów
GOFRY DYNIOWE 181Została mi niepełna szklanka musu dyniowego, więc postanowiłam zrobić gofry dyniowe. Wyszły chrupiące z wierzchu oraz miękkie w środku. Doskonale smakują w towarzystwie herbaty oraz polane syropem trzcinowym Diamant. SKŁADNIKI ¾ szkl. pure z dyni, 2 jajka 1 szkl. mąki jaglanej, 0,5 szkl. mąki pszennej, ¾ szkl. mleka, 1 łyżka cukru trzcinowego Diamant, szczypta soli, ½ łyżeczki cynamonu, odrobina
słodki bratek
Tapas i nie tylko w Sevilli I 180zbliżona do naszej sałatki warzywnej. Następnie pyszny pasztet ze szczęśliwego kurczaka z galaretką z jerez – hiszpańskie/andaluzyjskie wino wzmacniane. Kolejnym tapas była figa zamknięta w kozim serze, z jabłkowym musem. Szpinak z ciecierzycą, tym razem formie krokietów. Danie główne to tylna część łopatki, tak zwana secreto, ze świni rasy iberyjskiej karmionej żołędziami, ziemniaki ze szpinakiem oraz biszkopt o smaku mojo
królestwo garów
Dżem jabłkowo-bananowy 219mniejsze kawałki. Włożyć do garnka. Dusić na małym ogniu do rozpadnięcia się jabłek (ok. 30-40 minut). Banany obrać, pokroić w plasterki, polać sokiem z cytryny. Dodać do musu z jabłek razem z pozostałym sokiem z cytryny i cynamonem. Gotować ok 20-25 minut na małym ogniu. Gorący dżem przekładać do wyparzonych suchych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem
Zielona Kuchnia
Krem z dyni i jabłek 277proponuję połączenie królów jesieni - jabłka i dyni. W duecie tworzą niepowtarzalny smak i aromat. Mega sycąca i mega rozgrzewająca z dodatkiem imbiru i czosnku. Spróbujcie :) Składniki: 0,5 kg musu z dyni (przepis TUTAJ ) 2 ząbki czosnku 1 cebula 3 jabłka 1/2 łyżeczki mielonego imbiru po 1/2 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki w proszku sól i pieprz do smaku
ChilliJemy
Breakfast bowl po mojemu 177kilku łyżkach zimnego mleka/wody. Banana rozgniatamy dokładnie widelcem. W garnuszku zagotowujemy pół szklanki mleka i pół szklanki wody. Dodajemy płatki jaglane, banana i dokładnie mieszamy. Blendujemy całość na gładki mus, następnie ponownie umieszczamy w garnku i dodajemy kaszę manną. Jesli używamy tylko płatków ryżowych - pomijamy ten krok. Zmniejszamy moc palnika i trzymamy jeszcze chwilkę pod przykryciem. W razie potrzeby
Kuchnia Ellie
Chrupiące pierożki miodowo-cynamonowe z nadzieniem z ricotty i orzechów laskowych 173przepisu. Słodkie, ale tak w sam raz, chrupiące i baaaardzo aromatyczne. Od razu poprawiają nastrój w zimnie wieczory Tak sobie myślę, że mogą znakomicie smakować jako deser, zaserwowane z musem jabłkowym , ale to potwierdzę wieczorkiem jak przetestuję. Chrupiące pierożki miodowo-cynamonowe z nadzieniem z ricotty i orzechów laskowych Składniki: Ciasto: 300 g mąki 60 g oliwy 160g mleka 1 jajko
Kate's Kitchen