Przedstawiam Wam deser, który miałam okazję przygotować pod okiem fachowca – cukiernika, w czasie kursu cukierniczego, w którym wzięłam udział w Krakowie. Przygotowany mus należało odpowiednio zaserwować i ozdobić. Mus przygotowaliśmy w cukierniczych, okrągłych foremkach z pomocą taśmy rantowej do utrzymania odpowiedniego kształtu deseru. Wybór talerza, ozdób, owocowych dekoracji był według naszej inwencji twórczej. Składniki ( na 6 – 8 sztuk(...)Śmietankę przekładamy do misy miksera. Ubijamy. Do ubitej śmietany przekładamy stopioną czekoladę. Mieszamy za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Nastepnie dodajemy pulpę z mango. Całość mieszamy. Przygotowujemy foremki na mus. Najlepsze są do tego małe, okrągłe foremki rantowe. Wtedy nasz deser ma elegancki kształt. Jeżeli nie posiadamy takich foremek, mus można z powodzeniem przygotować w ładnych pucharkach. Ja podam wykonanie
Raj dla Podniebieniapropozycja na ciepłe dni, torcik bez pieczenia z truskawkami i rabarbarem. Torcik zrobiłam na bazie jogurtu naturalnego i mleka kokosowego. Spód zrobiony jest w ciastek pełnoziarnistych, warstwa owocowa to mus truskawkowo-rabarbarowy. Torcik jest bardzo lekki, mało słodki, idealny dla osób dbających o linię, warstwa jogurtowa smakuje jak delikatna pianka. Polecam wypróbować właśnie z mlekiem kokosowym, dzięki temu, serniczek jest(...)wymieszać, następnie włączyć mikser na maksymalne obroty i powoli wlewać mieszankę z żelatyną do jogurtu kokosowego. Z powstałej masy odłożyć 1 szklankę, resztę schować do lodówki na czas przygotowania musu owocowego (nie dłużej niż 2 godziny, nie można dopuścić do całkowitego stężenia). Mus owocowy: 500 gr truskawek 500 gr rabarbaru * 1/4 – 1/2 szklanki cukru 2 łyżki żelatyny 1/4 szklanki
moj przepis namojprzepisna.pl | Deser truskawkowo-kokosowy bez pieczenia Deserek nafaszerowany truskawkami, w postaci musu truskawkowego, na spodzie z ciasteczek maślanych, ze świetną warstwą kokosową. Pyszniutki, prosty, efektowny i lekki. Jeżeli chcecie aby deser był w 100 % bezmleczny upieczcie biszkopt, zamiast spodu ciasteczkowego. Pomysł autorski. Składniki na tortownicę 24 cm: Spód: 200 g maślanych ciasteczek lub innych 40 g roztopionego masła Spód tortownicy(...)masło wymieszać. Można też wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmielić na mokry proszek. Ciasteczka z masłem mają mieć konsystencję mokrego piasku. Tortownicę z ciasteczkowym spodem schować do lodówki. Mus truskawkowy: 2 galaretki truskawkowe 1/3 szklanki wrzątku 1 kg umytych i odszypułkowanych truskawek Truskawki zmielić blenderem na gładki mus. We wrzątku rozpuścić galaretki. 1/4 musu przelać do garnuszka, podgrzawać
moj przepis naMus czekoladowy to chyba podstawowy deser jaki powinien się tu znaleźć. Nie wiem dlaczego tak długo zajęło mi jego przygotowanie Ale już jest. I jest to przepis najlepszy na pyszny, lekki, napowietrzony mus czekoladowy. Nie spodziewałam się, że wyjdzie aż tak dobry. W jego skład wchodzi trochę składników, między innymi jajka, które należy podzielić na białka i żółtka. Dlatego byłam(...)pewna, że przygotowanie musu czekoladowego zajmie mi trochę czasu. Ale byłam w błędzie i w przeciwieństwie do trufli robi się go naprawdę bardzo szybko. Jest to pozycja obowiązkowa, musicie spróbować!!! Składniki na mus czekoladowy na około 5-6 kokilek: – 220 g czekolady gorzkiej 70% kakao – 4 łyżki wody – 2 łyżki dowolnego alkoholu (u mnie nalewka malinowa
RelaxtimePyszny i prosty deserek z truskawkami. Deser to po prostu mus z truskawek i serek homogenizowany z dodatkiem galaretki a na wierzchu kleksik z bitej śmietany. Taki zwykły a cieszy oko i podniebienie. Deser można przygotować w różnych wersjach smakowych i użyć dowolnych sezonowych owoców. składniki: 400 g serka homogenizowanego waniliowego 350 truskawek 2 galaretki truskawkowe 200 ml śmietanki(...)Serek homogenizowany przygotować wcześniej aby był w temeraturze pokojowej. Galaretki rozpuścić osobno, każdą w 250 ml wody. Odstawić do przestudzenia. Truskawki zmiksować na mus. Do musu dodać jedną rozpuszczoną galaretkę (nie musi być tężejąca wystarczy że będzie zimna) i dokładnie wymieszać lub zmiksować mikserem. Do szklaneczek rozlać połowę musu, do każdej szklaneczki po trochu, starałam się aby było w miarę
Monia miesza i gotujePuszysty i delikatny mus śmietanowy z truskawek – smak mojego dzieciństwa. Mus śmietanowy z truskawek ma konsystencję pianki, ale jest od niej delikatniejszy, bardziej kremowy, wręcz aksamitny. Idealnie lekki, przepyszny na gorące letnie dni. Długo szukałam proporcji, żeby otrzymać właśnie taką postać, eksperymentowałam z różnymi ilościami galaretki lub żelatyny, z mascarpone, serkiem twarogowym etc. Okazało się, że najprostszy skład jest(...)najlepszy! Mus śmietanowy z truskawek przygotujecie w dosłownie parę minut, wystarczy poczekać aż delikatnie stężeje (tu czas zależy od tego, jak mocno chłodzi Wasza lodówka). Składniki: ok. 300g truskawek, umytych, osuszonych i odszypułkowanych 250 ml śmietany kremówki (min. 30%) 3 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru (lub więcej w zależności od słodkości truskawek) 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Truskawki zmiksować
Pociąg Do Kuchniświątecznym posiłku i znów możesz cieszyć się swobodą kontaktu z najbliższymi. biszkopt: 2 jajka wielkość M 3 łyżki mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru trzcinowego mus jeżynowy: 40 dkg jeżyn mrożonych 1 pęczek melisy świeżej 3 łyżki cukru trzcinowego galaretka jeżynowa: 1/2 porcji musu jeżynowego 2 płaskie łyżeczki żelatyny pianka bezowa: 2 białka 70 g cukru(...)trzcinowego 2 łyżeczki żelatyny płaskie 1/4 musu jeżynowego krem śmietanowy: 400 ml śmietany kremówki 30 % 1/4 musu jeżynowego 2 łyżeczki płaskie żelatyny Biszkopt: Jajka wyjmuję z lodówki wcześniej. Białka ubijam na sztywno, dodaję stopniowo po łyżce cukru, i kolejna porcja cukru jak poprzedni rozpuści się. Jak piana będzie lśniąca dodaję żółtka i już tylko mieszam chwilę mikserem. Dodaje przesianą mąkę
wesoła kuchniakawy; jeżeli nie pijacie, ciasto nie pobudzi u Was apetytu, ale jeśli lubicie - przepadniecie . Miękki, wilgotny biszkopt migdałowy z Moich wypieków delikatnie nasączony amaretto, do tego mus malinowy na żółtkach i kawowy, również z dodatkiem jajek. Dzięki temu mają głębszy smak i nieco cięższą konsystencję niż te przygotowane tylko na śmietanie. Polewa lustrzana wywołała uwielbienie u kilku(...)migdałowy: 2 jajka 1 łyżka letniej wody 110 g cukru 85 g mąki pszennej 70 g mielonych migdałów 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałów mus malinowo-różany: 225 g malin 2 żółtka 110 g cukru 20 ml wody 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka przecieru z płatków róży 3 listki żelatyny
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTort z musem czekoladowym i gruszkami jest idealny na przegonienie jesiennej chandry. Kremowy, intensywnie czekoladowy i wykwintny w smaku. Do jego przygotowania użyłam gruszek z maminego ogrodu, a do ozdoby – rajskich jabłuszek. Wyjątkowe ciasto – prawdziwa rozkosz. Do musu dodajemy surowe jajka, dlatego zaopatrzcie się w te ekologiczne – najlepiej ze sprawdzonego źródła. Tort z musem czekoladowym i gruszkami(...)biszkopt: 4 duże jajka (w temp. pokojowej) 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 gorzkiego kakao 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Tort z musem czekoladowym i gruszkami – mus: 4-5 słodkich gruszek 5 łyżek drobnego cukru do wypieków 6 dużych jajek (będzie potrzebne 6 żółtek i 3 białka) 2 tabliczki gorzkiej czekolady
Poezja smakupropozycja na ciepłe dni, torcik bez pieczenia z truskawkami i rabarbarem. Torcik zrobiłam na bazie jogurtu naturalnego i mleka kokosowego. Spód zrobiony jest w ciastek pełnoziarnistych, warstwa owocowa to mus truskawkowo-rabarbarowy. Torcik jest bardzo lekki, mało słodki, idealny dla osób dbających o linię, warstwa jogurtowa smakuje jak delikatna pianka. Polecam wypróbować właśnie z mlekiem kokosowym, dzięki temu, serniczek jest(...)wymieszać, następnie włączyć mikser na maksymalne obroty i powoli wlewać mieszankę z żelatyną do jogurtu kokosowego. Z powstałej masy odłożyć 1 szklankę, resztę schować do lodówki na czas przygotowania musu owocowego (nie dłużej niż 2 godziny, nie można dopuścić do całkowitego stężenia). Mus owocowy: 500 gr truskawek 500 gr rabarbaru * 1/4 – 1/2 szklanki cukru 2 łyżki żelatyny 1/4 szklanki
moj przepis naProsty przepis na zwyczajny dyniowy mus ale jakże potrzebny. Mus bez przypraw i dodatków może być podstawą dyniowych wypieków i deserów. Mi zamarzyły się dyniowe muffinki (które pojawią się wkrótce na blogu) więc bez musu z dyni ani rusz. Można przygotować go jesienią i zamrozić żeby również zimą móc cieszyć się dyniowymi deserami. Mus dyniowy - podstawa dyniowych wypieków Składniki dynia(...)Mus dyniowy - podstawa dyniowych wypieków Wykonanie Dynie należy rozkroić i wydrążyć pestki. Następnie kroimy ją w mniejsze kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C na ok. godzinę. Dynia po upieczeniu musi być miękka. Mus dyniowy - podstawa dyniowych wypieków Upieczoną dynię obieramy ze skórki, kroimy w cząstki i bendujemy na gładki
Pyza i SurówkaDelikatny mus truskawkowo-czekoladowy z nadzieniem truskawkowym w polewie o wyrazistym smaku kawy, czekolady i whisky. Składniki: (na 2 porcje) Mus truskawkowy: 170 ml śmietany 30 % 1 łyżeczka cukru pudru 3/4 łyżki żelatyny na 3/4 łyżki wody 150-200 g truskawek Mus czekoladowy: 200 ml śmietany kremówki 30% pół łyżeczki cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny na 1,5 łyżki(...)rozpuszczenia żelatyny, 2 miseczki garnuszki do kąpieli wodnej szpatułka do mieszania blender bądź blender ręczny opcjonalnie widelec mikser 2 filiżanki- bądź specjalne pół okrągłe foremki do deserów. Przygotowanie: Mus truskawkowy: 1. Śmietankę ubić na sztywno dodać łyżeczkę cukru pudru 2. Truskawki + truskawki z nadzienia zblendować na gładki masę. Odłożyć na bok 4-6 łyżeczek do nadzienia. 3. Resztę
KreatywnePinymój W., który czekoladę kocha niemalże tak samo, jak mnie (czytaj: do szaleństwa;) Czy więc z okazji imienin mogłam przygotować dla niego szarlotkę? Wybrałam tort. Czekoladowy. Oczywiście. Przełożyłam musem z najlepszych czekolad. To także oczywiste. Podarowałam W. idealny tort czekoladowy. Bez zbędnych słów i nadmiaru ozdób. Zamiast bukietu, kilka białych kwiatów jabłoni. Czekolada broni się sama. Tym bardziej(...)jeśli to czekolada, której jakość i smak nigdy mnie nie zawiodły. Tort wypełniły warstwy aksamitnego musu, do którego wykorzystałam czekolady Lindt Excellence z karmelem i solą morską oraz nowość - Lindt Excellence z ziarnami prażonego sezamu . Obydwa smaki idealnie się z sobą komponują, nie są za słodkie, kryształki karmelu i soli morskiej cudownie rozpływają się na podniebieniu, a ziarna sezamu przyjemnie
KUCHARNIApotwierdzam! Choć pavlova bardzo nam smakuje, to jednak większym powodzeniem cieszą się małe beziki (najczęściej kawowe lub kakaowe), które piekę w ilościach prawie hurtowych oraz tort bezowy z czekoladowym musem , na który Was dziś zapraszam. Uwielbiam go piec. Nie tylko dlatego, że jest jednym z najpyszniejszych jakie jadłam, ale dla samej czystej przyjemności jaką jest moment łączenia ubitych białek(...)kulinariów dodam jeszcze, że zarówno w przypadku bezików jak i blatów bezowych korzystam z tego samego przepisu na bezę - dla mnie to idealne proporcje. TORT BEZOWY Z MUSEM CZEKOLADOWYM* SKŁADNIKI 6 białek 375 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 2,5 łyżki kakao 200 g stopionej gorzkiej czekolady 1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej 625 ml śmietany ubitej szczypta soli
KUCHARNIAręką na sercu możemy powiedzieć, że TA szarlotka w naszym domu od lat bije rekordy popularności i powtarzalności. Różnego rodzaju jabłeczniki mogą się przy niej schować. Cały sekret... w musie, który nazwać możemy sercem naszej panny szarlotki. Tym razem propozycja owsiana, a więc idealna dla osób na diecie bezglutenowej. A dla "zdrowych" i "tolerujących wszystko" informacja: nie-bezglutenowcy też(...)Pannę Szarlotkę nazwać możemy zdrową. Ciasto ma owsiane, więc bezglutenowcy będą zadowoleni. Cukru jest w niej tyle co na lekarstwo - odrobinę w cieście i trochę w bezie. Jeśli o mus jabłkowy chodzi - dosładzanie zależy od jabłek. Wiadomo, podniebienia są różne, o gustach się nie dyskutuje, jedni lubią bardzo słodko, inny są oszczędni przy dodawaniu cukru, a my... my kochamy cynamon
Wypisz Wymaluj