lekkich ciast o wielu warstwach. Czekolada i banan to smaczny duet, także w tym cieście zagrały ze sobą idealnie. Wbrew pozorom nie było za słodkie a wyraźny w smaku mus z deserowej czekolady grał tutaj główną rolę. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopty: 8 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 szklanki cukru(...)łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek wody 6 łyżek oleju łyżka kakao herbata do nasączenia na mus czekoladowy: 500 ml śmietanki 30% 160 g czekolady deserowej dodatkowo: 3 banany 2 opakowanie galaretki bananowej 4 łyżki nutelli 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Upiec biszkopty: białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dosypywać powoli cukier a następnie dodawać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaNastępnie owoce obrać ze skórki (staramy się pozbyć jak najwięcej białej części), usunąć ewentualne pestki i zmiksować blenderem na jednolitą masę – powinno powstać ok. 1/2 szklanki mandarynkowego, rzadkiego musu. 7) Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. 8) Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie pastę waniliową/aromat waniliowy, otartą skórkę z mandarynek oraz przygotowany(...)mus. 9) Na koniec dosypać partiami przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz solą i wymieszać, tylko do połączenia składników. 10) Ciasto przelać do formy, na mandarynki i całość piec ok. 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 11) Upieczone, wystudzone ciasto przełożyć na paterę lub deskę do góry dnem, zdjąć papier i delikatnie oprószyć cukrem pudrem
Fitsweet.meśniadanie . Zwłaszcza gdy za oknem ciemno, buro i deszczowo - od razu chandra chowa się w kąt ;) Zależało mi na uzyskaniu konkretnej faktury przetworu, czyli wyczuwalnych kawałeczków owocu zatopionych w musie jabłkowych , stąd stosunkowo krótki czas prażenia. Oczywiście gatunek jabłek ma też znaczenie - ja używałam Antonówek - i przy twardszych, późniejszych odmianach np. typu Reneta, czas gotowania trzeba wydłużyć. Całość doprawiłam(...)drugą połowę pokrojonych i odsączonych jabłek. Całość wymieszać drewnianą łyżką i razem pogotować kolejne 10 minut - w ten sposób część owoców pozostanie w kawałkach, a z reszty utworzy się mus. Wystarczy tu naprawdę krótkie prażenie, bo rozpadowi jabłek dodatkowo pomoże jeszcze późniejsze pasteryzowanie. Gorące jabłuszka przełożyć do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików - Uwaga! wyparzamy również i nakrętki! Mocno dokręcić
Grunt to przepis!ogniu i duś pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu zamieszaj drewnianą łyżką. Gdy dynia zmięknie, rozgotuje się na jednolitą masę , odstaw rondel z ognia. Otrzymany mus przetrzyj przez gęste sitko ( do przecierania możesz użyć drewnianej pałki ), dodaj sok z cytryny, imbir, skórkę z pomarańcza oraz cukier. Cukru dodaj wg. gustu. Rondel z musem postaw na ogniu
Przepisy i porady kulinarnepowstaniu kożucha). Gdy jabłka się upieką, wykrój z nich gniazda nasienne i obierz je ze skórki. Powinny być upieczone na tyle, że w zasadzie po upieczeniu są już musem w skórce Przekładaj kaszę manną do słoiczków na zmianę z musem z pieczonym jabłkiem i sosem malinowym. Ostatnią warstwą niech będą pieczone jabłka posypane szczyptą cynamonu. Składniki 200 ml wody
Eat me! Fit me!Cebulę drobno kroję, przesmażam na oleju, dodaję dynię i chwile smażę, wlewam 200 ml wody i duszę na wolnym ogniu aż dynia będzie miękka. Miksuje blenderem, przecieram przez sito. Mus dyniowy przekładam do garnka. Sos serowy rozrabiam w 200 ml wody i wlewam do musu dyniowego. Chwilę gotuję i na końcu wlewam śmietanę. Doprawiam solą, pieprzem według uznania. Rolada
wesoła kuchniapigwę. Gotuję 40 minut . Po tym czasie przekładam na sitko obierki i sok, i przecieram. Użyłam sitka o drobnych oczkach, można użyć gazy. Chodzi o to żeby dobrze odcisnąć mus który powstanie. Przekładam mus do garnka, wsypuje cukier i gotuję na wolnym ogniu około dwie godziny, mieszając od czasu do czasu. Galaretka zgęstnieje, zmieni kolor. Krem pigwowy: Do miski przekładam
wesoła kuchniatwarzy z aktywatorem. Pierwsze testy szczególnie masełka do ciała wypadły tak rewelacyjnie, że niedługo później zamówiłam dwa inne balsamy do ciała – jogurtowy balsam o zapachu brzoskwini oraz mus do ciała mango. Marka zróżnicowała balsamy wg ich gęstości i tak balsamy jogurtowe to takie poranne nawilżenie dla skóry, szybko się wchłoną o nie pozostawią na skórze tłustej powłoki. Musy
nietylkopasta.plMus czekoladowy z ciasteczkową ziemią, z której wynurzają się kolorowe żelkowe robaki to moja propozycja deseru dla najmłodszych na amerykańskie święto związane z duchami, wampirami i zombie obchodzone ostatniego dnia października. Składniki: 100g mlecznej czekolady 100g gorzkiej czekolady 200ml śmietany 30% 3 jajka 2 łyżeczki cukru 135g ciastek (czarne markizy) żelki w kształcie dżdżownic kakao Wykonanie: 1. Czekolady połamać(...)ścianki w środku pucharków posypane kakao). Wstawić do lodówki na około 2 godziny. 3. Markizy wrzucić do malaksera i zmiksować do postaci piasku. Następnie przełożyć do pucharków na schłodzony mus. Wierzch deseru udekorować żelkowymi dżdżownicami
Szalona Kuchnia Ewelinyznajdziecie przepis na kremowy, delikatny sernik z dynią. SERNIK z DYNIĄ Składniki: spód: 200 g herbatników 100 g masła masa serowa: 500 g sera białego 2 szklanki musu z dyni (1 nie za duża dynia) 4 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 1/3 łyżeczki cynamonu 1,5 łyżki ekstraktu waniliowego 20 ml miodu 50 g cukru dekoracja(...)rozpuszczonym masłem. Wysypujemy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy do dna i pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut. Studzimy. masa serowa: Ser ucieramy mikserem z musem z dyni (dynię podzieloną na cząstki pieczemy ze skórą w 180 stopniach przez ok. 20 minut, następnie odcinamy skórę a miąższ miksujemy w blenderze), cukrem, miodem, mąką, cynamonem i ekstraktem waniliowym
Bon appetit mon amieceliaków, bo w każdym apartamencie jest super wyposażona kuchnia ;) A teraz podaję przepis, jest banalnie prosty :) Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy kilka kasztanów jadalnych kilka migdalów 2 łyżki musu jabłkowego sól Wykonanie: Kasztany nacinamy, gotujemy 15 minut w osolonej wodzie, a następnie pieczemy w piekarniku około 15-20 minut w 200 stopniach. Gdy trochę przestygną, obieramy je z łupinek(...)podajemy z quinoą i migdałami, oraz musem jabłkowym
Quinoa Raz!cukier oraz żółtka. 2 szklanki mleka zagotować,dodać roztrzepaną masę i ugotować budyń. Utrzeć kostkę masła,dodawać stopniowo ostygnięty budyń oraz sok z cytryny. Masę podzielić na dwie części. Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Owoce zblendować,dodać 2 galaretki oraz 1 szklankę soku z brzoskwiń - całość podgrzewać na wolnym ogniu,aż galaretki(...)się rozpuszczą. Odstawić do ostygnięcia. Ponadto: 2 galaretki brzoskwiniowe rozpuszczone w 3 szklankach wody herbatniki Przełożenie ciasta : Biszkopt - masa budyniowa - herbatniki - tężejący mus brzoskwiniowy - masa budyniowa - tężejąca galaretka
Niespełnione zdolności kulinarneokresie jesiennym i nie tylko. Osobiście za nim przepadam bo jest przepyszny. SKŁADNIKI : 1 kg sera wiaderkowego 200 ml śmietany 30 % 3 jajka 3 łyżki musu z dyni 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe, bez cukru 100 g rozpuszczonego masła 300 g ciasteczek oreo 100 g czekolady na polewę oraz bezy(...)miksujemy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy masę ciasteczkową, dobrze ją dociskając do dna. Do misy robota wlewamy jajka, dodajemy cukry, chwilkę ucieramy. Następnie wlewamy śmietanę, dodajemy mus z dyni i ser. Miksujemy aż składniki się połączą. Na koniec wsypujemy budynie, miksujemy. Ser wylewamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku, termoobieg, 1 godzinę. Temperatura 170 %, tak aby zbytnio
Kulinarne Fantazje Mariolirównie banalnym połączeniem jesiennych owoców, czyli jabłek i gruszek, które "skąpałam" w cytrynowej galaretce. Ciacho wyszło bardzo smaczne, biszkopt mięciutki i nie suchy, do którego idealnie wkomponował się słodki mus owocowy. Składniki: 75 g mąki jaglanej 75 g mąki z tapioki (można zamienić na ziemniaczaną) 3 jajka 60 g cukru kokosowego (można zamienić na ksylitol lub erytrytol) Masa(...)także i ją zetnij. Blaty nasącz mlekiem i odrobiną sokiem z cytryny. Na pierwszy blat wyłóż większą połowę masy owocowej, przykryj drugim blatem i wyłóż pozostałą część musu. Na wierzchu możesz dodać posiekane kawałki zciętego wierzchu. Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin (ok. 2-3), aby galaretka całkowicie stężała. Wartości odżywcze całego ciasta: energia
Zdrowie na języku :Pśrednicy 19 cm): 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1/4 szklanki naturalnego kakao 2/3 szklanki mąki tortowej typ 450 Masa: 750 g serka mascarpone 3 łyżeczki cukru pudru Mus malinowy: 300g malin 3 łyżeczki cukru pudru maliny + makaroniki do dekoracji Przygotowanie: Tort rozpoczynamy przygotowywać od biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania(...)czasie maliny rozgniatamy widelcem i łączymy z cukrem pudrem. Biszkopt dzielimy na 3 części. Pierwszy blat pokrywamy 1/3 masy z serka. Przykrywamy go drugim blatem. Wykładamy na niego mus z malin i delikatnie smarujemy 1/3 masy z serka. Przykrywamy ostatnim blatem, smarujemy serkiem i ozdabiamy makaronikami i malinami. Chłodzimy przed podaniem. Smacznego
ChilliJemy