mus truskawkowy - 1829 przepisów (strona:81/122)

Ciasto truskawkowe na herbatnikach 186

truskawkowe masa truskawkowa 650 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 250 ml gorącej wody pianka 500 ml śmietanki 1 galaretka truskawkowa 200 ml gorącej wody Blaszkę 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć herbatnikami i odstawić. Przygotować masę budyniową. Ugotować gęsty budyń z 1 l mleka z dodatkiem 4 łyżek cukru. Do ugotownego już gorącego budyniu wsypać 2 galaretki truskawkowe. Dokładnie(...)odparowała i wyłożyć na herbatniki. Ładnie wyrównać. Poczekać aż będzie letnia i wyłożyć kolejną warstwę herbatników. Odstawić do wystudzenia. Przygotować masę truskawkową. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 250 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Truskawki zmiksować na gładki mus za pomocą blendera lub rozdrabniacza. Do zmiksowanych truskawek dodać przygotowane wcześniej galaretki. Dokładnie wymieszać. Jak masa zacznie gęstnieć wylać na herbatniki

Monia miesza i gotuje
Zdrowy deser owocowy i maślane placuszki + recenzja blendera Silvercrest 239

blendera z nożami wkładamy obranego banana i obrane brzoskwinie bez pestek. Całość miksujemy dosłownie chwilę do uzyskania jednolitego musu. Mus przelewamy do pucharka. Tworzymy drugą warstwę naszego zdrowego deseru. Do misy przekładamy truskawki i obranego banana, znów miksujemy. Warstwę truskawkową przelewamy na wcześniej przygotowaną brzoskwiniowo-bananową. Pucharek zdobimy truskawką i podajemy. Taki zdrowy deser można wypić lub zjeść łyżeczką. Moim

Słodkie okruszki
Owsianka z musem truskawkowym i migdałami 70

Latem owsianki święcą triumfy na moim stole a to za sprawą świeżych, polskich owoców dostępnych u nas przez te kilka miesięcy. W sezonie truskawkowym - a jakże, owsianka z truskawkami! Tym razem owoce zmiksowałam na mus i podałam z posiekanymi migdałami. Ta propozycja spodoba się również weganom - tradycyjne mleko zastąpione jest mlekiem z orzechów włoskich (uwielbiam!). Jeżeli macie kłopot ze znalezieniem

Milion Smaków
Konfitura / krem bananowy z limonką 125

będzie to smakować i po ugotowaniu doszłam do wniosku, że niebawem przepis ponownie wykorzystam, tym razem z normalną ilością składników. Konfitura bardziej przypomina mus bananowy. Nie jest za słodki ani konsystencji jak np dżem truskawkowy czy malinowy. Plusem tego przepisu jest to, że można go zrobić niezależnie od pory roku, ponieważ banany są dostępne cały rok. Do przepisu najlepsze będą

CookYourself
Deser truskawkowo-jogurtowy 129

też w warstwy. składniki:  300 g truskawek 1 duży jogurt grecki (400 g) 2 galaretki truskawkowe dekoracja ok 200-250 ml śmietanki 30 % 1-2 kruche ciastka lub herbatniki listki mięty Jogurt i truskawki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 250 ml wody, każdą osobno i odstawić do wystudzenia. Jogurt przełożyć do miski(...)zwiniętą w wałek i ustawiam szklanki aby były przechylone. Wstawić do lodówki aby masa lekko stężała. Truskawki zmiksować, mogą być na gładko na mus lub żeby były wyczuwalne kawałeczki. Zmiksowane truskawki połączyć z drugą galaretką. Masę truskawkową wylać na masę jogurtową. Ponownie odstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem ubić śmietankę i udekrować deser. Na wierzchu posypać pokruszonym ciastkiem, uderować

Monia miesza i gotuje
Truskawkowiec na herbatnikach 105

Truskawkowe szaleństwo trwa i u mnie truskawkowy szał. Powstało takie ciacho z tego co miałam pod ręką. Bez pieczenia na herbatnikach, z dużą ilością truskawek i masą budyniową. Po prostu pycha :) składniki: masa budyniowa 2 duże budynie bez cukru  (na 3/4 l mleka) 5 łyżek cukru 1,1 l mleka 200 g miękkiego masła masa tuskawkowa 600 g truskawek(...)warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć masę budyniową. Ładnie wyrównać i przykryć drugą warstwą herbatników. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Przygotować masę truskawkową. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 400 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Truskawki zmiksować na mus i wymieszać z jogurtem. Można dosłodzić do smaku jak wolimy bardziej słodkie. Następnie dodać wystudzone galaretki. Dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki

Monia miesza i gotuje
Biało-czerwony sernik na zimno w dwóch smakach - truskawkowym i kokosowym 149

przygotować pyszny i zdrowy sernik na zimno. Oto przepis na biało-czerwony sernik w dwóch smakach - truskawkowym i kokosowym. Składniki Warstwa kokosowa: 1 puszka mleka kokosowego 100 g wiórków koksowych + 2 łyżki do posypania 2 łyżki ksylitolu 1 i 1/2 łyżki agaru Warstwa truskawkowa: 500 g truskawek 2 łyżki ksylitolu 1 i 1/2 łyżki agaru Przygotowujemy warstwę kokosową. Mleczko kokosowe(...)owoce są duże, kroimy je na mniejsze kawałki. Przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy ksylitol i blendujemy na gładki mus. Mus przelewamy do rondelka i gotujemy. Dodajemy agar i gotujemy około 5 minut, cały czas mieszając. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Masę truskawkową delikatnie wlewamy na warstwę kokosową. Kiedy masa zacznie tężeć, wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki. Biało-czerwony sernik

My Chcemy Jeść
Jabłecznik z truskawkową pianką. 174

orzechów 5 dag rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki mąki pszennej 1 litrowy słoik musu jabłkowego (lub 1,5 kg jabłek startych na tarce o grubych oczkach, przesmażonych z 2 łyżkami cukru) 1 galaretka agrestowa lub cytrynowa (ewentualnie truskawkowa) 1 galaretka truskawkowa 1 opakowanie Śnieżki w proszku mleko do przygotowania Śnieżki polewa czekoladowa      Orzechy(...)stopni Celsjusza.      W tym czasie przygotowujemy galaretkę do pianki, a mianowicie rozpuszczamy ją w 200 ml wrzącej wody i pozostawiamy do wystudzenia.      Mus jabłkowy przekładamy do garnka i zagotowujemy, następnie wyłączamy grzanie i wsypujemy suchą galaretkę agrestową bądź cytrynową, energicznie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.      Upieczony biszkopt studzimy i odklejamy

Rozpustne gotowanie
Ciasto z musem śliwkowym wg siostry Anastazji 279

sytuacji, gdy spodziewamy się gości. Moim zdaniem najlepiej smakuje krojone na cienkie kawałki (cieńsze niż widać u mnie na początkowych zdjęciach). Mus śliwkowy jak dla mnie super sprawa – czuć było śliwki, a jednocześnie posmak galaretki (truskawkowej, w moim przypadku). Choć mnie ciasto nie powaliło, bardzo smakowało mojej Mamie – myślę więc, że wszystko to rzecz gustu;) Ciasto(...)pieczenia Ciasto II: 1/2 szkl. białek 1 szkl. cukru 1 i 1/2 szkl. mąki 1/2 szkl. mleka (w temp. pokojowej) 100 g masła, roztopionego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mus śliwkowy: 1,2 kg śliwek węgierek 3 galaretki czerwone opcjonalnie cukier do smaku Krem śmietankowy: 500 ml śmietany 36% 3 łyżeczki żelatyny 100 g wiórków kokosowych cukier puder do smaku

Smaki Na Talerzu
Jogurtowy sernik na zimno z truskawkami 80

żelujące. Studzimy nasz mus. Rant kładziemy stabilnie na desce wyłożonej folią spożywczą i dodatkowo zabezpieczamy boki. Przelewamy mus i wkładamy do lodówki. Gdy żelka będzie gotowa zabieramy się za przygotowanie masy. Można też żelkę przygotować sobie dużo wcześniej wtedy praca nad ciastem będzie przebiegać dużo sprawniej.   Przygotowanie masy : Z 200 g truskawek robimy mus. Jeśli truskawki są dojrzałe(...)można dodać więcej). Kilka łyżeczek musu podgrzewamy w rondelku i dodajemy do niego żelatynę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia. Studzimy i przelewamy do pozostałego musu z truskawek. Wszystko razem dokładnie mieszamy i łączymy z jogurtową masą. Masę dzielimy na dwie równe części. Jedną porcję przelewamy do tortownicy i na środek kładziemy wcześniej przygotowaną żelkę truskawkową. Przykrywamy pozostałą porcją masy i wygładzamy

noteskulinarnyfiga
Ryż na mleku z koktajlem truskawkowym 101

zimnym koktajlem ze świeżych truskawek, idealnie wpasował się w orzeźwiające obiadowe menu. Ryż serwowany z truskawkowym koktajlem, zdecydowanie przypomina smaki dzieciństwa. Dlatego takie danie na słodko wywołuje dużo miłych skojarzeń i pozytywnych wspomnień. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Mleczny ry\u017c z musem ze \u015bwie\u017cych truskawek","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/ryz-z-koktajlem.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads(...)u017cu dekorujemy plasterkami truskawek. Polewamy porcj\u0105 truskawkowego koktajlu.","text":"Kopki ry\u017cu dekorujemy plasterkami truskawek. Polewamy porcj\u0105 truskawkowego koktajlu.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/ryz-na-mleku-z-koktajlem-truskawkowym\/#wpzoom-rcb-direction-step-15920722742866448","image":"https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/ryz-z-truskawka-1-750x563.jpg"}]}],"aggregateRating":{"@type":"AggregateRating","ratingValue":"5.0","reviewCount":2}} Drukuj Mleczny ryż z musem ze świeżych truskawek 5 od 2 osób Autor: Martyna Pietruszka

ProstePesto.pl
Tort czekoladowo-truskawkowy 63

się kroi. Przygotowuję poncz do nasączenia: 1 szklanka wody 4 łyżki soku z cytryny Przygotowuję mus czekoladowy: 120 g czekolady ciemnej 200 ml śmietanki 30% Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijam i dodaję stopniowo do przestudzonej czekolady. Dokładnie, ale delikatnie mieszam. Warstwa truskawkowa: 200 g truskawek (mogą być mrożone) 1 łyżka cukru ½ łyżki mąki ziemniaczanej Truskawki umieszczam w garnuszku(...)truskawki zgęstnieją i powstanie kisiel. Odstawiam do przestygnięcia. Pierwszy blat kładę na paterze (lub talerzu) i nasączam, wykładam mus czekoladowy (dwie łyżki musu odkładam). Na to drugi blat, który również nasączam. Dookoła drugiego blatu formuję murek z reszty musu czekoladowego, a w środek wykładam truskawki i przykrywam trzecim blatem, który też nasączam. Do tynkowania tortu i kwiatów wykorzystałam krem maślany

Słodki sentyment
Dwukolorowe ciasto z truskawkami, bez pieczenia 159

mascarpone 500 g śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 70 ml wody Dodatkowo do masy truskawkowej: 300 g truskawek 1,5 łyżeczki żelatyny  50 ml wody 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: truskawki 1 galaretka truskawkowa + 300 ml wody Przygotowanie: Masa śmietankowa: żelatynę zalać 70 ml wody i zostawić do napęcznienia. W misie miksera umieścić schłodzoną kremówkę(...)rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki ubitej masy śmietanowej, wymieszać) do kremu i ponownie zmiksować. Połowę masy odłożyć do drugiej miski. Masa truskawkowa: żelatynę zalać 50 ml wody i zostawić do napęcznienia. Umyte i pozbawione szypułek truskawki zblendować na mus, dosłodzić do smaku cukrem. Żelatynę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej, wymieszać ze zblendowanymi truskawkami i całość dodać do drugiej połowy

Kocham..lubię..gotuję..
Jogurtowo - rabarbarowy pucharek 101

sezon rabarbarowy trzeba wykorzystać do ostatniej łodyżki :D Najlepiej robiąc szybki deserek, łącząc puszysty, kwaśny mus i lekki, odświeżający, a zarazem słodkawy jogurt <3 Składniki: 4-5 gałązek rabarbaru 1/2 opakowania galaretki truskawkowej 2 łyżki dżemu truskawkowego  (opcjonalnie) cukier/miód do smaku 400 g jogurtu naturalnego 3 łyżki płynnego miodu Przygotowanie: Rabarbar umyć, obrać i pokroić

Malinowo w kuchni