mus truskawkowy - 1829 przepisów (strona:89/122)

Quinoa – czarna komosa ryżowa z jogurtem i truskawkami 100

mrożonych, bo mimo wszystko są o wiele smaczniejsze i bardziej truskawkowe , niż świeże, które są w tym okresie w sprzedaży. Oczywiście, w sezonie truskawkowym skorzystamy z tych świeżych, a resztę zamrozimy! Do przepisu użyłyśmy ugotowanej wcześniej komosy ryżowej i sporą garść mrożonych truskawek. Truskawki, lekko rozmrożone zmiksowałyśmy na mus, kilka pozostawiłyśmy do dekoracji.  Warstwy komosy i truskawek przełamałyśmy orzeźwiającym

Tajemnice Smaku
Deser chia z truskawkami 161

desery lub lekkie śniadaniowe puddingi. Lubię je też dodawać do koktajli czy smoothies. Na powitanie sezonu truskawkowego proponuję deser, którym możecie się zajadać bez wyrzutów sumienia. Składniki: 4 łyżki nasion chia 150 ml napoju/mleka migdałowo-ryżowego truskawki do dekoracji i musu 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie) Przygotowanie: Nasiona chia zalewamy mlekiem migdałowo-ryżowym, możemy

Smakowity Blog Kulinarny
Wuzetka na prostym cieście babkowym 178

jajka 1 szklanka cukru ½ szklanki oleju 400 ml kefiru 2 łyżeczki Sody* 150 ml dżemu (lub musu jabłkowego) 2 łyżki kakao 2 szklanki mąki * Zamiast sody nie polecam używać proszku do pieczenia – ciasto najprawdopodobniej wyjdzie zakalcowate. Dodatkowo: 1 średni dżem np. truskawkowy ( ok. 280g) 800ml śmietany kremówki 30% 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru 3 śmietan fixy

Smakowy Raj
Pomarańczowe muffiny z truskawkami 164

ciasta z truskawkami, muffinek, czy panny cotty z musem z tych ślicznych owoców, nawet jeśli samej się nie szaleje..? Po prostu trzeba, tym bardziej, jeżeli prowadzi się bloga. Bo mimo wszystko truskawki to obowiązkowy punkt programu dla blogowiczów kulinarnych oraz wszystkich innych gotująco-piekących. Truskawek w kuchni nie może zabraknąć w truskawkowym sezonie. I w mojej też jeszcze będą. :) Bazowałam

Kuchnia Prezydentowej
Galaretka z musem lodowo - owocowym 169

świetna opcja jako deser po obiedzie, jak również propozycja na podwieczorek. Lekki mus lodowo - owocowy doskonale komponuje się z bitą śmietaną oraz galaretka. Ale przede wszystkim spełnia swoje dwa główne zadania - smakuje świetnie i przyjemnie orzeźwia gdy na dworze grzeje słoneczko. Składniki - opakowanie galaretki truskawkowej - 2 brzoskwinie z puszki ( 4 połówki ) - 1 banan - 4 gałki lodów waniliowych - 20 dag rodzynek(...)Brzoskwinie osączyć, do każdej ze szklanek włożyć po połówce i zalać tężejącą galaretka. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Obranego banana, pozostałe połówki brzoskwiń i lody zmiksować na jednolity mus. Dodać rodzynki, posiekane orzechy, całość wymieszać. Mus wylać na galaretkę, odstawić do lodówki i porządnie schłodzić. Mocno schłodzoną śmietanę 30% ubijać do uzyskania pożądanej konsystencji, pod koniec ubijania dodać przesiany

Świat Smaku
Niby - leguminka truskawkowa. 170

opakowaniu, ale rozpuściłam ją w 1/4 podanej ilości wody. Odstawiłam do wystygnięcia. Truskawki umyłam, pozbawiłam szypułek. Zmiksowałam na mus z dodatkiem soku z cytryny. Dodałam jogurt, wymieszałam razem. Kiedy galaretka ostygła i zaczęła tężeć, dodałam do masy jogurtowo-truskawkowej, wymieszałam dokładnie, przelałam w miseczki. Ozdobiłam truskawkami i wstawiłam do lodówki, aż odrobinę się "ściągnie".  SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Dżem truskawkowy 298

Dżem truskawkowy – przepis na pyszny domowy dżem. Jeśli zastanawiam się jak zrobić dżem truskawkowy , to koniecznie przeczytaj nasz przepis poniżej! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić dżem truskawkowy? Dżem z truskawek – czy jest ktoś kto go nie lubi? :) Chyba nie! Najlepszy jest oczywiście ten domowy. Najlepiej przygotować go w szczycie sezonu lub pod koniec, gdy cena truskawek jest niska(...)się, że dzięki smażeniu przez kilka dni dżem truskawkowy wychodzi pyszniejszy. Podczas takiego długiego gotowania woda z owoców odparowuje i dżem ( konfitura truskawkowa ) robi się idealnie gęsty. Normalnym procesem jest to, że dżem truskawkowy po ugotowaniu staje się ciemny, mimo dodatku soku z cytryny. Jaka jest różnica między dżemem a konfiturą truskawkową ? Często pojęcie dżem owocowy ludzie stosują zamiennie

Kulinarne Przeboje
Sernik na zimno z morelowym musem 175

zimno z dodatkiem morelowego musu. Inspiracją był przepis pochodzący z  tej  strony, z kilkoma zmianami. Składniki na spód: 150 g herbatników 30 g masła Herbatniki kruszymy, a masło roztapiamy. Oba składniki mieszamy razem i wykładamy na wysmarowaną tłuszczem tortownicę lekko przyciskając. Odstawiamy do schłodzenia. Masa serowa: 1 kg sera w wiaderku ( u mnie truskawkowy ale może być każdy

Słodka Kraina Wypieków
Dżem owocowy/galaretka 122

roku przepuściłam owoce przez wolnoobrotową wyciskarkę aby pozbyć się drobnych pesteczek. Powstały sok z gęstym musem zagotowałam z cukrem oraz Konfitur-fixem , powstała bardzo smaczna galaretka. Rodzina bardzo zadowolona z dżemów/galaretki. Idealna na kanapki, gofry czy do naleśników. Dżem truskawkowy

W garach u Gosi
Dżem owocowy/galaretka 113

roku przepuściłam owoce przez wolnoobrotową wyciskarkę aby pozbyć się drobnych pesteczek. Powstały sok z gęstym musem zagotowałam z cukrem oraz Konfitur-fixem , powstała bardzo smaczna galaretka. Rodzina bardzo zadowolona z dżemów/galaretki. Idealna na kanapki, gofry czy do naleśników. Dżem truskawkowy

W garach u Gosi
Kokosowy sernik gotowany z truskawkami 421

ponownie zabulgocze. Gorący ser wylać i wyrównać. Natychmiast ułożyć warstwę herbatników, lekko wciskając w masę. Galaretki truskawkowe rozpuścić we wrzącej wodzie. Można ją delikatnie podgrzać jeżeli nie zdąży się rozpuścić, ale nie wolno jej gotować. Umyte i oczyszczone truskawki zmiksować na gładki mus i połączyć z galaretką. Tężące truskawki wylać do formy i odstawić do całkowitego stężenia. Ciasto pokroić

https:KKuchniaMniam
Kruche ciasto (owsiane) z truskawkami 229

zwykłego cukru (130 g) niepełna kostka miękkiego masła (180 g)* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia warstwa truskawkowa 0,7 kg truskawek bez szypułek 3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej do dekoracji cukier puder świeże truskawki *ja wykorzystałam 140 g masła i 40 g musu kokosowego, ponieważ nie miałam tyle masła :) Wszystkie składniki na kruche ciasto przełożyć do miski. Masło ewentualnie pokroić

Ugotować
Truskawkowego szaleństwa cd. 139

plaża, letnia sielanka! już nie długo, chciałabym się teleportować w czasie, żeby niezauważalnie minął ten stres który mnie czeka! Przysiadłam teraz na chwilę, żeby w końcu dodać przepis na ciacho truskawkowe, którego zdjęcie już dawno widnieje na fanpage, zostałam w pełni zainspirowana przepisem, który znalazłam na blogu Damsko-męskie spojrzenie na kuchnie , lekko go tylko przerobiłam. Składniki (tortownica 19cm(...)spód wysypujemy crunchy obrane i umyte truskawki miksujemy na mus, dodajemy do nich jogurt i dosładzamy wg. smaku żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance wrzątku (ja gotowałam na małym ogniu, aż się całkiem nie rozpuściła) dodajemy lekko przestudzoną żelatynę (najlepiej przez sitko, żeby nie było grudek) do masy truskawkowej, mieszamy brzegi tortownicy wykładamy połówkami truskawek (na stronie oryginalnego przepisu można zobaczyć

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Breakfast bowl po mojemu 138

odżywki białkowej** * można użyć w całości pięć łyżek płatków jaglanych lub ryżowych (osobiście uważam że ryżowe są smaczniejsze, ale niestety skończyły mi się zapasy) ** u mnie o smaku lodów truskawkowych, ale można użyć każdej innej PS   Nie zapomnijcie dołączyć do nowej grupki na fejsie! 💜 PASTELOWE BABECZKI  💜 Przygotowanie: Płatki jaglane zalewamy w miseczce ciepłą wodą i odstawiamy do napęcznienia(...)dokładnie mieszamy. Blendujemy całość na gładki mus, następnie ponownie umieszczamy w garnku i dodajemy kaszę manną. Jesli używamy tylko płatków ryżowych - pomijamy ten krok.  Zmniejszamy moc palnika i trzymamy jeszcze chwilkę pod przykryciem. W razie potrzeby podlewamy mlekiem lub wodą. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie był to pudding chia, dżem truskawkowy 100%, kiwi, pozostała połowa banana i płatki

Kuchnia Ellie
Lody domowe truskawkowe i śmietankowe 111

przygotowaną masę przelewamy do urządzenia do lodów i dalej postępujemy według instrukcji urządzenia LODY TRUSKAWKOWE Składniki: 330 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 szklanka mleka 150 g truskawek  Przygotowanie: Truskawki myjemy, pozbywamy je szypułek, a następnie miksujemy blenderem na mus. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy mleko oraz mus z truskawek. Wszystko mieszamy

Bon appetit mon amie

Proponowane wyszukiwania