sezonie truskawkowym obowiązkowo trzeba zrobić koktajl truskawkowy. Dwa składniki plus odrobina miodu prawdziwego do smaku. Pyszny, pachnący, sezonowy. Bardzo polecam :) Potrzebujemy: 40 dag jogurtu naturalnego ( najlepiej typu greckiego ) pół kilko truskawek 2-3 łyżki miodu prawdziwego do smaku Wykonanie pysznego koktajlu: 1. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i dokładnie osuszamy. 2. Jogurt naturalny, truskawki i miód przekładamy do blendera kielichowego. Miksujemy(...)składniki na gładki mus. 3. Koktajl rozlewamy do szklanek. Podajemy. Smacznego życzę. Przed podaniem koktajl można schłodzić w lodówce. Moje rady: Porcja dla 4 osób. Przed podaniem można schłodzić w lodówce. Zamiast miodu może być cukier
IzabelawkuchniGalaretkę truskawkową rozpuszczamy w 450ml gorącej wody, gdy ostygnie, wlewamy ją do szklanek, około 1/2 szklanki Następnie szklanki wsadzamy do lodówki ale tak by były pochylone, nada to deserowi piękny wygląd. Najlepiej postawić je na wytłaczankach z jajek, lub oprzeć o ściankę lodówki. Gdy galaretka w szklankach stężeje przechodzimy do dalszej pracy. Około 10 małych truskawek blendujemy na mus
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokutruskawkową też polecam: próbujcie, póki są jeszcze truskawki :). Ciekawa jestem, która wersja tego słynnego drinka bardziej Wam przypadnie do gustu. Składniki (na ok. 1,5 l): 500 g truskawek lub malin 350 ml domowej lemoniady 250 ml tequili 125 ml pomarańczowego likieru typu triple sec (u mnie Toorank Triple Sec Dream ) lód Przygotowanie: Truskawki/ maliny zmiksować na mus za pomocą
Domowa Cookierenka AgiZ szarlotką kombinuję na wszelkie sposoby. Wykorzystuje maki jakie mam w swojej kuchni i z każdej wychodzą! Napiszę tylko, że szarlotka znikła w mgnieniu oka - rodzina
Truskawkowa FiestaNie jest to kisiel z torebki. Ani instant, ani żaden inny. Z torebki to jest mąka ziemniaczana i truskawki :) Woda - z kranu :) Resztę robimy sami
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwolny ogień. Kiedy owoce zaczną wrzeć, przykręcamy ogień na średni i od czasu do czasu mieszamy. Po około 15 minutach zdejmujemy garnek z ognia rozdrabniamy wszystko na gładki mus (nie jest to konieczne). Garnek ponownie stawiamy na ogniu i dokładamy imbir i łodygi mięty, gotujemy przez 5 minut. Teraz dosypujemy Żelfix ciągle mieszając gotujemy jeszcze 5 minut. Wyjmujemy miętę(...)umytych i wyparzonych słoików nakładamy gotowy dżem. Mocno zakręcamy słoiki i stawiamy do góry dnem, na 5 – 10 minut aby zakrętki dobrze złapały. Artykuł Dżem rabarbarowo – truskawkowy z miętą pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia
SprawdzonaKuchnia.pltruskawkowej 2 łyżki żelatyny 500 ml wrzącej wody Przygotowanie: 2 opakowania galaretek rozpuścić w 500 ml wrzącej wody, następnie dodać 2 łyżki żelatyny i dokładnie rozpuścić. Odstawić do przestudzenia. Truskawki wypłukać dokładnie pod bieżącą zimną wodą. Szypułki należy usunąć tuż przed zmiksowaniem, by woda nie przedostała się do środka i nie pogorszyła smaku. Na koniec połączyć rozpuszczona galaretkę z musem
Ciastka - domowe słodkościNiestety tym wpisem przychodzi nam się pożegnać z truskawkowym sezonem. Na naszym ryneczku jeszcze można kupić te owoce, ale już są malutkie i mniej smaczne. Ciasto można przygotować z innymi sezonowymi owocami, np. z malinami, ale wtedy przetrzyjcie mus przez sito, aby oddzielić pesteczki. Pozdrawiam Was, Ewa :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij
Przepisy AleksandrySmocza sałatka owocowa z karmelizowanymi orzechami nerkowca Pitaja (Pitahaya) to egzotyczny owoc znany również jako smoczy owoc lub truskawkowa gruszka. Jest owocem kilku gatunków kaktusa, pochodzi z Meksyku i Ameryki Środkowej, obecnie uprawiany również w krajach Azji. Pitaja odmiany czerwonej jest jednym z ładniejszych owoców, szczególnie po przekrojeniu Smak miąższu jednak może rozczarować, gdyż jest bardzo delikatny, praktycznie mdły , przez(...)też nie ma wielu amatorów. Można temu zaradzić! Owoc ten jest pełen drobniutkich pesteczek, które wraz ze słodkim musem mango i orzeźwiającym różowym grejpfrutem może nasz przenieść w egzotyczną podróż Składniki OWOCE 1 sztuka mango – mus 1 sztuka grejpfrut różowy – filety 1 sztuka smoczy owoc – pitaja KARMELIZOWANE ORZECHY NERKOWCA 50g cukru 100g orzechów nerkowca 1 łyżka wody
Tajemnice Smakuwafle 500g ugotowanej kaszy jaglanej (ugotowałam około 150g suchej kaszy) 500g umytych, obranych truskawek 80g cukru około 18-20g żelatyny (2 łyżki) + 90ml zimnej wody 1 galaretka truskawkowa + 400ml gorącej wody 1. Wafle dociąć do wielkości blaszki 20x20cm lub 21x21cm ( patrz FILM ) i blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Jeden wafel włożyć do formy. 2. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać(...)odstawić na około 15 minut. 2. Truskawki przełożyć do rondelka, dodać cukier i owoce podgrzewać, aż puszczą sok i zaczną się gotować. Zdjąć z ognia i zmiksować je na mus ( patrz FILM ). Do gorącego musu z truskawek dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać, aż żelatyna się rozpuści. Dodać ugotowaną kaszę i zmiksować ręcznym blenderem. Masę odstawić do ostygnięcia. 3. Galaretkę zalać
Mała CukierenkaW moim ogrodzie w końcu są gruszki! Nie ma to jak swojskie owoce bez żadnych sztucznych nawozów i ulepszaczy. Stanowczo jest inny smak, zapach, a nawet
Truskawkowa Fiestakogoś, kto powie tak. Dzisiaj mam dla Was nieco spóźniony, ale tak smakowity przepis, że nie mogłam się oprzeć, żeby Wam go nie pokazać. Zrobiłam go w sezonie truskawkowym; w tym roku jednak truskawki nie był specjalnie słodkie ani pachnące, więc myślę, że z mrożonymi będzie smakował równie dobrze. Delikatna różana nuta nadaje puddingowi wyjątkowego charakteru; muszę też przyznać(...)kokosa jest strzałem w dziesiątkę. Sama byłam zaskoczona, jak dobrze się to wszystko skomponowało. Najlepsze śniadanie, jakie w te wakacje sobie przygotowałam. Skusicie się...? Kokosowy pudding chia z musem truskawkowo-różanym Składniki: (na 3-4 porcje) 400 ml mleczka kokosowego 400 ml mleka 3 łyżki nasion chia 2 łyżki miodu mus: 250 g truskawek 1 łyżka przecieru z płatków róży
Pożeraczka, czyli raz adobrze200g cukru 250g zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150g kwaśnej śmietany 2 łyżki kakao Pianka owocowa: 500g śliwek węgierek 2 łyżki cukru 100 ml wody 2 galaretki truskawkowe 500ml śmietanki kremówki 36% Dodatkowo: ok 0,5 kg śliwek węgierek *** Wszystkie składniki na ciasto (oprócz kakao) zagniatamy razem *** *** Ciasto dzielimy na 2 równe części. Do jednej części(...)owocową: śliwki pozbawiamy pestek, przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem *** *** Dodajemy wodę i całość podgrzewamy do momentu aż cukier się rozpuści, a owoce puszczą sok *** *** Owoce blendujemy na gładki mus. Do gorącego musu dodajemy galaretki, dokładnie mieszamy i odkładamy do całkowitego wystudzenia *** *** Po tym czasie śmietankę ubijamy na sztywno *** *** Pół szklanki musu owocowego odlewamy, a resztę dodajemy partiami do śmietanki
Blog z Apetytemponieważ w tym roku postanowiliśmy lodów nie kupować - poza może naszym wakacyjnym wyjazdem. A zatem przed wami przepis na domowe lody bez maszyny (jeszcze się takowej nie dochrapałam). Lody truskawkowe 600ml śmietanki 30% bądź 36% 0,5kg truskawek miód lub syrop klonowy Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec cienką stróżką wlewamy wybrane słodzidło, w zasadzie do smaku, jak kto lubi(...)łyżki i lody wyszły raczej mało słodkie. Miskę z bitą śmietaną przykryć folią spożywczą i schować do zamrażarki. W tym czasie umyć i odszypułkować truskawki, następnie zblendować je na mus. Jeśli ktoś ma dużo czasu, polecam taki mus zagotować i odparować z niego część wody, wtedy lody będą miały mniej kryształków. Do śmietany wlać gotowy mus (gotowany po przestudzeniu
Przepysznik - BLW i nie tylkokremem cytrynowym (Crostata alla crema di limoni) Cytrynowy sernik na zimno (Cheesecake al limone) Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami (Cheesecake fredda con cioccolato bianco e lamponi) Truskawkowy sernik na zimno z ricotty i śmietany (Cheesecake fredda con fragole, ricotta e panna) Sernik na zimno z borówkami (Cheesecake ai mirtilli) Tarta ze śliwkową konfiturą (Crostata alla confettura(...)ricotty (Sbriciolata alla ricotta) Tartaletki z kremem czekoladowym i truskawkami (Crostatine con crema al cioccolato e fragole) Domowe czekoladki z migdałami (Cioccolatini con mandorle) Toblerone cheesecake Torcik z musem czekoladowym (Torta di mousse al cioccolato) Ciasto czekoladowo-migdałowe (Torta tenerina al cioccolato fondente e mandorle) Panna cotta z mango (Panna cotta al mango) Pomarańczowe tiramisu (Tiramisu all'arancia) Cytrynowe
La grande e la piccola cuoca