mule - 306 przepisów (strona:16/21)

Puszysty i lekki biszkopt z pianką z bitej śmietany i galaretki. Punkt krytyczny - Energia odNowa. 256

nich węgiel fatalnej jakości. Dzieje się tak głównie dlatego, że także tutaj nasze państwo nie ma żadnych określonych norm. W efekcie do gospodarstw domowych często trafiają miał i muł węglowy, które w innych krajach nie są w ogóle dopuszczone do obrotu. Poza nimi Polacy palą także śmieciami i odpadami plastikowymi, które wprowadzają do powietrza szereg toksycznych substancji. Warto dodać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pstrąg smażony w całości 138

pełni a pstrąg jest, moim zdaniem, jedną z najlepszych ryb. Można go dostać przez cały rok, nie kosztuje fortunę i nie jest nazbyt tłusty. Dodatkowo zwykle nie czuć go mułem. Zawsze smażę go w całości - po usmażeniu można spokojnie wyciągnąć cały kręgosłup i nie męczyć się z ośćmi.  Składniki: pstrąg patroszony sok z cytryny sól, pieprz odrobina suszonego tymianku

Ze smakiem bez glutenu
Smocza zupa z ziejącymi krewetkami 134

mrożone, rozmrozić, umyć i zdjąć pancerz. Ostrym nożem naciąć wzdłuż  grzbiet krewetki i usunąć górną żyłkę (czarna kreska  to układ pokarmowy krewetki, który jest wypełniony morskim mułem, więc niekoniecznie o takie walory smakowe w krewetkach nam chodzi). Dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Do miski wlać oliwę z oliwek i posiekaną natkę pietruszki. Papryczkę

gutfut
ABC WIGILIJNYCH DAŃ 116

minut. Będzie krucha i soczysta. Jeżeli nie przepadasz za zapachem karpia - włóż rybę na kilka godzin (a najlepiej całą noc) do mleka lub jogurtu. Zneutralizuje to zapach mułu. J eżeli kapusta z grzybami jest za kwaśna - dodaj do niej nieco poszatkowanej i ugotowanej świeżej kapusty, złagodzi smak dania

JejKuchnia
Smażony filet karpia 168

tego powodu ryba dla pierwszych chrześcijan była znakiem rozpoznawczym. Przed wojną na polskich stołach królowały sandacze, sumy, szczupaki. I nie był to tłusty, zalatujący mułem karp! Skąd więc ta tradycja na karpia? Otóż karp jest wymysłem minionej epoki. W PRL-u przeważnie wszystkiego brakowało i na kilka tygodni przed świętami rzucano ogromne ilości

To co kocham
KARP SMAŻONY W GŁĘBOKIM TŁUSZCZU (keto, LCHF, optymalny, paleo) 237

kawałki ryby osolić obficie, obłożyć wcześniej obraną i pokrojoną w piórka cebulą. Miskę schować do lodówki najlepiej na całą noc. Dzięki temu zabiegowi ryba jest aromatyczna, nie czuć jej mułem i nie wydziela już śluzu. Przed smażeniem kawałki ryby oczyścić z cebuli, ale nie wycierać ręcznikiem papierowym. Rybę smażyć w dużej ilości bardzo dobrze rozgrzanego tłuszczu. Jeśli tłuszcz nie przykrywa

Ola la LCHF
KETO KARP WIGILIJNY W PANIERCE (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu) 284

kawałki ryby osolić obficie, obłożyć wcześniej obrana i pokrojoną w piórka cebulą. Miskę schować do lodówki najlepiej na całą noc. Dzięki temu zabiegowi ryba jest aromatyczna, nie czuć jej mułem i nie wydziela już śluzu. Przed smażeniem kawałki ryby oczyścić z cebuli, ale nie wycierać ręcznikiem papierowym. Następnie każdy kawałek obtoczyć delikatnie w mące i smażyć w rozgrzanym tłuszczu

Ola la LCHF
Pizza w domu i na wakacjach 158

ciemnej, dość mętnej wodzie coś błysnęło. Zaczęłyśmy wymyślać, że to jakiś pierścień ze szlachetnym kamieniem i już pewne było, że się stamtąd nie ruszymy póki nie wyłuskamy z mułu tej tajemniczej, mrugającej nikłym blaskiem rzeczy. Nie było to najprostsze, woda była zimna, my nieduże i przesuwana wiatrem łódka co chwilę chowała nam nasze znalezisko, brak słońca kryjącego się

I tu będę miała takie te
Thira (Santorini) 184

Stolicą wyspy Santorini jest Fira., miejsce bardzo kochane przez turystów. Wiele tu knajpek, sklepików i kolorowych domków. Położona jest na klifie, dlatego często wybieraną formą transportu po miejscowości są muły lub kolejka linowa.Inne miejscowości, które warto obejrzeć, ze względu na cudowne krajobrazy i widoki to Oia (ia) i Imerovigli, położone na wzniesieniu. Oia słynie z pięknych jaskiń, które zostały przekształcone

WYSPA SZCZĘSLIWA
Jesiotr zapiekany w pomidorach 136

okazja. Kupiłam świeże filety jesiotra. Zrobiłam go po swojemu ( jak zwykle ), w pomidorach. Wyszło smacznie. A ryba… ciekawa. Trochę jak karp ale znacznie bardziej delikatny i nie ma posmaku mułu, co niekiedy zdarza się przy karpiu. Jeżeli kiedyś natraficie na jesiotra jest warty spróbowania. Składniki: Filety z jesiotra Sól Pęczek natki pietruszki Czosnek w kostce do rozkruszania ( lub granulowany ) Pomidory

Smaki Ewy
PROSTE HISTORIE - Konkursowe kuchenne rewolucje na Łysej Górze 162

terminie: 15 styczeń - 7 luty 2016 Organizatorem konkursu jest firma  Iglotex S.A . wraz z marką Proste Historie Sponsorem nagród jest firma Russell Hobbs Nagrodami dla uczestników są: Mul ticooker (nagroda główna), Aura Mix&Go Pro (nagroda internautów) oraz młynki do soli i pieprzu (nagrody dodatkowe

Grunt to przepis!
KARP SMAŻONY 152

talerzu gdy tylko jest ku temu okazja.Odkąd pamiętam mój tatuś zawsze przyrządzał rybkę w ten sposób,jest bardzo bardzo smaczna i nic a nic nie czuć jej mułem.Mój mąż właśnie dzięki Nam przekonał się do karpia.To właśnie On filetuje rybkę i ściąga z niej skórę...to podstawa by karp był smaczny. Składniki:  karp sok z cytryny cebula

Niespełnione zdolności kulinarne
Karp marynowany w cebuli i majeranku 219

Karp wykonany w ten sposób jest przepyszny, aromatyczny i co najważniejsze pozbawiony posmaku mułu. Osobiście nie lubię i nie jadam karpia, ten jest wyjątkiem.  Ma też inna ważna zaletę... można go przygotować rano a przed samą wieczerzą wigilijną tylko włożyć do piekarnika oszczędzając sobie pracy.  Przepis od koleżanki Klaudyny :)   SKŁADNIKI: Karp w całości około

Pyry na Gaz
BACALAO AL AJO ARRIERO – dorsz z czosnkiem w pomidorach / kuchnia hiszpańska 234

warzywami. Nazwa pochodzi albo od rodzaju czosnku – Arriero –> stary , albo też od czynności wykonywanej przez arrieros, którzy przewozili jedzenie z jednego regionu do drugiego na mułach i prawdopodobnie stworzyli taką potrawę, dodając do niej warzywa, które znajdowali po drodze. Bacalao al ajo arriero jest daniem niezwykle sycącym, rozgrzewającym , idealnym na jednogarnkowy, jesienny obiad. Polecam! Ciekawostka! Możemy podawać

Ostra na Słodko
Ostrygi dla początkujących- jak i z czym się to je? 189

morskiej wody i przeniesione do płytkich zbiorników z czystą słoną wodą bogatą w algi, która z czasem staje się coraz bardziej słodka. Owa woda uszlachetnia ostrygi oczyszczając je z mułu i piasku. Najpopularniesze gatunki: Ostryga zwyczajna lub europejska płaska (Ostrea edulis) 5-15 cm, jadana od starożytności. Ostryżyca amerykańska (Crassostrea virginica) Ostryżyca japońska lub ostryga wielka (Crassostrea gigas

Sztuka gotowania w/g Samiry