mule - 306 przepisów (strona:12/21)

Jesienny przepis na owoce morza z makaronem, dynią i rukolą 273

Krewetki, ośmiorniczki, mule, kalmary,...wszelakie rodzaje, rozmiary i odmiany owoców morza to rarytas dla każdego ich amatora niezależnie od pory dnia, tygodnia, miesiąca, a tym bardziej nie ma tu dużego znaczenia pora roku. Jednak ponieważ nieustannie poszukujemy, czytamy, szperamy, smakujemy i eksperymentujemy ze smakami, w dzisiejszej propozycji dania z frutti di mare postanowiliśmy wykorzystać typowo jesienny

Taste Of My Day
Risotto z małżami (risotto di vongole) 168

Dzisiaj danie dla miłośników owoców morza i kuchni włoskiej. Małże (mule, omułki) wbrew pozorom nie są trudne w przygotowaniu, najważniejsze to ich nie przegotować, bo zrobią się gumowate. Oczywiście trzeba je też odpowiednio doprawić, aby wydobyć ich niepowtarzalny smak i aromat. Składniki: 200 g małży 400 g ryżu do risotto Arborio około 1 litra bulionu warzywnego

Oryginalny smak
DWA SŁOWA O KUCHNI REGIONALNEJ 212

parze (kluchy na łachu - gw.poznańska) przegrywały z ciastem z kwiatem lawendy, fiołkami i rumem, a przepyszna zasmażana czerwona kapusta (modro kapusta - gw.Górnego Śląska) ze smażonymi mule w miętowo-cytrynowym sosie? Fajnie gdyby na każdym blogu kulinarnym była zakładka: moje regionalne potrawy.  Bo cytując za Jachowiczem  "Cudze chwalicie, swego nie znacie, sami

Walijskie Pichcenie
Owoce morza z czarnym makaronem 225

powszechnie znanym afrodyzjakiem :) Dzisiaj pomysł na frutti di mare z czarnym makaronem barwionym sephią - to połączenie zawsze się sprawdza! Składniki: opakowanie mrożonej mieszanki owoców morza (krewetki, kalmary, mule, ośmiorniczki) opakowanie (200 g) czarnego makaronu 1 mała marchew kilka czarnych oliwek 1/4 cebuli 2 - 3 ząbki czosnku papryczka chilli sok z cytryny sos sojowy opcjonalnie szczypior

Taste Of My Day
Kwiecista cukinia z krewetkami. 200

krewetki królewskie. Cukinie ułożyć na talerzu i obłożyć krewetkami razem z marynatą z patelni. Danie to stanowi idealne połączenie owoców morza i ogrodów. Zamiast krewetek doskonale pasują mule gotowane w winie

Kulinarny karnet Christophera
Jaki był ten rok? 245

minut, a ta kże 2 tar ty: brokułową oraz ze szpinakiem i serem pleśniowym. Ml lllaaasssskkkk! We wrześniu byłam w Chorwacji, a tam spróbowałam mule prosto z morza (o jejku jak one śmierdziały!), kalmary zapiekane z bobem (oj tak to było pyszne!), jadłam figi prosto z drzewa, piłam piwo, które chłodziłam w morzu, a na śniadanie

Brzuszki Łakomczuszki
Północ-Południe 142

kongresu dietetycznego. W domu zdążyłam jedynie zamienić dres na dżinsy. Po drugie – próbowałam potraw, po które nigdy sama bym nie sięgnęła. Nawet za namową! Pierwszy raz próbowałam muli. Zapiekane z wieprzowiną smakowały wyjątkowo dobrze. Tatar wołowy na risotto z szyjkami rakowymi również był pełen nowych dla mnie smaków – nigdy wcześniej nie odważyłam się zjeść surowego

Kucharzyca
Agrolaguna Adriana 2016 Rose, Chorwacja 144

krótkim finiszu. Wszystko to składa się na niezbyt udany balans, co niestety często ma miejsce w przypadku win chorwackich. Do czego: mocno schłodzone jako aperitiff, do delikatnych muli czy krewetek na maśle. Będzie pasowało do potraw słonych/wędzonych (np. wędzonych białych ryb, wędzonych owoców morza, suszonych / dojrzewających delikatnych wędlin), ponieważ sól będzie miała okazję wydobyć

Kate's Kitchen
Makaron z małżami 190

makaronu spaghetti lub podobnego – 100 g masła – 100 ml białego wytrawnego wina – pół cebuli – 4 ząbki czosnku – 2 łyżki natki pietruszki – 20-30 muli (mniejsze ja te na zdjęciu lub większe ciemniejsze) – sól oraz pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: 1. Makaron gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Na patelni rozpuść połowę masła

nietylkopasta.pl
Risotto z owocami morza 220

delikatnym aromacie białego wina. Gotowane z dodatkiem warzywnego bulionu, cały czas mieszane aż do uzyskania kremowej, delikatnej konsystencji. Pod koniec gotowania wrzuciłam mieszankę owoców morza (krewetek, ośmiorniczek, muli, kalmarów) oraz posiekaną natkę pietruszki i odrobinkę szafranu. Oryginalnie risotto przygotowuje się z ryżu arborio (lub podobnych odmian). Ja wyjątkowo użyłam zwykłego, białego ryżu (i też wyszło pyszne) :) Składniki

MyCookBook.pl
Omułki w sosie pomidorowym na ostro, to nie jest wcale takie trudne. 146

Systematyka muli wyróżnia 3 rodzaje, głównie ze względu na ich pochodzenie. Omułki Czilijskie, które wyławiane są przy wybrzeżach północnego Atlantyku. Omułki śródziemnomorskie znajdujące się głównie w Morzu Śródziemnym czy Morzu Czarnym. Trzeci rodzaj występuje w północnej części Pacyfiku, Atlantyku oraz w Morzu Bałtyckim. Żyją przytwierdzone do skał lub innych twardych podłoży przez tak zwane włókna bisiorowe

wysmienity
Gicz jagnięca duszona 239

oliwa do smażenia, 2 cebule, 3 – 4 ząbki czosnku, 8 filecików anchois, 100 ml białego wytrawnego wina, 2-3 gałązki rozmarynu, 100 ml bulionu (u mnie bulion z muli), 200 ml wody, kasza: 500 ml kaszy pęczak, 1 cebula, 3 łyżki kaparów, 750 ml wody, Goleń jagnięcą podzielić w poprzek na pół (przeciąć, przerąbać kość na pół

królestwo garów
Spaghetti z małżami vongole 178

Spaghetti z małżami vongole – w oryginale spaghetti con vongole. Vongole to odmiana małży sercówek, zwanych też małżami Wenus. Są mniejsze od muli, ale dają cudowny aromat i smak sosowi do makaronu. We Włoszech spaghetti z małżami vongole przygotowuje się w wersji biano – bez pomidorów, oraz w wersji rosso – właśnie z pomidorami, i taką wersję

Pociąg Do Kuchni
„paella” z małżami, chorizo i kurczakiem 171

Małże dokładnie oczyścić - w yszorować szczoteczką, usunąć wąsy. wyrzucić muszle otwarte, które nie zamykają się po postukaniu w nie oraz muszle połamane. Szczególnie trzeba zwrócić na dokładne mycie muli nie pochodzących z hodowli, gdyż są bardziej zapiaszczone od hodowlanych. Cebulę pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w paski. Chorizo pokroić w plasterki. Do żeliwnego naczynia wlać oliwę

królestwo garów