mule - 306 przepisów (strona:5/21)

ZaMULAMY z białym winem 150

Mule w białym winie. Tylko dla dorosłych. Szanowny Mąż się nie najadł, a ja i owszem – najadłam i napiłam Składniki: 1 kg muli 250 ml białego wina (półwytrwanego bądź wytrawnego) 4 ząbki czosnku 3 duże pomidory pęczek natki pietruszki (posiekanej) 70 g pora drobno pokrojonego (zamiennie z 1 cebulą, choć ja, jeśli(...)obrać ze skórki i pokroić na 4 części. Dodać do całości. Dodać białe wino i drobno posiekaną pietruszkę i poddusić wszystko ok. 5 minut. Na koniec dodać mule. Przykryć patelnię/garnek pokrywką i gotować do momentu otwarcia się wszystkich muszli (5-6 minut). Od czasu do czasu potrząsnąć patelnią, albo wymieszać. Podawać z chrupką, świeżą bagietką

gutfut
Mule w śmietankowym sosie czosnkowym / Mussels with creamy garlic sauce 193

Dziś przedstawiam kolejny przepis na moje ukochane mule. Udało mi się je kupić w bardzo okazyjnej cenie więc postanowiłam przyrządzić je sobie na samotny obiad, niestety mój połówek nie jest fanem owoców morza. Tym razem proponuję je z warzywami i czosnkiem, duszone w winie i bulionie, który stworzy(...)koniec śmietanowy sos. To danie jest przepyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu, polecam podanie z chlebkiem do moczenia w pysznym sosiku:) Polecam! Scroll down for recipe in English   Mule w śmietankowym sosie czosnkowym (4 porcje) Składniki: 2 kg świeżych muli, umytych i oczyszczonych, wyrzuć te otwarte 1 łyżka masła 100 ml białego

karmelowy
ZAPIEKANE MULE Z MASŁEM CZOSNKOWYM 168

wody. Gotowałam pod przykryciem na dużym ogniu  przez około 5 minut  aż wszystkie się otworzyły. Od czasu do czasu potrząsałam patelnią. Wyłożyłam je na sitko.Jeśli jakieś mule się  nie otworzyły, należy je wyrzucić. Do miseczki włożyłam miękkie masło, natkę pietruszki, starty czosnek, sól i pieprz. Można dodać również drobno posiekaną szalotkę. Wszystkie(...)można też i parmezanem, Włożyłam je do nagrzanego do 240 stopni piekarnika na około 5 minut. Wyjęłam jak masło się rozpuściło i bułka lekko zrumieniła. Smacznego! Polecam również  MULE W BIAŁYM WINIE

potrawyregionalne
Mule w białym winie 134

Klasyczne MULE W BIAŁYM WINIE duszone na maśle z cebulką... Artykuł Mule w białym winie pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Mule w białym winie 243

Klasyczne MULE W BIAŁYM WINIE duszone na maśle z cebulką... Artykuł Mule w białym winie pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Mule w białym winie i pomidorach 175

restauracji ale od czasu do czasu próbuję własnych sił przyrządzić je samma. Jeśli lubicie skorupiaki proponuję również to niepracochłonne danie makaron z krewetkami lub spaghetti na ostro mojej siostry. Mule w białym winie i pomidorach Składniki: na 4 porcje 1 kg małży 150 ml białego, wytrawnego wina 1 duży ząbek czosnku 4 gałązki świeżej pietruszki ¼ łyżeczki(...)usmażonych pomidorów. Dopraw sos chili i solą. Ugotuj makaron al dente. Część małży oderwij od muszli i dodaj do sosu. Dodaj makaron i wymieszaj z sosem i małżami. Nałóż mule na talerze i posyp resztą pietruszki

codojedzenia
Mule w sosie maślano-cytrynowym 210

w maślano-cytrynowym sosie z dodatkiem białego wina, podane z chrupiącą bagietką. Pycha <3 Zapraszam do przygotowań!   Składniki na 4 porcje: 270 g obranych mrożonych muli 100 g masła 1 średnia cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki 1/3 szklanki białego wytrawnego wina sok z 1/2 cytryny 4-5 łyżek mleka(...)minut, aż cebulka zmięknie. Zwiększamy ogień, wlewamy wino i gotujemy  3 minuty. Dodajemy sok z cytryny, mleko kokosowe, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień, wrzucamy mule i pół posiekanego pęczka pietruszki. Dusimy pod przykryciem 3-4 minuty. Przekładamy na talerze, dekorujemy resztą pietruszki i posiekaną papryczką chilli (opcjonalnie). Podajemy z chrupiącą bagietką. Smacznego

My Culinary Art
Paella 196

zalewamy bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem. Cały czas mieszamy tak około 15-18 minut. Wlewamy pomidory z puszki ( w sezonie świeże) dodajemy krewetki oraz mule. Całość dusimy około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Chodzi o to, aby ryż wchłonął większość płynu(...)kurczak i owoce morza dobrze się ugotowały. Ryż powinien być al dente. Jeśli nadgryziemy ziarenko powinniśmy czuć lekki opór. Serwujemy paellę z posiekaną natką pietruszki, dymką i ósemkami cebuli. Mule, jak sprawdzić świeżość. Jeśli mule są otwarte musicie lekko puknąć skorupkę, jeśli się zamkną oznacza to, że jest świeża

Smaki Przyprawy i Kolory
Paella 207

być al dente. Jeśli nadgryziemy ziarenko powinniśmy czuć lekki opór. Serwujemy paellę z posiekaną natką pietruszki, dymką i ósemkami cebuli. Mule, jak sprawdzić świeżość. Jeśli mule są otwarte musicie lekko puknąć skorupkę, jeśli się zamkną oznacza to, że jest świeża, jak nie to znaczy, ze jest zepsuta

Kulinarna rozmowa
Mule ze śmiytōnkōm i wyndzōnkōm (Mule w sosie śmietanowym aromatyzowanym boczkiem) 169

śmiytōnka. Mogecie dać ździebko [29] pieprzu abo i soli (nojprzōd sie sprōbujcie, czy niy baje [30] za słone). Wciepcie do tego jeszcze trocha pokrōnyj natki i te mule. Przikryjcie tyn gornek i niech sie przez 5 min. powarzōm. [31] Keby sie jake bajtle [32] pytali, co to robicie w tym gorku, to lepi niy gołdejcie(...)samogłoska w wymowie pomiędzy o i u [3] kiedyś [4] gdzieś [5] obrazku [6] choć wiem [7] dużo [8] bardzo [9] lądują [10] tanio [11] ich (muli) [12] duży garnek dawniej używany do gotowania prania [13] wędzonego boczku [14] mniej [15] śmietany [16] trochę [17] nie potrzeba [18] słona [19] proszę wziąć [20] oczyśćcie [21] uważajcie

Chop w kuchni
Małże - mule 147

trawy cytrynowej, 4 listki kaffiru, 1,5 łyżki czarnego sosu sojowego, 200 ml wina białego wytrawnego, natka pietruszki lub kolendra, szczypta cukru, oliwa „ Małże błękitne lub inaczej mule, jedzone były już w starożytnym Rzymie. Ich smaczne mięso bogate jest w sole mineralne, żelazo, witaminy A, B, C, D i białko. Spożywać można jedynie świeże małże(...)małżami powinien unosić się przyjemny zapach morza. Pod wpływem wysokiej temperatury podczas gotowania, małże powinny się otworzyć. Jeśli któraś małża nie otworzyła się należy ją wyrzucić. ”* Wyszorować szczoteczką mule, usunąć wąsy. Wyrzucić muszle otwarte, które nie zamykają się po postukaniu w nie oraz muszle połamane. Szczególnie trzeba zwrócić na dokładne mycie muli

królestwo garów
Tajskie danie z makaronem i dodatkami 175

tarce imbir, posiekaną chilli, mieloną kolendrę, sos rybny. Smażyć chwilkę, ciągle mieszając. Jak poczujecie intensywny zapach to znaczy że już wystarczy smażenia. Kurczaka pokroić w kostkę, mule umyć, krewetki oczyścić i umyć. Do woka wrzucić mięso i smażyć mieszając aż straci kolor surowizny.Wlać pomidory z puszki, mleczko kokosowe i wywar. Zagotować, sprawdzić smak(...)ominąć. Dodając kasztany wlać trochę wody z puszki.( z tej co były kasztany) Makaron połamać i dodać do sosu. Gotować aż makaron będzie miękki. Teraz już tylko krewetki i mule, przykryć naczynie. Gotować na małym ogniu około 3-5 minut. Mule muszą się otworzyć. Dodać kiełki fasoli. Obsypać danie posiekaną natką kolendry

Kuchnia Pokoleń
Mule w śmietankowym sosie curry / Mussels in a lightly curried cream sauce 240

Michela Roux. Sam autor poleca podanie ich z ryżem, ja jednak wolę je z chrupiącymi grzankami, którymi można zebrać resztki doskonałego sosu. Polecam! Scroll down for recipe in English Mule w śmietankowym sosie curry (4 porcje) Składniki: 2 kg świeżych małży, oczyszczonych 300 ml białego wytrawnego wina 60 g masła 100 g cebuli, drobno posiekanej(...)mąki 1 bouquet garni (związane: natka pietruszki (lub łodygi pietruszki), kilka gałązek tymianku i liść laurowy) 300 ml śmietanki 36% sól i pieprz Przygotowanie: W większym rondlu umieść mule wraz z winem, przykryj i gotuj na dużym ogniu przez 3-4 minuty, mieszając co jakiś czas, aż wszystkie wszystkie małże się otworzą. Jeżeli jakieś się

karmelowy
Małże duszone w winie – moules marinieres 189

także włoskiej (we Włoszech mule duszone w winie znane są jako cozza alla marinara ). Opcjonalnie podawane także ze świeżymi pomidorami dodawanymi w trakcie duszenia muli. Składniki: 1 kg małży – świeżych albo mrożonych łyżka masła 2 szalotki 1-2 ząbki czosnku pół pęczka pietruszki pół szklanki białego wina opcjonalnie pieprz (najlepiej świeżo mielony(...)sól opcjonalnie: bagietka Wykonanie: Szalotkę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, delikatnie zeszklić cebulę i czosnek. Wlać wino, zamieszać i wrzucić mule. Dusić kilka minut mieszając co jakiś czas. Sos wytwarzający się w trakcie duszenia powinien „dostać się” do wszystkich muszli. Maksymalny czas duszenia to 6-8 minut. Dodać posiekaną natkę pietruszki

Pociąg Do Kuchni
Małże w sosie pomidorowym 231

Święto Zakochanych możecie zabrać swoja drugą połówkę na kolację do wytwornej restauracji, albo samodzielnie przygotować coś w domowym zaciszu. Jeśli zdecydujecie się na drugą opcję - polecamy świeże mule :) Jeśli nie znajdziecie świeżych, kupcie mrożone. Owoce morza uznawane są za afrodyzjaki - produkty, które pobudzają nasz popęd płciowy i wprawiają w dobry(...)nastrój. Do tego kieliszek białego, wytrawnego wina i nie ma opcji, aby romantyczna kolacja się nie udała ;) SKŁADNIKI: Na romantyczną kolację dla dwóch osób. 500 g świeżych muli 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 150 ml białego wytrawnego wina 2 pomidory sól, pieprz do smaku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ćwiartka cytryny (do podania) świeża, ciepła

W kuchni Katie
Szybkie małże w czerwonym sosie curry / Quick and easy red curry mussels 232

Dziś przedstawiam po raz kolejny moje ukochane mule, tym razem w stylu indyjskim. Niezwykle szybkie i łatwe w przygotowaniu przepyszne mule w aromatycznym, czerwonym sosie curry, z mleczkiem kokosowym, podane z kolendrą i chrupiącymi grzankami do zebrania sosu. Gotowe w 10 minut a są jednymi z najlepszych muli jakie

karmelowy
Mule w białym sosie 135

Mój lunch, zajadałyśmy się z moją synową. Podawać razem z chlebkiem. Mule umyć szczoteczką pod bieżącą wodą. Gdyby któraś z muszelek była otwarta to w nią zapukać nożykiem. Muszelka musi się zamknąć. Gdyby wciąż była otwarta to wyrzucić. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać posiekany drobno czosnek. Smażyć chwilkę(...)następnie wlać wino. Wymieszać i gotować tak długo aż wino lekko się zredukuje. Wlać śmietanę, można trochę wlać mleka. Doprawić do smaku solą, pieprzem i płatkami chili. Dodać mule i przykryć przykrywką. Gotować co jakiś czas potrząsać patelnią. Smażyć około 2-3 minut. Jak muszle już są otwarte obsypać posiekaną pietruszką i szczypiorkiem. Podawać w miseczkach

Kuchnia Pokoleń
Mule z warzywami w zupie 156

Siatkę dobrych muli i górę pysznych warzyw, przekształciłam w pyszne danie. To dla wielbicieli muli oczywiście, raj na ziemi, podniebienie się cieszy a dusza raduje. Uwielbiamy takie wariacje na temat muli. Polecam gorąco do wypróbowania. Zupa warzywna z mulami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Mule z warzywami w mleczku kokosowym 177

Mnóstwo smaku na jednym talerzu dziś mam do pokazania. Mule bo o nich tu mowa(...)skorupiaki które uwielbiamy i jemy je pod różnymi postaciami. Dziś z mleczkiem kokosowym, jak mawiała moja koleżanka robię z mleczkiem kokosowym wszystko ha ha, więc czemu i nie mule. Są aromatyczne i przepyszne, zachęcam do spróbowania. Mule z warzywami w mleczku kokosowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Talerz pełen owoców morza 208

dodawał i jak to robił. Było pyszne, nie mogliśmy przestać jeść . jest to duża porcja,Pięć dorosłych osób naje się do syta. Krewetki umyć i dokładnie odcedzić, mule umyć za pomocą drapaka. Jeśli któraś muszelka będzie otwarta to puknij w muszelkę. Jeśli się zamknie to oznacza że jest dobra, ale gdyby się nie zamknęła to należy(...)połowę posiekanej natki pietruszki. Pierwsze wrzucić krewetki i przegrzebki oraz homara. Smażyć 1 minutę. Zdjąć owoce morza z patelni, przykryć. Do dużego garnka wlać masło z patelni i wrzucić mule. Przykryć garnek i podgrzewać, potrząsając garnkiem co jakiś czas. Mule muszą się otworzyć, oznacza to że są już gotowe. Dodać pozostałe podsmażone

Kuchnia Pokoleń
Caponata z owocami morza 319

niej obok warzyw zależy natomiast od indywidualnych upodobań – ale wystarczą najprostsze i najłatwiej dostępne składniki, jak krewetki, krążki z kalmara, takie lub inne ośmiornice czy też mule. Ważne jednak, aby nie były to pierwsze z brzegu produkty, lecz takie względnie wysokiej jakości. Oprócz tego skład nie różni się jakoś dramatycznie od wersji podstawowej, jednak nie jest(...)składnikami. Caponata z owocami morza 2016-11-25 03:13:21 Kolorowa caponata z owocami morza – tradycyjne danie z bakłażana i selera tym razem w wersji wzbogaconej o krewetki, mule czy kałamarnice. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 1 duży bakłażan (500g) 300g owoców morza wg uznania (np. krewetki, mule, krążki

Kulinarna Pokusa
Mule w kurkach na białym winie 146

ViolaPassion Wspaniałe wykwintne danie. Mule z kurkami w białym winie. Krótka informacja dla moich czytelników nie Polskojęzycznych. Kurki są to leśne grzyby. NIE znający się na grzybobraniu powinni wybrać się  do sklepu. Składniki: 300g kurek 12 muszli Natka pietruszki drobno posiekana 1 dymka drobno posiekana 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę 120 ml białego(...)wino 100 ml przegotowanej wody 2 łyżki masła 1 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 4 łyżki  śmietany 18% 1 łyżka czabru Pieprz,sól do smaku Sposób: Mule zalewamy zimną  woda i płuczemy trzy razy  za każdym razem w nowej wodzie  Usuwamy wąsy i pąkle. Otwarte  wrzucamy!!! Ugotować mule

Viola cooks with passion
Mule -proste i szybkie do zrobienia 168

PYSZNE. JADŁAM JE JUŻ NIE RAZ ALE ROBIŁAM PO RAZ PIERWSZY LUBICIE OWOCE MORZA? JAK TAK TO PODZIELĘ SIĘ Z WAMI SWOIM PRZEPISEM-MUSICIE SPRÓBOWAĆ KONIECZNIE SKŁADNIKI : MULE 1 CEBULA 2 ZĄBKI CZOSNKU ĆWIARTKA MASŁA SOK Z PÓŁ CYTRYNY SÓL PIEPRZ 3/4 SZKL.BIAŁEGO WINA NATKA PIETRUSZKI PRZYGOTOWANIE: NA MASEŁKU W GARNKU PODDUSZAMY CEBULĘ POKROJONĄ(...)KOSTKĘ I WYCIŚNIĘTY CZOSNEK,JAK SIĘ TROCHĘ ZESZKLI TO WRZUCAMY OPŁUKANE MULE,PODLEWAMY WINEM I SOKIEM Z CYTRYNY,DOPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM,I DUSIMY TAK OK 15 MIN,AŻ WINO ODPARUJE,POSYPUJEMY NATKĄ PIETRUSZKI,NAJLEPIEJ PODAWAĆ Z PIECZYWEM CZOSNKOWYM (JAK SIĘ JAKAŚ MUSZLA NIE OTWORZY -TO WYRZUCAMY-NIE JEMY) SMACZNEGO

Swojskie jedzonko