mule - 306 przepisów (strona:5/21)

ZaMULAMY z białym winem 118

Mule w białym winie. Tylko dla dorosłych. Szanowny Mąż się nie najadł, a ja i owszem – najadłam i napiłam Składniki: 1 kg muli 250 ml białego wina (półwytrwanego bądź wytrawnego) 4 ząbki czosnku 3 duże pomidory pęczek natki pietruszki (posiekanej) 70 g pora drobno pokrojonego (zamiennie z 1 cebulą, choć ja, jeśli(...)obrać ze skórki i pokroić na 4 części. Dodać do całości. Dodać białe wino i drobno posiekaną pietruszkę i poddusić wszystko ok. 5 minut. Na koniec dodać mule. Przykryć patelnię/garnek pokrywką i gotować do momentu otwarcia się wszystkich muszli (5-6 minut). Od czasu do czasu potrząsnąć patelnią, albo wymieszać. Podawać z chrupką, świeżą bagietką

gutfut
Mule w śmietankowym sosie czosnkowym / Mussels with creamy garlic sauce 162

Dziś przedstawiam kolejny przepis na moje ukochane mule. Udało mi się je kupić w bardzo okazyjnej cenie więc postanowiłam przyrządzić je sobie na samotny obiad, niestety mój połówek nie jest fanem owoców morza. Tym razem proponuję je z warzywami i czosnkiem, duszone w winie i bulionie, który stworzy(...)koniec śmietanowy sos. To danie jest przepyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu, polecam podanie z chlebkiem do moczenia w pysznym sosiku:) Polecam! Scroll down for recipe in English   Mule w śmietankowym sosie czosnkowym (4 porcje) Składniki: 2 kg świeżych muli, umytych i oczyszczonych, wyrzuć te otwarte 1 łyżka masła 100 ml białego

karmelowy
ZAPIEKANE MULE Z MASŁEM CZOSNKOWYM 137

wody. Gotowałam pod przykryciem na dużym ogniu  przez około 5 minut  aż wszystkie się otworzyły. Od czasu do czasu potrząsałam patelnią. Wyłożyłam je na sitko.Jeśli jakieś mule się  nie otworzyły, należy je wyrzucić. Do miseczki włożyłam miękkie masło, natkę pietruszki, starty czosnek, sól i pieprz. Można dodać również drobno posiekaną szalotkę. Wszystkie(...)można też i parmezanem, Włożyłam je do nagrzanego do 240 stopni piekarnika na około 5 minut. Wyjęłam jak masło się rozpuściło i bułka lekko zrumieniła. Smacznego! Polecam również  MULE W BIAŁYM WINIE

potrawyregionalne
Mule w białym winie 105

Klasyczne MULE W BIAŁYM WINIE duszone na maśle z cebulką... Artykuł Mule w białym winie pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Mule w białym winie 208

Klasyczne MULE W BIAŁYM WINIE duszone na maśle z cebulką... Artykuł Mule w białym winie pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Mule w białym winie i pomidorach 149

restauracji ale od czasu do czasu próbuję własnych sił przyrządzić je samma. Jeśli lubicie skorupiaki proponuję również to niepracochłonne danie makaron z krewetkami lub spaghetti na ostro mojej siostry. Mule w białym winie i pomidorach Składniki: na 4 porcje 1 kg małży 150 ml białego, wytrawnego wina 1 duży ząbek czosnku 4 gałązki świeżej pietruszki ¼ łyżeczki(...)usmażonych pomidorów. Dopraw sos chili i solą. Ugotuj makaron al dente. Część małży oderwij od muszli i dodaj do sosu. Dodaj makaron i wymieszaj z sosem i małżami. Nałóż mule na talerze i posyp resztą pietruszki

codojedzenia
Mule w białym winie, czosnku i pietruszce 175

czasem trzeba się przemóc i spróbować. Choćby po to, by faktycznie sprawdzić czy czegoś nie lubimy czy nie:) Ja polubiłam i bardzo na tym zyskałam:) Składniki: +/- 2 kg muli 3/4 szklanki białego wytrawnego wina 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 ząbki czosnku 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę 110 ml oliwy z oliwek przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie(...)dodać pokrojony w cienkie talarki czosnek, a po chwili oczyszczone mule wraz z 3/4 szklanki wina. 3) Gotujcie całość pod przykryciem, czasem potrząsajcie garnkiem, by mule się otworzyły. Te zamknięte wyrzućcie. 4) Na koniec dodajcie świeżą natkę pietruszki, doprawcie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Teraz smakujcie;) Zajadamy je same z bagietką

Zasmakuj Kuchni
Mule w sosie maślano-cytrynowym 174

w maślano-cytrynowym sosie z dodatkiem białego wina, podane z chrupiącą bagietką. Pycha <3 Zapraszam do przygotowań!   Składniki na 4 porcje: 270 g obranych mrożonych muli 100 g masła 1 średnia cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki 1/3 szklanki białego wytrawnego wina sok z 1/2 cytryny 4-5 łyżek mleka(...)minut, aż cebulka zmięknie. Zwiększamy ogień, wlewamy wino i gotujemy  3 minuty. Dodajemy sok z cytryny, mleko kokosowe, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień, wrzucamy mule i pół posiekanego pęczka pietruszki. Dusimy pod przykryciem 3-4 minuty. Przekładamy na talerze, dekorujemy resztą pietruszki i posiekaną papryczką chilli (opcjonalnie). Podajemy z chrupiącą bagietką. Smacznego

My Culinary Art
Paella 168

zalewamy bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem. Cały czas mieszamy tak około 15-18 minut. Wlewamy pomidory z puszki ( w sezonie świeże) dodajemy krewetki oraz mule. Całość dusimy około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Chodzi o to, aby ryż wchłonął większość płynu(...)kurczak i owoce morza dobrze się ugotowały. Ryż powinien być al dente. Jeśli nadgryziemy ziarenko powinniśmy czuć lekki opór. Serwujemy paellę z posiekaną natką pietruszki, dymką i ósemkami cebuli. Mule, jak sprawdzić świeżość. Jeśli mule są otwarte musicie lekko puknąć skorupkę, jeśli się zamkną oznacza to, że jest świeża

Smaki Przyprawy i Kolory
Paella 165

być al dente. Jeśli nadgryziemy ziarenko powinniśmy czuć lekki opór. Serwujemy paellę z posiekaną natką pietruszki, dymką i ósemkami cebuli. Mule, jak sprawdzić świeżość. Jeśli mule są otwarte musicie lekko puknąć skorupkę, jeśli się zamkną oznacza to, że jest świeża, jak nie to znaczy, ze jest zepsuta

Kulinarna rozmowa
Mule ze śmiytōnkōm i wyndzōnkōm (Mule w sosie śmietanowym aromatyzowanym boczkiem) 141

śmiytōnka. Mogecie dać ździebko [29] pieprzu abo i soli (nojprzōd sie sprōbujcie, czy niy baje [30] za słone). Wciepcie do tego jeszcze trocha pokrōnyj natki i te mule. Przikryjcie tyn gornek i niech sie przez 5 min. powarzōm. [31] Keby sie jake bajtle [32] pytali, co to robicie w tym gorku, to lepi niy gołdejcie(...)samogłoska w wymowie pomiędzy o i u [3] kiedyś [4] gdzieś [5] obrazku [6] choć wiem [7] dużo [8] bardzo [9] lądują [10] tanio [11] ich (muli) [12] duży garnek dawniej używany do gotowania prania [13] wędzonego boczku [14] mniej [15] śmietany [16] trochę [17] nie potrzeba [18] słona [19] proszę wziąć [20] oczyśćcie [21] uważajcie

Chop w kuchni
Małże - mule 113

trawy cytrynowej, 4 listki kaffiru, 1,5 łyżki czarnego sosu sojowego, 200 ml wina białego wytrawnego, natka pietruszki lub kolendra, szczypta cukru, oliwa „ Małże błękitne lub inaczej mule, jedzone były już w starożytnym Rzymie. Ich smaczne mięso bogate jest w sole mineralne, żelazo, witaminy A, B, C, D i białko. Spożywać można jedynie świeże małże(...)małżami powinien unosić się przyjemny zapach morza. Pod wpływem wysokiej temperatury podczas gotowania, małże powinny się otworzyć. Jeśli któraś małża nie otworzyła się należy ją wyrzucić. ”* Wyszorować szczoteczką mule, usunąć wąsy. Wyrzucić muszle otwarte, które nie zamykają się po postukaniu w nie oraz muszle połamane. Szczególnie trzeba zwrócić na dokładne mycie muli

królestwo garów
Tajskie danie z makaronem i dodatkami 142

tarce imbir, posiekaną chilli, mieloną kolendrę, sos rybny. Smażyć chwilkę, ciągle mieszając. Jak poczujecie intensywny zapach to znaczy że już wystarczy smażenia. Kurczaka pokroić w kostkę, mule umyć, krewetki oczyścić i umyć. Do woka wrzucić mięso i smażyć mieszając aż straci kolor surowizny.Wlać pomidory z puszki, mleczko kokosowe i wywar. Zagotować, sprawdzić smak(...)ominąć. Dodając kasztany wlać trochę wody z puszki.( z tej co były kasztany) Makaron połamać i dodać do sosu. Gotować aż makaron będzie miękki. Teraz już tylko krewetki i mule, przykryć naczynie. Gotować na małym ogniu około 3-5 minut. Mule muszą się otworzyć. Dodać kiełki fasoli. Obsypać danie posiekaną natką kolendry

Kuchnia Pokoleń
Mule w śmietankowym sosie curry / Mussels in a lightly curried cream sauce 200

Michela Roux. Sam autor poleca podanie ich z ryżem, ja jednak wolę je z chrupiącymi grzankami, którymi można zebrać resztki doskonałego sosu. Polecam! Scroll down for recipe in English Mule w śmietankowym sosie curry (4 porcje) Składniki: 2 kg świeżych małży, oczyszczonych 300 ml białego wytrawnego wina 60 g masła 100 g cebuli, drobno posiekanej(...)mąki 1 bouquet garni (związane: natka pietruszki (lub łodygi pietruszki), kilka gałązek tymianku i liść laurowy) 300 ml śmietanki 36% sól i pieprz Przygotowanie: W większym rondlu umieść mule wraz z winem, przykryj i gotuj na dużym ogniu przez 3-4 minuty, mieszając co jakiś czas, aż wszystkie wszystkie małże się otworzą. Jeżeli jakieś się

karmelowy
Małże duszone w winie – moules marinieres 152

także włoskiej (we Włoszech mule duszone w winie znane są jako cozza alla marinara ). Opcjonalnie podawane także ze świeżymi pomidorami dodawanymi w trakcie duszenia muli. Składniki: 1 kg małży – świeżych albo mrożonych łyżka masła 2 szalotki 1-2 ząbki czosnku pół pęczka pietruszki pół szklanki białego wina opcjonalnie pieprz (najlepiej świeżo mielony(...)sól opcjonalnie: bagietka Wykonanie: Szalotkę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, delikatnie zeszklić cebulę i czosnek. Wlać wino, zamieszać i wrzucić mule. Dusić kilka minut mieszając co jakiś czas. Sos wytwarzający się w trakcie duszenia powinien „dostać się” do wszystkich muszli. Maksymalny czas duszenia to 6-8 minut. Dodać posiekaną natkę pietruszki

Pociąg Do Kuchni
Małże w sosie pomidorowym 199

Święto Zakochanych możecie zabrać swoja drugą połówkę na kolację do wytwornej restauracji, albo samodzielnie przygotować coś w domowym zaciszu. Jeśli zdecydujecie się na drugą opcję - polecamy świeże mule :) Jeśli nie znajdziecie świeżych, kupcie mrożone. Owoce morza uznawane są za afrodyzjaki - produkty, które pobudzają nasz popęd płciowy i wprawiają w dobry(...)nastrój. Do tego kieliszek białego, wytrawnego wina i nie ma opcji, aby romantyczna kolacja się nie udała ;) SKŁADNIKI: Na romantyczną kolację dla dwóch osób. 500 g świeżych muli 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 150 ml białego wytrawnego wina 2 pomidory sól, pieprz do smaku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ćwiartka cytryny (do podania) świeża, ciepła

W kuchni Katie