ostatnim poście napisałam Wam kilka informacji na temat tego, jak postępować z mulami . Dziś chciałabym Wam zaprezentować przepis na małże w sosie śmietanowym z serem gorgonzola. Mogłoby się wydawać, że to dość odważne połączenie: owoce morza i ser pleśniowy, ale wierzcie mi - idealnie się komponują :) Jeśli nie przepadacie za gorgonzolą użyjcie jej troszkę mniej niż podaję w przepisie(...)sera. Zapraszam na ucztę - idealną na romantyczną kolację we dwoje, lub po prostu coś pysznego w nagrodę po ciężkim dniu ;) SKŁADNIKI: Porcja dla dwóch osób. 500 g świeżych muli 20 g sera gorgonzola 150 ml białego wytrawnego wina 150 ml śmietany 30% sól, pieprz do smaku kilka drobno posiekanych listków mięty dwie ćwiartki cytryny
W kuchni Katiemożecie zobaczyć tutaj [ klik ] . Dziś proponuję mule po marokańsku według Jamiego Olivera, bardzo aromatyczne i szybkie danie aby cieszyć się szybko jego smakiem. Zapraszam na Mule po marokańsku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieczasie ułożyłam równomiernie kawałki łososia i gotowałam 4 minuty, po czym przewróciłam kawałki na drugą stronę i gotowałam kolejne 4 minuty. Na końcu pomiędzy kawałki ryby ułożyłam mule i dusiłam pod przykryciem kolejne minuty. Na zakończenie całość zalałam mlekiem kokosowym i sokiem z limonki. Nie mieszałam. Podałam z chlebkami naan z tego przepisu klik
Magiczna kuchnia Dariidrobiowo-warzywnego Winiary natka pietruszki świeży koperek śmietanka 36 % Do garnka wkładamy masło, rozpuszczamy i dodajemy warzywa, które szybko dusimy, wrzucamy mieszankę ryb i owoców morza, oraz mule, dusimy 5 minut, wlewamy 600 ml wrzącej wody z rozpuszczonym Consommé, dodajemy saszetkę przyprawy orientalnej, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, zupa ma tylko lekko pyrkać
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępęczek pietruszki - łyżeczka sosu rybnego - średnia cebula - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz - masło do smażenia Posiekaną drobno cebulę szklę w rondlu na łyżce masła, następnie dodaję rozmrożone mule, sos rybny i duszę pod przykryciem na wolnym ogniu kilka minut. Następnie dodaję śmietankę i gotuję często mieszając aż sos odrobinę zgęstnieje. W tym czasie na patelni rozgrzewam
Cook&Lovesoli ja daję ok 1 płaską łyżeczkę. Dopiero na końcu dodajemy wino i gotujemy jeszcze ok 4 minut. Do gotowego sosu dodajemy świeże umyte mule gotujemy przez 8 minut pod przykryciem co jakiś czas potrząsając patelnią. Na sam koniec wszystko posypujemy świeżym lubczykiem. Smacznego
Niezły Młynekpojawił się na blogu Szczecin... Łosoś z ziemniakami hasselback i duszonym jarmużem Łosoś z ziemniakami hasselback i duszonym jarmużem to danie,... Mule w białym winie Mule w białym winie (małże po marynarsku) to klasyka wśród d... Czarny makaron z kurkami i szpinakiem Makaron z kurkami to u mnie danie obowiązkowe w każde
Poezja smakuMule zalewamy zimną woda i płuczemy trzy razy za każdym razem w nowej wodzie Usuwamy wąsy i pąkle. Otwarte wrzucamy!!! Mule wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 7 minut,musimy wstrząsnąć garnkiem z dwa razy, po około 5 min.powinny się otworzyć. Zlewamy i odcedzamy
Viola cooks with passionzwykle prosty i szybki w przygotowaniu przepis na mule w aromatycznym sosie. Dzisiaj z przyprawą curry, mlekiem kokosowym i świeżą kolendrą, czyli z pikantną azjatycką nutą. Składniki: 1 kg świeżych oczyszczonych małży cebula lub 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki sproszkowanego curry 1/2 łyżeczki kurkumy szklanka mleczka kokosowego papryczka chilli garść listków kolendry 2 łyżki(...)maśle. Pokroić drobno czosnek i chilli, razem z dodać do cebulki i całość podsmażyć. Dodać przyprawy i mleko kokosowe, dokładnie wymieszać i gotować 2 minuty. Wrzucić zamknięte mule, przykryć pokrywką i dusić około 5 minut, aż małże się otworzą. Doprawić ewentualnie. Przed podaniem skropić sokiem z limonki posypać świeżą kolendrą
wyzwania kuchennePrzynajmniej raz w miesiącu muszę ten makaron zjeść:) Przypominają mi się lato, wakacje, morze... Spaghetti z mulami w białym winie i pomidorach SKŁADNIKI: 0,5kg makaronu spaghetii 250g muli bez muszli kilka pomidorów malinowych 1 cebula czerwona 3 ząbki czosnku białe wino natka pietruszki sól, pieprz, oliwa grana padano Na patelni podsmażyć cebulę(...)wymieszać cała zawartość patelni, tak żeby małże nabrały aromatu czosnku, wina i pietruszki. Zostawić na ogniu tak ok 3 minuty. Ugotowany makaron przekładamy na talerz, zalewamy sosem i mulami. Podajemy oprószony serem grana padano i zieloną pietruszką :D Mamma
MarciochaKucharzysię on w odcinku kiedy jednej z bohaterek oferowano nową intratną posadę w kancelarii prawniczej. W ekstrawaganckiej restauracji, przedstawiciel kancelarii uraczył właśnie tym drinkiem młodą prawniczkę. Moscow Mule został(...)zaserwowany w miedzianych kubeczkach. Nazwa drinka oraz sposób serwowania sprawiły, że chciałam go koniecznie spróbować. Oczywiście drink wyjdzie i bez miedzianego kubeczka, ale właśnie on sprawia, że Moscow Mule tak przyjemnie smakuje :) Składniki na dwie porcje. Składniki: 1 piwo imbirowe (np. Gingers) 2 porcje wódki (100 ml) Sok i skórka z 1 limonki Dużo lodu
Emcia Pichcijuż na talerzu cytryną. Następnie usiadłam, wzięłam za ogonek pierwszą krewetkę .... i znalazłam się w niebie ;-) Zapraszam również na mule. ZAPIEKANE MULE Z MASŁEM CZOSNKOWYM
potrawyregionalneMule można kupić teraz w każdym markecie więc dla wielbicieli tych skorupiaków to prawdziwy raj. Polecam pyszne danie według Ale meksyk! inspirowane przepisami Ricka Steina. Mule w winie porto z salsą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieprodukcji z chrzanem i ćwikłą czy kaczkę pieczoną w pomarańczach z sosem żurawinowym, jabłkiem, pieczonymi ziemniakami, surówką i buraczkami oraz bardziej wyszukane smaki jak świeże ostrygi i mule sprowadzane z Holandii. Jeśli chodzi o ceny to wbrew pozorom są naprawdę przystępne. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom lokal proponuje cykliczne promocje . Każdego dnia znajdziesz wybrane pozycje menu w naprawdę(...)Rzymem Wino Państwa Dolle z prywatnej winiarni w Austrii Wołowina z Argentyny i Nowej Zelandii (osobiście wypróbowana - mniam!) Mule i ostrygi z Holandii ( tylko świeże i żywe, niemrożone ) Oliwa z Włoch, woda
Kuchnia po mojemuMule", czyli omułki jadalne, to małże występujące w morzach na półkuli północnej. Długość muszli omułka to mniej więcej 3-5 cm. Jest ona ciemna, prawie czarna, o lekko zaostrzonym końcu. Omułki przygotowuje się żywe, by uniknąć zatrucia. Aby mieć pewność, że przeżyły transport, wszystkie, które są otwarte, należy lekko ścisnąć lub postukać. Żywy małż zamknie muszlę(...)stopni Celsjusza. Po 15 minutach wyjąć naczynie i kilka razy nim potrząsnąć, uważając, by nie wylać sosu. Wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika mule wyjąć z naczynia łyżką cedzakową na rozgrzany półmisek. Do sosu dodać śmietanę i drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać ze świeżą bagietką
W SMAKnatkę. Doprowadzić do wrzenia. Wsypać mule i dusić pod przykryciem około 5 minut, aż wszystkie muszle się otworzą. Podczas duszenia potrząsnąć garnkiem, aby wymieszać mule. Te które się nie otworzą wyrzucić. Doprawić ewentualnie pieprzem, przełożyć do dużego głębokiego talerza i podawać
wyzwania kuchennesą smacznym bardzo zdrowym i dietetycznym pożywieniem, zawierają białko, minerały i drogocenne kwasy omega-3 i omega-6. Wystarczy podgrzać je bez gotowania 5-6 minut. Mule to smaczna przekąska lub danie główne i doskonale komponuje się z potrawami z pasty, z ryżu lub sałaty
ClauditteMissCookingpotrawie jest idealny do polania świeżej bagietki i zjedzenia jej razem z małżami. Taki sposob serwowania małż jest w moim domu od lat. Mule, inaczej zwane omułkami, są najdelikatniejsze w smaku(...)całej rodziny mięczaków. Wystarczy im dosłownie 5 minut gotowania w towarzystwie prawdziwego masła, czosnku, natki pietruszki oraz białego słodkiego wina aby podkreślić ich delikatność i sprężystość. Zapraszam do kuchni... :) Mule SKŁADNIKI: (porcja dla 4 osób) - 2 kg małż - 1 kostka masła - 1 gałązką świeżego tymianku - pęczek natki pietruszki - 2 kieliszki białego słodkiego
Zainspiruj się kuchniąporcji. Składniki: - 2kg filetów ryb morskich (u mnie tym razem: łosoś, miruna nowozelandzka,okoń nilowy i polędwiczki dorsza atlantyckiego) - ok.500g różnych owoców morza: ośmiorniczki, krewetki, kraby, homary, mule..) - 2 marchewki - 2 duże cebule - kilka ząbków czosnku (u mnie cała główka) - biała część pora - 500g pomidorów - 1 szklanka białego wytrawnego wina - 1/2 szklanki dobrej oliwy z oliwek(...)Dorzucamy fitety rybne pokrojone na kawałki, zalewamy białym winem i całość doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok.15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy owoce morza i gotujemy całość jeszcze ok.3-5 minut. Mule przed gotowaniem dokładnie wymyć i najlepiej obgotować chwilę w osobnym garnku w słonej wodzie i dopiero wówczas dorzucić je do garnka z zupą. Doprawiamy do smaku
Smaczne Zdrowe