mleko w proszku - 9321 przepisów (strona:450/622)

SERO-MAKO-SZARLOTKA 146

niewielkich jabłek sok z 1/2 cytryny 350g mielonego twarogu (najlepiej półtłustego) 2 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego 4 łyżki cukru 3 łyżki rodzynek 1 łyżka maku 5 łyżek mleka 1 opakowanie cukru waniliowego (16g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki płatków migdałowych Mąkę przesiać na stolnicę, dodać 50g cukru pudru, szczyptę soli i masło. Składniki posiekać (można też dodać(...)ściemniały. Pierwsza masa twarogowa – wymieszać 200g twarogu z 1 jajkiem i proszkiem budyniowym, do masy dodać 2 łyżki cukru i rodzynki. Odstawić na czas przygotowywania drugiej warstwy twarogu. Rozbić 2 jajka i oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z makiem, pozostałym twarogiem (150g), mlekiem i cukrem waniliowym. Do masy dodać 2 łyżki cukru, łyżkę soku z cytryny i mąkę

Dietolog
Morelowe placki bezglutenowe 159

Dziś smażymy placki z morelami na mące bezglutenowej. Placki są oczywiście bezmleczne i bez proszku do pieczenia.   Składniki : 5 jaj 3 łyżki cukru szklanka mąki

prawdziwe jedzenie
Krajanka marcepanowa z powidłami 167

pomogłam mikserem Skala smaku 10/10 zajadać można już następnego dnia, po zamknięciu w pudełka ciasto robi się mięciutkie. Ciasto: 3 1/3 szklanki maki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka płaska kardamonu 1 łyżeczka płaska imbiru po 1/2 łyżeczki zmielonej galki muszkatołowej i zmielonych goździków po 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu i zmielonego(...)szklanki cukru 2 żółtka 1/3 szklanki maki 1 łyżka mleka po 1 łyżce soku pomarańczowego i cytrynowego 1 łyżeczka olejku migdałowego powidła śliwkowe 300g. Lukier : 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki amaretto lub koniaku Marcepan: Paste migdalowa rozetrzec z cukrem, dodac pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i solą, dodać posiekane orzechy i skórkę pomarańczową oraz

Kubki smaku
Sernik na korzennym spodzie z polewą czekoladową i orzechami 181

trzciniowej (u mnie melasa Radix-Bis ) 1-2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu (zależy jak słodko lubicie) 1 jajko 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu ½ łyżeczki proszku do pieczenia** Masa serowa: 0,5 kg twarogu trzykrotnie zmielonego lub dobrej jakości wiaderkowego (polecam Piątnicy), ewentualnie zblendowany twaróg 250g jogurtu greckiego 1 opakowanie budyniu waniliowego lub 2 łyżki mąki(...)rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać 2 łyżki mleka. Wymieszać i rozprowadzić po wierzchu sernika. Na wierzchu ułożyć pokrojone na paski orzechy pecan, mogą być też połówki. Wstawić do lodówki by polewa zastygła. Sernik najlepiej smakuje schłodzony. *osoby z nietolerancją glutenu powinny użyć mąki owsianej bezglutenowej **osoby z nietolerancją glutenu powinny użyć proszku do pieczenia bezglutenowego *** mąką ziemniaczana jest bezglutenowa

Fabryka pomysłów
Koszyczek wielkanocny z babeczkami 118

mąki 1 kg · masła 5 dag · drożdży 4 dag · cukru 8 dag · letniego mleka 1/2 L · jajka 2 · soli · skórka otarta z jednej cytryny  Lukier: · cukru pudru 15 dag · gorąca woda 4-5 łyżek Babeczki · jajek 5 szt · cukru 5 łyżek · mąki pszennej 5 lyżek · proszku do pieczenia 1 łyżeczka · masa plastyczna: · cukru pudru 400 g · glukozy w proszku(...)żelatyny 2 łyżeczki · wody 35 ml · ewentualnie barwniki  Babeczki: Białka ubić na sztywno.Dodać cukier i dokładnie wymieszać.Dodać żółtka i mąkę i proszek do pieczenia.Nałożyć uzyskaną masę do foremek i piec w temp180stopni 20-25 min.  Masa plastyczna:  Do gorącej wody dodać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia.Następnie dodać glukozę i też mieszać do rozpuszczenia.Gdy

Camilla w kuchni
Biała kiełbasa w cieście chrzanowym z płatkami jaglanymi 132

się z białą kiełbaską. Polecam! 500g białej kiełbasy parzonej   Ciasto: 1 jajko   1/2 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)   1/2 szklanki mąki 5 łyżek płatków jaglanych (płaskich; można użyć dowolnych płatków) 2 łyżki chrzanu ze słoiczka 1/2 łyżeczki chili w proszku 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ponadto: mąka pszenna do obtaczania (*)   olej

Di gotuje
Tarta kakaowa z wiśniami 149

ciasto 1 szkl maki pszennej 0,5 szkl mąki krupczatki szczypta proszku do pieczenia 125 g masła 0,5 szkl cukru 2 zółtka szczypta soli nadzienie 1 kostka twarogu półtłustego 0,5 szkl cukru 0,5 szkl mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 białka 2 łyzki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki kakao wiśnie (2 duże garście ) drylowane Ciasto zagniatamy i wylepiamy

Gotowanie jest łatwe
kruche ciasto z rabarbarem i budyniem 271

będzie znakomity. Wypróbujcie koniecznie. składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 200 g masła 3 żółtka 2-3 łyżki gęstej śmietany (w razie potrzeby) 1/2 kg rabarbaru 1 litr mleka 2 budynie waniliowe (każdy na 1/2 litra mleka) wykonanie: Wszystkie składniki kruchego ciasta energicznie zagniatam, aż będzie

babka w formie
Czereśniowe galette z czekoladą 129

szybki w przygotowaniu sezonowy deser. Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 135g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Dodatkowo: 400g czereśni bez pestek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 80g mlecznej czekolady 2 łyżki mleka cukier + jajko do posmarowania i posypania brzegów cukier puder do posypania tarty oliwa do wysmarowania blachy Wykonanie

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto kefirowe oraz film pokazujący jak je przygotować 147

efekty zobaczcie sami ! Ciasto Kefirowe 1 mały kubeczek kefiru 300 gram mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 200 gram cukru 3 jajka 150 ml oleju Polewa 30 gram cukru 50 gram masła 2 łyżki mleka 3 łyżki kakao   Piekarnik nagrzewamy do 180 C. W jednej misce łączymy wszystkie mokre składniki i dokładnie

Kuchnia na wzgórzu
Migdałowe bezglutenowe i bez laktozy ciasto przygotowane z dbałością o bliskich. 139

konieczne ograniczenia. SKŁADNIKI: - 3/4 szklanki kukurydzianej - 1/4 szklanki mąki migdałowej (zmielonych migdałów) - 120 ml mleka kokosowego - 3 jaja - 110 g oleju roślinnego (kokosowy, rzepakowy bądź słonecznikowy) - 4 łyżki miodu (możesz zastąpić 2 łyżkami stewi) - 1/2 łyżeczki sody -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 płaskie łyżki kakao bez glutenu - 5 łyżek płatków migdałowych Forma na ciasto: mała keksówka WYKONANIE: Białka

SMYKWKUCHNI
Muffiny gryczane reniferki - bez glutenu, mleka i jaj 118

Muffinki z mąki gryczanej - bez glutenu, mleka i jaj. Smaczne i delikatne. Najlepsze z polewą czekoladową. Bardzo chętnie jedzone przez dzieci. SKŁADNIKI: 100 g mąki gryczanej Nutrifree  70 g ksylitolu  1 łyżeczka proszku bezglutenowego  2 łyżeczki gorzkiego kakao  3 łyżki oleju rzepakowego  150 g napoju roślinnego (np.  napój ryżowy)  bezglutenowe precelki, cukrowe oczka

Kuchnia bezglutenowa
Małe ciasto z truskawkami, białą czekoladą i jednym jajkiem 103

czekoladą i jednym jajkiem Forma średnicy około 22 cm składniki suche: 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szkl. cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii składniki mokre: 60 g rozpuszczonego, przestudzonego masła 1 jajko ½ szkl. jogurtu naturalnego (lub kefiru, zsiadłego mleka, maślanki lub kwaśnej chudej śmietany) oraz 10 truskawek pokrojonych w ćwiartki pół tabliczki białej czekolady pokrojonej

Posadzone i zjedzone
Pancakesy owsiano-kokosowe 200

pancakesy: 1,5 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki płatków owsianych 2 jajka 0,5 szklanki mleka 135 g jogurtu naturalnego (1 małe opakowanie marki własnej z Lidla, mój i Zuzi ulubiony) 75 g masła 0,5 szklanki wody gazowanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4-5 łyżek cukru szczypta soli 4 łyżki wiórków kokosowych pół laski wanilii lub małe

Anioszek w kuchni
Ciasto z serem 167

pół kostki masła 2 jajka 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia ser 500 g sera budyń waniliowy 3 jajka 2 łyżki masła 1/4 szklanki cukru polewa 2 łyżki kakao 4 łyżki masła 2 łyżki mleka Wykonanie Masło roztopić i przestudzić. Wszystkie składniki razem wymieszać, następnie ubić pianę z białek i delikatnie domieszać

Pychotkaaa
Kugiel - Baba ziemniaczana 209

rumiane skwarki. Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać skwarki i trochę tłuszczu, jajka, mąkę , proszek do pieczenia, drobniutko pokrojoną cebulę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Piec 30 min (z termoobiegiem)  Podawać z mlekiem lub kefirem. Równie dobrze Kugiel smakuje odsmażany podany z sosem mięsno grzybowym

Gotowanie jest łatwe
Cynamonowe muffinki z jabłkami 129

mięciutkie i pachną korzennie cynamonem. Składniki (na 12 muffinek): 250 g mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 150 g cukru 1 jabłko 2 jajka 50 g roztopionego masła 175 ml mleka Wykonanie: Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Jabłko obieramy, kroimy na małe kawałeczki, dodajemy do suchych

Smak mojego domu
Ciasto marchewkowe (pełnoziarniste, bez jajek, bez mleka, bez cukru) 517

średnie marchewki 2 rozgniecione, przejrzałe banany 100 ml oleju 50 ml syropu z agawy 100 ml mleka sojowego 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 6 łyżek gorącej wody 100 g nerkowców Suche: 100 g płatków owsianych 120 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii Przygotowanie: Marchew obrać i zetrzeć na tarce

pyszne zdrowości
Malinowa rozkosz 169

łyżeczki kakao Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając żółtka. Następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Ciasto wylewamy na dużą blachę i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Masa: 10 dag cukru 0,5 litra mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej cukier waniliowy 1 margaryna Do szklanki mleka dodajemy mąkę ziemniaczaną

Salonik smaków
Ciasto Murzynek 199

upiekłam cudownie czekoladowego murzynka. Ciasto idealnie pasuje nie tylko do kawy ale również do popijania mlekiem. Prezentowany przepis jest naprawdę prosty a ciasto zawsze wychodzi pyszne! Zapraszam do wypróbowania.   Ciasto Murzynek Składniki: 2 szklanki mąki tortowej, 2 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jajka, margaryna, 4 łyżki kakao, 1/4 szklanki wody. Wykonanie: Do rondelka wlewamy wodę, doprowadzamy

paapilotkaa
Babka makowa i kawa z kardamonem, czyli wspomnienia z Libanu :) 173

będziecie musieli stać nad tygielkiem i mieszać 15-20 min. Możecie podać ją również z mlekiem. Smacznego :) Babka z makiem 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko razem miksujemy

vegetanie
Ciasto Wenezuela z masą cytrynową, dżemem morelowym i wiórkami kokosowymi (dla gości) 1341

oddzielnie białka i żółtka) 1,5 szkl. mąki 1,5 szkl. cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 0,5 kg serków homogenizowanych (waniliowych) 250 g margaryny 3/4 szkl. cukru pudru 2 opakowania galaretek cytrynowych 2 opakowania śnieżki 1 szkl. mleka Dodatkowo: 290 g dżemu morelowego (najlepiej z kawałkami owoców) 50 g wiórków kokosowych 1,5 łyżki cukru pudru

IMPRESJA SMAKU
Sernik gotowany 209

serników jaki robiłam! Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji.Składniki:Ciasto:4 szklanki mąki pszennej20 dag margaryny (lub pół na pół ze smalcem)4 jajkaniepełna szklanka cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczeniakwaśna śmietana (tyle, ile zabierze ciasto)szczypta soliMasa serowa:1 kg mielonego twarogu2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń1/2 szklanki mleka3 jajkaniepełna szklanka cukru kryształu1/2 kostki masła1 cukier waniliowyDodatkowo(...)placki (190 st C na złoty kolor).2. Do garnka włożyć ser, dodać masło, jajka, cukier, cukier waniliowy. Wymieszać i podgrzać ciągle mieszając, aż masa będzie lejąca. Następnie dodać mleko wymieszane z mąką (lub budyniem) i wlać do sera. Wymieszać i zagotować, aż masa trochę zgęstnieje.3. Ciepłą masą przełożyć kruche placki. Na wierzch wyłożyć polewę, udekorować.4. Najlepiej smakuje

Kuchnia domowa Ani
Sernik z olejem rzepakowym 141

naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego go używam" SKŁADNIKI: CIASTO 3 żółtka 1 łyżka proszek do pieczenia 2 szkl mąka 0,5 kost margaryna 1 opak cukier waniliowy 0,5 szkl cukier zwykły 2 łyżki    kakao MASA SEROWA 2 szkl mleko zwykłe 1 opak budyń śmietankowy 1/2 szkl olej rzepakowy, „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów

Kuchnia Danusi
SERNIK REWELACJA 29690

misce i zagnieść. Gdyby ciasto nie chciało się połączyć, dodać 1-2 łyżeczki wody lub mleka. Przygotowanym ciastem wykleić dokładnie dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masło utrzeć w misie miksera razem z dodawanymi do niego stopniowo serem i żółtkami. Dosypać proszek budyniowy i wymieszać. W międzyczasie ubić na sztywno białka jaj, gdy zaczyna powstawać piana po trochu zacząć dodawać

Smaczne Zdrowe
Placki z jabłkiem (porcja 430 kcal) 187

jabłek (lepiej trochę więcej niż mniej) - twardszych i kwaśnych 1 jajko 2 łyżki mleka 1 łyżeczka cukru (do ciasta) + 1,5 łyżeczki do posypania ok. 4 łyżki (45 g) mąki (tu: szymanowskiej) pół łyżeczki aromatu pomarańczowego czubek łyżeczki (1/3) proszku do pieczenia szczypta soli + mała łyżeczka (5 g) masła (do smażenia) Przygotowanie: 1. Jabłka ścieramy na tarce - grube oczka

Malowane smakiem
Krówkowy sernik 322

Spód: 100g margaryny 50g cukru 10g kakao 160g mąki pszennej 1 małe jajko 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 640g twarogu z wiaderka (ja użyłam tego z Biedronki) 400g krówek 85g cukru 1 op. budyniu waniliowego bez cukru 210 ml mleka Dodatkowo: kakao do dekoracji 1. Z podanych składników na spód zagniatamy jednolite ciasto.Owijamy szczelnie folią spożywczą

My Culinary Art