mleko w proszku - 9321 przepisów (strona:448/622)

“Tajska” gorąca czekolada 172

kokosowe, ale zaczęłam go częściej używać dopiero, kiedy odkryłam mleczko w proszku. Nie trzeba zużywać całej puszki, ani martwić się co zrobić z resztką mleczka. Można wziąć sobie tylko łyżkę do ulubionego napoju i nie marnować żywności. A najlepsze, że można zrobić sobie “tajską” czekoladę – bez mleka, ale przyprawami. I jeśli chcesz, to z niespodzianką, bo na dnie filiżanki(...)każdą osobę: łyżka kakao łyżeczka cukru kokosowego House of Asia lub zwykłego po szczypcie chili, cynamonu, imbiru i kardamonu 1 czubata łyżka mleczka kokosowego House of Asia w proszku  pół tabliczki gorzkiej czekolady połamanej na kawałki kasztan wodny z puszki (opcjonalnie)   Przygotowanie:   Do rondelka wlewamy 200 ml wody, dodajemy cukier, kakao, mleczko kokosowe i przyprawy. Podgrzewamy

Ugotowane pozamiatane
Kalafior w sosie serowym pod chrupiaca pierzynka 173

sporych okruchów świeżego białego pieczywa, wymieszane z niewielką ilością oliwy garść natki pietruszki 80 g starego cheddara sos serowy: 75 g masła 60 g mąki pszennej 850 ml mleka 170 g startego cheddara sól, pierz Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Różyczki kalafiora wkładamy do wrzątku i gotujemy na średnim ogniu ok 5 minut. Powinny być miękkie ale nie rozgotowane. Odcedzamy(...)Przekładamy je do moździerza i rozbijamy na drobny proszek. Wsypujemy do brytfanny razem z sezamem i połowa chia. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy kalafior, wlewamy oliwę i mieszamy by pokryły kalafiora. Przygotowujemy sos. Roztapiamy masło, wsypujemy mąkę i mieszamy drewniana łyżką do otrzymania gęstej zasmażki. Zmniejszamy ogień i stopniowo wlewamy mleko mieszając intensywnie trzepaczką. Wsypujemy ser, mieszamy by się roztopił

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tort czekoladowo-kokosowy jak Bounty 220

czekoladowo-kokosowy jak Bounty Składniki: Ciasto:  200 g gorzkiej czekolady  200 g masła  1 łyżka kawy rozpuszczalnej 170 g mąki tortowej 25 g kakao 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 300 g cukru dark muscovado   lub trzcinowego 80 ml maślanki   3 jajka 120 ml zimnej wody 1 kieliszek likieru kokosowego ½ szklanki(...)serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru ½ szklanki wiórków kokosowych (można dodać nieco więcej) 2 łyżki likieru kokosowego   Polewa: 2 00 g czekolady   2 łyżki mleka Przygotowanie: Śmietanę kremówkę ubijamy do otrzymania puszystego kremu. Uważamy aby się nie zważyła. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie dodajemy mascarpone, wiórki kokosowe i likier kokosowy, mieszamy wszystko na najniższych obrotach miksera

Mania Gotowania
Ciasto Jamajka 618

kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru (40g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa galaretkowo-bananowa 3 galaretki cytrynowe 1 l wody 6-7 dużych bananów sok z cytryny do skropienia bananów masa śmietankowa z czekoladą 300 ml śmietanki 30 % 200 g serka homogenizowanego waniliowego 1 czubata łyżka żelatyny 1/3 szklanki mleka 4 kostki gorzkiej czekolady masa śmietankowa na wierzch(...)najwyższych obrotach. Następnie porcjami dodawać cukier, cały czas miksować aż się rozpuści. Następnie zmniejszyć obroty na średnie i dodać żółtka, zmiksować do połączenia składników. Potem dodać przesianą mąkę z proszkiem, budyń oraz kakao. Miksować krótko, tylko do połączenia składników. Masę przełożyć do przygotowanej blaszki i ładnie wyrównać. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka

Monia miesza i gotuje
Tort na drugie urodziny 196

pudru 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 ½ łyżeczki octu - Masa jogurtowa: 3 jogurtu 400g (u mnie o smaku owoce leśne) 6 galaretek (u mnie jagodowe) - Warstwa z czarnrj pożeczki: ½ kg czarnej pożeczki 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody cukier puder - Masa maślana: zasmażka: - 4 łyżki margaryny - 4 łyżki mąki - 1 szklanka mleka 2 paczki masła(...)40x25 cm), ja upiekłam dodatkowo jeden biszkopt z porcji ciasta z 4 jajek: Białka ubić na sztywną pianę a następnie dalej miksując dodawać porcjami cukier puder. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, całość rozetrzeć. Gdy żółtka zbieleją ubić je. Do żółtek dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać składniki. Ciasto przełożyć

Mama Gotuje
KORA ORZECHOWA 230

wiórków kokosowych2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczeniaKrem budyniowo-brzoskwiniowy:syrop z  puszki brzoskwiń o pojemności 820 g (u mnie wyszło 200ml)ok 500ml wody (płynu ma być w sumie 700ml)6 łyżek cukru2 opakowania budyniu śmietankowego (bez cukru na 500 ml mleka)5 żółtek1 łyżka mąki pszennej250 g miękkiej margaryny "Kasia"Dodatkowo:brzoskwinie z puszki(...)likier kawowyWykonanie ciasta: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, miksujemy ok minuty po czym wrzucamy żółtka. Ucieramy mikserem dodając mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Kiedy wszystkie składniki ładnie się połączą do naszej masy  wrzucamy bakalie. Mieszamy całość łyżką. Formę  z wysokimi bokami wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Wstawiamy

Walijskie Pichcenie
Ciasto Biskup / Layer 'Bishop' Cake 2129

mąki, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 ciemne galaretki plus 3 szklanki wody (u mnie 2 galaretki cytrynowe plus 3 szklanki kompotu wiśniowego), 1/2 szklanki dżemu wiśniowego (lub innego kwaskowatego, o ciemnym kolorze), na krem budyniowy: 200 g masła w temperaturze pokojowej, 2 opakowania budyniu (w opakowaniach po 40 g), 3 szklanki mleka, 6 łyżek cukru pudru(...)więcej, jeśli polewa wyjdzie za gęsta) Przygotować biszkopt: j ajka ubić z cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę (ok. 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać je do ubitej masy, posypując po wierzchu. Delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką - dobrze, jeśli w trakcie mieszania pokażą się charakterystyczne bąbelki powietrza (ciasto będzie puszyste). Wylać

Lekcje w kuchni
Czekoladowe muffiny z konfiturą malinową 117

bajka!:), lukrem, posypać cukrem pudrem. Wspaniałe:) Smacznego już dziś!:) SKŁADNIKI: 2 szklanki przesianej mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki z lekką górką prawdziwego kakao opakowanie cukru z wanilią 1/2 szklanki cukru szczypta soli szczypta cynamonu 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju kilka kropel aromatu waniliowego 12 łyżeczek konfitury, dżemu lub marmolady malinowej Szklanka

Zasmakuj Kuchni
Ciasto orzechowiec 95

szkl. cukru • 90g masła lub margaryny • 2 jajka • 2 łyżki miodu • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1 cukier waniliowy WIERZCH: • 250 g łuskanych orzechów włoskich • 70 g masła • 4 łyżki cukru • 2 łyżki miodu MASA BUDYNIOWA: • 3 szkl. mleka • 2 budynie waniliowe • 3 łyżki cukru • 200 g masła • powidła śliwkowe Przygotowanie : CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto

KUCHNIA POLSKA
Zapiekanka pasterska 372

czosnku 3-4 nieduże marchewki 700 g passaty pomidorowej sól, pieprz, suszony tymianek, wędzona słodka papryka w proszku 1 puszka groszku konserwowego (lub mrożonego) Warstwa ziemniaczana: ok. 1,20 kg ziemniaków ok. 100 g żółtego sera 1 duża łyżka masła kilka łyżek mleka suszony tymianek i świeżo mielony czarny pieprz opcjonalnie: posiekany koperek do posypania zapiekanki    Mięso umyć

Simply Food
Bezglutenowe muffinki z suszoną żurawiną i makiem :) 168

płatków gryczanych (można zastąpić mąką gryczaną) 20 g mąki gryczanej  1 łyżeczka proszku do pieczenia  50 g ksylitolu 30 g płynnego oleju kokosowego  szczypta soli 50 g suszonej żurawiny  50 g rodzynek  1 łyżka maku  150 ml mleka (użyłam roślinnego) Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie ze sobą wymieszaj.  Do foremek

Zdrowie na języku :P
Ciasto z bananami 1109

dżemem. składniki: ciasto 250 g mąki pszennej 125 g masła 110 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 125 ml wody masa 300 ml śmietanki 30 % 400 g serka homogenizowanego waniliowego 2 łyżki cukru waniliowego 1/3 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny 3-4 banany 3-4 łyżki dżemu wiśniowego Składniki na ciasto przygotować wcześniej

Monia miesza i gotuje
SERNIK Z ROSĄ 147

CIASTO : 30 dag mąki pszennej 10 dag cukru 10 dag masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka (białka odkładamy) 1-2 łyżki śmietany NA MASĘ SEROWĄ :  1-1,20 kg twarogu 1 szklanka cukru 2,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju 4 żółtka (białka odkładamy) 2 całe jaja 2 budynie ( waniliowy lub śmietankowy) skórka otarta

Pani na deser
Ciasto z patelni 591

Pyszne i pulchne ciasto z patelni, coś w rodzaju biszkopta, idealne śniadanie do kawy z mlekiem! Będziecie zachwyceni,jak szybko się robi i jak wspaniale smakuje. Bez odpalania piekarnika. Z patelni po prostu. Mniam! Składniki 4 jaja szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia półtorej szklanki mąki - pół kostki masła lub margaryny Jaja ubij z cukrem na kogel - mogel. Miksując dodaj

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto z rabarbarem i kremem 140

mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru pudru 250 g masła (lub margaryny) 2 jajka 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duży cukier wanilinowy Masa rabarbarowa: 2 kg rabarbaru 1,5 szklanki cukru 2 galaretki truskawkowe Masa budyniowa: 2 kremy budyniowe błyskawiczne mleko zgodnie z przepisem na opakowaniu kremów Suche składniki ciasta mieszamy razem,dodajemy masło startą na tarce jarzynowej

Czary - gary w kuchni
Ciasto z kaszy manny i masy z kisielu i galaretki 178

pieczenia...na spodzie masa z kaszy manny, potem masa z kisielu i na wierzchu masa śmietanowa z proszku -chciałam wypróbować, ale nie jestem zbytnio zadowolona..w sumie może mój błąd, bo dałam inną śmietanę niż trzeba..ale ogólnie wyszło pysznie. 3/4 l mleka  150 g masła  1/2 szkl.cukru  3/4 szkl.kaszy manny Cenos skórka

Moje domowe kucharzenie
ciasto budyniowe z gruszkami 122

żółtka 150 g masła 3 łyżki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia na nadzienie gruszkowe: 6 gruszek 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny na nadzienie budyniowe: 3/4 litra mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 3 łyżki cukru dodatkowo: cukier puder do posypania Składniki na ciasto zagnieść i podzielić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
babka marmurkowa 125

jajkami, dodać cukier, roztopione masło i ponownie zmiksować. Następnie, ciągle miksując, partiami dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dodać sól. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać ekstrakt waniliowy, a do drugiej kakao (i ew. trochę mleka jeśli masa będzie za gęsta). Do formy wlewać na przemian ciasto waniliowe i kakaowe. Włożyć ciasto do piekarnika

chili & sugar
Raffaello z adwokatem 164

Ubić pianę z białek. Dalej ubijać, dodając do białek cukier kryształ. Następnie delikatnie wmieszać kokos, mąki i proszek do pieczenia. Ciasto piec około 20 minut w temperaturze 180 o C. Składniki na masę budyniową: 3 żółtka; 3 łyżki cukru kryształu; 1 szklanka mleka; 1 kostka masła; 1 łyżka mąki ziemniaczanej; 3-4 łyżki waniliowej kawy cappucino; Wykonanie: Żółtka i mąkę

In my kitchen
Karpatka - masa budyniowa + galaretka 323

minuty. Ostudzić. Do zimnego ciasta dodawać stopniowo jajka, cały czas miksując, na koniec dodać proszek. Podzielić na 2 części i piec ok 40- 45 min w 200 stopniach. Ważne żeby nie otwierać piekarnika. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krem: 3 szkl mleka 2 budynie śmietankowe 3/4 margaryny 3 łyżki cukru pudru ( można więcej jeśli jest mało słodkie) kilka kropel soku z cytryny

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Do trzech razy 396

szklanki cukru 140 g masła lub margaryny kasi 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia   Orzechowa warstwa - 250 g orzechów włoskich 75 g masła 5 łyżek cukru 2 łyżki miodu  Budyniowa masa 3/4 szklanki cukru 3 szklanki mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego 250 g masła

w mojej kuchni
Chocolate chip muffins 167

wzięłam z TEJ  strony. Przepis na 12 - 14 muffinek: Składniki: 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 2 łyżki kakao 175 g cukru pudru 150 g drobinek czekoladowych (chocolate chips), lub pokrojoną w kostkę czekoladę 250 ml mleka 90 ml oleju 1 duże jajko 1 łyżeczka zapachu waniliowego Sposób wykonania W jednym naczyniu zmieszać ze sobą

Na słodko lub wytrawnie
Waniliowy sernik na zimno 214

Składniki na biszkopt:5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę serową:250 g margaryny Kasia2/3 szklanki cukrucukier waniliowy1 kg zmielonego twarogu półtłustego4 żółtka1/2 szklanki mlekabudyń waniliowy 6 łyżeczek żelatyny600 g truskawekszklanka naparu z czarnej herbatygalaretka truskawkowa Najpierw przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Ubić(...)posłodzić. Odstawić do wystygnięcia.Margarynę na masę serową rozpuścić w rondelku. Dodać cukier, cukier waniliowy i wymieszany z żółtkami ser (fot.1). Chwilę gotować, cały czas mieszając. Budyń rozpuścić w mleku. Dodać do masy serowej i zagotować, do momentu aż na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherze. Wystudzić.  Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Odstawić na moment. Truskawki pokroić

Świat Ciasta
Szarlotka z budyniem 132

szklanki mąki 3/4 kostki masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki śmietany 18% łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek cukier waniliowy odrobina soku z cytryny łyżeczka cynamonu 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 750 ml mleka Wykonanie: Z podanych składników zanieść kruche ciasto. Podzielić je na dwie części i wstawić do lodówki minimum

Moje pyszne gotowanie
Ciasteczkowa frustracja. I serduszka z marcepanem 134

Dlaczego by nie...? Migdałowe serduszka z marcepanem Składniki: (na 60 sztuk) 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 80 g cukru pudru 1,5 łyżeczki cukru waniliowego 150 g mielonych migdałów 125 g zimnego masła 2 łyżki mleka masa marcepanowa: 250 g marcepanu 125 g cukru pudru lukier: 200 g cukru pudru 4 łyżki soku

Pożeraczka, czyli raz adobrze