spróbować tych bułeczek z tą przyprawą. Są przepyszne! Polecam również drożdżówki dyniowe (z drożdżami w proszku) i drożdżówki z malinami. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki na 12 bułek z cynamonem: 15 g świeżych drożdży 50 g drobnego cukru 60 ml ciepłego mleka (nie gorące) 380 g mąki pszennej ½ łyżeczki soli 120 ml wody 45 g masła, roztopione i przestudzone
Słodki Pomysłcukier waniliowy i cukier puder, wbijamy jajka, wlewamy olej i dodajemy rozczyn, następnie stopniowo wlewając mleko zagniatamy ciasto. 3. Ciasto: Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 4. Serek: Do sera wbijamy jajka, wsypujemy budyń w proszku, dodajemy oba cukry i cynamon, następnie rozcieramy widelcem. 5. Formowanie drożdżówek: Z wyrośniętego ciasta odkrawamy
Izabelawkuchnimasła ½ szklanki kwaśnej 18% śmietany 2 jajka 25g świeżych drożdży Ok 600g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli Farsz: 35g suszonych grzybów 300g kiszonej kapusty 1 mała cebula 3 łyżki oleju Sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 1 żółtko 1 łyżka mleka Sezam czarny Kminek Sposób przygotowania farszu: Grzyby namaczamy najlepiej przez całą noc, a następnie gotujemy
Kuchnia w czekoladzieDyniowe muffiny ze śliwką na ok. 12 muffinek Potrzebujesz: 1 i 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru wanilinowego 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 3/4 szklanki cukru 4 łyżki dyniowego puree 100g masła (roztopionego) 2 jajka 70ml mleka Dodatkowo: ok. 12 śliwek węgierek mieszanka 1,5 łyżeczki cukru z 1 łyżeczką cynamonu Sposób przyrządzenia
Kuchnia w Słońcu SkąpanaInspiracja:" kuchenne fascynacje ") 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki przyprawy do piernika szczypta soli 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki oleju 3 jajka 3 łyżki dżemu (obojętnie jaki smak, ja dałam jabłkowy) 100 g mlecznej czekolady + kilka łyżek mleka
Simply FoodZróbcie koniecznie jak lubicie takie mocno czekoladowe cuda ;) SKŁADNIKI: MOKRE 2 jajka 250 ml mleka 125 ml oleju kilka kropli olejku waniliowego 250 g wrzącej wody SUCHE 225 g mąki pszennej 330 g cukru 85 g ciemnego kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody WYKONANIE: Formę na babkę o średnicy 23 cm smarujemy
Pani na deserjogurtu można użyć śmietany. Polecam Składniki (na 5 naleśników) : Naleśniki czekoladowe: 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1 łyżka ciemnego kakao 1 łyżeczka miodu 1 łyżka oleju rzepakowego szczypta cynamonu Nadzienie: 400 g zmielonego twarogu 2 płaskie łyżki budyniu śmietankowego (w proszku, bez cukru) 1/4 szklanki zmielonych migdałów 3-4 łyżki płynnego miodu około 300 g wydrylowanych czereśni
Oryginalny smakmasła – 1/2 szklanki cukru pudru – cukier waniliowy – 1 łyżeczka proszku do pieczenia Piana – 4 białka – 1/2 szklanki cukru – 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej – 150 g płatków migdałowych – 1 słoiczek powideł śliwkowych Krem – 250 g masła – 1/2 litra mleka – 2 żółtka – 2,5 łyżki mąki pszennej
To co kochamszkl. pure z dyni, 50 g stopionego masła 3 jajka, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej, 1 łyżeczka kakao, szczypta soli Masa serowa: 500 g zmielonego sera, 2 jajka, ½ szkl. cukru, ½ szkl. mleka, 1 budyń waniliowy, 40 g miękkiego masła 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej Polewa: ¼ kostki masła, 2 łyżki
słodki bratekforemka 34x28 Ciasto kruche : 2 szklanki (350g ) mąki 1/4 szklanki (60g) cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia pół kostki zimnego masła (120g) 2 żółtka (białka pozostawić) 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany. Masa makowa: 400 g suchego maku 400 ml mleka 3/4 szklanki (170g) cukru 3 łyżki miodu 3 łyżki rumu 100 g rodzynek
Malinowa Kawiarenkaciepły koc, książka w ręku, a obok taca z tymi ciasteczkami i szklanką parującej herbaty lub mleka... :)) SKŁADNIKI: 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki imbiru 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki brązowego cukru 1 szklanka puree z dyni
Słodko-Słony Świat Ilonyzawierają laktozy. Mimo to są tradycyjnym, naturalnym wyrobem mleczarskim. Dzięki zastosowaniu enzymu laktazy, zawarta w mleku laktoza została rozłożona, przy zachowaniu pełnej wartości odżywczej produktu. Składniki 3 szklanki mąki luksusowej pszennej typ 550 Młynomag 250 g masła extra bez laktozy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 duże żółtka 3 łyżki jogurtu greckiego light bez laktozy Łowicz 1 szklanka
Z Kuchni Do Kuchnipomidorów (z puszki) 3 kopiaste łyżki fasoli czerwonej (ugotowanej lub z puszki) dwie szczypty chili w proszku dwie szczypty słodkiej papryki sól, pieprz do smaku masło orzechowe Bezglutenowa tortilla* *można użyć gotowych placków tortilli 195g skrobi/mąki z tapioki 2 duże jajka 115ml mleka roślinnego 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego (lub innego) 1/2 łyżeczki soli Serowy dip z batata
Fill The BowlSkładniki: Ciasto: 4 szklanki mąki kostka masła 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek Jabłka: duży słoik prażonych jabłek 2 galaretki o dowolnym smaku Masa Orzechowa: 200 g orzechów włoskich zmielonych cukier do smaku kostka masła mleko (tyle ile przyjmą orzechy) Wykonanie: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, podzielić
Pychotkaaamasła 90 g herbatników pełnoziarnistych 1/2 łyżki golden syropu Ciasto: 125 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. cukru 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 135 g miękkiego masła 2 duże jajka skórka otarta z 1 cytryny+ 1 łyżka soku niepełna łyżka mleka 3,2% Papka owocowa: 100 g drobnych owoców (malin, jagód, porzeczek itp.) 25 g cukru Krem
Nastoletnie Wypiekaniepianę, dodajemy cukier, ubijamy dalej. Do ubitej masy dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Dodajemy ocet, mieszamy. Pieczemy ok. 40 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. składniki na masę budyniową: 500 ml mleka 2 łyżki cukru 2 budynie waniliowe 250 g masła wykonanie: Gotujemy budyń na mleku i odstawiamy
Domowy Smak Jedzeniarosa w złocistym kolorze. Sernik z rosą Składniki : Ciasto 2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia całe jajko 3 łyżki oleju'3 łyżki śmietany pół kostki margaryny Masa serowa 1 kg białego sera 5 żółtek 1 szklanka cukru 2 szklanki mleka 3 łyżki oleju budyń śmietankowy (na pół litra mleka) ewentualnie garść bakalii Piana 5 białek
Weekendy w domu i ogrodzieproteinowej waniliowej 1 jajko 2 białka 100 g płynnego jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 100 g chudego twarogu 60 g jogurtu naturalnego 1/2 banana 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka stewii/miodu/ksylitolu 2-3 łyżki jagód (u mnie mrożone) Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz
Zdrowie na języku :Pmałe pomarańcze 6 jajek 100 g ksylitolu 1 ,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej czubata łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 50g kakao niskotłuszczowego 50g płatków migdałów do posypania Polewa: 3/4 tabliczki czekolady gorzkiej o zaw. kakao min. 70% 2 łyżki mleka 1 łyżeczka masła Pomarańcze (w całości) gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 2 godzin. Odstawiamy
Powiedz dietom niemargaryny- 1 jajko- 1 czubata łyżka kakao- 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika- szczypta proszku do pieczenia- szczypta soliMasa serowa:- 750 g sera do serników - 3 całe jajka + 4 żółtka- 3/4 szklanki cukru- 1/2 szklanki oleju- 1 i 1/2 szklanki mleka- 1 i 1/2 budyniu śmietankowego- 1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej- 400g nadziewanych pierniczków w czekoladzie (ja użyłam
happycreatiff.blogspot.comSkładniki: ciasto:3 szklanki mąki,6 żółtek, 1/2 szklanki cukru,200 g masła,1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.beza:6 białek,1,5 szklanki cukru pudru,1 łyżka mąki ziemniaczanej.krem:1,5 budyniu waniliowego bez cukru,1 łyżka amaretto,600 ml mleka,200 g masła,2 łyżki cukru.ponadto:400 g dżemu z czarnej porzeczki,100 g płatków migdałowych. Przygotowanie: Składniki na ciasto
Aga w kuchnimasą :) Składniki: - 4 szklanki mąki - 1 szklanka cukru kryształu - 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - 2 szklanka jogurtu naturalnego - 4 jajka - 1 szklanka oleju - 1 budyń czekoladowy i 1 budyń śmietankowy Przygotowanie: Budynie gotujemy w połowie ilości mleka podanej na opakowaniu i studzimy. W jednej misce łączymy wszystkie suche składniki a w drugiej wszystkie
Zainspirowana w kuchnicukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia mieszamy razem dodajemy żółtka. Następnie do mąki dodajemy powoli białka. Mieszamy... Pieczemy około 25- 30 min w tem 180-190 st. Masa: 700 ml mleka 200 gram wiórek kokosowych+ posypka kostka masła 2 budynie: waniliowy lub śmietankowy bezglutenowy 2 łyżki cukru
NaKońcuJęzykaprzygotowania tego ciasta nie potrzeba ani sody ani proszku do pieczenia. Ciasto to pięknie wyrasta dzięki pianie z białek jaj i przykryte jest także pianą. Można użyć mąki kukurydzianej do uzyskania wypieku bezglutenowego. Nie zawiera mleka. Składniki: 4 jajka 3 białka 80 g mąki pół szklanki cukru (lub mniej) 1/4 szklanki cukru pudru szczypta soli łyżka soku z cytryny
prawdziwe jedzeniesztywno, dodajemy cukier, ubijamy, dodajemy po 1 żółtku, następnie przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na sam koniec kakao. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 200 stopni. Krem nr 1 - budyń czekoladowy duża porcja przygotowany na 1,5 szklanki mleka - margaryna 3/4 kostki - 1 łyżka czubata cukru pudru Z w/w składników ucieramy krem. Najpierw ucieramy margarynę
SMYKWKUCHNIłyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Białka ubić, dodać cukier, żółtka, mąkę, proszek, kakao. Upiec ciasto. Ciasto można przekroić na pół, dzięki czemu uzyskamy dodatkową warstwę (przedstawiona tutaj na zdjęciu wersja jest bez przekrojenia). Krem I - krówkowy 1 szkl. mleka 10 dkg cukru 1 łyżka maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 15 dkg masła cukier waniliowy
coolinarnastrefa.blogspot.comfareast-language:EN-US;} Składniki na ok. 10 sztuk: 1 szklanka mąki 2-3 łyżki mleka 0,5 kostki margaryny 3 normalne batony mars lub 2 te większe (radziłabym dodać jeszcze z jednego i wtedy pominąć cukier) 2 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru Szczypta soli Przygotowanie: Batony rozpuścić w kąpieli wodnej tzn. nastawić
Fabryka pomysłówkurczaka Składniki: 800 g piersi z kurczaka Marynata ¾ puszki kokosowego mleka, puszka 400 ml sok z ananasa, puszka 400 g 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę sok i otarta skaórka z 1 cytryny 3 łyżki soi 2 łyżki ketchupu 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka papryki w proszku 1 łyżeczka mielonego imbiru Dodatkowo ryż z berberysem utarta marchewka krążki czerwonej(...)godzinę lub marynuj przez noc. Namocz drewniane patyczki w wodzie. Ugotuj ryż według przepisu (kliknij w link powyżej) ale nie dodawaj szafranu. Wodę na ryż wymieszaj z resztą kokosowego mleka. Dalej postępuj jak w przepisie. Przygotuj surówkę. Poszatkuj kapustę i wymieszaj z resztą składników. Nabij mięso na szpikulce i ugrilluj na rozgrzanym grillu. Ugrilluj również krążki ananasa. The post Marynata
codojedzeniaZobaczcie jakie przepisy polecamy na pożegnanie roku i przywitanie nowego w gronie rodziny, przyjaciół, znajomych z grilla, zimowego grilla.Grillowane krewetki JumboTe marynowane krewetki z grilla są
naRuszciepszennej 70 g cukru białego 50 g masła 30 g cukru waniliowego(1 opakowanie) 1 jajko zaczyn 60 ml letniego mleka 1/2 łyżeczki amoniaku masa kajmakowa 400 g masy kajmakowej gotowej lub własnoręcznie wykonanej Amoniak mieszam z letnim mlekiem. Cukier i cukier waniliowym ucieram z miękkim masłem. Do utartego masła dodaję zaczyn, jajko. Mieszam. Dodaję mąkę. Krótko miksuję. Formuje kulę(...)wykrawam koła. Układam na blaszce do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia. Piekę około 7 minut w 180 stopniach. Studzę. Ciastka smaruję masa kajmakową i sklejam. Składniki: (wersja z proszkiem do pieczenia) ciasto 250 g mąki pszennej 70 g cukru białego 50 g masła 30 g cukru waniliowego(1 opakowanie) 20 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki) 1 jajko masa kajmakowa
Ciasta z tradycjami70zł jajo M – 4 szt. 1,60 zł mleko 3,2% – 1 szkl. (250 ml) 0,50 zł bułka tarta – 1 łyżeczka 0,10 zł gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki 0,05 zł zioła (np. oregano) – 1 łyżeczka 0,10 zł chili w proszku – 2 szczypty 0,05 zł pieprz czarny, grubo mielony(...)być też formy od muffinów lub jedna większa metalowa, okrągła forma, w którą można wlać całość ciasta (wtedy czas pieczenia nieco się wydłuży). 2. SOS BESZAMELOWY + SER (10 min) Mleko podgrzewamy do momentu, aż będzie lekko parowało. Odstawiamy na bok. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy trzepaczką. Gotujemy na małym ogniu maksymalnie przez
Nerds Kitchenszklanka cukru 2 jajka 1 szklanka mleka 1 budyń, u mnie śmietankowy + 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 masło - 20 dag sok z połowy cytryny Składniki na ciasto na spód : 30 dag mąki, ja dałam 15 dag krupczatki i 15 dag zwykłej pszennej 10 dag cukru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag masła Przygotowanie : Z mąki, masła(...)proszku i cukru zagniotłam szybko kruche ciasto, zostawiłam na 15 min. w chłodnym miejscu Po tym czasie rozwałkowałam i wylepiłam nim blaszkę o wymiarach 24 cm średnicy, ale lepsza będzie większa Piekłam przez około 50 min. w temp. 180 *C, u mnie był to prodiż Do garnka włożyłam ser, masło, cukier i sok z cytryny, wymieszałam i postawiłam na ogniu
Proste Potrawyjajka 1 łyżka miodu 3/4 szklanki cukru (120 g) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel olejku migdałowego namoczone w rumie rodzynki lub posiekane orzechy włoskie (można pominąć) 4 białka jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki (skrobi) ziemniaczanej'; document.write(" "); Masa makowa: W rondelku podgrzewamy mleko z masłem oraz miodem. Zalewamy mak, przykrywamy i zostawiamy na 40 minut do napęcznienia(...)zmielić w malakserze, w moździerzu lub rozbić młotkiem przez foliową torebkę). Mieszamy. Jajka ubijamy z cukrem i olejkiem migdałowym na puszystą masę. Dodajemy do maku. Mieszamy. Na końcu dodajemy proszek do pieczenia i bakalie. Gotową masę makową rozkładamy na przestudzonym spodzie. Beza: Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli. Gdy będą już białe, bardzo powoli, stopniowo dosypujemy cukier – ciągle ubijając
Poezja smakuTotal Time 35 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 150 g cukru 40 g kakao 100 g czekolady ciemnej lub deserowej pokrojonej w kosteczkę 130 g masła rozpuszczonego 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka ekstraktu waniliowego - opcjonalnie 8 sztuk śliwek węgierek pokrojonych w kostkę Instructions Piekarnik
SprawdzonaKuchnia.plwegańska) lub masło 150 g cukru 1 banan w wersji wegańskiej lub 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli czubata łyżeczka sproszkowanego imbiru opakowanie cukru waniliowego (15 g) 1-2 cm świeżo startego imbiru opcjonalnie 2-3 łyżki mleka (miałam w pogotowaniu kokosowe), gdyby ciasto było zbyt suche Przygotowanie ciasta: Zblenduj na gładką masę banana
greenscarfpudrem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodać żółtka i krótko zmiksować. Wsypać obie mąki, proszek do piecz i wodę . Delikatnie wymieszać łyżką i wyłożyć na blaszkę. Piec ok 20 min w 180 stopniach. Ostudzony biszkopt przekroić na pół Masa budyniowa 3 szkl mleka 2 budynie śmietankowe 1/2 szkl śmietany 1/3 kostki margaryny 1/2 szkl cukru 2,5 szkl
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaDzień 4- wymieszać w południe i wieczorem Dzień 5 - 1 ¼ szklanki cukru, 1 szklankę mleka, 2 szklanki mąki i wymieszać Dzień 6 – rozdzielić na 4 części -> 3 części rozdać Dzień 7 – do ciasta dodać ½ szklanki oleju, 2 szklanki mąki, 3 jajka, ½ torebki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki cynamonu, garść orzechów, można dodać posiekaną czekoladę, 2 jabłka starte na tarce
Smaki Nataliikuleczkami czekoladowymi i pianką. Pycha !!! Składniki na ciasto: 30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag cukru pudru 2 żółtka jaja 1 jajko 10 dag margaryny 2 łyżki smalcu Składniki na masę serowa: 1 kg białego sera 1 szklanka mleka 1 ½ szklanki cukru pudru 1 budyń waniliowy 2 jajka 4 żółtka jaja kilka kropli aromatu waniliowego
Tradycyjna Kuchniachwilę. Zdejmij patelnię z ognia i wlej mleko, mieszaj bardzo intensywnie, wstaw na ogień. KIEDY MLEKO Z MAZEINĄ się zagotuje dodaj ser i gotuj, po kilku sekundach chedar powinien się rozpuścić i sos właściwie jest gotowy. DOPRAW SOS PAPRYCZKĄ JALEPENO , ostrą papryką w proszku i czosnkiem. Spróbuj czy niczego nie brakuje (może się zdarzyć, że sos będzie mało słony
Kuchnia bezglutenowa Loliłyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, śmietanę oraz żółtka na końcu dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie zagniatamy cisto. Dzielimy na dwie równe części. składniki na masę: 1000 ml mleka 4 łyżki cukru 3 budynie waniliowe dodatkowo: 1000 g jabłek kasza manna wykonanie: Z podanych składników gotujemy
Domowy Smak Jedzeniabiszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę makową: 250 g maku 3 białka 1 jajko 1/2 kostki masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 g bakalii 2 łyżki miodu 1/2 szklanki mleka 100 g cukru na masę śmietanową: 330 ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka żelatyny na masę orzechową
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajajka pół szklanki + 1 łyżka cukru pół szklanki mąki 1/4 szklanki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) Do nasączenia: pół szklanki zaparzonej mocnej herbaty wymieszanej z 3-4 łyżkami likieru amaretto Masa budyniowa: 2 torebki budyniu śmietankowego z cukrem 150 ml mleka (lub 150 ml ostudzonego kompotu z truskawek) 250 ml kompotu z truskawek (potrzeba ok. 200 g mrożonych
Domowa Cookierenka Agikremów do tortów. W uproszczeniu można powiedzieć, że jest to "budyń". Niektórzy używają budyniu w proszku zamiast przyrządzić samodzielnie krem. ciasto: 300 gram mąki, 200 gram zimnego masła, 100 gram cukru pudru, 3 surowe żółtka, skórka otarta z jednej cytryny, krem: 600 ml mleka, 1 jajko, 4 żółtka, 80 g cukru kryształ, 45 g mąki ziemniaczanej, 30 g mąki pszennej
królestwo garówbardzo miękkiego niesolonego masła około 1/4 szklanki letniej wody lub mleka (ciasto nie może być zbyt twarde) 3 łyżeczki wody różanej albo kilka kropli esencji różanej (można zastąpić wodą z kwiatu pomarańczy lub esencją pomarańczową) 1/4 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (nie jest to konieczne, ale z dodatkiem proszku do pieczenia są bardziej puszyste) szczypta mielonego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazajmie Wam ok. 10 min, a efekt zadowoli. SKŁADNIKI 2 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 1,5 szkl cukru pudru 2 tabliczki drobno posiekanej czekolady (typ dowolny, ja użyłam mleczną i gorzką) 250 ml mleka 90 ml oleju 1 duże jajko cukier wanilinowy PRZYGOTOWANIE W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki
zabawa smakiemSposób wykonania: Ciasto z makiem: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i mak. Mieszamy, wylewamy na blachę o wymiarach 25/36. Pieczemy do 30 minut w 180 stopniach. Ptasie mleczko: Galaretkę przygotowujemy w 0,5 szklanki wrzątku. Mleko kokosowe ubijamy razem ze śmietaną, a następnie dodajemy tężejącą galaretkę niebieską. Galaretka: Galaretki przygotowujemy
Podróż w kulinariajabłkowo-marchewkowe . SKŁADNIKI 1-2 szklanki pulpy z sokowirówki 8 łyżek płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżki miodu lub innego syropu kilka kropli aromatu do ciast (użyłam 1 łyżeczkę kokosowego syropu barmańskiego) 2 łyżki wiórków kokosowych ok. 8 łyżek mleka lub soku owocowego 1 jajko 4 łyżki oleju WYKONANIE Wszystkie składniki mieszamy i formujemy ciasteczka
ZofianaKażde niedzielne poranki, babcia serwowała mi takie śniadanie do łóżka - tradycyjnie, jedynie z cukrem pudrem i ciepłym mlekiem. Ja dziś chciałabym Wam zaproponować jego owocową, letnią wersję. Zapraszam na Omlet francuski z wiśnią i malinami."Składniki:3 żółtka3 białka3 płaskie łyżki makiłyżeczka proszku do pieczeniapół szklanki malin1/3 szklanki wydrylowanych wiśnimasło do smażenia (plus łyżeczka oleju)cukier puderSposób przygotowania:Białka wbijamy
Słodkie Przyjemnościsiebie dodałam herbatniki na wierzch ciasta. Polecam wszystkim miłośnikom receptur siostry Anastazji i nie tylko :)Składniki:Ciasto kruche:30 dag mąki pszennej4 żółtka1 kostka margaryny1/2 szklanki cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia1/3 łyżeczki amoniakuMasa jabłkowa:1 kg jabłek2 galaretki pomarańczowe1 łyżka masłaMasa orzechowa:1 kostka masła20 dag orzechów mielonych1 szklanka mleka3 łyżki cukru pudruDodatkowo:polewa kakaowaduża paczka herbatnikówSposób przygotowania(...)masę jabłkową: obrane jabłka ścieramy na tarce jarzynowej, w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka i chwilę dusimy. Wsypujemy suche galaretki i smażymy kilka minut bez przykrycia.3. Robimy masę orzechową: Mleko zagotowujemy, wsypujemy orzechy i mieszamy. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy zimne orzechy.4. Przekładamy ciasto od dołu:ciasto kruche-masa jabłkowa-ciasto kruche-masa orzechowe-herbatniki-polewa5
Kuchnia domowa Anijaka zabawa przy ich tworzeniu... ;) Kruche Ciasteczka z Cukrem - Składniki: 2 szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru cukier waniliowy 2 żółtka 100 g zimnego masła szczypta soli 2 łyżki śmietany 12% lub 18% 2 łyżki oleju niewielka ilość mleka cukier gruboziarnisty Kruche Ciasteczka z Cukrem - Sposób przygotowania: Masło kroimy na mniejsze kawałki i łączymy
Słodka Stronaczyli: -3 szklanki mąki -1 szklanka cukru pudru -2 jajka -20 dkg margaryny -2 łyżeczki proszku do pieczenia -aromat śmietankowy Zanim zagnieciemy ciasto, musimy przygotować wiórki kokosowe na masę kokosową a te wymagają wcześniejszego zaparzenia i wystudzenia. Tak więc wlewamy do rondelka szklankę mleka, wsypujemy 5 łyżek cukru a gdy to się zagotuje wsypujemy 20 dkg wiórków
Maminek kulinarnypieczenia Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać. Dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Gotowa masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec w tem. 160-170 C, ok. 35-40 minut. Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 2 budynie waniliowe bez cukru cukier puder do smaku 25 dag masła Z mleka i budyniu
Apetyczna babeczkapieczarkami zapiekany pod beszamelem Składniki: 2 podwójne filety z kurczaka sól, pieprz ostra papryka w proszku oregano, bazylia olej około 10 pieczarek 1 papryka 1 mała cebula 100g parmezanu lub innego sera około 200 g makaronu rurki (opcjonalnie) Sos beszamelowy około 250 ml mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pieprz, sól gałka muszkatołowa Przygotowanie: Kurczaka kroimy w poprzek
Mania Gotowaniapieczenia. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodać wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką. Wyłożyć na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Piec około 30minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem: 200g masła lub margaryny, 5 żółtek, 500ml mleka, 135g cukru, 3 łyżki mąki pszennej, 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Z miłości do słodkościmąki 3 łyżki śmietany 3 żółtka 1 szkl. cukru pudru kostka masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera dwukrotnie zmielonego 150 g masła 250 g cukru pudru 1 budyń waniliowy ( bez cukru ) 2 jajka 2 żółtka 1 szkl. mleka 1. Ciasto Masło posiekaj z mąką. Dodaj pozostałe skłądniki i wyrób. Podziel na dwie częśi
Słodkości i nie tylko