drożdży 150 g twarogu po 1/4 szklanki mleka, oleju i cukru jajko szczypta soli gęsty dżem wiśniowy (najlepiej z kawałkami owoców) cukier puder do posypania Twaróg miksuję z letnim mlekiem i olejem. Dodaję cukier, sól i jajko. Na końcu wsypuje mąkę i wkruszam drożdże. Ciasto będzie gęste. Miskę obsypuję mąką, przekładam do niej ciasto i odstawiam do wyrośnięcia. Następnie rozwałkowuję(...)pudrem. MUFFINY Z OREO (p. Magdalena Pietera) Składniki: 4 serki Danio truskawkowe (560 g) 2 duże jajka 100 ml oleju 4 łyżki cukru 30 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 18 markizów czekoladowych (Neo , Oreo..) Serki przekładam do miski, wbijam jajka , dodaję olej, mieszam dokładnie rózgą. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewam do osobnej miski i mieszam
Kto ugości moich gości?lubicie kokosowe smaki? Ja uwielbiam. Do tego kawa (dziś zbożowa z mlekiem) i… można zacząć dzień z uśmiechem. Polecam i Wam Składniki: 2 jajka klasy M 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki naturalnego jogurtu 2 łyżki wiórków kokosowych – do nabycia w e-Dana 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina oleju 1-2 łyżeczki cukru (ilość według gustu) Przygotowanie
Słodkie okruszkiSkładniki suche: 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej (można użyć innej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki brązowego cukru 1/2 łyżeczki soli himalajskiej (można dodać 1/4 łyżeczki zwykłej soli) Składniki mokre: 2 jajka 2 łyżki stopionego oleju kokosowego (lub innego oleju) 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 szklanka mleka 1 szklanka jogurtu greckiego + dodatkowo: olej kokosowy do smażenia + do podania: jogurt
Moja pasja smakusumienie zagłuszam tym, że ciasteczka są pełne wartościowych składników:) Do kubka mleka lub zbożowej kawy są idealne! Składniki (na ok 35 sztuk): 2 szklanki płatków owsianych górskich 1 szklanka mąki pszennej razowej (dałam graham typ 1850) 1/3 szklanki mielonych orzechów włoskich 3 łyżki sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki miodu 100g masła
Obiad gotowyrazem dam samą stewię? Składniki: Mokre 1/2 kubka (około 150 ml) mleka owsianego - lub innego 1 jajko 3 łyżki oliwy około 100 ml płynnego miodu Suche 3/4 kubka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 kubka mąki jęczmiennej pełnoziarnistej 1/2 kubka płatków owsianych 1/3 kubka otrąb żytnich 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cynamonu szczypta soli płaska łyżeczka stewii 97% można
pyszne zdrowościstopniowo cukier, a następnie pojedynczo żółtka stale ubijając. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Dno blaszki o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem. Wlać ciasto i piec w 180 stopniach C około 30-40 minut. (do suchego patyczka) Krem 1/2 l mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru
O kuchni z uczuciemdeser na popołudniowe chwile przy kawie choć mnie najlepiej smakuje z zimnym mlekiem..polecam jest wilgotne, mięciutkie i zawsze się udaje!!! Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki tortowej 16 g cukru waniliowego 200 ml gęstego jogurtu naturalnego 150 ml oleju roślinnego 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 25 dag borówki amerykańskiej mąka ziemniaczana do obtoczenia owocu cukier
Wanilia i KardamonWALEWSKA Składniki: Kruche ciasto: · 2 szklanki mąki pszennej · 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia · 1 łyżeczka aromatu waniliowego · 1/2 szklanki cukru(...)łyżeczka octu · 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem: · 2,5 szklanki mleka · 200 g masła · 3 łyżki mąki pszennej
Mania GotowaniaŻółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, całość posiekać. Dodać śmietanę oraz utarte żółtka. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować i wyłożyć na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Masa makowa: 250g maku mielonego (użyłam BackMit), 2 żółtka, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, łyżka margaryny, łyżka miodu, 3 krople
Z miłości do słodkościcukier i ubić. Dalej miksując dodać żółtka. Na końcu przesiać mąki i proszek do pieczenia i wymieszać szpatułką w taki sposób, aby napowietrzyć masę. Należy masę wymieszać szybko i energicznie. Piec w temperaturze 150-180 stopni, 25 minut (max. 30). KREM: 20 dag cukru 0,5 l mleka 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka mąki pszennej 2 cukry
Blondynka Gotujestworzą oleistą masę. Wyjmujemy i odkładamy. Przygotowanie bazy (pasta curry): Do malaksera wrzucamy obrane i pokrojone na mniejsze części: szalotki, ząbki czosnku oraz imbir. Dodajemy płatki migdałowe, chili w proszku lub świeżą, pozbawioną nasion (jeśli lubimy lekko ostre to z nasionami), a także kurkumę oraz curry. Z trawy cytrynowej odkrawamy 5cm dolnych części i dodajemy do reszty składników w malakserze(...)także sokiem z limonki. Curry rybne: W woku lub szerokiej patelni rozgrzewamy olej. Gdy będzie gorący wlewamy bazę (pastę curry) i smażymy ciągle mieszając przez ok. 1 minutę. Wlewamy mleko kokosowe. Mieszamy, aż połączy się z pastą. Górne kawałki trawy cytrynowej zbijamy, aby uwolnić olejki eteryczne i wrzucamy w całości do sosu. Dodajemy także sos sojowy oraz liść kaffiru
Poezja smakuświeżego imbiru 400 ml mleka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki soku z limonki skórka otarta z 1 limonki świeża kolendra albo natka pietruszki 1-2 łyżki brązowego cukru 1/2-1 papryczka chili 1 łodyga trawy cytrynowej albo 2 szczypty suszonej puszka kukurydzy garść suszonych grzybów mun opcjonalnie curry w proszku wg uznania Wykonanie: Jeśli korzystacie z mrożonych krewetek, należy(...)marchewkę – podsmażać 2-3 minuty. Dolać trochę bulionu i dusić przez 3-5 minut. Dodać seler i paprykę, dobrze zamieszać i przelać wszystko do garnka. Dodać połowę mleka kokosowego, zagotować i dusić przez minut. Dodać bulion i resztę mleka kokosowego, gotować przez 3-4 minuty. Dodać starty imbir i trawę cytrynową oraz sos rybny i sok z limonki. Gotować
Pociąg Do Kuchnipałek), 3 puszek pomidorów pelati, 1 puszki (200 ml mleka kokosowego), 300 gram ryżu basmati, kawałka świeżego imbiru wielkości kciuka, 1 czerwonej papryczki chili, 1 zielonej papryczki chili, 1 średniej cebuli, 5 ząbków czosnku, pęczka natki świeżej kolendry, 3 łyżeczek kminu rzymskiego, kawałka kory cynamonu (może być też cynamon w proszku), 3 łyżeczek ziaren kolendry, 1 łyżeczki pieprzu syczuańskiego(...)pestkami (do przygotowania mniej pikantnej wersji należy usunąć pestki) posiekałem w cienkie plasterki, a połowę obranego korzenia imbiru starłem na tarce o dużych oczkach. W moździerzu starłem na jednolity proszek 2 łyżeczki kminu rzymskiego, 2 łyżeczki nasion kolendry, 3 łyżeczki kurkumy, 3 łyżeczki przyprawy garam masala, 5 suszonych listków curry i trzycentymetrowy kawałek kory cynamonu. Z ud kurczaka za pomocą
Wyprawy kulinarnecoś dla siebie. Pyszny, z jabłkiem, migdałami i bakaliami. Na sylwestra będzie jak znalazł. Wegański makowiec Drukuj przepis Składniki100g mąki owsianej bezglutenowej50g mąki kukurydzianej50g mąki ryżowej1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia50g ksylitolu3 łyżki olejusok z połowy cytryny250ml napoju sojowego lub innego roślinnego200g mielonego suchego maku300g wody200g napoju roślinnego (sojowy, ryżp)250ml napoju sojowego lub innego roślinnego200g mielonego suchego maku300g wody200g(...)mlekiem. Gotować kilka minut ciągle mieszając. Dodać ksylitol, połowę daktyli i siemię lniane. Wszystko zblendować (zwracając uwagę, aby nie zrobić tego za mocno) i trzymać na ogniu do zagotowania. Dodać starte jabłko i pozostałe bakalie (migdały zostawić na sam koniec do posypania). Zostawić do przestygnięcia, dodać posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszać. Krok 2W misce wymieszać mąki, cukier, proszek do pieczenia. Wymieszać
CoolinarniePL