lubicie kokosowe smaki? Ja uwielbiam. Do tego kawa (dziś zbożowa z mlekiem) i… można zacząć dzień z uśmiechem. Polecam i Wam Składniki: 2 jajka klasy M 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki naturalnego jogurtu 2 łyżki wiórków kokosowych – do nabycia w e-Dana 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina oleju 1-2 łyżeczki cukru (ilość według gustu) Przygotowanie
Słodkie okruszkiSkładniki suche: 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej (można użyć innej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki brązowego cukru 1/2 łyżeczki soli himalajskiej (można dodać 1/4 łyżeczki zwykłej soli) Składniki mokre: 2 jajka 2 łyżki stopionego oleju kokosowego (lub innego oleju) 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 szklanka mleka 1 szklanka jogurtu greckiego + dodatkowo: olej kokosowy do smażenia + do podania: jogurt
Moja pasja smakusumienie zagłuszam tym, że ciasteczka są pełne wartościowych składników:) Do kubka mleka lub zbożowej kawy są idealne! Składniki (na ok 35 sztuk): 2 szklanki płatków owsianych górskich 1 szklanka mąki pszennej razowej (dałam graham typ 1850) 1/3 szklanki mielonych orzechów włoskich 3 łyżki sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki miodu 100g masła
Obiad gotowyrazem dam samą stewię? Składniki: Mokre 1/2 kubka (około 150 ml) mleka owsianego - lub innego 1 jajko 3 łyżki oliwy około 100 ml płynnego miodu Suche 3/4 kubka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 kubka mąki jęczmiennej pełnoziarnistej 1/2 kubka płatków owsianych 1/3 kubka otrąb żytnich 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cynamonu szczypta soli płaska łyżeczka stewii 97% można
pyszne zdrowościstopniowo cukier, a następnie pojedynczo żółtka stale ubijając. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Dno blaszki o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem. Wlać ciasto i piec w 180 stopniach C około 30-40 minut. (do suchego patyczka) Krem 1/2 l mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru
O kuchni z uczuciemdeser na popołudniowe chwile przy kawie choć mnie najlepiej smakuje z zimnym mlekiem..polecam jest wilgotne, mięciutkie i zawsze się udaje!!! Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki tortowej 16 g cukru waniliowego 200 ml gęstego jogurtu naturalnego 150 ml oleju roślinnego 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 25 dag borówki amerykańskiej mąka ziemniaczana do obtoczenia owocu cukier
Wanilia i KardamonWALEWSKA Składniki: Kruche ciasto: · 2 szklanki mąki pszennej · 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia · 1 łyżeczka aromatu waniliowego · 1/2 szklanki cukru(...)łyżeczka octu · 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem: · 2,5 szklanki mleka · 200 g masła · 3 łyżki mąki pszennej
Mania GotowaniaŻółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, całość posiekać. Dodać śmietanę oraz utarte żółtka. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować i wyłożyć na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Masa makowa: 250g maku mielonego (użyłam BackMit), 2 żółtka, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, łyżka margaryny, łyżka miodu, 3 krople
Z miłości do słodkościcukier i ubić. Dalej miksując dodać żółtka. Na końcu przesiać mąki i proszek do pieczenia i wymieszać szpatułką w taki sposób, aby napowietrzyć masę. Należy masę wymieszać szybko i energicznie. Piec w temperaturze 150-180 stopni, 25 minut (max. 30). KREM: 20 dag cukru 0,5 l mleka 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka mąki pszennej 2 cukry
Blondynka Gotujestworzą oleistą masę. Wyjmujemy i odkładamy. Przygotowanie bazy (pasta curry): Do malaksera wrzucamy obrane i pokrojone na mniejsze części: szalotki, ząbki czosnku oraz imbir. Dodajemy płatki migdałowe, chili w proszku lub świeżą, pozbawioną nasion (jeśli lubimy lekko ostre to z nasionami), a także kurkumę oraz curry. Z trawy cytrynowej odkrawamy 5cm dolnych części i dodajemy do reszty składników w malakserze(...)także sokiem z limonki. Curry rybne: W woku lub szerokiej patelni rozgrzewamy olej. Gdy będzie gorący wlewamy bazę (pastę curry) i smażymy ciągle mieszając przez ok. 1 minutę. Wlewamy mleko kokosowe. Mieszamy, aż połączy się z pastą. Górne kawałki trawy cytrynowej zbijamy, aby uwolnić olejki eteryczne i wrzucamy w całości do sosu. Dodajemy także sos sojowy oraz liść kaffiru
Poezja smakuświeżego imbiru 400 ml mleka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki soku z limonki skórka otarta z 1 limonki świeża kolendra albo natka pietruszki 1-2 łyżki brązowego cukru 1/2-1 papryczka chili 1 łodyga trawy cytrynowej albo 2 szczypty suszonej puszka kukurydzy garść suszonych grzybów mun opcjonalnie curry w proszku wg uznania Wykonanie: Jeśli korzystacie z mrożonych krewetek, należy(...)marchewkę – podsmażać 2-3 minuty. Dolać trochę bulionu i dusić przez 3-5 minut. Dodać seler i paprykę, dobrze zamieszać i przelać wszystko do garnka. Dodać połowę mleka kokosowego, zagotować i dusić przez minut. Dodać bulion i resztę mleka kokosowego, gotować przez 3-4 minuty. Dodać starty imbir i trawę cytrynową oraz sos rybny i sok z limonki. Gotować
Pociąg Do Kuchnipałek), 3 puszek pomidorów pelati, 1 puszki (200 ml mleka kokosowego), 300 gram ryżu basmati, kawałka świeżego imbiru wielkości kciuka, 1 czerwonej papryczki chili, 1 zielonej papryczki chili, 1 średniej cebuli, 5 ząbków czosnku, pęczka natki świeżej kolendry, 3 łyżeczek kminu rzymskiego, kawałka kory cynamonu (może być też cynamon w proszku), 3 łyżeczek ziaren kolendry, 1 łyżeczki pieprzu syczuańskiego(...)pestkami (do przygotowania mniej pikantnej wersji należy usunąć pestki) posiekałem w cienkie plasterki, a połowę obranego korzenia imbiru starłem na tarce o dużych oczkach. W moździerzu starłem na jednolity proszek 2 łyżeczki kminu rzymskiego, 2 łyżeczki nasion kolendry, 3 łyżeczki kurkumy, 3 łyżeczki przyprawy garam masala, 5 suszonych listków curry i trzycentymetrowy kawałek kory cynamonu. Z ud kurczaka za pomocą
Wyprawy kulinarnecoś dla siebie. Pyszny, z jabłkiem, migdałami i bakaliami. Na sylwestra będzie jak znalazł. Wegański makowiec Drukuj przepis Składniki100g mąki owsianej bezglutenowej50g mąki kukurydzianej50g mąki ryżowej1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia50g ksylitolu3 łyżki olejusok z połowy cytryny250ml napoju sojowego lub innego roślinnego200g mielonego suchego maku300g wody200g napoju roślinnego (sojowy, ryżp)250ml napoju sojowego lub innego roślinnego200g mielonego suchego maku300g wody200g(...)mlekiem. Gotować kilka minut ciągle mieszając. Dodać ksylitol, połowę daktyli i siemię lniane. Wszystko zblendować (zwracając uwagę, aby nie zrobić tego za mocno) i trzymać na ogniu do zagotowania. Dodać starte jabłko i pozostałe bakalie (migdały zostawić na sam koniec do posypania). Zostawić do przestygnięcia, dodać posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszać. Krok 2W misce wymieszać mąki, cukier, proszek do pieczenia. Wymieszać
CoolinarniePLdrobno pokruszonych płatków kukurydzianych 0,5 szklanki wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3/4 szklanki cukru (daję słowo, że gdybyśmy miały miód - cukru by tu nie było!) cynamon Składniki mokre: 3 jaja 1 duże starte jabłko 0,5 szklanki oleju 1,5 szklanki mleka Razowe muffiny z jabłkami - sposób przygotowania: Składniki mokre wymieszaj ze sobą
Gary Bez dnadodać cukier i po jednym żółtku- utrzeć Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wmieszać do masy jajecznej Piec w formie 32 x 25 cm w temp. 160-180*C ( formę wyłożyć papierem do pieczenia) Po ostudzeniu przekroić na pół Składniki na krem: 3 szklanki mleka 4 łyżki cukru 2 budynie mogą być bez cukru
Proste Potrawysurową żurawiną, posypany śnieżnym cukrem pudrem. Kudłaty ze względu na wiórki ciasta na wierzchu. Pycha! A dla wszystkich Barbar najlepsze życzenia imieninowe! Składniki Ciasto 500 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g drobnego cukru 200 g zimnego masła 1 duże jajko 3 łyżki śmietany 18% Z wszystkich składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części (jedną trochę większą, drugą(...)zamrozić *, drugą rozwałkować (delikatnie podsypując mąką) na wymiar blaszki ( 37 x 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce. Masa serowa 3/4 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki pełnego mleka 4 jajka szklanka cukru 700 g tłustego twarogu, zmielonego 2-3 razy 2 łyżki budyniu śmietankowego 2 szklanki surowej żurawiny, może być mrożona Wiórki zalać ciepłym mlekiem i odstawić
Słodkie inspiracjecukier. Następnie dodawać kolejno żółtka stale miksując. Wsypać orzechy, mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Wlać ciasto na blaszkę (23x38 cm ) wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno blaszki) i piec w 180 stopniach C około 30 minut. Krem 3 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 4 żółtka 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej
O kuchni z uczuciemtego samego pożywienia." "U dzieci karmionych sztucznie, które wcale nie otrzymują mleka z piersi, notuje się o 20% mniejszą przeżywalność , a odsetek ten jest jeszcze wyższy w krajach o gorszych standardach sanitarnych." " Pięciodniowa seria antybiotyków może wytłumić aż jedna trzecią twoich bakterii jelitowych ." "Szczególnie drażnią mnie zielone proszki, reklamowane jako ekwiwalenty warzyw, bo przecież większość warzyw zaczyna więdnąć i tracić
Zdrowie na języku :Pcałe jajko 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18 % 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek około pół szklanki cukru 1 galaretka pomarańczowa Masa serowa: 50 dkg sera białego twarogowego 3 jajka 15 dkg margaryny 20 dkg cukru 1 budyń śmietankowy 1/4 szklanki mleka Wszystkie składniki na ciasto kruche dajemy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy
Kuchnia u BietkiSkładniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru pudru 200 g masła 4 żółtka 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (około 250 ml) Beza: 4 białka 2 szklanki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Krem: 500 ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru
W Moim Magicznym Domucukru 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka: 2 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe Polewa orzechowa: 220g orzechów włoskich grubo posiekanych ( u mnie z braku włoskich orzeszki ziemne prażone, niesolone, rozdrobnione w malakserze) 120g cukru 3 łyżki miodu 2 łyżki mleka 80g masła Ciasto: Margarynę siekamy z mąką, dodajemy wszystkie pozostałe składniki
Czerwona Porzeczkaszklanka cukru ¾ szklanki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: puszka brzoskwiń kostka masła 2 budynie śmietankowe Dodatkowo: 0,5 l śmietany 30% pół szklanki cukru galaretka brzoskwiniowa lub cytrynowa Wykonanie: Z podanych składników upiec biszkopt. Następnie ugotować budynie lecz nie na mleku tylko na wodzie z pod brzoskwiń. Budyń ostudzić. Gdy będzie już zimny
PychotkaaaBiałka ubić na sztywno z cukrem, dodać wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia Składanie placka: Ciemne ciasto kakaowe+ ciasto kokosowe+ starte jabłka+ jasne ciasto ucierane, Pieczenie ciast: w temperaturze 170 stopni około 35 minut. Składniki na polewę: 4 łyżki cukru pudru 10 dag chałwy 3 łyżki mleka 5 dag margaryny Wykonanie polewy: Wszystkie składniki zagotować, polać placek, posypać
Tradycyjna KuchniaSKŁADNIKI: NA CIASTO: - 150 g mąki - 75 g masła - 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 żółtko - sól - 3 łyżki lodowatej wody Szybko zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce. NADZIENIE: - 3 cebule czerwone - 1 cukinia - 3 pomidory - 2 ząbki czosnku - 4 jajka - 200 ml śmietanki 12% - 100 ml mleka - sól, chili czerwone - posiekana bazylia Cebulę, cukinię i pomidory kroimy na cienkie
SMYKWKUCHNIżółtka 3-4 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 25 dag maku 0,5 szklanki cukru 2 jajka 1 łyżka masła 1 łyżka miodu olejek migdałowy Masa orzechowa: 35 dag orzechów włoskich 3/4 szklanki cukru 1 łyżka masła 1/2 szklanki mleka 2 białka Masa serowa: 1/2 kg białego sera 20 dag masła
Ciasteczkowy Potwórmleko na większą ilość soku pomarańczowego. Czy była smaczna? Bardzo smaczna, zniknęła w ciągu jednego dnia ;) Składniki: szklanka mąki szklanka cukru 4 jajka nie pełna szklanka mąki ziemniaczanej 200g margaryny (musi mieć temperaturę pokojową) czubata łyżeczka proszku
Amatorka kuchennacały regulator: lepiej? B. włącz ekspres, zrób espresso, spień mleko, dodaj syrop karmelowy lub piernikowy jeszcze lepiej? C. usiądź w fotelu, zamknij oczy i rozkoszuj się chwilą rozkosznie? D. gotowa na pierniczenie? ;-D Zapraszam! SKŁADNIKI: - 6 łyżek miodu - 200 g cukru brązowego - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 250 g margaryny - 2 jajka - 650 g mąki pszennej
SMYKWKUCHNImałymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Po wystudzeniu przekrawamy na dwa równe blaty i ponczujemy likierem pomarańczowym (lub mlekiem). Następnie każdy krążek (od wewnętrznej strony) smarujemy cienką warstwą konfitury pomarańczowej. Masa
Słodka Stronacukier, jajka "L" utrzeć mikserem z 7 minut, wsypać mąkę z proszkiem i utrzeć na gęste ciasto z 2 minuty tortownica 24cm - wysmarować masłem, posypać tartą bułką i na dnie rozsmarować z 3/4 ciasta na ciasto rozsypać pokrojone ze skórką w kawałeczki jabłka BUDYŃ: w 150 ml mleka wymieszać budyń - 700 ml mleka zagotować z kurkumą, 3 łyżkami cukru
W Mojej Kuchni Lubięubić na puch. Pod koniec ubijania dodać olej. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto upiec w keksówce. Ciasto ciemne: Wykonać podobnie jak ciasto jasne. Zmniejszyć ilość mąki o 1 dużą łyżkę, a następnie dosypać łyżkę kakao. Reszta bez zmian. Upieczone ciasta wystudzić. Krem: 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej
Praktyczna plszklanki otrębów owsianych 0,5 szklanki otrębów pszennych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki mielonego imbiru 0,5 łyżeczki cynamonu 3 łyżki słonecznika 1 łyżka rodzynek 6 orzechów laskowych (pokruszonych) 6 suszonych moreli (pokrojonych w kostkę) 6 migdałów (pokruszonych) Składniki "mokre" : 0,5 szklanki mleka (ja użyłam 2%) 2 łyżki jogurtu naturalnego (lub greckiego) 5 łyżek oliwy
kuchnia do kwadratumleka Twaróg i żółtka mielimy za pomocą blendera, dodajemy cukier i mleko. Z białek ubijamy sztywną pianę, mieszamy z masą, dodajemy pozostałe składniki. Wylewamy na podpieczone ciasto. Łączny czas pieczenia: 60 minut, temp. 200 stopni C. Na kruche ciasto: - 3/4 szklanki mąki - 3 łyżki masła - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka jogurtu - żółtko Zagniatamy ciasto, schładzamy w lodówce
SMYKWKUCHNInastępnie dodawać po 1 żółtku. Dodać przesiane obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ocet. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wymiarach 27x35cm. Piec ok. 35 min w temp. 170-180 st. Ostudzić i przekroić na 2 jednakowe blaty. Dodatkowo: 3/4 l mleka, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Z miłości do słodkości