hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Banany – 2 szt Sok z cytryny Miód – 2 łyżeczki Płatki migdałowe Śmietana kremówka Banany umyć, obrać, przekroić na pół. Każdą połówkę ułożyć na talerzyku deserowym, skropić sokiem z cytryny, polać miodem i ozdobić ubitą śmietaną kremówką. Płatki migdałowe posypujemy na wierzchu
Camilla w kuchnijagodowy * pudding z kaszy kukurydzianej z sosem z masła z nerkowców **~ *z dodatkiem pasty jagodowej ** masło z nerkowców + odrobina gorącego mleka migdałowego Pudding po raz kolejny, dzisiaj z kaszy kukurydzianej. Cóż ja poradzę...pogoda po prostu sprzyja puddingom ;) PRZEPIS /1 PORCJA/ ~60g kaszki kukurydzianej ~1 1/2 szklanki mleka roślinnego ~100g pasty jagodowej >>KLIK<< ~sos - łyżka masła(...)nerkowców >>KLIK<< + ciepłe mleko migdałowe do odpowiedniej konsystencji W garnuszku zagotować mleko, ciągle mieszając wsypac kaszę i gotować do momentu zgęstnienia, następnie dodać pastę jagodową i wymieszać. Przełożyć kaszę do miseczki i odstawić na noc. Rano wyłożyć pudding na talerzyk i podawać z sosem. Smacznego
breakfast of dreamsMikołaja z żurawiną itd. 3. Wiosna - 34 ulubione przepisy autorki na wiosnę. Zupa z zielonym groszkiem, zupa kalafiorowa z młodych warzyw, pasta z bobu do kanapek, brokuły pod migdałowymi płatkami, wiosenne ziemniaki z fasolą i inne. 4. Lato - również 34 przepisy na lekkie i smaczne potrawy takie jak : zielona fasolka z dzikim ryżem, lemoniada arbuzowa, orzeźwiający koktajl na lipcowy(...)jaglana w kolorach jesieni i inne. 6. Zima - 34 zdrowe i szybkie przepisy takie jak: zupa z brukselki z topinamburem, wzmacniająca kasza jaglana z kozieradką i czosnkiem, chleb jaglano - migdałowy, placek żytni ze śliwkami i morelami itd. Za książki dziękuję wydawnictwu: Edipresse książki
kruche babeczkiłyżki śmietany słodkiej łyżeczka miodu (może być więcej lub mniej według upodobań) 2 laski rabarbaru 3 łyżki cukru 50g borówek 4 łyżeczki nasion chia sok z 1 pomarańczy płatki migdałowe Przygotowanie: Nasiona chia zalewamy sokiem z pomarańczy pozostawiamy w lodówce pod przykryciem na minimum godzinę. Kaszę jaglana gotujemy w nieosolonej wodzie. Studzimy. Po przestudzeniu mieszamy dokładnie ze śmietana(...)sztuk borówek, które przykrywamy warstwą pomarańczowego chia. Na szałwię wykładamy 2 łyżki kaszy oraz na niej 3-4 łyżki rabarbaru. Całość przykrywamy kolejna warstwa kaszy jaglanej, borówkami oraz płatkami migdałowymi. Uwaga! Warto schłodzić przed podaniem. Smacznego
ChilliJemyzapasy truskawek z zeszłego roku. Owoce można rozmrozić i przesmażyć w rondlu z małą ilością cukru lub dodać mrożone w całości tak jak ja to zrobiłam. Całość po kokosowo migdałową kruszonką, pycha! Składniki: - 30 dag mąki pszennej - 20 dag masła - 15 dag cukru - 2 jaja - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - świeża wanilia z całej laski - 5 dag wiórków kokosowych(...)ciasta dodaj jaja, wanilię i miksuj do połączenia się składników. 4. Foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto i nałóż owoce, wierzch posyp przygotowaną kruszonką i płatkami migdałowymi. 5. Piekarnik rozgrzej do 180 C, czas pieczenia ok 60 minut. Jeśli będziemy używać świeżych owoców czas pieczenia należy skrócić do 50 minut, przed wyjęciem ciasta z piekarnika należy
Apetyczna babeczkanabiału, który wręcz uwielbiam trzeba było wymyśleć jakąś alternatywę. Tak to przyszedł mi do głowy pomysł na ten pudding. Oczywiście miałam obawy czy to mi posmakuje. Zrobiłam mleko migdałowe i zabrałam się do gotowania. Cały czas jednak miałam obawy, że to nie będzie coś co będę chciała powtórzyć. Ugotowana komosa miała dla mnie trawiasty posmak i zastanawiałam się, czy brnąć(...)dalej. Żal mi było tylko tego mleka migdałowego. Nie poddałam się jednak i zrealizowałam swój pomysł do końca. I była to bardzo słuszna decyzja. Czytaj więcej
Wiem co jemszklanki mleka 1,5 łyżki mąki 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru kilka kropelek olejku migdałowego 120g masła 1 łyżka cukru pudru polewa: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki masła(...)mleka (zimnego) dodać mąki i dokładnie wymieszać. Do gotującego mleka dodać rozpuszczone maki i mieszać aż powstanie budyń (dość gęsty). Budyń wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i olejkiem migdałowym. Do masy budyniowej (o temperaturze pokojowej) dodawać łyżkami masło. Na wolnych obrotach połączyć masło z budyniem. Nie miksować zbyt długo, ponieważ masa może się zważyć. Ciasta pokroić na około centymetrowe
Amatorka kuchennaalbo jako słodkie śniadanie. PUDDING CHIA z KAWĄ i PRALINKAMI Składniki: 3 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej) 2 szklanki gotowej kawy na zimno (do kupienia w marketach) garść płatków migdałowych 2-3 pralinki z masłem orzechowym (np.typu Reese's) Przygotowanie: Nasiona chia wsypujemy do kawy, mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny do wchłonięcia płynu. Powstanie galaretkowaty pudding. Pudding posypujemy(...)pokruszonymi pralinkami oraz płatkami migdałowymi. Smacznego
Bon appetit mon amiesmażonej lub kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 ml rumu lub amaretto 2-3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka miękkiego masła 1 łyżeczka aromatu migdałowego Przygotowanie masy makowej Mak zalać mlekiem lub wodą (można to zrobić dzień wcześniej). Całość zagotować, a następnie zmniejszyć ogień o połowę i gotować około 30-40 minut. Przestudzony mak odcisnąć(...)nadmiaru wody, po czym bardzo dokładnie zblendować. Do maku dodać cukier puder. aromat migdałowy, bakalie i amaretto i dokładnie wymieszać. W garnuszku roztopić masło, brązowy cukier i miód, po czym dodać do maku, ponownie dokładnie wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przygotowanie ciasta Do przygotowanej wcześniej masy makowej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. i miksować
Kulinaria - potrawy z różnych stron światacukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 200g masła, 80g wiórków kokosowych, 1 tabliczka białej czekolady + 4 kostki do posypania wierzchu ciasta, bita śmietana i płatki migdałowe do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Połowę mleka zagotowuję. W drugiej połowie mieszam cukier, cukier waniliowy oraz mąki. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia(...)wyczerpania składników. Wierzch smaruję pozostała masą i oprószam startą czekoladą. 4. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki. Następnie kroję na porcję i dekoruję bitą śmietaną oraz płatkami migdałowymi
Tradycyjna kuchnia Kasiwłasnie kawałek tego ciacha. Pozdrawiam Was gorąco. Składniki: 200g rodzynek 8 łyżek likieru Amaretto 17 jabłek dużych ( małych ok. 20) 3 łyżki soku z cytryny 1/3 szklanki płatków migdałowych 1 szklanka cukru 3 łyżki cynamonu 2,5 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 szklanka wody 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder(...)czekamy 10 min. W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy środek i kroimy je na dość dużą kostkę. Do jabłek dodajemy - cukier, rodzynki wraz z likierem, sok z cytryny, płatki migdałowe i cynamon. Mieszamy.Odstawiamy najlepiej do lodówki na ok.15 minut. Siemię lniane mieszamy z wodą dość energicznie, do uzyskania zwartej konsystencji, ale nie może być za sztywna. Dodaj wtedy jeszcze trochę
Apetyt na Zielonewielkości jajek 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki winnego octu na krem: kilogram truskawek 500 ml śmietany 30-36% opakowanie sera mascarpone 250g. płatki migdałowe 2 łyżki cukru pudru 150 g. mlecznej czekolady Z białek i cukru ubić pianę- cukier wsypywać powoli, po ubiciu sztywnej masy wsypać mąkę i delikatnie ubijać dalej minutę. Pod koniec(...)wierzchu posmarować masą czekoladową na to pokrojone truskawki i trzeci blat również posmarować od spodu i przykryć Pozostałym kremem wysmarować tort wokół, otoczyć uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi i udekorować
Kubki smakuproszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka pół szklanki oleju 1 szklanka maślanki 1,5 lub 2 szklanki pokrojonych w kostkę truskawek- ja dałam 2 szkl. Kruszonka migdałowa: wszystkie składniki wymieszać - ja włożyłam składniki do blendera 4-5 łyżek płatków migdałowych zmielonych łyżka roztopionego masła 3 łyżeczki cukru Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym
Kubki smaku