migdałowe - 1000 przepisów (strona:20/67)

Kruche rogaliki z nadzieniem z maku i marcepanu! 138

mnie 25 minut. Pieczemy na słomkowy kolor. Studzimy całkowicie i posypujemy cukrem pudrem. MASA Z BIAŁEGO MAKU I MARCEPANU - 500 g białego maku -100 g marcepanu -100 g płatków migdałowych - 3/4 szklanki mąki migdałowej tj. posiekane na pył migdały - 3/4 szkl cukru pudru + 1/3 szklanki miodu lipowego - dwie garście rodzynek - dwie garście posiekanych daktyli - 50 g masła Gotujemy

SMYKWKUCHNI
Masa makowa z mielonego maku 129

120g płynnego miodu 100g posiekanych, prażonych orzechów włoskich 50g rodzynek 50g prażonych płatków migdałów 100g odsączonej z syropu skórki pomarańczowej 70g masła Dodatkowo: Ok 60ml rumu Kilka kropel olejku migdałowego Sposób przygotowania: W wieczór poprzedzający przygotowanie masy makowej, zalewamy rodzynki rumem i pozostawiamy pod przykryciem. Jeśli mamy mało czasu- zróbmy to przynajmniej 2 godziny wcześniej! Niech się napiją ;) Mleko gotujemy(...)pieluchę tetrową. Do maku dodajemy pozostałe składniki: podprażone bakalie, skórkę pomarańczową, miód oraz rodzynki z rumem. Mieszamy, łącząc jednocześnie z roztopionym i przestudzonym masłem oraz kilkoma kroplami aromatu migdałowego, lub jeśli wolimy- rumowego. Tak przygotowaną masę wykorzystujemy do wypieku ciast, drożdżówek czy świątecznych potraw (np. pierogów). Możemy ją także przechowywać do kilku dni w zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu

Kuchnia w czekoladzie
Piernik rosyjski 117

miodu 1 płaska łyżka cynamonu ½ łyżeczki imbiru 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki sodki 200 g masła ½ szklanki brązowego cukru 3 jajka 1 łyżka rumu 3 kropelki olejku migdałowego 1 szczypta soli Skórka starta z pomarańczy i cytryny 2 łyżki kakao 3 szklanki mąki ½ szklanki mleka 2 garście rodzynek 1 garść kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 garście orzechów (dowolnych) Dodatkowo(...)cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sodkę umieszczam w rondelku i zagotowuję, cały czas mieszam. Miód odstawiam do wystygnięcia. Masło, cukier i jajka dokładnie ubijam. Dodaję po kolei rum, olejek migdałowy, sól, skórkę z pomarańczy i cytryny i kakao. Do masy jajecznej dodaję następnie po łyżce wystudzony miód, a później stopniowo mąkę (zostawiam 2 łyżki). Na koniec dodaję ¼ szklanki mleka. Jeśli

Słodki sentyment
Niedzielny obiad w stylu Happy Detoks 92

pieprz, miód Przepis na sałatkę z rukoli i gruszki Liście rukoli wyłóż na talerz. Kalarepkę i pół gruszki pokrój na cienkie, półprzezroczyste plasterki, koper włoski na cienkie paski. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Warzywa i orzechy wyłóż na zielone liście. Winegret Winegret przygotuj ścierając pozostałą połówkę gruszki na tarce o drobnych oczkach. Gruszkową pulpę zmieszaj z oliwą z oliwek(...)kakao Przepis na mus czekoladowy z awokado: Awokado i banana obierz ze skórki, rozdrobnij, dodaj kakao i zmiksuj na aksamitny krem. Podawaj w pucharku posypany wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi. Zielony Koktajl Happy Jarmuż Składniki na 0,6 litra koktajlu: banan 1/2 awokado garść jarmużu sok z cytryny do smaku ok.150 ml soku z pomarańczy 2 plasterki imbiru

Ugotowane pozamiatane
Jaglanka z czekoladą i pomarańczą 113

Ciepła i pysznie pachnąca kasza jaglana na mleku migdałowym z gorzką czekoladą, pomarańczą, pestkami dyni i cynamonem. #bezglutenu #bezdodatkucukru #zczekoladą Składniki: – 50 g kaszy jaglanej – 150 ml mleka migdałowego – 100 g jogurtu naturalnego – 2 kostki gorzkiej czekolady – pomarańcza – garść pestek dyni + cynamon Sposób przygotowania Kaszę jaglaną dokładnie przepłukaj kilka razy w gorącej wodzie

Mrs. Endorfina
Jak ułożyć zbilansowaną dietę – najprostsze menu na tydzień 79

prostu widelcem. Mając takie trzy podstawowe składniki można wymyślać mnóstwo dań. My zastosowaliśmy naszą ulubioną metodę i upiekliśmy mnóstwo warzyw. Jak to upiec Nuggetsy zapanierowaliśmy w orzechach migdałowych i upiekliśmy. Robi się je w bardzo prosty sposób, bo panierowanie polega na tym, że mięso zanurzamy w rozbełtanym jajku i obsypujemy orzechami. Czas pieczenia jest krótki: 12-15 minut dla ryby(...)dodatek ugotowaliśmy sobie kaszę bulgur. Nasze menu (przepisy będziemy dodawać codziennie): Najprostszy kebab z sałatą i warzywami   Zobacz przepis Shawarma z kaszą bulgur Zobacz przepis Chrupiące nuggetsy w migdałowej panierce Zobacz przepis Nuggetsy z pieczonymi warzywami i surówką Zobacz przepis Panierowane, pieczone ryby z frytkami Zobacz przepis Wszystkie dania zrobiliśmy w niedzielę, w czasie kiedy przygotowywaliśmy niedzielny obiad

Niedzielny kucharz
kuchnia przełomu XIX / XX wieku 110

Linki do przepisów nazwach potraw, serdecznie zapraszam :) ciasta: babka drożdżowa Marcjanny babka makowa babka śnieżna   ciasto francuskie innym sposobem czarny mazurek faworki angielskie faworki Marcjanny faworki migdałowe tort czekoladowy niepieczony tort czekoladowy z migdałami tort z migdałów palonych dania mięsne: pieczeń siekana pierogi ruskie zrazy z dzika z sosem musztardowym „a la Robert” drób: gęś pieczona z ziemniakami kaczka(...)pieczarek – sos pieczarkowy warzywa: bulwy (topinambur) „au gratin” bulwy (topinambur) smażone zupy: botwinka / chłodnik z kwasem z ogórków chołodziec na kwaśnym mleku – chłodnik z kwasem z ogórków kiszonych zupa migdałowa zupa pomidorowa po włosku – a la Rossini zupa wiśniowa

królestwo garów
Fit lody karmelowo-czekoladowe 147

gorzkiej czekolady + kilka łyżek mleka roślinnego 2 szklanki suszonych daktyli + 3/4 szklanki gorącej wody 6 pokrojonych zamrożonych bananów 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao 1 szklanka mleka roślinnego (najlepiej migdałowe) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Wykonanie: Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z kilkoma łyżkami mleka. Warstwa czekoladowa: W blenderze umieścić 3 zamrożone banany, dodać cynamon, kakao oraz 1/4 szklanki(...)wcześniej 1/2 szklanki sosu) i znów umieścić w zamrażalniku na około 45 minut. Warstwa karmelowa: Zblendować 3 banany, ekstrakt waniliowy, 1/2 szklanki odłożonego sosu karmelowego oraz 3/4 szklanki mleka migdałowego. Następnie wyłożyć masę na wierzch zamrożonej warstwy czekoladowej, na koniec polać pozostałą roztopioną czekoladę oraz sosem karmelowym. Podawać od razu lub wsadzić do zamrażalnika.* *Przed podaniem trzeba odczekać kilkanaście minut

Healthy food explorer
Ciasto, które w smaku przypomina owsiane kulki 83

jajka ¼ łyżeczki soli 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 2 łyżki zaparzonej mocnej kawy, zimnej 4 łyżki kakao 25 g kokosowych wiórków + 25 g 100 g owsianych płatków, zwykłych 50 g migdałowej mąki Nastaw piekarnik na 175ºC. Formę wysmaruj tłuszczem i posyp wiórkami . Rozpuść masło i przestudź. Dodaj do ostudzonego masła jajka, cukier, sól, waniliowy ekstrakt i kawę. Wymieszaj na gładką masę(...)Wymieszaj owsiane płatki z mąką i mąką migdałową. Dodaj suche składniki do masy i wymieszaj. Wylej masę do formy, wygładź powierzchnię i wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 20 minut. Ciast powinno być lekko płynne na środku jak budyń. Po wyjęciu ciasto dojdzie. Świeżo upieczone ciasto posyp wiórkami. Pokrój ostudzone ciasto na kawałki. Smacznego!   The post Ciasto, które

codojedzenia
Aromatyczne ciasto gryczane ze śliwkami 88

gram mąki gryczanej 4 jaja 1/2 szklanki miodu wielokwiatowego lub cukru wanilia mielona 1/2 łyżeczki olej z pestek winogron 1/2 szklanki proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki płatki migdałowe - garść 3 sztuki goździków i 1 łyżka cukru trzcinowego forma 18 cm wyłożona papierem i posmarowana tłuszczem Śliwki umyć, przeciąć na połówki i wyjąć pestki. W moździerzu lub młynku zmielić(...)puch, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec wlewać olej cały czas mieszając. Wylać ciasto na przygotowaną formę. Na wierzch ułożyć śliwki. Posypać cukrem z goździkami, posypać płatkami migdałowymi. Piec w 180 stopniach do godziny

AZgotuj!
Nocna owsianka malinowa 138

nocnej owsianki wypróbujcie ten przepis koniecznie. Składniki (na 1 porcję): 3  łyżki płatków owsianych, 130 ml mleka, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1-2 łyżeczki miodu, 1 łyżka płatków migdałowych, 100 g malin, kilka borówek do ozdoby (opcjonalnie). Do słoiczka przełożyć płatki owsiane, zalać mlekiem oraz jogurtem. Dodać płatki migdałowe, miód i połowę malin rozgniecionych widelcem. Wymieszać, zakręcić słoik, wstawić

Moja kraina smaków
Dwukolorowy budyń z kaszy jaglanej 135

łyżeczki erytrytolu 1 łyżeczka musu kokosowego Składniki (czekoladowa warstwa): 60 g kaszy jaglanej 2 łyżeczki Czekoladowa Latte (Siła Roślin) 150 g napoju kokosowego 2 łyżeczki erytrytolu 1 łyżeczka masła migdałowego Przygotowanie: Kaszę jaglaną przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie przełóż do rondelka i podprażaj przez chwilkę, aż kasza będzie sypka. Zalej wodą (1,5 szklanki) i gotuj około 15 minut(...)dostępnych produktów. Mianowicie Złote Kurkumowe Latte zamień na łyżeczkę kurkumy, a Czekoladowe Latte na dwie łyżeczki kakao. Napój kokosowy na dowolny inny napój roślinny lub mleko krowie. Masło migdałowe na inne masło z orzechów lub łyżkę całych orzechów, a mus kokosowy na wiórki kokosowe czy gęstą śmietankę z mleczka kokosowego w puszce

Zdrowie na języku :P
Truskawkowa pokusa 98

ubijać aż masa będzie sztywna. Następnie małymi porcjami dodać mascarpone, całość delikatnie i chwilę miksować. 4. Poncz: Wodę dokładnie wymieszać z wódką, sokiem z cytryny i cukrem. 5. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. 6. Składanie ciasta: Biszkopt przełożyć do tortownicy, nasączyć ponczem,  wylać warstwę truskawkową z galaretką, wyłożyć masę śmietanową, wyrównać i posypać płatkami migdałowymi, wstawić do lodówki

Szalona Kuchnia Eweliny
Pączki z makiem 110

mąki, 50g margaryny, szczypta soli, Masa makowa: 150g maku mielonego, 1 jajko, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki cukru, 50g bakalii (orzechy, rodzynki, migdały), 50g masła, kilka kropki aromatu migdałowego, Dodatkowo: cukier puder do posypania, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże oraz cukier. Dodaję jajko, żółtka oraz sól. Stopniowo do masy wsypuję mąkę. Mieszam. Następnie wlewam(...)margarynę. Wyrabiam ciasto. Odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia. 2. Masa makowa: Mak mieszam z jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym oraz bakaliami. Do masy wlewam rozpuszczone masło oraz dodaję aromat migdałowy. Dokładnie wszystko razem mieszam. 3. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę i lekko rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta kładę porcję masy makowej. Zlepiam brzegi ciasta formując

Tradycyjna kuchnia Kasi