nadają się również do jedzenia przez wegan, bo nie potrzebujemy do ich przygotowania jajek. SKŁADNIKI 120 g suszonych daktyli 200 ml miodu 150 g płatków owsianych 50 g płatków migdałowych 50 g rodzynek 50 g żurawiny suszonej 50 g moreli suszonych 50 g śliwek suszonych 10 g mielonego lnu 50 g łuskanego słonecznika 50 g łuskanego sezamu 50 g pestek(...)zagięte. Morele i śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Pestki dyni posiekać. Daktyle wraz z miodem zmiksować na lepką masę (użyłam w tym celu blendera ręcznego). Dodać płatki owsiane, płatki migdałowe, rodzynki, żurawinę, morele, śliwki, mielony len, słonecznik, sezam i pestki dyni. Całą masę dobrze wymieszać i wyłożyć równomiernie na blaszce. Docisnąć mocno łyżką i włożyć do piekarnika. Piec około
Passions hobbies lifeplacków): 30 g płatków owsianych (Edena) 30 g płatków jaglanych (Edena) 15 g orzechów nerkowca (Edena) 1 mały, dojrzały banan 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 60 ml mleka migdałowego (Edena) 1 łyżeczka oleju kokosowego 2 suszone morele niesiarkowane (Edena) Przygotowanie: Płatki z nerkowcami zmiel na mąkę. Dodaj rozgniecionego widelcem banana, proszek do pieczenia oraz mleko migdałowe. Wszystko dokładnie
Zdrowie na języku :Pduże łyżki gotowego musu) 1/2 łyżeczki cynamonu 3 kostki gorzkiej czekolady Składniki na polewę: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka wody 3 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie: Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki i pozbawiamy miękkiego miąższu z pestkami (chyba, że cukinie są małe i młode to nie ma musimy tego robić) a następnie ścieramy(...)wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy około 40 minut. Na lekko przestudzone ciasto wylewamy polewę (czekoladę rozpuszczamy na parze, dodajemy olej, wodę i mieszamy). Posypujemy płatkami migdałowymi Smacznego! Autor: Mama
Moja Mama Gotujełyżeczki cukru waniliowego Podane składniki ubić na gęsty krem, wyłożyć na stężonej już galaretce. Beza na górną warstwę: 3 białka ¾ szklanki cukru 3 łyżeczki maki ziemniaczanej 50g płatków migdałowych Przygotowanie: Białka ubijać z cukrem do powstania gęstej piany. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Formę o takich samych wymiarach jak ciasto kruche wysmarować masłem wyłożyć papierem do pieczenia(...)rozsmarować pianę z białek i posypać płatkami migdałowymi. Bezę suszyć około godziny w 120 stopniach do chrupkości i lekkiego spękania. Jeśli, to konieczne wydłużyć czas pieczenia. Wystudzoną bezę wyłożyć na masę śmietanową i ponownie schłodzić. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
W garach u Gosiwłoskie pyszności już po pierwszym kęsie zawładnęły moim sercem ❤❤❤ Są kruche, chrupiące i mocno migdałowe. Mimo swojej prostoty (nazwałabym je takimi naszymi sucharkami all inclusive 😏) rewelacyjnie smakują z kubkiem kawy z mlekiem, lub zwykłej zbożówki czy inki. Ciasteczka są proste do upieczenia (mimo, że piecze się je etapami), tak więc nawet jeśli spotkacie je w jakimś większym markecie(...)pszennej 100 g cukru 100 g migdałów bez skórki (50g posiekanych, 50g w całości) 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia otarta skórka z 1 sparzonej cytryny odrobina aromatu migdałowego szczypta soli Do posmarowania: 1 roztrzepane żółtko Wykonanie: Połowę migdałów siekamy drobno nożem. Dodajemy przesianą mąkę, szczyptę soli, cukier, proszek dopieczenia. Mieszamy. Dodajemy jajka, skórkę otartą z cytryny
Walijskie Pichceniecytryny 1 łyżka oleju nadzienie: 200g maku 3/4 szklanki cukru 0,5 szklanki rodzynków 0,5 szklanki orzechów włoskich 2 łyżki kandyzowanej skorki pomarańczowej 1 białko łyżeczka esencji migdałowej Lukier: 0,5 szklanki cukru pudru sok z połowy cytryny Przygotować rozczyn: mleko podgrzać, żeby było ciepłe. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać pół szklanki mleka, 1 łyżeczkę mąki, wymieszać(...)przykryć i pozostawić do napęcznienia i ostudzenia. Proporcje mleka i maku 1:1 (na 200g maku - 200ml mleka). Do maku dodać cukier, rodzynki, rozdrobnione orzechy, skórkę pomarańczową, białko, esencję migdałową. Wymieszać na jednolitą masę. Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30x40cm. Na każdy płat ciasta równomiernie rozłożyć masę makową, zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pokroić
Obiad gotowyłyżeczki przyprawy korzennej (lub do piernika) Polewa : 80 g masła 6 łyżek cukru pudru 5 łyżek mleka 3 łyżki kakao Dodatkowo : płatki migdałowe do posypania Przygotowanie : Budynie rozpuszczamy w mleku. Jajka miksujemy na puch po czym dodajemy do nich cukier i całość dalej miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy porcjami ser, następnie przygotowane(...)całość kolejną warstwą ciastek. Ciasto odkładamy do schłodzenia i przygotowujemy polewę. Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier puder, mleko i kakao, mieszamy. Gotową polewę wylewamy na ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi. Sernik najlepiej zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDużo zdrowsze od mleka krowiego, wyjątkowo aromatyczne i smaczne, a dodatkowo jego wykonanie kosztuje znacznie mniej niż zakup gotowego mleka migdałowego w sklepie. Dodać jeszcze można, że jego zrobienie wcale nie jest skomplikowane i nie potrzeba przy tym dużej ilości składników, bowiem tylko migdały i wodę. SKŁADNIKI: - 1/2 szklanki migdałów - 1,5 szklanki wody + 1 szklanka wody Migdały zalewam(...)Następnego dnia blenderuję całość przez kilka minut, następnie dolewam jeszcze ok. 1 szklankę wody i jeszcze przez chwilę mieszam. Jeśli chcę, aby mleko było rzadsze, dolewam więcej wody. Mleko migdałowe trzymam w lodówce ok. 2-3 dni. Wykorzystuję je przede wszystkim do przygotowywania koktajli (miksuję je z dodatkiem wybranych owoców lub dodaję do niego niewielką ilość mleka krowiego i owoce
Wielopokoleniowobardziej, że nie musimy mielić maku bo do kupienia jest już gotowy mak mielony. składniki: 600 g suchego maku mielonego 700 ml mleka 80 g masła 50 g płatków migdałowych 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta z 1 cytryny 100 g rodzynków + alkohol do nasączenia aromat rumowy lub 4 łyżki rumu 50 g mielonych orzechów włoskich(...)mleko, dodać cukier i masło i zagotować. Następnie do mleka dodać mielony mak. Garnek cały czas trzymać na ogniu i mieszać aby mak napęczniał. Następnie dodać mielone orzechy, płatki migdałowe, skórkę pomarańczową, namoczone rodzynki, miód, otartą skórkę z cytryny i aromat. Dokładnie wymieszać. Miodu można dać mniej lub więcej w zależności jak słodka masę lubimy. Zestawić z ognia i zostawić
Monia miesza i gotujewłoskich posiekanych opakowanie rodzynek kalifornijskich ok 5ml olejku rumowego Masa serowa: ½ kg sera białego podwójnie zmielonego 80g masła 2 żółtka 1 niepełna szklanka cukru kryształu ok 2,5ml zapachu migdałowego 1/4 szklanki mleka 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 4 łyżki słodkiej śmietanki 30% ok 50g posiekanych orzechów włoskich Sposób przygotowania: 1. Ciasto makowe(...)minut. Po upieczeniu studzimy w formie kilka godzin, a następnie kroimy na dwa blaty. 2. Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy ser i aromat migdałowy, mieszamy. Masę przekładamy do rondla i zasmażamy na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodajemy mleko rozmieszane z mąką ziemniaczaną, zagotowujemy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Ciepłą masą przekładamy blaty ciasta makowego
Kuchnia w czekoladziebezą. Zrobiłam błyskawiczny deser jabłkowy czyli jabłka zapiekane z kruszonką. Pyszne jako samodzielny deser lub z lodami waniliowymi. Składniki: • 4 jabłka • 3 łyżki płatków migdałowych • 3 łyżki wiórków kokosowych • 1 łyżeczka cynamonu Kruszonka • 100 g masła • 8 czubatych łyżek mąki pszennej • 2 czubate łyżki otrąb pszennych • 6 łyżek brązowego cukru trzcinowego oraz • wiórki kokosowe i czekoladowe płatki(...)Wykonanie: • Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę. • Formę do pieczenia wysmarować masłem i posypać pokruszonymi biszkoptami. • Wrzucić do formy jabłka, posypać cynamonem, płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi. • Masło rozpuścić, dodać mąkę, otręby, cukier i wymieszać, po czym jabłka posypać kruszonką. • Piec w piekarniku nagrzanym do 150 st.C przez
To co kochamwtedy będzie również dla dzieci. Składniki: • 4 miękkie gruszki • 1 banan • 1 duży jogurt grecki • 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej • 4 łyżki płatków migdałowych • posypka do kawy Wykonanie: • Banana obrać i pokroić, gruszek nie obierać tylko pokroić. • Zmiksować owoce z jogurtem, dodać kawę rozpuszczalną. • Na koniec zmiksować(...)płatkami migdałowymi. • Podawać deser posypany posypką korzenną do kawy
To co kochamsię święta Bożego Narodzenia. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 15 dag cukru 15 dag mąki tortowej 4 łyżki suchego maku 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 krople aromatu migdałowego Poncz: Sok z ananasa 100 ml białego martini lub czystej wódki Krem ananasowy: 1 puszka ananasów 1 galaretka cytrynowa Dr.Oetker 450 ml mleka 1 budyń śmietankowy z cukrem(...)tortową wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia. Białka jaj ubić na sztywną pianę , miksując wsypywać stopniowo cukier aż masa stanie się lśniąca, wtedy dodać żółtka, zmiksować, dodać aromat migdałowy, wsypać mąkę z makiem i rózgą od miksera ręcznie wymieszać aż do połączenia nie tracąc struktury piany. Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm piec
Wanilia i Kardamonmłodszego syna. Później co roku dla dzieciaków odwiedzających nasz dom, zbierających słodycze w Halloween. Ciastka robią naprawdę spore wrażenie swoim wyglądem. Są pyszne, kruche, w smaku maślano-migdałowe. Składniki: 225 g miękkiego masła 2/3 szklanki cukru pudru 1 jajko 1łyżka cukru waniliowego Kilka kropel olejku migdałowego 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Pół
W garach u Gosi