Babeczki piaskowe Składniki: Masło – 150g Cukier – 150g Jajka – 3 sztuki Mąka pszenna – 100g Mąka ziemniaczana – 200g Aromat migdałowy Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka Skórka z 1 cytryny Szczypta soli Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie do masy dodawać pojedynczo żółtka i ucierać. Do masy dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i aromat migdałowy
Kuchnia Bon Appetitjajka • 400 g mąki • 400 g cukru • 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: • 2 słoiczki powideł śliwkowych • 100 g deserowej czekolady • Płatki migdałowe Polewa: • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g) • 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g) • 200 ml śmietanki kremowej 36% Sposób przygotowania: 1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Pokrojone masło włożyć(...)blaty. Dolny posmarować powidłami, przykryć drugim, wierzch posmarować polewą. 8. Polewa: w garnuszku roztapiać na małym ogniu, ciągle mieszając, połamaną na kosteczki czekoladę i śmietankę. Nie gotować! Udekorować płatkami migdałowymi. Smacznego
W mojej kuchnikandyzowanych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 60g zmielonych migdałów ze skórką 300g kandyzowanych owoców 100 ml mleka 50ml amaretto ( dodałam rum) garść płatków migdałowych do posypania wierzchu keksu Wykonanie: masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę, nie przerywając miksowania dodajemy po kolei jajka, do masy maślano jajecznej dodajemy mąkę, proszek(...)mleko i amaretto i jeszcze raz całość delikatnie mieszamy ciasto przekładamy do keksówki 32x11 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałowymi keks wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160°C termoobieg lub170-180°C pieczenie tradycyjne grzałka góra dół, pieczemy około55 minut do suchego patyczka. Źródło: Książka Cukiernia Lidla
Słodkie zapomnienieżółtka) 5 łyżek cukru 190g mąki pszennej 90g mąki ziemniaczanej 300g + 50g kajmaku ( można użyć gotowy lub domowy ) 100g miękkiego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia garść płatków migdałowych do posypania ciasta Wykonanie: kajmak podgrzewamy żeby był płynny, odstawiamy do ostudzenia białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, odstawiamy żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek(...)masłem i wysypanej mąką pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C do suchego patyczka gotową babkę studzimy , zimną polewamy roztopionym kajmakiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Źródło: http://kotlet.tv/babka-kajmakowa/
Słodkie zapomnienieśmietanki kremówki 30% dodatkowo 2-3 łyżki jasnego dżemu np. brzoskwiniowy Składniki na nadzienie: 70g masła 60g cukru 3 łyżki miodu 50ml śmietanki kremówki 140g płatków migdałowych 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej Wykonanie: ze wszystkich składników czyli mąki, cukru pudru, żółtek, masła oraz śmietany zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na 30 minut blaszkę ( 25x34cm) wykładamy(...)pieczemy na złoty kolor około 15 minut gdy ciasto jest w piekarniku, przygotowujemy nadzienie. Do rondla dodajemy wszystkie składniki nadzienia czyli masło, cukier, miód, śmietankę kremówkę, płatki migdałowe oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową, mieszankę doprowadzamy do wrzenia ,a następnie gotujemy na małym ogniu 5 minut. podpieczony spód ciasta, jeszcze ciepły smarujemy dżemem, na który wykładamy gorące nadzienie
Słodkie zapomnienielodówki. Masa makowa: - 250g suchego mielonego maku - 250g (ml) wrzącej wody - 2 jajka (osobno białka i zółtka) - 62g masła - 100g powideł - 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru - kilka kropli olejku migdałowego - 1 łyżka miodu - 80g mielonych orzechów i/lub migdałów - 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej - 40g orzechów (lekko rozdrobnionych) Mak zalać wrzątkiem, zamieszać i odstawić do przestudzenia. Masło stopić, dodać do niego(...)piekarnika i odstawiam do wystudzenia. Schłodzone ciasto można posypać mielonym ksylitolem lub pudrem, lub tak jak u nas polukrować lukrem marcepanowym z pudru trzcinowego z kilkoma kroplami olejku migdałowego i kremówki. Dodatkowo posypałam potłuczonymi migdałami i posypałam makiem. Smacznego
Smaczne Zdrowełyżki bułki tartej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 dużej pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub kilka kropel aromatu migdałowego Krem ajerkoniakowy z mandarynkami: 500 ml mleka 2 żółtka 1,5 łyżki mąki pszennej ( czubatej ) 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej ( czubatej ) 60 g cukru pół opakowania cukru wanilinowego(...)wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Żółtka utrzeć z cukrem na bardzo puszystą i jasną masę. Dodać kaszę mannę, tartą bułkę, proszek do pieczenia, ekstrakt/aromat migdałowy oraz zmielony mak i zmiksować wszystko razem do połączenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Bardzo delikatnie ( aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza ) wmieszać ją do masy makowej. Masę
Opowieści z piekarnikaŚwiąteczne słodkości: Bajeczny piernik z powidłami: Szybki, wilgotny i pyszny piernik: Pierniczki świąteczne na mące orkiszowej: Błyskawiczne, pyszne pierniczki: Pierniczki gryczano-jaglane, bezglutenowe: Kruche maślano-korzenne ciasteczka: Świąteczne ciasteczka migdałowe: MAKOWCE: Makowiec na kruchym orkiszowym spodzie, z kruszonką: Strucla makowa: Makowiec japoński z kaszą jaglaną i kruszonką, bezglutenowy: Makowiec japoński, bez glutenu: Makowiec japoński na kruchym orkiszowym spodzie: Tort makowy(...)orzechami: Tort chałwowy: SERNIKI: Sernik z makiem kokosem i brzoskwiniami: Sernik zebra: Sernik rewelacja na kruchym spodzie: Sernik rosa: Sernik z murzynkiem: Sernik na kruchym bezglutenowym spodzie: Sernik migdałowy na bezglutenowym spodzie: Sernik rewelacja: Sernik cynamonowy z brzoskwiniami: Świąteczny sernik alzacki: Smacznego
Smaczne Zdrowemarchewki 150g mąki pszennej pełnoziarnistej 60ml oleju rzepakowego 5 jajek 2 łyżki miodu 50g orzechów włoskich 50g rodzynek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu łyżeczka płatków migdałowych do dekoracji (opcjonalnie) Zdziwicie jak szybkie o proste jest wykonanie tego ciasta. Najpierw należy obrać i zetrzeć na drobnych oczkach 3-4 marchewki (tak żeby po starciu było(...)Wyłączyć mikser, dodać utartą marchewkę, rodzynki, posiekane orzechy włoskie i wymieszać drewnianą łyżką. Uzyskaną masę przełożyć do podłużnej brytfanki o długości ok. 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Udekorować płatkami migdałowymi (ale nie koniecznie, jak kto lubi). Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 50-60 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem do szaszłyków, jeśli ciasto się nie lepi, znaczy że jest
Dietologtwarogu sernikowego President 1 szklanka cukru + 2 łyżki 6 jajek 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki oleju 2 duże opakowania budyniu śmietankowego (na 3/4 l mleka) po kilka kropel olejku migdałowego i śmietankowego Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej Utrzeć margarynę z cukrem. Stopniowo dodawać pozostałe składniki. Ciasto umieścić w blaszce (34x25 lub trochę mniejszej) wyłożonej(...)piekarnik wyłączyć. Pozostawić w nim ciasto na 15 - 20 minut przy uchylonych drzwiczkach. Upieczony sernik lekko przestudzić. Delikatnie rozprowadzić masę krówkową. Udekorować dowolnie, np.polewą czekoladową i płatkami migdałowymi
Praktyczna plcała ( 250 g) mąka tortowa 6 łyżek kasza manna 6 łyżek proszek do pieczenia 2 łyżeczki jabłka 4 duże( ze skórką) rodzynki 150 g orzechy włoskie 100 g olejek migdałowy 1 szt Wykonanie: Jaja ubijamy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy przesianą mąkę ,kasze i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy łopatką.Dodajemy rozpuszczoną letnią margarynę.Mak wykładamy z puszki, dodajemy(...)orzechy i rodzynki oraz olejek migdałowy.Delikatnie znowu mieszamy łączymy składniki. Dodajemy starte jabłka i wystarczy tylko już zamieszać.Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Pieczemy w 170 stopniach( termoobieg) godzinę czasu. Po wyjęciu ciasto jest jakby rzadkie ale takie ma być. Pamiętajcie tu jest kasza i potrzebuje ostygnąć by ciasto było takie jak powinno być
Różowa kuchniapieczenia 100 ml amaretto 50 g suszonej żurawiny 50 g suszonych śliwek 50 g suszonych moreli 50 g orzechów włoskich 100 g mieszanki kandyzowanych owoców polewa czekoladowa prażone płatki migdałowe Żurawinę, śliwki, morele i orzechy włoskie posiekać nożem. Zalać alkoholem i pozostawić na parę godzin lub na całą noc. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i masą marcepanową. Stale ucierając(...)Keksówkę wysmarować masłem i przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 45 minut do suchego patyczka. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową, obsypać płatkami migdałowymi, a kiedy zastygnie pokroić na plastry. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta z owocami Tagged: marcepan , morele , orzechy włoskie , śliwki , żurawina
https:KKuchniaMniampolewa czekoladowa 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 3 płaski łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka żelatyny + 3 łyżki wrzącej wody do dekoracji 3-4 łyżki płatków migdałowych podrumienionych na suchej patelni Najpierw przygotować ciasto : masło rozpuścić w rondelku. Dodać do niego cukier, kakao, przyprawę do piernika i miód. Całość wymieszać ze sobą. Rondelek zdjąć z ognia. Na sam koniec(...)kakao. Dokładnie wymieszać. Na sam koniec wlać rozpuszczoną żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Gdy polewa lekko ostygnie to wylać ją na wierzch ciasta. Delikatnie wyrównać i całość udekorować płatkami migdałowymi. Wygląd ciasta przed pieczeniem - będzie bardzo rzadkie Pomysł na przepis STĄD
Ugotowaćpieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody Na masę makową: 1 duża puszka (900 g) masy makowej z bakaliami 40 g rodzynek 60 ml rumu 50 g płatków migdałowych 160 g marmolady wieloowocowej Dodatkowo: cukier puder 1-2 łyżeczki soku z cytryny WYKONANIE Dzień wcześniej rodzynki zalać rumem i zostawić na noc. Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze(...)zawinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Zostawić do ostudzenia. Masa makowa: Gotową masę makową umieścić w misce, dodać odsączone przez sitko z rumu rodzynki, posiekane na mniejsze kawałki płatki migdałowe i dobrze wymieszać. Biszkopt rozwinąć, posmarować marmoladą wieloowocową, po czym wyłożyć masę makową i dobrze ją rozprowadzić na całości biszkoptu. Zawinąć ponownie w roladę. Cukier puder wsypać do garnuszka, dodać
Passions hobbies lifeżółtko płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soku z pomarańczy nadzienie makowe 150 g maku 1 białko 0,5 szklanki cukru trzcinowego kilka kropli olejku migdałowego Przygotowanie: Nadzienie makowe Mak wsypujemy do rondla i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut, odcedzamy. Mak mielimy przez maszynkę na najmniejszych oczkach dwa razy. Do zmielonego maku dodajemy, cukier, olejek(...)migdałowy i ubite białko na sztywną pianę. Wszystko mieszamy ze sobą starannie. Ciasto Zagniatamy ciasto z mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, masła, żółtka i soku z cytryny. Zagniecione ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na duży placek o grubości ok 0,5 cm. Na rozwałkowanym placku wykładamy po całości masę makową. Ciasto
Niezły Młynek