migdałowe - 1000 przepisów (strona:18/67)

Ciasto jogurtowe z jabłkami 113

Wspaniałe ciasto jogurtowe z jabłkami, rodzynkami i płatkami migdałowymi. Delikatne, wilgotne i bardzo puszyste. Ekspresowe w przygotowaniu, ponieważ wszystkie składniki odmierza się przy pomocy kubeczka od jogurtu naturalnego. Mój kubeczek ma 150 g. Ciasta nie trzeba długo ucierać, wystarczy tylko wymieszać mokre składniki. Następnie wsypać mąkę i proszek. a na koniec łakocie: jabłka, rodzynki, migdały. Można upiec je w zwykłej(...)pokroić w cienkie plasterki. Rodzynki wsypać do ciasta, zamieszać i przełożyć do przygotowanej formy. Na wierzchu ciasta poukładać plasterki jabłek, na tzw. sztorc. Jedno obok drugiego. Posypać płatkami migdałowymi. 5. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez 35- 40 minut na złoto. Szybko, łatwo i smacznie! Takie przepisy lubimy najbardziej :) Serdecznie zapraszam Edyta

dolcevitainmykitchen
Szarlotka z migdałową kruszonką 77

Polecam ten przepis zarówno do wykorzystania jabłek, jak również innych owoców - porzeczek, jagód, wiśni. Migdałowa maślana kruszonka jest chrupiąca, pachnie fantastycznie. Jabłkowe nadzienie wtapia się częściowo w dolną warstwę kruszonki, dzięki czemu szarlotka idealnie się kroi, jabłka nie przesuwają się i nie wypadają na talerzyk w czasie wbijania widelczyków w serwowane porcje. Składniki: Jabłkowe nadzienie: 4 spore jabłka - pocięte(...)jajka, śmietanę i zagniatamy szybko ciasto. Rozwałkowujemy je na wielkość blaszki - 20 cm / 24 cm, wykładamy na dno, wyłożone papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania kruszonki migdałowej. Kruszonka: 1 szklanka mąki 1 szklanka startych migdałów 120 gram miękkiego masła 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 1 żółtko Mieszamy w misce wszystkie składniki, rozcieramy palcami aż powstanie dość lepka

Kronika Piekarnika
Ciasto ucierane z podpalanym masłem i konfiturami 76

się na przepisie znalezionym na blogu Wypieki Beaty. Wdzięczna jestem autorce za inspirację i motywację, z podziwem spoglądam na zdjęcia. Zmieniłam ilość cukru dodawanego w oryginale, nie zastosowałam posypki migdałowej. dodałam natomiast cynamon. Ciasto o innej strukturze niż wypieki, z wykorzystaniem masła ucieranego z cukrem, lub te z dodatkiem oleju. Miękkie, wysokie, delikatne, aromatyczne, o ciekawym posmaku. Świeżość zachowuje przez(...)przygotowanej formy. Na wierzch wykładamy łyżeczką konfiturę. Wkładamy tortownicę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 50 minut. W oryginalnym przepisie ciasto zostało posypane słupkami migdałowymi, ja tego nie uczyniłam. Przed wyciągnięciem z piekarnika, sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone. Wyciągamy, studzimy przynajmniej pół godziny przed wkrojeniem się. Myślę, że ciasto to stanowić może dobrą bazę do wykorzystania

Kronika Piekarnika
Brzoskwinie w malinach 102

mąki pszennej - 4 jajka - 150g orzechów zmielonych - 5-6 brzoskwini świeżych albo 1 puszkę -150g malin świeżych lub mrożonych - szczypta soli -16g proszku do pieczenia - 50g płatków migdałowych To jest ciasto typu ucieranego, dlatego jedną z ważniejszych zasad przy jego przygotowaniu jest praca ze składnikami w temperaturze pokojowej, dlatego najlepiej wszystko przygotować sobie ze 3 godziny przed początkiem(...)ciasto wykładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej i wysypanej bułką. Takiej około 24 centymetrowej. Teraz układam połówki brzoskwiń, pomiędzy nie wysypuję maliny i na koniec płatki migdałowe. Piekę w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez 40 minut.  Ciasto najlepiej smakuje całkowicie wystudzone, przed podaniem obficie posypane cukrem pudrem. Ma przyjemny słodko-kwaśny smak owoców przełamany nutą

I tu będę miała takie te
ROGALE MARCIŃSKIE, ROGALE Z BIAŁYM MAKIEM 102

domowych biszkoptów (w oryginale było 300g) - 85g masła - 100g blanszowanych migdałów (dałam płatki migdałów) - 40g rodzynek (w oryginale było 85g) - 2 jajka (w oryginale było 5) - kilka kropli aromatu migdałowego Lukier: - ok.140g pudru (u mnie trzcinowy) - ok.70g kremówki - kilka kropli aromatu migdałowego - pokruszone migdały lub orzechy do posypania Mak zalać wrzątkiem i gotować ok. 20 minut. Można też zrobić

Smaczne Zdrowe
Śliwki pod migdałową kruszonką z pestkami dyni 83

pomysłu i zbyt wielu składników szukam inspiracji w kucharskich książkach. Tym razem zatrzymałam się na deserze z książki Nigela Slatera Zielona uczta, jesień, zima – soczyste owoce pod migdałową kruszonką, crumble ze śliwkami. To nie jest pierwszy deser tego autora, który skradł moje serce i rozpieścił podniebienie. Śliwki pod migdałową kruszonką to deser prosty, szybki i pyszny, tak jak lubię

Tajemnice Smaku
Migdałowa tarta z gruszką 69

Będąc we Francji jadłam ciastka z masą migdałową, były tak pyszne, że gdy zobaczyłam przepis na tą tartę od razu musiałam ją przygotować. Do tego gruszki, czyli całkiem ciekawe połączenie. Poszczególne części tego ciasta można przygotować dużo wcześ Artykuł Migdałowa tarta z gruszką pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Sernik samych dobroci Faceta w Kuchni 98

wiaderku ✅ 200 ml kwaśnej śmietany ✅ 3 jajka ✅ 3-5 łyżek mąki ziemniaczanej ✅ Ekstrakt kawowy ✅ 1/3 szklanki cukru ✅ 250 g Michałków ✅ 200 g prażonych orzechów włoskich ✅ 200 g płatków migdałowych ✅ 500 ml śmietany ✅ 100 ml mleka ✅ 30-50 g cukru ✅ 15 g żelatyny ✅ Kilka kropel olejku miętowego ✅ Masło ✅ Bułka tarta 🛠️ Przygotowanie 🛠️ Formę z odpinanymi bokami wysmaruj masłem i obsyp bułka tartą(...)piekarnik do 160 stopni na dokładnie 90 minut, następnie otwórz lekko drzwiczki i zostaw sernik do całkowitego ostygnięcie. 🛠️ Schowaj sernik najlepiej na noc do lodówki. 🛠️ Teraz musimy przygotować plotek migdałowy na Panna Cottę. 🛠️ Od brzegu ciasta ok. 0,5 cm, delikatnie natnij rowek wokoło sernika. 🛠️ Włóż teraz prażone płatki migdałów tak by powstał plotek na Panna Cottę. 🛠️ Wlej śmietanę, mleko

RafalCook
Sernik ze śliwkami, cynamonem i płatkami migdałowymi 116

szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 15 dag masła lub margaryny Dodatkowo: około 50 dag śliwek 3 łyżki płatków migdałowych cynamon mielony według uznania Wykonanie pysznego sernika: 1. Masa serowa: Masło lub margarynę przekładamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku(...)około 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki myjemy, osuszamy, usuwamy pestki i przekrawamy na pół, następnie układamy je na masie serowej skórką do spodu. Posypujemy cynamonem i płatkami migdałowymi. 3. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70-80 minut do zrumienienia się. Upieczony sernik studzimy. Ja zawsze sernik studzę w piekarniku, a potem zimny wstawiam

Izabelawkuchni
Wielkanocny torcik chrzanowy z jajem 92

blaty ciasta francuskiego. Górę ciasta ozdobić rozetkami z pasty oraz ugotowanymi na twardo jajeczkami przepiórczymi oraz koperkiem. Przygotowanie ciasta: 2 opakowania ciasta francuskiego 1 roztrzepane jajko Kilka łyżeczek płatków migdałowych Oba ciasta rozwinąć i nałożyć jedno na drugie. Przyłożyć okrągły talerz lub tortownicę o wielkości 24-26cm i odciąć dwa koła. Każde z nich posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać(...)płatkami migdałowymi. Jedno upiec w całości drugie ( spód ciasta), które będzie na górze , przed pieczeniem przekroić jak pizzę na 8 kawałków. Kolejno upiec w piekarniku w temperaturze 200stopni do zezłocenia się ciasta około 20 minut. Po upieczeniu wystudzić

W garach u Gosi
Tarta z kremem brzoskiwniowo-malinowym 95

kremem z brzoskwiń, malin i truskawek. Smak uzupełniają świeże owoce ułożone na wierzchu. TARTA z KREMEM BRZOSKWINIOWO-MALINOWYM   Składniki: spód: 300 g herbatników typu petit 50 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów 90 g masła krem: 3 duże brzoskwinie garść malin 10 truskawek 200 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 240 ml śmietany 30% 2 łyżki żelatyny(...)wody Przygotowanie: spód: Herbatniki kruszymy na "piasek", mieszamy z mąką migdałową oraz rozpuszczonym masłem. Mokrymi ciastkami wykładamy tortownicę lub formę do tarty wysmarowaną masłem. Ciastka dociskamy dłonią do dna i boków formy. Odstawiamy do lodówki na 30 minut lub jeśli spód ma być chrupiący pieczemy przez 12 minut w 180 stopniach. (po upieczeniu koniecznie ostudzić) krem:   Wszystkie owoce miksujemy

Bon appetit mon amie
Pyszne domowe lody ze świeżych brzoskwiń 91

Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 10 min. Gotowanie 10 min. Kalorie 250 kcal Składniki: 3 szt. brzoskwiń (żółte lub białe) 1/2 łyżeczki soku z cytryny 1/2 szklanki cukru aromat migdałowy 750 ml mleka 3,2% 225 ml śmietany 30% 30 g chudego mleka w proszku. Sposób przygotowania: Brzoskwinie po sparzeniu wrzącą wodą należy obrać i następnie drobno pokroić. Zasypmy(...)rozsmarujmy. Następnie wymieszajmy szklankę brzoskwiń ze szklanką kremu smoothie i zmiksujmy na gładką masę. Całość dodajmy do reszty pokrojonych owoców i ostrożnie wymieszajmy z sokiem z cytryny i aromatem migdałowym. Schłodźmy. Ucierajmy lub ubijajmy w maszynce do lodów. Wstawmy na 2 godziny do zamrażalnika, aż lody stężeją. Instagram Oznacz @prostepesto i dodaj hashtag #prostepesto Facebook Polub nas na Facebooku

ProstePesto.pl
Kawa Migdałowo - Orzechowa Z Nutką Cynamonu 80

Dziś idealnym dodatkiem do ciasta okazała się kawa, z mlekiem migdałowym. Kawa inna niż zawsze, z dodatkiem masła orzechowego i cynamonu. SKŁADNIKI: 1/2 szkl świeżo zaparzonej kawy GALLO GOLD kupicie ją tutaj http://kawwa.pl/index.php/produkt/gallo-gold/   (zdecydowanie mój faworyt wśród kaw) 2 łyżki masła orzechowego 1 szklanka mleka migdałowego szczypta cynamonu ekstrakt z wanilii WYKONANIE: 1. Kawę zaparzamy

Dziś Ja gotuje
Koktajl mango z kokosoem i jagodami 109

tego mango, pomarańczo, mleczko kokosowe i już jestem w raju owocowym, przepysznym. 1 mango 1 pomarańczo 400 ml mleczka kokosowego 1/2 szklanki jagód mrożonych 10 dkg wiśni mrożonych płatki migdałowe Mleczko kokosowe wkładam do lodówki najlepiej jak ma zawartość 80 % tłuszczu na noc. Zrobi się gęste. Połowę śmietanki kokosowej która się wytworzy odkładam do miseczki. Pozostałe mleczko mieszam i dzielę(...)szklanek. Dodaję śmietanę kokosową. Drugą część miksuję z wiśniami i wykładam, trzecią część z jagodami i wykładam. Wierzch polewam odrobiną musu mango. Dekoruję wiśniami i jagodami oraz płatkami migdałowymi

wesoła kuchnia

Proponowane wyszukiwania