migdałowe - 1000 przepisów (strona:9/67)

Ciasto maślane ze śliwkami, z nutą migdałową, z kruszonką migdałową... pyszne 121

proszku do pieczenia 380 g miękkiego masła (82% tłuszczu) 300 g cukru 8 jajek w temp. pokojowej (ja miałam z podwójnymi żółtkami, więc zużyłam 4 jajka) 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego 50 g mielonych migdałów Ponadto, a właściwie przede wszystkim: Ok. 800 g umytych, wypestkowanych śliwek, przekrojonych na połówki Składniki na kruszonkę: 120 g masła roztopionego, wystudzonego 150 g cukru(...)mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki cukru migdałowego 20 g mielonych migdałów Wykonanie: Obie przesiane mąki i proszek do pieczenia wymieszałam. Do misy miksera przełożyłam masło, wsypałam cukier i utarłam na gładki puch na wysokich obrotach miksera. W trakcie ucierania masy maślanej dodawałam jajka. Nie przerywając ucierania wbijałam po jednym jajku (u mnie były z dwoma żółtkami). Kolejne jajko wyłam, kiedy

Kuchnia u Krysi
SERNIK ADVOCAT 144

Sernik czekoladowy z masą serową o smaku advocata, na spodzie z herbatników oraz kremem czekoladowo-advocatowym i płatkami migdałowymi na wierzchu. Smak i aromat advocata jest lekko wyczuwalny, a uzyskałam go poprzez rozpuszczenie pralinek o tym smaku w śmietance kremówce. Śmietanka wpływa również na smak oraz konsystencję tego sernika, dzięki temu bardzo kremowy i dosłownie rozpływa się w ustach! Całość(...)dopełnia krem czekoladowo-advocatowy na bazie śmietanki i masła oraz płatki migdałowe. Wyjątkowo pyszne połączenie!  Składniki: Spód: 100 g herbatników 50 g masła Masa serowa: 500 g twarogu sernikowego 3 jajka 5 łyżek cukru 200 ml śmietanki 30% ok. 300 g pralinek Advocat 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 200 ml śmietanki 30% ok. 150 g pralinek Advocat 2 łyżki

Kuchnia MagdaLeny
Brownie z awokado na mące migdałowej z borówkami 118

tygodnia najlepiej zacząć słodko! Jednak słodko wcale nie znaczy niezdrowo! Dowodem na to jest to brownie z awokado zamiast masła. Dodatkowo w ramach bezglutenowej alternatywy upiekłem je na mące migdałowej i podmieniłem cukier erytrytolem. Do tego czapa z kokosowej bitej śmietany i borówki dla zmaksymalizowania przyjemności! Odrobina syropu klonowego wpływa na strukturę ciasta i nadaje jej delikatnego karmelowego aromatu, dlatego(...)poniedziałkowej kawy. ;) * SKŁADNIKI na foremkę o wymiarach 20x30 cm Brownie: 2 dojrzałe awokado, najlepiej odmiany Hass 3 jajka 50 ml syropu klonowego, z agawy albo karobu 1 szklanka mąki migdałowej ½ szklanki kakao ¼ szklanki ksylitolu lub erytrytolu szczypta soli Dodatkowo: 1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego 1 łyżka ksylitolu lub erytrytolu kilka garści świeżych borówek lub innych sezonowych owoców * PRZYGOTOWANIE Awokado poprzekrawaj

Food Square
Tort makowy z kwaśną śmietaną 186

cukru 30 dag maku mielonego 3 łyżki miodu 10 dag orzechów zmielonych włoskich 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 krople olejku migdałowego mleko do sparzenia maku Na krem: 1,5 kostki masła 1 szklanka cukru pudru 750 ml mleka 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kubeczek(...)garnka, najlepiej z grubym dnem i zalać wrzącym mlekiem, tak by całkowicie zakrył mak. Gotować do odparowania płynu (ok 15-30 min). Do gorącej mieszaniny dodać miód, olejek migdałowy oraz orzechy, wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Gdy mak przestygnie, dno tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia, całą wysmarować masłem (margaryną) i wysypać bułką tartą. Nagrzać piekarnik

My sweet a life
Śliwki pod kokosowo-migdałową kruszonką (Crumble di prugne con mandorle e cocco) 140

okresie jesiennym obowiązkowo króluje na naszym stole. Crumble, czyli owoce pod kruszonką, tym razem w ciut bogatszej wersji. Kruszonkę wzbogaciłam dodatkiem m ą ki migdałowej, wiórków  kokosowych i ziarnami wanilii. To przepyszne połączenie kruchego ciasta ukrywa ciep ł e śliwki  z ich przepysznym sokiem. Jak dla mnie jedno z najlepszych ciast, polecam(...)posso non consigliarvi di cuore. Buon appetito! SKŁADNIKI 1/2 kg śliwek  120 g masła  1o0 g m ą ki pszennej  30 g m ą ki  migdałowej 30 g wiórków kokosowych  80 g cukru trzcinowego 1 laska wanilii **** INGREDIENTI 1/2 kg di prugne 120 g di burro 100 g di farina 30 g di farina

La grande e la piccola cuoca
Malinowa chmurka 1333

serka mascarpone 3 płaskie łyżki cukru pudru 1 fix do śmietany Galaretka: 3 galaretki malinowe 600 g malin Beza : 2 białka ½ szklanka cukru 50 g płatków migdałowych Przygotowanie: Galaretka: Rozpuścić galaretki w 1 l 200 ml gorącej wody. Wystudzić. Beza: Ubić białka. Dodać cukier puder i ubijać do konsystencji bezy. Całość wylać na formę(...)wyłożona papierem do pieczenia tak, aby po dwóch przeciwległych bokach wychodził papier. Bezę posypać płatkami migdałowymi i piec w 160 stopniach przez 30 – 35 minut (do czasu zarumienienia migdałów). Po upieczeniu bezę delikatnie wyciągnąć za wystające boki papieru. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto wyrobić. Rozwałkować na placek

KuchniaWeDwoje.pl
Serowe kluski z malinami i "Tuż za rogiem" 133

mielonego sera (z wiaderka) 50 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej małe jajko łyżeczka soli 24 maliny łyżeczka miodu lub brązowego cukru 2 łyżki płatków migdałowych Nastawić wodę na gotowanie klusek. Gdy zawrze, osolić. Do miski wyłożyć se, wbić jajko, wsypać mąkę ziemniaczaną i połowę mąki pszennej. Wymieszać całość łyżką. Dodać resztę mąki i zmieszać 5 razy łyżką(...)wkładać na środek po 3 maliny. Sklejać całość. Odkładać na blat wysypany mąką. Kluski gotować ok. 2 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe. Gorące kluski podawać posypane płatkami migdałowymi oraz posypane brązowym cukrem lub polane miodem. "Tuż za rogiem" Magdaleny Kawki i Roberta Ziółkowskiego miała być książką na długie zimowe wieczory. Ale z racji

Weekendy w domu i ogrodzie
Migdałowe muffiny z mandarynkami, bez glutenu i masła (Muffin con mandorle e mandarini, senza glutine e burro) 169

Muffiny, które możemy jeść bez poczucia winy;) przygotowane z m ą ki migdałowej, m ą ki ziemniaczanej, bez glutenu, bez masła i bez mleka. Aromatyzowane sokiem i sk ó rk ą  z mandarynek. Po ich upieczeniu w całym domu pachnie zbliżającymi si ę  świętami . Smacznego! **** I muffin senza sensi di colpa;) sono preparati con farina(...)fecola di patate, senza glutine, senza burro e senza latte. I muffin aromatizzati con succo e scorza grattugiata di mandarini. Buon appetito! SKŁADNIKI 200 g m ą ki migdałowej 50 g m ą ki ziemniaczanej  100 g cukru  6 mandarynek 4 jaja szczypta soli Krem 250 g serka philadelphia 50 g cukru pudru 1 mandarynka **** INGREDIENTI

La grande e la piccola cuoca
Baba jak się patrzy:) 159

Niedziela relaks przy kawce;)Polecam BABĘ MIGDAŁOWĄ:) BABA MIGDAŁOWA Składniki jajka 5 szt cukier 1 szklanka niepełna margaryna Kasia 1 kostka mąka pszenna 1,5 szklanki mąka ziemniaczana 0,5 szklanki proszek do pieczenia 1 łyżka olejek migdałowy Sposób przyrządzenia Margaryne topimy i schładzamy. W miseczce miksujemy cukier z jajkami, do momentu, az cukier sie rozpuści. Przesiewamy oba rodzaje mąk

Moje Słodkie Piekiełko
Kokosowy krem Rafaello 165

Kokosowo- migdałowy krem Rafaello z kaszy jaglanej (Jeden słoiczek) Zafundowałam sobie dzisiaj takie właśnie II śniadanko po treningu. Jest idealny do zjedzenia łyżką jak budyń, jak i na kanapki. Mocno kokosowy, z kawałkami migdałów. Składniki: 60g suchej kaszy jaglanej (około pół szklanki) 1 i 1/4 szklanki wody do ugotowania kaszy 50g świeżego kokosa lub 3 łyżki wiórków kokosowych ze sklepu(...)łyżeczka oleju kokosowego około 10 obranych ze skórki migdałów 50- 100ml mleka migdałowego (krowie też się nada) trochę słodzika lub cukru Przygotowanie: Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko i płuczemy pod bieżącą, zimną wodą, a na koniec przelewamy wrzątkiem (w ten sposób pozbywamy się goryczki). Następnie gotujemy ją do wchłonięcia wody. Do garnka z ugotowaną kaszą wlewamy 50ml mleka migdałowego

Moja Micha
Koktajl owocowy z kiwi, ananasem i chia 174

nowe i nowe i nowe smaki, co osobiście robię prawie codziennie :) Tym razem w moim blenderze wylądowało kiwi, ananas, banan i nasionka chia, a to wszystko połączyło mleko migdałowe. Pychotka! :) SKŁADNIKI (1 porcja) 1 banan 1 kiwi kawalek ananasa (mniej więcej wielkości banana) 1 szklanka mleka migdałowego 1 płaska łyżka nasionek chia + szczypta do podania 1 łyżka soku z cytryny(...)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Owoce dokładnie obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. Dodajemy nasionka chia oraz mleko migdałowe i sok z cytryny i miksujemy na gładki koktajl. Posypujemy odrobiną nasionek chia i gotowe. Smacznego!  PS: Jeśli uwielbiaie koktajle (w szczególności wegańskie) zapraszam tutaj . Stwórzmy razem z Veggie wspaniałą kolekcję pysznych

DefinicjaSmaku
PANI WALEWSKA 647

Ciasto kuszące słodyczą przełamane kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki, który nadaje ciastu niepowtarzalny smak. Z delikatną bezą posypaną płatkami migdałowymi. Nie ma w tym więc nic dziwnego że ciasto nazwano Pani Walewska, aby uwieść JCesarza sama słodycz nie wystarczy trzeba odrobinę niepowtarzalnego charakteru Jktóry kryje się pod pięknymi strojami. Składniki (forma35x20 cm) Ciasto 15 łyżek mąki pszennej 3 łyżki cukru(...)żółtka 2 łyżeczki proszku dopieczenia Słoik dżemu z czarnej porzeczki Beza 5 białek (3 z ciasta + 2 z kremu) szklanka cukru pudru łyżeczka mąki ziemniaczanej 15 g płatków migdałowych Krem 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru cukier waniliowy lub inny ulubiony aromat 250 g masła PRZYGOTOWANIE Ciasto Wszystkie

RAROSSA
Kruche ciasteczka migdałowo-pomarańczowe 90

Dziś podrzucam Wam jeszcze jeden świąteczny przepis na ciasteczka. Ciasteczka migdałowo-pomarańczowe w składnikach mają mielone migdały i skórkę pomarańczową, więc wspaniale pachną Bożym Narodzeniem. Z rozwałkowanego ciasta możecie wycinać Wasze ulubione kształty, ja akurat wybrałam foremki z choinką. Upieczone ciasteczka przechowuj w szklanym suchym słoju lub w metalowych puszkach, wtedy  nie stracą na kruchości. Ciasteczka migdałowo-pomarańczowe(...)Kruche ciasteczka migdałowo-pomarańczowe Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 300 g mąki pszennej  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki mielonych migdałów otarta skórka z pomarańczy 150 g zimnego masła 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany 18% opcjonalnie 2 łyżeczki  mielonej skórki pomarańczowe Wykonanie Wszystkie składniki szybko zagnieć, uformuj kulę, owiń filią spożywczą

Kulinarne przygody Gatity