migdałowe - 1000 przepisów (strona:9/67)

Ciasto migdałowe ze śliwkami 94

Print Ciasto migdałowe ze śliwkami Recipe by Aleksandra Course: Deser Porcje 10 porcji Czas przygotowania i pieczenia 1 hour  10 minutes Składniki Możesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz 240 gramów tłustego mleczka/kremu kokosowego 55 gramów oleju kokosowego 1/2 łyżeczki pasty waniliowej/cukier z wanilią/cukru waniliowego 4 łyżki stołowe soku z cytryny 100 gramów(...)cukru brązowego 220 gramów mąki pszennej 80 gramów mąki migdałowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 gramów śliwek 1 łyżka stołowa cukru pudru Przygotowanie Nagrzej piekarnik do 170 °C. Do szklanej miski dodaj olej kokosowy i mleczko kokosowe. Włóż do mikrofalówki na 3o sekund. Wyjmij i dodaj cukier brązowy i dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj

Heca w kuchni
Ciasto Bajaderka 229

zyskuje z każdym kolejnym dniem. Doskonałe, gdy chcemy spożytkować napoczęte opakowania różnych bakalii. W moim przypadku tak właśnie było – miałam otwarte opakowania moreli, rodzynek, skórki pomarańczowej oraz płatków migdałowych. Dorzuciłam do tego jeszcze suszone śliwki, daktyle i różne rodzaje orzechów. Wyszło pysznie. Ciasto kruche: 3 szkl. mąki 5 żółtek 200 g masła 1/2 szkl. cukru 3-5 łyżek gęstej(...)kwaśnej śmietany Masa bakaliowa: około 700 g bakalii (w różnych proporcjach: suszone śliwki, suszone morele, kilka daktyli, rodzynki, orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzeszki ziemne, płatki migdałowe, skórka pomarańczowa) 3 łyżki kakao 3/4 szkl. śmietanki 30% 3 łyżki konfitury morelowej Dodatkowo: 100 g czekolady 1 łyżka śmietanki 30% Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło

Smaki Na Talerzu
Ciasto maślane ze śliwkami, z nutą migdałową, z kruszonką migdałową... pyszne 132

proszku do pieczenia 380 g miękkiego masła (82% tłuszczu) 300 g cukru 8 jajek w temp. pokojowej (ja miałam z podwójnymi żółtkami, więc zużyłam 4 jajka) 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego 50 g mielonych migdałów Ponadto, a właściwie przede wszystkim: Ok. 800 g umytych, wypestkowanych śliwek, przekrojonych na połówki Składniki na kruszonkę: 120 g masła roztopionego, wystudzonego 150 g cukru(...)mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki cukru migdałowego 20 g mielonych migdałów Wykonanie: Obie przesiane mąki i proszek do pieczenia wymieszałam. Do misy miksera przełożyłam masło, wsypałam cukier i utarłam na gładki puch na wysokich obrotach miksera. W trakcie ucierania masy maślanej dodawałam jajka. Nie przerywając ucierania wbijałam po jednym jajku (u mnie były z dwoma żółtkami). Kolejne jajko wyłam, kiedy

Kuchnia u Krysi
SERNIK ADVOCAT 156

Sernik czekoladowy z masą serową o smaku advocata, na spodzie z herbatników oraz kremem czekoladowo-advocatowym i płatkami migdałowymi na wierzchu. Smak i aromat advocata jest lekko wyczuwalny, a uzyskałam go poprzez rozpuszczenie pralinek o tym smaku w śmietance kremówce. Śmietanka wpływa również na smak oraz konsystencję tego sernika, dzięki temu bardzo kremowy i dosłownie rozpływa się w ustach! Całość(...)dopełnia krem czekoladowo-advocatowy na bazie śmietanki i masła oraz płatki migdałowe. Wyjątkowo pyszne połączenie!  Składniki: Spód: 100 g herbatników 50 g masła Masa serowa: 500 g twarogu sernikowego 3 jajka 5 łyżek cukru 200 ml śmietanki 30% ok. 300 g pralinek Advocat 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 200 ml śmietanki 30% ok. 150 g pralinek Advocat 2 łyżki

Kuchnia MagdaLeny
Brownie z awokado na mące migdałowej z borówkami 130

tygodnia najlepiej zacząć słodko! Jednak słodko wcale nie znaczy niezdrowo! Dowodem na to jest to brownie z awokado zamiast masła. Dodatkowo w ramach bezglutenowej alternatywy upiekłem je na mące migdałowej i podmieniłem cukier erytrytolem. Do tego czapa z kokosowej bitej śmietany i borówki dla zmaksymalizowania przyjemności! Odrobina syropu klonowego wpływa na strukturę ciasta i nadaje jej delikatnego karmelowego aromatu, dlatego(...)poniedziałkowej kawy. ;) * SKŁADNIKI na foremkę o wymiarach 20x30 cm Brownie: 2 dojrzałe awokado, najlepiej odmiany Hass 3 jajka 50 ml syropu klonowego, z agawy albo karobu 1 szklanka mąki migdałowej ½ szklanki kakao ¼ szklanki ksylitolu lub erytrytolu szczypta soli Dodatkowo: 1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego 1 łyżka ksylitolu lub erytrytolu kilka garści świeżych borówek lub innych sezonowych owoców * PRZYGOTOWANIE Awokado poprzekrawaj

Food Square
Tort makowy z kwaśną śmietaną 194

cukru 30 dag maku mielonego 3 łyżki miodu 10 dag orzechów zmielonych włoskich 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 krople olejku migdałowego mleko do sparzenia maku Na krem: 1,5 kostki masła 1 szklanka cukru pudru 750 ml mleka 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kubeczek(...)garnka, najlepiej z grubym dnem i zalać wrzącym mlekiem, tak by całkowicie zakrył mak. Gotować do odparowania płynu (ok 15-30 min). Do gorącej mieszaniny dodać miód, olejek migdałowy oraz orzechy, wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Gdy mak przestygnie, dno tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia, całą wysmarować masłem (margaryną) i wysypać bułką tartą. Nagrzać piekarnik

My sweet a life
Śliwki pod kokosowo-migdałową kruszonką (Crumble di prugne con mandorle e cocco) 150

okresie jesiennym obowiązkowo króluje na naszym stole. Crumble, czyli owoce pod kruszonką, tym razem w ciut bogatszej wersji. Kruszonkę wzbogaciłam dodatkiem m ą ki migdałowej, wiórków  kokosowych i ziarnami wanilii. To przepyszne połączenie kruchego ciasta ukrywa ciep ł e śliwki  z ich przepysznym sokiem. Jak dla mnie jedno z najlepszych ciast, polecam(...)posso non consigliarvi di cuore. Buon appetito! SKŁADNIKI 1/2 kg śliwek  120 g masła  1o0 g m ą ki pszennej  30 g m ą ki  migdałowej 30 g wiórków kokosowych  80 g cukru trzcinowego 1 laska wanilii **** INGREDIENTI 1/2 kg di prugne 120 g di burro 100 g di farina 30 g di farina

La grande e la piccola cuoca
Malinowa chmurka 1343

serka mascarpone 3 płaskie łyżki cukru pudru 1 fix do śmietany Galaretka: 3 galaretki malinowe 600 g malin Beza : 2 białka ½ szklanka cukru 50 g płatków migdałowych Przygotowanie: Galaretka: Rozpuścić galaretki w 1 l 200 ml gorącej wody. Wystudzić. Beza: Ubić białka. Dodać cukier puder i ubijać do konsystencji bezy. Całość wylać na formę(...)wyłożona papierem do pieczenia tak, aby po dwóch przeciwległych bokach wychodził papier. Bezę posypać płatkami migdałowymi i piec w 160 stopniach przez 30 – 35 minut (do czasu zarumienienia migdałów). Po upieczeniu bezę delikatnie wyciągnąć za wystające boki papieru. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto wyrobić. Rozwałkować na placek

KuchniaWeDwoje.pl
Serowe kluski z malinami i "Tuż za rogiem" 143

mielonego sera (z wiaderka) 50 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej małe jajko łyżeczka soli 24 maliny łyżeczka miodu lub brązowego cukru 2 łyżki płatków migdałowych Nastawić wodę na gotowanie klusek. Gdy zawrze, osolić. Do miski wyłożyć se, wbić jajko, wsypać mąkę ziemniaczaną i połowę mąki pszennej. Wymieszać całość łyżką. Dodać resztę mąki i zmieszać 5 razy łyżką(...)wkładać na środek po 3 maliny. Sklejać całość. Odkładać na blat wysypany mąką. Kluski gotować ok. 2 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe. Gorące kluski podawać posypane płatkami migdałowymi oraz posypane brązowym cukrem lub polane miodem. "Tuż za rogiem" Magdaleny Kawki i Roberta Ziółkowskiego miała być książką na długie zimowe wieczory. Ale z racji

Weekendy w domu i ogrodzie
Migdałowe muffiny z mandarynkami, bez glutenu i masła (Muffin con mandorle e mandarini, senza glutine e burro) 177

Muffiny, które możemy jeść bez poczucia winy;) przygotowane z m ą ki migdałowej, m ą ki ziemniaczanej, bez glutenu, bez masła i bez mleka. Aromatyzowane sokiem i sk ó rk ą  z mandarynek. Po ich upieczeniu w całym domu pachnie zbliżającymi si ę  świętami . Smacznego! **** I muffin senza sensi di colpa;) sono preparati con farina(...)fecola di patate, senza glutine, senza burro e senza latte. I muffin aromatizzati con succo e scorza grattugiata di mandarini. Buon appetito! SKŁADNIKI 200 g m ą ki migdałowej 50 g m ą ki ziemniaczanej  100 g cukru  6 mandarynek 4 jaja szczypta soli Krem 250 g serka philadelphia 50 g cukru pudru 1 mandarynka **** INGREDIENTI

La grande e la piccola cuoca
Baba jak się patrzy:) 169

Niedziela relaks przy kawce;)Polecam BABĘ MIGDAŁOWĄ:) BABA MIGDAŁOWA Składniki jajka 5 szt cukier 1 szklanka niepełna margaryna Kasia 1 kostka mąka pszenna 1,5 szklanki mąka ziemniaczana 0,5 szklanki proszek do pieczenia 1 łyżka olejek migdałowy Sposób przyrządzenia Margaryne topimy i schładzamy. W miseczce miksujemy cukier z jajkami, do momentu, az cukier sie rozpuści. Przesiewamy oba rodzaje mąk

Moje Słodkie Piekiełko
Kokosowy krem Rafaello 177

Kokosowo- migdałowy krem Rafaello z kaszy jaglanej (Jeden słoiczek) Zafundowałam sobie dzisiaj takie właśnie II śniadanko po treningu. Jest idealny do zjedzenia łyżką jak budyń, jak i na kanapki. Mocno kokosowy, z kawałkami migdałów. Składniki: 60g suchej kaszy jaglanej (około pół szklanki) 1 i 1/4 szklanki wody do ugotowania kaszy 50g świeżego kokosa lub 3 łyżki wiórków kokosowych ze sklepu(...)łyżeczka oleju kokosowego około 10 obranych ze skórki migdałów 50- 100ml mleka migdałowego (krowie też się nada) trochę słodzika lub cukru Przygotowanie: Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko i płuczemy pod bieżącą, zimną wodą, a na koniec przelewamy wrzątkiem (w ten sposób pozbywamy się goryczki). Następnie gotujemy ją do wchłonięcia wody. Do garnka z ugotowaną kaszą wlewamy 50ml mleka migdałowego

Moja Micha
Koktajl owocowy z kiwi, ananasem i chia 185

nowe i nowe i nowe smaki, co osobiście robię prawie codziennie :) Tym razem w moim blenderze wylądowało kiwi, ananas, banan i nasionka chia, a to wszystko połączyło mleko migdałowe. Pychotka! :) SKŁADNIKI (1 porcja) 1 banan 1 kiwi kawalek ananasa (mniej więcej wielkości banana) 1 szklanka mleka migdałowego 1 płaska łyżka nasionek chia + szczypta do podania 1 łyżka soku z cytryny(...)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Owoce dokładnie obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. Dodajemy nasionka chia oraz mleko migdałowe i sok z cytryny i miksujemy na gładki koktajl. Posypujemy odrobiną nasionek chia i gotowe. Smacznego!  PS: Jeśli uwielbiaie koktajle (w szczególności wegańskie) zapraszam tutaj . Stwórzmy razem z Veggie wspaniałą kolekcję pysznych

DefinicjaSmaku
PANI WALEWSKA 655

Ciasto kuszące słodyczą przełamane kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki, który nadaje ciastu niepowtarzalny smak. Z delikatną bezą posypaną płatkami migdałowymi. Nie ma w tym więc nic dziwnego że ciasto nazwano Pani Walewska, aby uwieść JCesarza sama słodycz nie wystarczy trzeba odrobinę niepowtarzalnego charakteru Jktóry kryje się pod pięknymi strojami. Składniki (forma35x20 cm) Ciasto 15 łyżek mąki pszennej 3 łyżki cukru(...)żółtka 2 łyżeczki proszku dopieczenia Słoik dżemu z czarnej porzeczki Beza 5 białek (3 z ciasta + 2 z kremu) szklanka cukru pudru łyżeczka mąki ziemniaczanej 15 g płatków migdałowych Krem 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru cukier waniliowy lub inny ulubiony aromat 250 g masła PRZYGOTOWANIE Ciasto Wszystkie

RAROSSA
Kruche ciasteczka migdałowo-pomarańczowe 100

Dziś podrzucam Wam jeszcze jeden świąteczny przepis na ciasteczka. Ciasteczka migdałowo-pomarańczowe w składnikach mają mielone migdały i skórkę pomarańczową, więc wspaniale pachną Bożym Narodzeniem. Z rozwałkowanego ciasta możecie wycinać Wasze ulubione kształty, ja akurat wybrałam foremki z choinką. Upieczone ciasteczka przechowuj w szklanym suchym słoju lub w metalowych puszkach, wtedy  nie stracą na kruchości. Ciasteczka migdałowo-pomarańczowe(...)Kruche ciasteczka migdałowo-pomarańczowe Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 300 g mąki pszennej  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki mielonych migdałów otarta skórka z pomarańczy 150 g zimnego masła 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany 18% opcjonalnie 2 łyżeczki  mielonej skórki pomarańczowe Wykonanie Wszystkie składniki szybko zagnieć, uformuj kulę, owiń filią spożywczą

Kulinarne przygody Gatity
Keto sernik na zimno z truskawkami (Paleo, LowCarb, bez nabiału) 107

zastąpić żelatynę agarem , a na wierzch dać wegańską galaretkę . No ale po szczegóły zapraszam poniżej. Keto sernik na zimno z truskawkami – składniki: Spód Składa się z mieszanki mąki migdałowej i kokosowej , kakao oraz nierafinowanego oleju kokosowego jako lepiszcza. Ja użyłam kakao czarnego , bo okazało się, że nie ma w domu zwykłego ciemnego . 😀 Wyszedł mi więc spód w stylu oreo(...)rodzaj kakao nie ma tutaj aż takiego znaczenia… W celu uzyskania jasnego spodu można je równie dobrze pominąć zwiększając odpowiednio udział mąki migdałowej . Keto sernik na zimno z truskawkami, bez nabiału Warstwa serowa Robotę robi tutaj wspomniany „ser” z mleka kokosowego i jajek . Jest aksamitny i kremowy, o konsystencji bardzo podobnej do serka homogenizowanego albo takiego wiaderkowego, więc

Modern Cave Girl
Kruche tartaletki z figami w migdałowym kremie 102

Znamy, słodki przepis na nudę i monotonię. Kruche, aksamitne tartaletki z figami, zatopionymi w migdałowym kremie. Niebiańska rozkosz dla podniebienia. Artykuł Kruche tartaletki z figami w migdałowym kremie pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Mazurek czekoladowo-kajmakowy z orzechami w miodzie 73

długo zachowuje świeżość i można go przygotować kilka dni przed świętami. Mazurek udekorowany jest orzechami w miodzie, które po nadaniu im odpowiedniego kształtu smakują jak batoniki musli :) oraz płatkami migdałowymi, suszoną żurawiną i wiórkami kokosowymi. Składniki na ciasto: 300 g mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 150 g masła 82 % (zimnego) 100 g cukru pudru szczypta soli 2 żółtka(...)posiekanych) 60 g masła 2 łyżki cukru 2 łyżki miodu Polewa czekoladowa: 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej 3 łyżki mleka Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej płatki migdałowe (do ozdoby) suszona żurawina (do ozdoby) wiórki kokosowe (do ozdoby) Masło pokroić na małe kawałki. Dodać do niego resztę składników na ciasto i ręcznie lub za pomocą robota, zagnieść wszystko

Świat Ciasta
Keto ciasto z pianką wiśniową (Paleo, LowCarb) 87

jest mocno skomplikowane, a mimo to bardzo efektowne w smaku. Wygląda również atrakcyjnie. Oczywiście dekorację robimy według własnych preferencji. U mojej mamy stanęło na bezcukrowej konfiturze wiśniowej i płatkach migdałowych . Myślę, że inne wersje owocowe są tutaj także możliwe. Radziłabym jednak zostać przy owocach jagodowych , z dwóch względów. Po pierwsze, mają one podobną strukturę, nie będzie więc potrzeby modyfikowania proporcji(...)wody 24 g żelatyny (6 łyżeczek) Ganache czekoladowy 100 ml gęstego mleka kokosowego 100 g czekolady gorzkiej min. 85% kakao lub niskowęglowodanowej 8 łyżek konfitury wiśniowej 2 garści płatków migdałowych Instructions Ciasto piernikowe Suche składniki poza solą i erytrytolem wymieszać. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka wymieszać z masłem i mlekiem kokosowym. Dodać suche składniki. Białka ubić z solą na sztywną

Modern Cave Girl
Budyń z avocado 88

Podróży Kulinarnej, życzę Ci smacznego.  👥 – 4-6 ⏰ – 20 minut ➕ pobyt w lodówce 🇲🇷 – Mauretania Co potrzebujesz by zrobić Pudim d’Avocat 3 dojrzałe avocado Mleko migdałowe Miód lub syrop z Agawy lub inny słodzik 100 g mąki migdałowej Prażone płatki migdałowe Ze względu na małą ilość składników, budyń z avocado robi się bardzo szybko Oczywiście avocado

RafalCook
Mleko migdałowe 76

Mleko migdałowe zrobiłam głównie z ciekawości. Ja jestem uzależniona od wszystkich produktów mlecznych, mogę pić mleko z ogórkiem kiszonym, jogurt z kefirem, maślankę z maślanką (tak, tak) i jeść biały ser z żółtym serem. Uwielbiam. Mleko migdałowe, smakowo, nijak się ma do zwykłego mleka, ale jest miłą odmianą i fajnym doświadczeniem. Jest także bardzo zdrowe, zawiera wiele witamin, jest bogate(...)blendera (nie trzeba ich obierać). Miksujemy je kilka minut z 1 litrem wody . Przecedzamy przez gazę. Trzymamy takie mleko w lodówce nie dłużej niż 2 dni. Artykuł Mleko migdałowe pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Ciasteczka migdałowo-cynamonowe 78

Długie jesienne wieczory to najlepszy czas, by zawinąć się w koc i poleniuchować z kubkiem herbaty i ulubionym ciastkiem. Dlatego dziś przygotowaliśmy dla Was przepis na pyszne migdałowo-cynamonowe ciasteczka – trudno poprzestać na jednym! Lista zakupów (2–3 porcje) 200 g miękkiego masła 2 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 2 duże garście łuskanych migdałów (+ opcjonalnie 1 dodatkowa garść do udekorowania(...)minut na środkowej półce piekarnika. Po tym czasie je wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest pyszny. No hej, to są ciasteczka migdałowo-cynamonowe! Już sama nazwa jest pyszna. Po drugie: jest prosty. Na dobrą sprawę wystarczy połączyć składniki, uformować ciasteczka i je upiec. Po trzecie: zawsze się udaje. Tu nie da się niczego

Proste-przepisy.pl
Łosoś z sosem malinowym, kaszą jaglaną i sałatką z roszponki i prażonych płatków migdałowych 84

nich okazuje się bardzo prosta do przygotowania. Dzisiaj proponuje wyjątkowo pyszne i zdrowe danie, czyli pieczonego łososia z sosem malinowym, kaszą jaglaną i sałatką z roszponki i prażonych płatków migdałowych. Pierwszy raz jadłam łososia w towarzystwie sosu malinowego i muszę powiedzieć, że bardzo nam to towarzystwo przypadło do gustu. Sos jest słodki od miodu i kwaśny od malin, i świetnie(...)rozmazać po łyżce sosu malinowego, ułożyć upieczonego łososia. Można podawać z ugotowaną kaszą jaglaną. Czytaj więcej: Łosoś z sosem malinowym, kaszą jaglaną i sałatką z roszponki i prażonych płatków migdałowych The post Łosoś z sosem malinowym, kaszą jaglaną i sałatką z roszponki i prażonych płatków migdałowych appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
SAŁATKA OWOCOWA W KOKOSIE 106

kuskusowi. Owoce nadają jej słodkiej nuty. Składniki: 2 kokosy 1 garść roszponki 1 op. płatów łososia 1/2 szklanki kuskus 3 mini banany (kilka kropel z cytryny) 2 łyżki płatków migdałowych garść malin garść czereśni   SOS: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego sól pieprz Przygotowujemy sos: wszystkie składniki mieszamy. Przygotowujemy sałatkę: Kuskus przygotować wg przepisu na opakowaniu(...)Banana obrać i pokroić w plasterki i kropić sokiem z cytryny. Czereśnie pokroić, wyjąć pestki. Płatki migdałowe uprażyć na patelni. Owoce oraz płatki migdałowe wymieszać z kuskusem. do kokosa przekrojonego na pół wkładamy roszponkę  oraz kuskus z owocami oraz łososia. Podajemy z sosem

Kuchnia w oparach
Waniliowe muffinki z morelami i migdałową kruszonką 116

obróbce i aż proszą się do zrobienia z nimi pysznych ciast, dżemów czy jak w tym wypadku, słodkich muffinek. Połączyłam ich słoneczny smak z delikatną wanilią i podkręciłam chrupiącą, migdałową kruszonką. Składniki (na 12 muffinek): 300g moreli 1 duże jajko 3 łyżki homogenizowanego serka waniliowego 1/4 szklanki mleka 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki(...)mąki łyżeczka proszku do pieczenia Na kruszonkę: 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki 50g zimnego masła 6 łyżek płatków migdałowych   Przygotujemy kruszonkę – do talerza wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło – w palcach rozcieramy wszystko na drobną kruszonkę. Do tego dodajemy płatki migdałowe i delikatnie mieszamy, tak aby wszystko się połączyło, ale aby płatki

Smaczna Strona
Paris Brest 201

zrobić ją od podstaw z orzechów laskowych) Karmelizowane orzechy laskowe: (na pralinę orzechową + do ozdoby) 100 g orzechów laskowych 2 łyżki wody 70 g cukru + cukier puder, płatki migdałowe, 1 jajko Paris Brest – jak to zrobić? Robienie ciasta zaczynamy od przygotowania ciasta parzonego. Do garnka wlewamy mleko i wodę, dodajemy masło, cukier i sól. Podgrzewamy na małym ogniu(...)górze. Jeśli zostanie ciasta można wycisnąć z niego dodatkowe kółka na mini ciasteczka, u mnie miały średnicę ok. 5 cm. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałowymi (tylko większy okrąg i małe ciastka kółka). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 170 stopni. Mniejszy okrąg wyciągamy po 25 minutach. Większy zostawiamy w piecu na ok. 40 minut. Ciasto powinno urosnąć

Ciastkozercy
Sernik tiramisu 359

Kawowe ciasto o smaku włoskiego deseru na bazie migdałowego likieru i kremowej, aksamitnej masy serowej, która idealnie współgra z nasączonymi biszkoptami. Całość smakuje obłędnie i bardzo szybko znika z talerzy gości przy małej czarnej. Składniki: 370g okrągłych biszkoptów 6-9 łyżeczek kakao Masa serowa: 2kg twarogu sernikowego z mascarpone Président 12 łyżek cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 250ml mleka Poncz(...)300ml wrzątku 4 łyżeczki kawy 75 likieru amaretto 9 ml aromatu migdałowego Wykonanie: 1. Poncz: Kawę zaparzyć, odsączyć z fusów i wystudzić. Następnie dodać likier i aromat migdałowy, całość dokładnie wymieszać. 2. Masa serowa: Żelatynę zalać 100 ml mleka i pozostawić do napęcznienia. Następnie podgrzać pozostałą ilość mleka, dodać napęczniałą żelatynę, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Twaróg zmiksować

Szalona Kuchnia Eweliny
Figowe kulki mocy z pastą kokosową 166

wyrazistego smaku całości. I w dodatku nie ma w nich grama zbędnego cukru.  Idealne do letniej kawy! 300 g suszonych fig 60 g suszonych daktyli 4 łyżki mąki migdałowej 3 łyżki masła orzechowego 6-7 łyżeczek pasty kokosowej Figi oraz daktyle zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odlewamy wodę. Figi oraz daktyle blendujemy blenderem na gładki(...)krem. Do owoców dodajemy mąkę migdałową oraz masło orzechowe. Ponownie ucieramy blenderem. Masa musi być dość gęsta i zwarta. Jeżeli taka nie jest dodajemy więcej mąki. Z masy formujemy na dłoni małe placuszki. Na środku układamy po pół łyżeczki pasty kokosowej. Zwijamy i formujemy kuleczkę. Chłodzimy przez 30-40 minut w zamrażarce lub przez noc w lodówce. Jeżeli nie mamy

VioletoweKucharzenie
GWIAZDKOWY Makowiec na Kruchym Cieście 135

GWIAZDKOWY Makowiec na Kruchym Cieście – Dzisiaj zapraszam na pyszny makowiec na kruchym cieście z dużą ilością maku i bakalii. Makowiec jest wilgotny, trochę migdałowy, cudownie pachnie maślanym ciastem i makiem. Jest bardzo smaczny, smakował nawet osobom, które nie przepadają za makowcami :). W przygotowaniu zajmuje trochę czasu, ponieważ musimy zemleć mak, ale uważam że warto w 100%. Bardzo polecam… Proszę pamiętać(...)pokruszonych biszkoptów 80g zmielonych migdałów 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 130g mieszanki keksowej (możemy użyć dowolnych bakalii radzę użyć miękkich bakalii jak rodzynki, morele, figi) 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub parę kropli aromatu migdałowego Dodatkowo: cukier puder do posypania Masa Makowa: 1. Do garnka przesypać mak, zalać go wodą oraz mlekiem, postawić na ogniu i zagotować, od czasu do czasu

Mała Cukierenka
Przepis #185 Domowe batoniki Fig Bar - bez laktozy, glutenu oraz cukru 173

znajdziecie poniżej:) Wartości odżywcze na 100 g: 333 kcal w tym: B: 9 g; W: 42 g; T: 15 g.  Czas wykonania: 60 min Składniki - 140 g masła migdałowego  - 150 ml wody - 70 g daktyli - 30 g oleju kokosowego - 20 g sezamu - 100 g mąki owsianej bezglutenowej - 90 g mąki gryczanej Nadzienie - 100 g suszonych śliwek(...)Wykonanie Daktyle moczymy przez około 15 minut w gorącej wodzie. Następnie odsączmy je i blendujemy z olejem kokosowym na gładką masę. Do miski wsypujemy obie mąki. Dodajemy masło migdałowe oraz sezam i wodę (wodę warto wlewać po trochu i sprawdzać czy masa nie robi się zbyt płynna). Przekładamy także zblendowane daktyle. Całość dokładnie zagniatamy by powstała zbita masa. Masę owijamy

Health-Fit-Life
Muffinki marcepanowe 150

udekorowaną prażonymi migdałami.  SKŁADNIKI Muffiny: 160 g śmietany 36% 100 g masy marcepanowej 60 g masła 70 g cukru trzcinowego szczypta soli 3 jajka 70 g płatków migdałowych 230 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Dekoracja: 400 g śmietany 36% 1 łyżka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 śmietan-fix 2 łyżki kakao(...)łyżki płatków migdałowych WYKONANIE Śmietanę, masło, cukier trzcinowy i masę marcepanową umieścić w garnuszku i podgrzewać mieszając do momentu, aż masa marcepanowa się rozpuści. Zostawić do ostudzenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Płatki migdałowe zmielić np. w młynku do kawy i wsypać do miski. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, po czym

Passions hobbies life
Deser z kaszy jaglanej z gorzką czekoladą, masłem orzechowym i pomarańczą 150

kandyzowane owoce: https://www.bee.pl/9238-suszone-i-kandyzowane A le nie tylko. Z zakupionych tam produktów przygotowałam aromatyczny pudding - deser. Na 4 osoby: szklanka suchej kaszy jaglanej 2,5 szklanki mleka migdałowego szczypta soli anyż gwiazdkowy skórka ze sparzonej otartej  pomarańczy 4 daktyle 2  goździki łyżeczka startego imbiru 100 gram gorzkiej 74 % czekolady łyżka miodu z akacji 2 łyżki masła(...)orzechowego łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy kilka pokruszonych migdałów W garnku zagotować mleko migdałowe z anyżem, daktylami goździkami i skórką z otartej pomarańczy. Wsypać sparzoną wrzątkiem kaszę jaglaną i gotować ok 15  - 20 minut. Jeśli będzie "za gęsto" dolać ok 50 ml mleka migdałowego. Kiedy się ugotuje należy wyjąć przyprawy a część kaszy ok. 1/3 garnka przełożyć do innego

AZgotuj!
Kruche ciasto ze śliwkami i migdałami 113

gdyż zakiełkował mi pomysł z wykorzystaniem go do sernika. Potem zagniotłam szybko kruche ciasto, aby na weekend było coś słodkiego. Wybrałam zwykłe kruche ciasto maślane ze śliwkami i płatkami migdałowymi. Do samego ciasta dodałam także cynamon i gałkę muszkatołową. Polecam! To kruche ciasto ze śliwkami zostało przygotowane z pomocą mojej 5-latki, która uwielbia przebywać ze mną w kuchni(...)łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatołowej 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany 18% nadzienie 700g – 800g śliwek węgierek garść płatków migdałowych 1 kopiata łyżka cukru kryształu Wykonanie Składniki na ciasto szybko zagnieść na pulchne, gładkie ciasto. Gdyby ciasto było zbyt klejące i nie chciało łatwo odejść od palców, można dodać więcej

Raj dla Podniebienia
Migdałowe ciasto z rabarbarem 173

żadne inne kojarzy mi się z dzieciństwem, z ogródkiem babci, z nielubianym kompotem, ale ciasto z tymi kwaskowatymi łodygami i kruszonką to mój absolutny faworyt. Wersja na mące migdałowej z płatkami migdałów jest jeszcze pyszniejsza, koniecznie przygotujcie bo za chwile rabarbaru już nie będzie aż do następnej wiosny.  Składniki na formę o śr 25 cm Czas przygotowania(...)szklanka cukru 1/2 szklanki miękkiego masła 2 jaja 1 szklanka greckiego jogurtu 1 łyżka starej skórki cytrynowej 1/2 szklanki mąki migdałowej 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 /2 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki soli OK 5-6 łodyg rabarbaru 1/3 szklanki płatków migdałów Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, formę

Słodki Kompromis
Jagodowy pudding chia z płatkami migdałowymi 122

chia. Te nasionka mają mnóstwo wartości odżywczych i połączone z owocami dają ekstra smak. Dzisiaj przygotowałam dla Was pudding. Spróbujcie! Składniki : * 2 łyżki nasiona chia  * pół szklanki mleka migdałowego  * 2-3 łyżki jagód lub borówek amerykańskich - ja użyłam jagód z cukrem  * opcjonalnie inne owoce - u mnie banan i plastry pomarańczy * płatki migdałowe  Przygotowanie : Nasiona zalewamy mlekiem(...)zawsze wieczorem przygotowuje sobie te nasionka by rano tylko wymieszać z owocami. Przekładam do szklanki jagody, dodaję gęste już nasionka chia. Układam plasterki banana i posypuję całość płatkami migdałowymi. Można całość dosłodzić miodem, ale ja miałam jagody ze słoiczka, takie zasypane cukrem i dla mnie całość była odpowiednio słodka

Magiczne Życie Marty
Mazurek z makiem i bakaliami 150

Polewa: 100 g gorzkiej czekolady z 50% kakao 50 g masła 1/2 łyżeczki miodu naturalnego Dodatkowo: 4 łyżki ulubionego dżemu (u mnie z owoców leśnych) orzechy włoskie i płatki migdałowe do dekoracji papier do pieczenia (u mnie firmy Stella ) Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak przygotować mazurek z makiem(...)wyjąć razem z papierem na deskę i wystudzić. Upieczony spód posmarować cienką warstwą dżemu i wyłożyć na nim zimną masę makową. Wierzch polać polewą i udekorować orzechami i płatkami migdałowymi. Wstawić na kilka godzin do lodówki, aby masa zastygła. Masa makowa: Mak zalać gorącym mlekiem i odstawić na około 30 minut.  Do maku dodać pokrojone masło, gotować ciągle mieszając

Kuchcik gotuje
Dip jogurtowo-migdałowy 147

jogurtowo-migdałowy to propozycja zastąpienia tradycyjnego dipu czosnkowego aromatycznym smakiem migdałów. Dip jogurtowo-migdałowy będzie pasował do dań podawanych na ciepło jak i na zimno. Oto kilka propozycji: pieczone ziemniaki w mundurkach, papryka w cieście na ciepło, tradycyjne placki ziemniaczane z cebulką, pomidory faszerowane i zapiekane, domowe knysze z cebulą, cukinia z mozzarellą, smażona cukinia, faszerowane... Więcej The post(...)jogurtowo-migdałowy appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Babeczki makowo-migdałowe 199

Życzymy Wszystkim, którzy nas odwiedzają pięknego Nowego Roku, pełnego radości i dobrego smaku. Niech każdy dzień będzie godny zapamiętania. Marysia i Ania Moja Mama Gotuje Babeczki makowo-migdałowe Składniki: 2 łyżki maku  5 jajek  2 szklanki mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów)  2 łyżki mąki kokosowej  1/3 szklanki ksylitolu, cukru trzcinowego lub kokosowego  ziarenka(...)łyżka soku z cytryny  szczypta soli  1 łyżka startej skórki z cytryny  1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej  Przygotowanie:  W misce mieszamy mąkę migdałową z mąką kokosową, makiem i sodą. W drugiej misce dokładnie mieszamy cukier, jajka, sok z cytryny, skórkę z cytryny i wanilię. Łączymy zawartość obu misek i delikatnie mieszamy. Masą wypełniamy posmarowane olejem

Moja Mama Gotuje
Ciasto makowo-serowe 6526

szklanki ciepłego mleka 2 jajka + białko, które zostało od spodu 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki bułki tartej 3 krople aromatu migdałowego 100 - 150 g bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, płatki migdałowe) 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej Masa serowa: 1 kg białego mielonego sera twarogowego (ma być prawdziwy ser, a nie coś(...)minut, aż płyn prawie całkowicie się wchłonie. Po wystudzeniu mak 2 razy zmielić w maszynce o drobnym sitku. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać mak, aromat migdałowy, bułkę tartą i bakalie (orzechy drobno pokroić, rodzynki wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie na około 10 minut, aby napęczniały). Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać

Kuchcik gotuje
MAKOWIEC ŚNIEŻNY 201

delikatnie wmieszać na końcu.Piec ok 30 min w 180st.C.   Masa makowa: 25 dag maku 10 dag cukru  3 białka 2 łyżki miodu 1/2 szklanki mleka olejek migdałowy 20 dag bakalii ( u mnie rodzynki,płatki migdałowe oraz skórka pomarańczowa) Mak wsypać do garnka,zalać go gorącą wodą i gotować na małym ogniu ok 15 min. Po tym czasie(...)zdjąć z ognia,odstawić na 20 min. Następnie mak osączyć,dwukrotnie zemleć w maszynce. Gotowy mak ponownie przełożyć do garnka bądź patelni,dodać białka,miód mleko,cukier olejek migdałowy oraz bakalie - wymieszać i smażyć na wolnym ogniu ciągle mieszając,aż do uzyskania gęstej masy. Gorącą masę makową wyłożyć na biszkopt i wyrównać. Masa śmietankowa:   1/2 l śmietany kremówki

Niespełnione zdolności kulinarne
Kurabiedes – greckie ciasteczka migdałowe 280

Zobacz także: Najlepsze Rafaello Kto lubi pralinki Rafaello? Jeśli zaliczacie się do grona fa... Tort czekoladowy (przepis i dekoracja) Poezja-smaku obchodzi dziś pierwsze urodziny! Przez ten rok ... Makowiec migdałowy z jabłkami Świąteczny makowiec migdałowy z jabłkami na kruchym cieście.... Pierniczkowe cappuccino z domkiem z piernika Pierniczkowe cappuccino z domkiem z piernika idealnie wpisuj... Post Kurabiedes – greckie ciasteczka migdałowe

Poezja smaku
Ryżowa miseczka z suszonymi morelami 143

Ryżowa miseczka z suszonymi morelami. Idealna na pierwsze lub drugie śniadanie. Szybka w przygotowaniu i po prostu pyszna. Dodatek suszonych moreli i płatków migdałowych sprawia, że w ta mała niepozorna ryżowa miseczka dostarczy Wam również cennych witamin. Suszone morele zawierają potas, miedź i witaminę C. Natomiast w płatkach migdałowych znajdziecie magnez, cynk i żelazo. Nic tylko jeść i cieszyć się(...)dniem Składniki: 3/4 szklanki płatków ryżowych – u mnie Targroch około 4/5 szklanki mleka 6 suszonych moreli – u mnie Targroch miód do smaku płatki migdałowe – u mnie Targroch Przygotowanie: Go garnuszka / rondelka wsypujemy płatki ryżowe, dolewamy mleko i zaczynamy gotować. Po chwili dorzucamy 3 pokrojone w kosteczkę suszone morele, gotujemy dalej co jakiś czas mieszając aż do uzyskania

Słodkie okruszki
Tarta marcepanowo-śliwkowa z migdałami i orzechami 173

jesiennie dziś u nas. Wieje wiatr zrzucając resztę liści z drzew. Tarta marcepanowo-śliwkowa na pewno poprawi Wam nastrój.  Nie jest przesłodzona, ale intensywnie migdałowo-orzechowa. Użyłam orzechów pekan, ale możecie dodać swoje ulubione, lub pominąć. Szybko ją zrobicie i jeśli lubicie marcepan ta tarta Was po prostu uwiedzie.  Polecamy cała nasza rodziną, wraz z zachwyconymi(...)kolor - około 7 minut. Masa marcepanowa 200 g marcepanu startego na tarce o grubych oczkach. 2 jajka 90 g miękkiego masła 30 g drobnego brązowego cukru kilka kropel aromatu migdałowego 3 łyżki mąki pszennej Starty marcepan połączcie z resztą produktów i zmiksujcie na gładką masę. Będziecie jeszcze potrzebowali  7 dużych śliwek 3 łyżki płatków migdałowych  2 łyżki orzechów

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Wyśmienita szarlotka z migdałami, rodzynkami i miodem 332

cytryny 50g masła 50g cukru 100-150g rodzynek około 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta zmielonych goździków Wierzch: garść posiekanych orzechów włoskich 50g cukru około 70-80g płatków migdałowych 1 łyżka miodu 1 łyżka mleka Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej cukier puder do posypania Ciasto: 1. Na mąkę przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, wymieszać. Schłodzone masło(...)jabłek, wyrównać. Wierzch posypać cynamonem i szczyptą goździków. Wierzch: 7. Do rondelka po jabłkach wsypać cukier, dodać miód, mleko i podgrzewać mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodać płatki migdałowe i wymieszać. Zdjąć z ognia, dodać orzechy, wymieszać i masę migdałową wyłożyć na wierzch ciasta. 8. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około

Mała Cukierenka
Pikantna zupa krem z kalafiora 216

czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki pikantnej pasty lub sosu paprykowego 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 1/3 łyżeczki kminku lub kuminu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru sól Dodatkowo: płatki migdałowe Przygotowanie zupy 1. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojony w grubsze kawałki ząbek czosnku. 2. Gdy cebula z czosnkiem zmiękną(...)zupy, dodać także pikantną pastę paprykową. Jeżeli bulion lib rosół nie były solone - zupę posolić. Ugotowaną zupę zmiksować blenderem na gładki krem. 4. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe. Zupę podawać posypaną prażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego

kolorowotorcikowo
Ciasto bananowe z masłem orzechowym 141

Uwielbiam banany, więc dodaje je gdziekolwiek można! Z masłem orzechowym świetnie tworzy duet. Przedstawiam limitowane ciasto bananowe z dodatkiem, masła orzechowego, mąki migdałowej oraz gryczanej! Składniki: 2 jaja 1 łyżka ksylitolu 1 banan 2 łyżki mąki gryczanej 1 łyżka mąki migdałowej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia aromat migdałowy Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy rozgniecionego

Truskawkowa Fiesta
Tarta z zapiekanymi warzywami w sosie z kurkumą (Torta salata con crema di curcuma e verdure) 173

zachwyciłam sie jej smakiem. Na pewno będę powtarzała ten przepis jeszcze wiele razy. Bazą  tarty jest kruche ciasto przygotowane z dodatkiem m ą ki migdałowej i m ąki  gryczanej, którego wyjątkowy smak doskonale łączy si ę  z kremowym sosem na bazie kurkumy, jaj i  śmietany. Tarta jest niezwykle smaczna, pożywna(...)torta può essere servita calda ma sarà ottima anche fredda. Buon appetito! SKŁADNIKI Kruche ciasto 150 g m ą ki pszennej  100 g m ą ki  migdałowej 50 g m ą ki gryczanej 50 ml oliwy extravergine d'oliva 100 ml wody szczypta soli Nadzienie 10 kwiatów cukinii 2 marchewki 2 bakłażany 2 cukinie 2 jaja

La grande e la piccola cuoca
CIASTO KRUCHE Z KREMEM BUDYNIOWYM, AGRESTEM I MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ 195

chować. Dziś w agreście się nie chowam, ale przygotowuję różne ciacha z jego dodatkiem. Dziś mam dla Was przepis na kruche ciasto z kremem budyniowym, agrestem i pyszną chrupiącą , migdałową kruszonką. Idealne do popołudniowej kawki i błyskawiczne do zrobienia. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( blacha 22 x 26 cm ) KRUCHE CIASTO: * mąka pszenna – 3 szkl * proszek do pieczenia – 1 pełna(...)żółtko – 4 szt * gęsta, kwaśna śmietana – 2 łyżki KRUSZONKA: * masło – 125 g * mąka pszenna – 3/4 szkl * płatki migdałów – 0,5 szkl * mąka migdałowa 0 1/3 szkl * cukier – 0,5 szkl MASA: * budyń śmietankowy – 2 op * mleko 2% – 600 ml * cukier – 3 łyżki * agrest – ok. 2-3 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUSZONKA

Ostra na Słodko
Tort ze świnkami, czekoladą, kremem oreo i praliną migdałową. 183

zewnątrz jest posmarowany czekoladowym ganache.  Możecie pójść na skróty i obłożyć z wierzchu ciasteczkami czekoladowymi lub rurkami. W środku za to jest pyszna niespodzianka.  Chrupiąca pralina migdałowa i krem oreo, dla wielbicieli oreo. Świnki wykonałam z masy cukrowej -  Tu   znajdziecie instrukcję. Biszkopt o średnicy 18 cm, pieczony w wysokiej tortownicy. Przepis na biszkopt 5 jajek(...)minut, sprawdźcie patyczkiem czy jest gotowe.  Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Przekroić na trzy blaty. Pralina migdałowa 25 ml wody 40 g cukru  40 g migdałów bez skórki (użyłam migdałów w słupkach) 40 g czekolady deserowej 30 g kukurydzianych płatków śniadaniowych (pokruszonych) Wodę z cukrem zgotować

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Sernik migdałowo – pistacjowy – przepyszny! 140

pistacjowej (użyłam gotowej ze słoiczka) 2 – 3 łyżki kremu z migdałów 4 – 5 łyżek cukru pudru lub wg własnego uznania słodkości kilka kropel soku z cytryny pasta migdałowa 100 g migdałów bez brązowych osłonek 2 – 3 łyżki oleju winogronowego 2 łyżki cukru pudru wierzch 2 – 3 łyżeczki pasty pistacjowej garść mielonych migdałów pokruszona beza Wykonanie Przygotowujemy(...)posmarowaną część posypujemy mielonymi migdałami, aby przykleiły się do pasty. Kruszymy bezę i dekorujemy sernik. Przed podaniem schładzamy w lodówce przez min.4-5h. Smacznego! Sernik jest przepyszny!   Artykuł Sernik migdałowo – pistacjowy – przepyszny! pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
KETO PRALINKI KOKOSOWO-MIGDAŁOWE (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu i cukru) 212

przepisem od mojej keto koleżanki Sabiny Sz. Wersji smakowych jest całe mnóstwo i ogranicza nas jak zwykle tylko nasza wyobraźnia oraz makro Dzisiaj przepis na nasze ulubione, czyli kokosowo-migdałowe. Kolejne wariacje smakowe niebawem na blogu Składniki na ok 18 pralinek: 240 g serka mascarpone (patrz na skład!) 50 g śmietanki kokosowej 20 g mąki kokosowej wanilia w proszku(...)aromat waniliowy 10 g chipsów kokosowych 10 g płatków migdałowych   Składniki na polewę czekoladową: 45 g czekolady gorzkiej 81% 30 g oleju kokosowego 5 g kakao opcjonalnie 3 g agaru lub żelatyny   Serek mascarpone dokładnie wymieszać ze śmietanka kokosową lub stałą częścią mleczka kokosowego. Dodać mąkę kokosową, wanilię lub aromat oraz migdały i rozdrobnione chipsy kokosowe lub wiórki

Ola la LCHF
Tort czekoladowy z bezą i malinami 144

proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 35 g kakao 125 ml maślanki 120 g kwaśnej śmietany Beza 3 białka szczypta soli 150 g drobnego cukru 2 łyżki płatków migdałowych Krem 200 g śmietanki kremowej 30%, 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie) 150 g malin  Masło utrzeć z cukrem na jasny, puszysty krem. Dodać żółtka i ubijać do czasu(...)drobnego cukru - piana musi być sztywna i lśniąca. Ubitą pianę z białek przełożyć do tortownic po połowie porcji i rozsmarować na cieście. Pianę w jednej z tortownic posypać płatkami migdałowymi. Piec oba placki 20 minut, po czym wierzch każdej tortownicy luźno przykryć folią aluminiową i piec kolejne 25 minut. Upieczone ciasta po wyłączeniu piekarnika zostawić przynajmniej na 15 minut

Słodkie inspiracje
Brownie czekoladowo-pomarańczowe z polewą 150

Narodzenia - a druga połowa listopada zobowiązuje już do świątecznych wypieków. Dwie warstwy mocno czekoladowego ciasta przełożyłam dżemem z pomarańczy, a wierzch dodatkowo polałam rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypałam płatkami migdałowymi. Mój brat żałował, że ciasta wyszło 'tak mało' ;) Składniki Brownie 200 g gorzkiej czekolady 70% 200 g masła 3 jajka 180 g drobnego cukru lub cukru pudru 120 g mąki(...)czekoladową. Na koniec delikatnie połączyć z przesianą mąką. Masę wylać do przygotowanej blaszki i piec przez 25 minut. Dodatkowo kilka łyżek dżemu z pomarańczy 75 g gorzkiej czekolady płatki migdałowe Ostudzone ciasto przekroić w poprzek na pół, tak aby z jednego ciasta o wym. 40x20 cm uzyskać dwa 20x20. Jeden blat ułożyć na paterze lub w brytfannie, posmarować dżemem, położyć

Słodkie inspiracje
Mini deserniczki kokosowe z borówkami 168

wartościowych i odżywczych bakalii, począwszy od spodu, aż po krem- DESERNICZKI  (nie mylić z sernikiem 😜). Spód deserniczków to zaledwie 2 składniki: mięsiste daktyle oraz płatki migdałowe, zaś krem... ... aksamitnie kremowy i gęsty (to zasługa nerkowców),  o smaku kokosa przełamanym orzeźwiającą limonką oraz w naturalnym, fioletowym kolorze uzyskanym z liofilizowanych borówek... Można się w nich zakochać bez opamiętania(...)zwiększycie proporcje (spód x1/3, krem x1/2) i zrobicie w tortownicy, to otrzymacie popisowy torcik! 😊 4 porcje Spód: * suszone daktyle- 160 g* * płatki migdałowe- 80 g* Krem: * orzechy nerkowca- 300 g* * mleko kokosowe- 200 ml * liofilizowane borówki- 15 g * płynny olej kokosowy- 2 łyżki * miód- 1 łyżka (ewentualnie dosłodzić) * limonka- 1 szt. (sok i skórka) Dodatkowo: * świeże borówki- do ozdobienia wierzchu

Kraina Miodem Płynąca
Kurczak na obiad z dymką i groszkiem 144

udek z kurczaka, bez kości 2 łyżki masła pęczek dymki 150 g zielonego groszku, mrożony 1 ząbek czosnku 1 łyżka curry w proszku 150 g jarmużu 2 łyżki mąki migdałowej 400 ml bulionu z kurczaka 100 ml słodkiej śmietanki sól i pieprz do smaku ¼ łyżeczki kajeńskiego pieprzu Rozgrzej masło na patelni. Udka oprósz solą i pieprzem. Zrumień na maśle(...)stronach. Dodaj mąkę migdałową, curry w proszku i wlej bulion z kurczaka. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do kurczaka. Przykryj pokrywką i gotuj przez 30 minut. Pokrój dymkę w piórka. Dodaj do curry wraz z groszkiem i jarmużem. Dopraw solą i kajeńskim pieprzem. Gotuj przez 10 minut. W międzyczasie ugotuj bulgur na sypko. Podaj z kaszą bulgur i sałatką

codojedzenia
KOKOSANKI Z NUTKĄ EGZOTYKI 154

Składniki:  50 g płatków migdałowych 180 g wiórków kokosowych 100 g cukru 2 jajka 50 g margaryny Przygotowanie: Płatki migdałowe połamać na drobne kawałki. Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Jajka ubić z cukrem do momentu zbielenia. Dodać margarynę, wymieszać. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i migdały, wymieszać delikatnie za pomocą łyżki. Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego(...)ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Rada: Płatki migdałowe najlepiej rozdrobnić za pomocą pomocnika kuchennego lub blenderem

Ciastka - domowe słodkości
KETO PIEROGI (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez glutenu i laktozy) 2196

przede wszystkim kilka koszmarnych niewypałów Na szczęście metodą prób i błędów powstał w końcu ten przepis a pierogi są idealne! Składniki na ok 20 pierogów: 200-220 g mąki migdałowej lub migdałów drobno zmielonych 2 duże jajka 1 łyżka rozpuszczonego tłuszczu (smalec – keto, LCHF, paleo, DO lub masło klarowane – keto, lCHF, DO) 10g (ok 2 łyżeczek) gumy guar(...)Odciśnięte grzyby drobno pokroić lub zmielić. Wszystkie składniki zmieszać doprawiając solą i pieprzem do smaku. Czas na przygotowanie ciasta na pierogi Migdały zmielić na mąkę lub użyć gotowej mąki migdałowej drobno zmielonej. Zasadą jest podobnie jak w przygotowywaniu muffinek połączenie osobno składników suchych i mokrych. Najpierw dokładnie wymieszać składniki suche, czyli mąkę, szczyptę soli i sproszkowaną gumę guar. Następnie zmiksować

Ola la LCHF
STRUCLA MAKOWA, STRUCLA Z MAKIEM, MAKOWIEC 8657

cukru) - 1 łyżka płynnego miodu (można pominąć i dodać więcej ksylitolu) - 1 łyżka mąki (skrobi) ziemniaczanej - 62,5g masła (u mnie z ukwaszonej śmietany) - 2 jajka - kilka kropli olejku migdałowego (choć ja ostatnio zapomniałam i również była pyszna...) - 250g (ml) wrzącej wody Mak zalać w misce wrzątkiem, zamieszać i odstawić. Gdy użyjemy maku w całości, musimy go zalać wodą(...)bokiem), ale w niczym to nie przeszkadza. Lukier zatuszuje wszelkie niedoskonałości... :-) Liczy się smak! Domowej strucli nic nie przebije... :-) Lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kremówka - kilka kropli olejku migdałowego W miseczce umieszczam puder trzcinowy dodaję kilka kropli dobrego olejku migdałowego i stopniowo mieszając dolewam kremówkę, do uzyskania odpowiednio gęstej i gładkiej konsystencji. Ja smaruję moje strucle lukrem i posypuję

Smaczne Zdrowe
Pudding chia z gruszką i musem malinowym 201

Kilka słów na temat nasion chia napisałam w tym poście. Dzisiaj mam dla Was pudding chia na mleku migdałowym, z owocami. Danie to, ze względu na owoce, najlepiej zjeść przed południem - na I lub II śniadanie. Polecam bardzo! Składniki na 2 porcje: 6 łyżek nasion chia 1 szklanka mleka migdałowego 4 łyżki syropu klonowego 2 garści malin (u mnie mrożone(...)gruszki Do mleka migdałowego wsypałam nasiona chia i wymieszałam. Odstawiłam na 20 minut, żeby całość trochę zgęstniała. Jeśli robicie 2 porcje, to należy rozlać pudding do dwóch salaterek Następnie dodałam syrop klonowy, znowu wymieszałam i wstawiłam do lodówki na 4 godziny, przykrywając folią spożywczą Po wyjęciu z lodówki... ... mrożone maliny opłukałam ciepłą wodą, żeby trochę odtajały, a następnie zmiksowałam

Szczęśliwa kuchnia
Sałatka brokułowa z czosnkiem 106

świeżym w sosie czosnkowym. Polecam, bo bardzo smaczna. Składniki: • 1 brokuł • 2 garści mixu sałat • 150 g sera feta • 1/2 słoiczka czosnku marynowanego • 3 łyżki płatków migdałowych Sos czosnkowy • 4 łyżki śmietany 18% • 2 łyżki majonezu • 2 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na półtwardo w wodzie(...)solą i odrobiną cukru. • Śmietanę wymieszać z majonezem, dodać zmiażdżony czosnek i przyprawić solą i pieprzem. • Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. • Od spodu układać w salaterce: 1) mix sałat, 2) brokuły, 3) ser feta pokrojony w kostkę, 4) ząbki marynowanego czosnku, 5) sos czosnkowy, 6) płatki migdałowe

To co kocham
Zupa krem z pietruszki 112

Idealna na „proszony obiad”. Składniki: • 5 sztuk korzenia pietruszki • 1 gruszka • 3 łyżki masła • 1 szklanka mleka • sól, biały pieprz • kilka igiełek rozmarynu • 4 łyżki płatków migdałowych Wykonanie: • Pietruszkę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. • Zalać wodą, posolić, dodać rozmaryn i gotować na wolnym ogniu 10 minut. • Dodać pokrojoną gruszkę(...)dalej gotować, aż pietruszka będzie miękka. • Na koniec dolać mleko i zmiksować zupę na gładki krem. • Płatki migdałowe podprażyć na suchej, rozgrzanej patelni. • Podawać zupę posypaną płatkami migdałowymi. Inspiracja przepisem z Kwesti Smaku

To co kocham
Chrupiąca sałatka z kurczaka i cieciorki 157

Dzisiaj szybko. Bardzo chrupiąca sałatka z kurczakiem, cieciorką i selerem marynowanym. Dodatkowej chrupkości nadają płatki migdałowe i krucha sałata lodowa. Kwaskowy sos jogurtowy doskonale komponuje się smakowo z sałatką. Polecam na kolację! Składniki: • 2 duże piersi z kurczaka • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki sosu sojowego • 1 puszka cieciorki • 1 słoiczek marynowanego selera(...)sałata lodowa • 1 mała paczka płatków migdałowych Sos jogurtowy • 1 mały jogurt • 2 łyżki majonezu • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i wymieszać z sosem sojowym. • Kurczaka przesmażyć na oleju na złoty kolor. • Wymieszać odsączoną cieciorkę i odsączony

To co kocham
Migdałowiec z agrestem 167

szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki pszennej 250 g masła Masa: 1 l kompotu agrestowego (z owocami) 3 budynie waniliowe Beza migdałowa: 6 białek 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki cukru 250 g płatków migdałowych Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać żółtka i cukier waniliowy, cały czas ucierać. Ciągle miksując(...)Dodać owoce. Wystudzić i wyłożyć na ciasto. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wsypać budynie i chwilę ubijać. Wyłożyć na masę. Posypać pozostałym ciastem, tworząc kruszonkę i płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 45 minut. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
JAK ZROBIĆ MARCEPAN 154

przepisu skorzystałam od "Gotowanie i wypieki z ...pasją" Przepis bardzo prosty.Marcepan cudownie pachnie migdałami i olejkiem migdałowym,aż kawałek sobie uszczkłam do spróbowania.A dziś moja siostra przywiozła mi kupny i wiecie co-nie pachnie i nie smakuje tak pięknie jak swój.... Do zrobienia tego marcepanu użyłam migdałów i cukru pudru.   20 dag.migdałów 180g.cukru pudru 1 łyżka wody(...)mnie 2łyzki)+kilka kropel olejku migdałowego                        lub 2 łyżki amaretto ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Migały mielimy lub tak jak ja użyłam kupionych już zmielonych. Na czysty blat wsypujemy migdały,na nie cukier puder,dodajemy wodę,olejek migdałowy i ugniatamy przez 5 min.mas

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Muffiny z cukinią, migdałami i rodzynkami 262

Proste, szybkie w przygotowaniu muffiny z cukinią, z dodatkiem rodzynek i płatków migdałowych. Pożywne, aromatyczne dzięki przyprawom korzennym, ładnie wyrośnięte. W środku gęste i wilgotne, wspaniałe na drugie śniadanie. Do ich przygotowania możemy użyć dowolnych bakalii i jeśli nie mamy cukru z prawdziwą wanilią lub pasty waniliowej, to możemy dodać cukier wanilinowy (lub po prostu zapach waniliowy pominąć). Bardzo polecam(...)cynamonu po 1/3 łyżki zmielonego imbiru, goździków, kardamonu, gałki muszkatołowej 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 1 szklanka rodzynek (można zastąpić żurawiną) 50g płatków migdałowych 1. Do miski wlać olej, dodać jajka, cukier i cukier z prawdziwą wanilią (lub pastę waniliową), wymieszać mikserem ( patrz FILM ). 2. Do drugiej miski przesiać mąkę, wsypać przyprawy, proszek

Mała Cukierenka
Madam Walewska 116

minut.  Placki można piec w tym samym czasie - opcja: termoobieg, lub jeden po drugim.  Masa kremowa: 1 szklanka mleka + 3 łyżki cukru + 16 g cukru waniliwego (lub migdałowego) = zagotować. 1 szklanka mleka + 2 żółtka + 3 łyżki mąki pszennej + 2 łyżki mąki ziemniaczanej = zmiksować,  dodać do gotującego się mleka. Z całości powstanie a la budyń, który należy(...)ugotowaniu ostudzić.  100 g masła 100 g margaryny kilka kropel aromatu migdałowego kilka "kropel" amaretto Kiedy ciasta i budyń są już schłodzone, robimy krem. Ubić mikserem masło z margaryną, dodając po łyżce budyniu. Cały czas ubijać.  Dodać na końcu aromat migdałowy i amaretto. Zmiksować. Placki przełożyć masą i odstawić w chłodne miejsce. Ciasto można polać delikanie polewą

Kuchnia smaków
Ciasto z kremem migdałowym. 122

minut. Przepis na krem Składniki: -3 szklanki mleka -3 żółtka -3 łyżki mąki pszennej -3 łyżki mąki ziemniaczanej -3 torebki cukru waniliowego -3/4 szklanki cukru -kostka margaryny -olejek migdałowy Sposób przygotowania: Żółtka, cukier waniliowy, mąki i szklankę mleka należy ze sobą wymieszać. Dwie pozostałe szklanki mleka i cukier podgrzewać i wlać do niego wcześniej pomieszane składniki. Mieszać, aż się(...)zagotuje i zgęstnieje do postaci budyniu. Odstawić do ostygnięcia. Kiedy masa przestygnie zmiksować razem z margaryną, aż powstanie puszysty krem. Na koniec dodać olejek migdałowy. Na biszkopt wykładamy krem migdałowy. Następnie na krem kładziemy herbatniki a na herbatniki lukier  (najprostszy lukier można przygotować mieszając gorącą wodę z cukrem pudrem). Smacznego

Magia jedzenia.
Czekoladowe tosty 171

mlecznej jeżeli wolicie słodsze smaki 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Tosty 200 ml mleka 1 opakowanie czekolady do picia w proszku, porcja na filiżankę 2 jaja 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego szczypta soli 6-8 kromek czerstwej chałki maślanej dodatkowo masło klarowane do smażenia lekko uprażone płatki migdałowe świeże owoce do podania, np. maliny Jeżeli nie mamy gotowego, przygotować krem czekoladowy. Czekoladę(...)docisnąć. Obrócić na drugą stronę, docisnąć łopatką. Na patelni roztopić niewielką ilość masła. Smażyć z obu stron po ok. 3 minuty. Zdjąć z patelni posmarować kremem czekoladowym. Posypać płatkami migdałowymi i malinami lub innymi owocami. Smacznego

Pełny talerz
Krem z zielonych i białych szparagów 121

szparagów białych 2 cebulki szalotki lub 1 zwykła cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki masła 2 średnie ziemniaki 500 ml bulionu warzywnego lub wody 2 łyżki śmietany 50g płatków migdałowych sól, pieprz po 2 krople sosu rybnego kawałek parmezanu do posypania- niekoniecznie Przygotowanie: Cebule i czosnek drobno posiekaj. Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końcówki. Pokrój na mniejsze kawałki. Pokrój też(...)300ml.)bulionu lub wody i gotuj przez 8 minut. Zmiksuj blenderem zawartość obydwu garnków, a następnie dodaj po łyżce śmietany. Dopraw do smaku. Rozgrzej patelnię i wrzuć płatki migdałowe. Praż je przez 2 minuty aż lekko zbrązowieją. Nalewać jednocześnie obydwie zupy z dwóch stron talerza. Wierzch zupy posyp płatkami migdałowymi i świeżo startym parmezanem. Smacznego

Kubki smaku
Stollen – drożdżowa strucla z bakaliami 174

pomarańczowej 50 g żurawiny (użyłam Bakalland) 50 g rodzynków (użyłam Bakalland) 50 g suszonych moreli (użyłam Bakalland) 50 g suszonej wiśni lub śliwek (użyłam wiśni Bakalland) 50 g płatków migdałowych (użyłam Bakalland) 1 łyżeczka cynamonu 300 g marcepanu kilka łyżek amaretto, rumu lub soku pomarańczowego cukier puder do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g mąki(...)pomarańczowej 50 g żurawiny (użyłam Bakalland) 50 g rodzynków (użyłam Bakalland) 50 g suszonych moreli (użyłam Bakalland) 50 g suszonej wiśni lub śliwek (użyłam wiśni Bakalland) 50 g płatków migdałowych (użyłam Bakalland) 1 łyżeczka cynamonu 300 g marcepanu kilka łyżek amaretto, rumu lub soku pomarańczowego cukier puder do posypania'; document.write(" "); Amaretto lub rum (ewentualnie sok pomarańczowy) podgrzewamy. Suszone owoce

Poezja smaku
Domowy marcepan 295

Domowy marcepan (słodka masa migdałowa) bije na głowę smakiem (i przede wszystkim jakością) ten, który możemy kupić w sklepie. Bez sztucznych dodatków i wypełniaczy smakuje znacznie lepiej. Robi się go tak łatwo, że warto spróbować – to tylko 5 minut pracy. Domowy marcepan przyda nam się do wielu deserów. Można nim między innymi nadziać domowe pralinki, przełożyć piernik staropolski, obłożyć(...)folię w lodówce – do miesiąca czasu. Domowy marcepan: 200 g mielonych migdałów * 3 łyżki płynnego miodu 2-3 łyżki amaretto (lub tyle samo wody + 2-3 krople aromatu migdałowego, jednak zdecydowanie polecam amaretto) 1 szklanka cukru pudru (140 g) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); * Do przygotowania marcepanu używamy zmielonych migdałów bez skórki. Takie już zmielone

Poezja smaku
KRUCHE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ 134

czekolady gorzkiej 45 g margaryny 3 łyżki cukru kryształ 1 żółtko 5 dag mielonych migdałów Przygotowanie: Czekoladę gorzką połamać na kawałki, stopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Mąkę migdałową wymieszać z mąką ziemniaczaną i pszenną oraz cukrem.  Do produktów sypkich wlać przestudzoną rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Schłodzoną margarynę dzielimy na kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Zrobić kopczyk, w kopczyku(...)użyć innej czekolady np. mlecznej (wtedy ciasteczka będą słodsze) w przypadku użycia białej czekolady ciasteczka mogą zmienić kształty, troszeczkę mogą się rozlać pod czas pieczenia  jak zrobić mączkę migdałową, gdy nie możemy kupić gotowej - wystarczy migdały bez skórki (powstanie jasna) jeśli ze skórką (powstanie ciemniejsza i z lekką goryczką w smaku) wsypać do młynka do kawy, lub młynka

Ciastka - domowe słodkości
Schab z mandarynkami 154

Nowy Rok...bo my pędzimy... Składniki 500 g schabu 3 mandarynki 2 łyżki miodu 2 kieliszki wytrawnego wina sok z cytryny 1 łyżka oliwy 3 łyżki płatków migdałowych 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej sól pieprz świeżo zmielony     Przygotowanie   Schab opłukałem, osuszyłem, pokroiłem w plastry. Mięso oprószyłem solą i pieprzem, skropiłem sokiem z cytryny. Przykryłem i odstawiłem na pół(...)ogrzanym półmisku. Mąkę ziemniaczaną wymieszałem z odrobiną wody, wlałem do sosu i gotowałem, aż sos zgęstniał. Doprawiłem go solą i pieprzem. N a suchej patelni zrumieniłem płatki migdałowe. Polałem sosem mięso i posypałem płatkami migdałowymi

R'n'G Kitchen
Filety drobiowe w cieście z migdałami 194

przygotowane filety z kurczaka są bardzo soczyste. Świetnie komponują się z panierką migdałową.   Składniki 4 filety z kurczaka (po 200 g) 500 ml mleka mąka (masa ma być gęsta) 1 jajko 5 łyżek płatków migdałów olejek migdałowy (kilka kropli) olej do głębokiego smażenia sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filety z kurczaka(...)czyścimy, osuszamy papierowym ręcznikiem, lekko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Mleko mieszamy z mąką, jakiem (masa ma być gęsta), płatkami migdałów, olejkiem migdałowym, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Filety z kurczaka obtaczamy w mące, następnie zanurzamy w cieście, wrzucamy na głęboki olej. Smażymy do zrumienienia. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle

R'n'G Kitchen
Migdałowiec wg Siostry Anastazji 163

Składniki: 1 l mleka 2 duże paczki krakersów 3/4 szklanki cukru kryształu 1/2 l śmietany 30% 10 dag płatków migdałowych 3 łyżeczki żelatyny 1 cukier waniliowy 25 dag masła 1 szklanka mąki pszennej 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajo 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego Wykonanie: Mleko z puszki gotować przez 3 godziny. Przestudzić(...)patelni lekko przyrumienić płatki migdałowe. Do 1 i 1/2 szklanki mleka dodać mąkę pszenna, mąkę ziemniaczaną, budyń, jajo. Roztrzepać. Resztę mleka zagotować, z masłem, cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane jajo z mąką. Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić (można z odrobina cukru pudru) i połączyć

Pychotkaaa
Ciasteczka maślano-migdałowe - śniegowe kule 170

wiele, wszystkie są bardzo podobne... ja postanowiłam wypróbować przepis z bloga "ostra na słodko" Składniki: 300 g mąki pszennej tortowej 230 g masła 82 lub 83% 100 g płatków migdałowych 1 łyżka syropu amaretto (można zastąpić olejkiem migdałowym) 30 g cukru pudru + cukier puder do obtaczania upieczonych ciasteczek Wykonanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i syropem amaretto na puch(...)Najszybciej będzie mikserem Mąkę mieszamy z płatkami migdałowymi, następnie dodajemy do utartego masła. Zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy do lodówki na min. 30 min. Z ciasta formujemy nieduże kulki, które rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C ok 12-15 min Jeszcze ciepłe ciasteczka obtaczamy lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
TORT PRALINOWY Z BEZĄ, BIAŁĄ CZEKOLADĄ I CZARNĄ PORZECZKĄ 75892

bardzo zimnej) SKŁADNIKI NA KREM PRALINOWY: 75 g cukru 3 żółtka 45 g mąki pszennej 300 ml mleka 200 g masła, w temperaturze pokojowej 200 g kremu czekoladowego migdałowo-orzechowego (ja użyłam Nutelli) DODATKOWO: 1 słoiczek (280 g) dżemu z czarnych porzeczek, niskosłodzonego garść płatków migdałowych do posypania boków tortu PONCZ: 1/3 szklanki letniej wody ok. 2 łyżeczki cukru pudru(...)czekolady, wyrównaj nożem wierzch.  Połóż drugi blat, nasącz go ponczem i posmaruj kremem pralinowym, wyrównaj nożem wierzch. Boki tortu posmaruj pozostałym kremem z białej czekolady i obsyp płatkami migdałowymi.  Na krem pralinowy wyłóż ostrożnie bezę, kładąc ją z papierem, na którym się piekła, a następnie delikatnie, wyciągnij papier od dołu, odklejając od bezy.  Tort wstaw na kilka

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto drożdżowe maślano - waniliowe 143

Ciasto drożdżowe o puszystym i miękkim środku oraz przyjemnie chrupiącym wierzchem, który uzyskujemy dzięki warstwie masła, cukru waniliowego oraz płatków migdałowych. Jest to ciasto, którego smak nie jest 'zakłócony' przez dodatki w postaci owoców, polewy czy kruszonki (choć takie też uwielbiam- żeby nie było! ;)), zaś czuć przyjemny aromat wanilii, zniewalającą maślaną nutę, no i oczywiście smak drożdży. Jeżeli chcecie się(...)mleko- 230 g * cukier trzcinowy- 80 g * masło- 100 g * drożdże- 20 g * jajko- 1 szt. * wanilia- 1 laska Dodatkowo: * masło- 100 g * cukier waniliowy- 3 łyżki * płatki migdałowe-  3 łyżki Mleko z dodatkiem masła lekko podgrzać, wymieszać, aż masło się roztopi. Mąkę wsypać do miski, zrobić zagłębienie, pokruszyć drożdże, zasypać cukrem, wlać ciepłe mleko z roztopionym masłem

Kraina Miodem Płynąca
Szybka zapiekanka ryżowa z migdałowymi ziarenkami i bananami 165

już jesień, a wraz z nią zimne, deszczowe poranki. Dlatego na śniadanie przygotowuje dla mnie i moich pociech ciepłe, pożywne posiłeki. Dziś zapraszam Was na szybką zapiekankę ryżową z migdałowymi ziarenkami i bananami. Sycące, łatwe i pożywne śniadanie. Mi i moim maluszkom bardzo smakowało. Spróbujcie i Wy. Składniki: (na 2 osoby) 1 1/2 szklanki mleka 2 1/2 łyżki mieszanki prażonych(...)ziaren "Migdałowy Przylądek" 1 średni banan 12 łyżek płatków ryżowych błyskawicznych 1 łyżka cukru (możecie również posłodzić danie np. miodem) Przygotowanie: W garnuszku z grubszym dnem gotujemy mleko z cukrem i prażonymi mieszanką ziaren "Migdałowy Przylądek". Zmniejszamy gaz na minimalny. Dodajemy płatki ryżowe. Gotujemy aż do zgęstnienia (około 3-4 minuty) mieszając. Banana obieramy i kroimy w plastry. Wykładamy pół

Słodkie okruszki
,,Różane ciasteczka’’ 126

Prezentuję dziś słodkie, lekkie, aromatyczne różane ciasteczka, które zaspokoją nie jedno podniebienie. Inspiracją do ich powstania była życzliwość marki Garneczki.pl oraz marki Bogutynmlyn.pl . 125 g mąki migdałowej ( kupiona tutaj ) 3 białka 200 g cukru pudru 30 g cukru barwnik spożywczy różowy 150 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki różanej marmolady 3 łyżeczki syropu różanego Przygotowanie: Mąkę migdałową(...)osiągać sztywność stopniowo dodajemy cukier i ubijamy na większych obrotach na gładką, sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy barwnik spożywczy. Do masy z białek dodajemy stopniowo mieszankę z mąki migdałowej oraz cukru pudru i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy krążki ok 2cm. na silikonową matę. Gdy ciasto zostanie wyciśnięte, matę z ciasteczkami odkładamy

Podróż w kulinaria
Owsianka waniliowa z truskawkami i prażonymi płatkami migdałowymi 171

wiem jak Wy, ale ja uwielbiam prażone płatki migdałowe :) Cudownie chrupią, pachną i idealnie pasują do każdego rodzaju deserów, ciast, a także - jak widać - śniadań. Taka owsianeczka jest doskonałym pomysłem na pozytywny początek dnia :) Składniki : 4 łyżki płatków owsianych 250 ml mleka 1 płaska łyżka budyniu waniliowego bez cukru orzechy włoskie  Dodatkowo : 3 łyżki płatków migdałowych truskawki Płatki zalać(...)minut. Proszek budyniowy rozmieszać w małej ilości mleka. Pod koniec gotowania płatków wlać rozmieszany budyń i mieszając gotować na małym ogniu przez minutę (aż zabulgota).    Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, posypać po wierzchu owsianki. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Tarta jabłkowo- migdałowa 106

Coś pysznego na weekend :) Składniki na ciasto: 20 dag mąki 5 dag cukru pudru 10 dag masła 1 łyżka śmietany Składniki na masę migdałową: 7 dag mielonych migdałów 8 dag cukru 4 łyżki śmietany Składniki na masę jabłkową: ½ kg jabłek 8 dag cukru ½ szklanki rodzynek Składniki na krem: 1 szklanka śmietany 2 jaja 5 łyżek cukru 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie(...)podanych składników zagęścić ciasto, wylepić tortownicę i wyciągnąć brzegi. Upiec na złoty kolor. Składniki masy migdałowej wymieszać i wyłożyć na przestudzone ciasto. Jabłka drobno pokroić, wymieszać z cukrem, rodzynkami, i wyłożyć na masie migdałowej. Polać śmietaną ubitą z jajami, cukrem i cynamonem i piec w temperaturze 180 stopni około 25 minut. Proponuje podać z bitą śmietaną lub z lodami

Tradycyjna Kuchnia
Rogaliki z ciasta twarogowego z powidłami i ziarenkami 141

Witajcie :) Zapraszam dzisiaj na  rogaliki z ciasta twarogowego z przepysznymi powidłami śliwkowymi firmy ORZECH  oraz prażonymi ziarenkami z ZIARENKOWA  MIGDAŁOWY PRZYLĄDEK   :) Składniki : 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 2 cukry waniliowe 150 g margaryny 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia  3 łyżeczki kwaśnej śmietany 2 jajka 200 g sera białego pól tłustego Powidła(...)śliwkowe   ORZECH Ziarenka Migdałowy przylądek   ZIARENKOWO 1 roztrzepane jajko do smarowania  Wykonanie : Mąkę przesiać do miski z proszkiem  , dodać margarynę , jajka cukier , cukier waniliowy , ser , śmietanę . Wszystkie składniki wymieszać mikserem na grudkowata masę  . Ciasto przełożyć na stolnice i szybko zagnieść, zawinąć w folie i odłożyć na pół godziny do lodówki. Ciasto rozwałkować , od talerza wyciąć

Sama słodycz i szczypta chili
Seromakowiec 578

wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę makową: - 2 puszki masy makowej (2X850g) - 200g mielonych migdałów - 100g suszonej żurawiny - 150g orzechów włoskich - skórka pomarańczowa - 4 białka - esencja migdałowa Składniki na masę serową: - 1,5 kg tłustego twarogu - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków - 150g miękkiego masła - 8 jaj + 2 żółtka - 2 budynie waniliowe - 1,5 łyżeczki esencji(...)migdałowej Lukier: - cukier puder - sok z cytryny Dzień wcześniej – wieczorem – zagniatamy ciasto kruche. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka (białka dodamy ubite do masy makowej), śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy

mojewypiekiinietylko
Rafaello, Delikatność i Hello! How are you? 161

miłośnicy masła i cukru powiedzą, że to nieprawdziwe rafaello, ale za to o ile zdrowsze (nawet wegańskie) i mniej pracochłonne...  Składniki: około 10 migdałów 1 filiżanka prażonych płatków migdałowych 1 filiżanka wiórków kokosowych 1 filiżanka mleczka kokosowego syrop z agawy/syrop z buraków cukrowych/inny środek słodzący – dowolna ilość do obtaczania: wiórki kokosowe Migdały umieść w kubku, wlej gorącą wodę(...)odstaw na około godzinę. Zmiksuj lub zblenduj wiórki kokosowe z płatkami migdałowymi, słodzikiem i mlekiem kokosowym. (Jeśli masa jest o wiele za rzadka, dodaj jeszcze trochę płatków lub wiórek.) Obierz migdały ze skórki. Z masy kokosowo-migdałowej formuj małe kule, w środku umieszczaj całego migdała i obtaczaj rafaello w wiórkach kokosowych. Odstaw do lodówki na około 2 godziny. Podaj schłodzone

Qlinarnie i Qlinarnie
Warsztaty z Alpro - moja relacja 251

font-family:"Cambria","serif"; mso-ascii-font-family:Cambria; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Cielęcina duszona w migdałowo-orzechowym sosie z napojów Alpro Łosoś marynowany w napoju kokosowym Alpro Napój z suszonych owoców, z zieloną herbatą i napojem kokosowym Alpro Panna cotta migdałowo – ryżowa z napojami Alpro Tortelini(...)krewetkami i ricottą z sosem migdałowym Alpro Wegetariański sernik czekoladowy na zimno z napojem czekoladowym Alpro i deserkiem  Alpro   Wegetariański Żur na zakwasie owsianym    Szybki podział na grupy, przydzielenie zadań i już para buch ! Wahałam się nieco co wybrać, czy słodko czy makaronowo.... Ostatecznie zdecydowałam, że chcę być w "Drużynie Tortelini". Wspólnie z Sylwią i Anetą

kolorowotorcikowo
WARSZTATY Z ALPRO – RELACJA 188

burczało w brzuchach!____________________________________________________________________________________________Podzieleni na grupy przystąpiliśmy do pracy.Ja , Marta i Aneta za zadanie bojowe miałyśmy zrobić najlepsze na świecie * Tortellini z krewetkami i ricottą z sosem z napoju migdałowego Alpro.Zakasałyśmy rękawy i wzięłyśmy się do pracy!Ściągi żadnej nie było …. ale podpowiedzi Pana Roberta i jego pomocników ułatwiały nam pracę.Własnoręcznie robiony makaron …. fantastyczny farsz(...)obłędnie pachnący sos – to już po chwili miały wylądować w naszych brzuchach!____________________________________________________________________________________________Pozostałe grupy również dawały czadu!U sąsiadek było na słodko:* Czekoladowy sernik z tofu* Panna Cotta migdałowo-ryżowa z żelem owocowym i ptasie mleczko kokosowe.____________________________________________________________________________________________Naprzeciwko * Wegetariański żur na zakwasie owsianym * Łosoś marynowany w napoju kokosowym oraz* Cielęcina z sosem migdałowo orzechowym i whiskyDo picia * napój kokosowy

Ostra na Słodko
NAJZDROWSZE LODY BANANOWE 266

masę. Bananowe lody gotowe!LODY BANOWO-ORZECHOWE:Do "czystej" zblendowanej masy bananowej dodaj kilka łyżek masła orzechowego (ilość wg uznania) i zblenduj jeszcze raz krótko całość.LODY BANANOWO-MIGDAŁOWE:Migdały zblenduj przez 4-5 minut na gładką masę. Dodaj do nich zblendowaną masę bananowa. Całość zmiksuj krotko jeszcze raz. Lody posyp podpieczonymi na patelni i ostudzonymi płatkami migdałowymi(...)druga wersja: płatki migdałowe podpraż na złoto na patelni. Ostudź. Dodaj do lodów bananowych.LODY BANANOWE Z GORZKĄ CZEKOLADĄ:Do "czystej" zblendowanej masy bananowej dodaj kilka łyżeczek startej na tarce lub drobno posiekanej gorzkiej (lub mlecznej, jeśli wolisz) czekolady

Słodko-Słony Świat Ilony
Rafaello po mojemu 628

pieczenie biszkoptów, no chyba, że ktoś lubi zakalce. Ja nie bardzo.  Postanowiłam więc wymyśleć jaki sposób aby obejść pieczenie biszkopta i o to efekt. Ciasto ucierane z masą migdałową oraz kokosową pianką. W końcu trzeba sobie radzić w każdej sytuacji, a złej baletnicy przeszkadza wiadomo co więc nie ma co zarzekać tylko korzystać z tego co się(...)cukru 3/4 szklanki mleka 4 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 5 żółtek masa: 2 budynie 1l mleka 6 łyżek cukru kostka masła 200 g płatków migdałowych aromat migdałowy  ciasto kokosowe: 5 białek 3/4 szklanki cukru 200 g wiórków kokosowych Wykonanie: Masło roztapiamy w garnku na piecu i przelewamy do miski. Dodajemy cukier i żółtka. Wszystko

ciastkarnia na kruchym spodzie
Kaszotto z jaglanej na słodko! 168

świeżego mango pokrojonego w sporą kostkę KASZOTTO NA SŁODKO Z MIGDAŁAMI: - szklanka kaszy jaglanej - 1 łyżka masła ( w wersji wege, użyj tłuszczu kokosowego) - kardamon, całe migdały - 200 ml mleka migdałowego - 50-100ml wody - cukier lub słodzik W rondelku rozpuść masło, dodaj kaszę (uprzednio dwa razy przelaną na sitku wrzątkiem), dodaj mleko migdałowe* i wodę. Gotuj co jakiś czas mieszając(...)miękkości. Pod koniec gotowania dodaj garść całych migdałów. Wyłącz gaz i pozostaw pod przykrywką 15 minut. *mleko migdałowe przygotowujemy w następujący sposób: 1/2 szklanki całych migdałów zalej wrzątkiem odstaw na 5 godzin, po tym czasie z każdego migdała ściągnij skórkę. Obrane migdały przełóż do wysokiego naczynia dodaj 200 ml mleka 0% lub w wersji wegetariańskiej wody, zmiksuj blenderem bardzo dokładnie

SMYKWKUCHNI
Ciasto z ricottą, migdałami i figami 196

białka i żółtka osobno) 150 g mielonych migdałów ze skórką 120 g mielonych otrębów śliwkowych 100 g cukru 80 g białego cukru 120 g masła miękkiego 60 g płatków migdałowych 250 g ricotty 50 g kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 5 fig, umytych  i przekrojonych na pół 50 g płatków migdałowych cukier puder do posypania Masło, śmietanę(...)opadła. Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy, gdzie dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a boki wysmarowane masłem. Na brzegu wcisnąć połówki fig skórką do dołu. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 o C i piec 50-60 minut - do suchego patyczka. Posypać cukrem pudrem bezpośrednio przed podaniem

Czerwień i błękit
Ciasto twarogowe z malinami i kruszonką 176

dodatkiem malin, ale tym razem dodałam do niego twaróg. Ciasto wyszło fantastyczne:) Jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, dzięki malinom odpowiednio soczyste, a kruszonka nadaje mu wspaniały migdałowy posmak... InspiracjaCiasto:400g mąki pszennej, 250g półtłustego twarogu, jajko, 120g drobnego cukru, 5 łyżek oleju, 8 łyżek mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 500g świeżych malin. Mąkę przesiać wraz(...)Wylepić nim dno przygotowanej blaszki o wym. 24x28cm. Na wierzchu równomiernie rozłożyć przebrane maliny.     Kruszonka: szklanka mąki pszennej, 120g masła lub margaryny, 1/2 szklanki cukru, 100g płatków migdałowych.     Mąkę przesiać, dodać płatki migdałowe, cukier oraz posiekaną margarynę. Rozgnieść palcami, tworząc kruszonkę. Posypać nią wierzch ciasta. Piec ok. 50-60min w temp. 200st. Podawać oprószone

Z miłości do słodkości
Greckie wakacje cz. 2 - Pamiątki z Grecji (kulinarne i nie tylko) 213

Choć można ją kupić w Polsce, warto przywieźć kilka butelek z Grecji (dosłownie kilka, bo sprzedają ją np. w 0,5 l. butelkach jak piwo).Syropy cynamonowy (Kanelada) lub migdałowy (Soumada)Myląco zwane przez miejscowych "likierami" (liqueur), bezalkoholowe syropy podaje się po rozcieńczeniu z wodą. To taka grecka wersja naszych syropów owocowych. Migdały i cynamon to prawdziwie greckie smaki - migdały(...)składnikiem wielu greckich słodkości, a cynamon dodaje się do wielu dań, w tym mięsnych. Cynamonową korę, u nas drogą, można tu tanio kupić w wielu sklepach z pamiątkami. Syrop migdałowy (skład: mielone migdały, cukier, mastyks - żywica pistacjowa i woda), nazywany soumada, to produkt pochodzący z wyspy Nissiros, ale powszechnie dostępny w sklepach na Kos. Według mnie smakuje jak aromat migdałowy

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania